Jeśli to cię uszczęśliwia

2025-09-10
2025-09-10
2024-09-01
Monika Skowron
Nie mogliby bardziej się od siebie różnić.
Ale tej jesieni oboje potrzebowali odrobiny ciepła.

Copper Run w Vermont miało być dla Michelle tymczasowym azylem – miejscem, gdzie złapie oddech po rozwodzie, zajęta prowadzeniem rodzinnego pensjonatu, który po śmierci mamy nieco podupadł. Spodziewała się wyzwań, ale nie aż takich: herbatniki jej autorstwa nadają się tylko do wyrzucenia, rozmowy z gośćmi idą jej równie nieudolnie co pieczenie, a do tego zaraz za płotem mieszka on.
Cliff jest samotnym ojcem, utalentowanym piekarzem i, przede wszystkim, lokalnym ulubieńcem. Zdaje się dokładnie wiedzieć, czego potrzebują ludzie w jego otoczeniu. Jego flanelowe koszule, ciepły uśmiech i niesamowite wypieki sprawiają, że trudno mu się oprzeć – nawet jeśli Michelle zarzeka się, że nie może sobie pozwolić na żadne komplikacje.
Plan jest przecież prosty: za trzy miesiące, po przekazaniu pensjonatu młodszej siostrze, wraca do Seattle, by objąć wymarzone stanowisko. Tylko że coraz częściej łapie się na tym, że myśli nie o karierze, lecz o swoim sąsiedzie... i o tym, jak bardzo chciałaby go pocałować.

Kup Jeśli to cię uszczęśliwia w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Jeśli to cię uszczęśliwia

1012 577

Oceny książki Jeśli to cię uszczęśliwia

Opinie i dyskusje o książce Jeśli to cię uszczęśliwia

Czy mamy początek wiosny, a ja właśnie przeczytałam książkę w jesiennym klimacie? Tak, bo kto kochającemu książki człowiekowi zabroni?🤣

Jednak życia nie da się zaplanować. Jej małżeństwo legło w gruzach, a siostra, choć to ją mama wyznaczyła na spadkobierczynię pensjonatu, musi dokończyć studia. Chcąc nie chcąc Michelle zatem udaje się do Copper Run, które bardzo szybko wywraca jej życie do góry nogami, a głównym sprawcą tego zamieszania jest Cliff - sarkastyczny, ciut nachalny sąsiad, który zdaje się wiedzieć lepiej czego jej potrzeba 🤭Dla Michelle, najgorsze do zniesienia jest to, że zazwyczaj ma on rację.

Michelle to bohaterka, którą od początku chciałam trochę „rozgryźć” — zamknięta w sobie, otoczona murami i trochę stroniąca od ludzi. I wtedy pojawia się on — trochę irytujący, trochę uroczy, ale przede wszystkim taki, który nie odpuszcza i zawsze jest gdzieś obok, gotowy pomóc. I ja naprawdę polubiłam tę jego upartość.

Do tego mieszkańcy Copper Run — może wścibscy, ale w ten ciepły, dobry sposób. Tacy, którzy widzą więcej, niż mówią na głos, i pomagają nawet wtedy, gdy ktoś jeszcze nie potrafi o tę pomoc poprosić.

Relacja Michelle i Cliffa? Na początku totalne jak pies przymilajacy się do kota, który ewidentnie nie lubi psów😅. Ale w tym wszystkim jest tyle lekkości i humoru, że uśmiech sam pojawia się na twarzy. Ich relacja rozwijała się powoli — bez pośpiechu, za to z ogromną uważnością i tymi wszystkimi małymi gestami, które znaczą najwięcej.

To historia o zaufaniu budowanym krok po kroku. I o tym, że czasem trzeba zwolnić, żeby naprawdę zacząć żyć. Znajdziecie tu również motyw samotnego ojca i codzienność - tą zarówno przyjemną, jak i tą pełną wyzwań, które niesie ze sobą rodzicielstwo.
Czasami to właśnie cisza małego miasteczka pokazuje, że spokój może mieć zupełnie inną, piękniejszą twarz.

Bardzo mi się podobała i z całego serca polecam ten tytuł - nie tylko na jesień 🍂

"Jeśli to cię uszczęśliwia" to ciepła, otulajaca opowieść o dziewczynie, która wbrew swoim pragnieniom musiała zaopiekować się pensjonatem swojej zmarłej mamy. Michelle zawsze była tą odpowiedzialną, poukładaną, z planem na wszystko....

Jakoś dobrnęłam do końca ale dłużyła się niemiłosiernie. Nudna, przewidywalna, powierzchowna. Trochę w stylu Gilmore Girls, miała być przyjemna lektura na długie wieczory, ale nic mnie tutaj ani nie zaskoczyło ani nie wzruszyło. No i ten epilog był zdecydowanie niepotrzebny.

Czy można poczuć jesienny klimat u progu wiosny?
A można, jak najbardziej!

Autorka zabiera czytelnika do ciekawego świata. Idziemy razem z główną bohaterką do miejsca, które myślę że nie łatwo teraz spotkać. I to mi się bardzo podoba. Copper Run posiada swój unikatowy klimat, który jest niezwykle otwarty i zapraszający do wsiąknięcia w tę społeczność. I to najbardziej mi się spodobało. Chciałabym odwiedzić taki pensjonat, spędzić tak wakacje i może zostać na dłużej. Początkowo zbyt ekspresyjny, momentami nachalny, z czasem staje się bezpiecznym miejscem, gdzie można liczyć na pomoc, być zaakceptowanym z całym dobrodziejstwem inwentarza i w pełni być sobą. Takiego miejsca może niezbyt chciała Michelle, ale zdecydowanie było ono jej potrzebne.

To była niezwykła przyjemność obserwować, jak ta poważna, zorganizowana i ułożona dziewczyna zaczyna powoli dopuszczać do siebie swoje wewnętrzne potrzeby. Podobało mi się, że do końca pozostała w tym sobą. Nie zmieniła nagle swojego charakteru. To fakt, że nie jest wylewna, ani ekstrawertyczna. Jej zmiana polegała na tym, że poczuła się ze sobą dobrze i po wielu latach poczuła się szczęśliwa. A Cliff stał się jej bezpieczną przystanią. Tak inny od niej, a jednak dający bezpieczeństwo oraz bezwarunkową miłość.

W całej tej opowieści bardzo istotne są dziewczynki- Emily i Britt, oraz Rakieta. To właśnie w nich Shelly odnalazła swój uciszony głos. W wyrażanych głośno i buntowniczo słowach Emily, Michelle zobaczyła swoje emocje, lęki i potrzeby, którymi nie chciała nikomu robić kłopotu. Britt pokazała jej własną siostrę, ale też radość codzienności. Rakieta natomiast był cichym obserwatorem, widzącym prawdziwe odczucia Michelle, co dało jej dostęp do swojego szczerego głosu.

Wzruszyła mnie ta książka w zaskakującym momencie, absolutnie się tego nie spodziewałam. I dlatego było warto. Ale przede wszystkim dla radości tej opowieści i jej ciepła.

Czy można poczuć jesienny klimat u progu wiosny?
A można, jak najbardziej!

1426 użytkowników ma tytuł Jeśli to cię uszczęśliwia na półkach głównych
290 użytkowników ma tytuł Jeśli to cię uszczęśliwia na półkach dodatkowych

Czytelnicy Jeśli to cię uszczęśliwia przeczytali również

Jesień, by ci wybaczyć Morgane Moncomble
Jesień, by ci wybaczyć
Morgane Moncomble
Bardzo mi się podobała ta książka, chyba głównie ze względu na swoją zagadkowość i tajemniczość, a ten motyw ma swoje szczególne miejsce ostatnio w moim sercu. Czułam mega podobieństwo do serii The Inheritance Games 🤩 Historia opowiada o Camelii, świetnie zapowiadającej się prawniczce oraz grupie znajomych, którzy ze względu na swoje statusy społeczne nie mieli najlepszej opinii wśród rówieśników, a jednak każdy dążył do tego by być jak oni i wkupić się w ich łaski. Jednak to co wydarzyło się pewnej nocy podzieliło wszystkich, a ich zaufanie wobec siebie zostało mocno nadszarpnięte. Co więcej to Camellia będzie miała za zadanie dowieść prawdy, jednak w obliczu rodzącego się między nią, a jednym z członków grupy uczucia może napotkać wiele przeszkód. Historia faktycznie trzymała w napięciu, a odkrywanie kolejnych zagadek razem z bohaterami było bardzo ekscytujące i angażujące czytelnika. Totalnie nie przypuszczałam jak rozwiąże się ta cała historia, był to niezły zwrot akcji. Bardzo mi się podobało, że było spicy między Camellią, a Lou i było to napisane w dobrym smaku, aż chciało się czytać te rozdziały. Fajnie, że zostało to zamknięte w jednym tomie, bo raczej jest to dosyć zwięzła historia, a ilość dynamiki jest dostosowana do długości książki. Pozostało jednak kilka wątków które mnie zaciekawiły, może w kolejnych tomach które z tego co wiem są o innych bohaterach z tego świata pozwolą zaspokoić ciekawość na ich temat :D
blossom_minds - awatar blossom_minds
ocenił na71 miesiąc temu
Wszystkie brakujące fragmenty Catherine Cowles
Wszystkie brakujące fragmenty
Catherine Cowles
Wszystkie Brakujące Fragmenty Catherine Cowles to książka zdecydowanie dla tych, którzy szukają jednak romansu, a kryminał chcą poczytać między kartkami. Historia zaczyna się naprawdę dobrze. Ridley, główna bohaterka podróżuje swoim vanem po Stanach, aby nagrywać podcasty o tajemniczych i niewyjaśnionych zbrodniach. Tak właśnie trafia do Shady Cove, niewielkiej mieściny, w której lokalna społeczność nadal żyje tajemniczym porwaniem sprzed lat. Na miejscu próbuje, z większym lub mniejszym skutkiem, wkupić się w łaski mieszkańców. Nie jest to łatwe, gdyż lokalna społeczność broni swoich brzydkich tajemnic. Jednak to miejscowy szeryf – Colter Brooks okazuje się być jej największym wyzwaniem w dążeniu do prawdy. Gdybym mogła to pierwszą połowę tej książki oceniłabym jako fantastyczną. Jest tam wszystko czego oczekiwałam: bohaterowie są zabawni i mają fajne dialogi bez kija w dupie, jest klimat lokalnej społeczności, czułam górskie, czyste powietrze w otoczeniu bohaterki, koty i psy w książce są urocze, a kryminalna akcja wciąga, aż nie chcesz odkładać czytania na jutro. Ale wszystko to zostaje przerwane w momencie, gdy Ridley dostrzega serca w oczach Coltera… W drugiej połowie książki autorka zbacza z ścieżki zbrodni i wybiera ścieżkę miłości, co gorsza już na nią nie wraca. Pojawia się motyw, którego osobiście bardzo w książkach nie lubię, a mianowicie - „nie wiem jak to skończyć, więc zrobię to szybko”. Wypracowane wcześniej wątki mające prowadzić do rozwiązania przestają mieć znaczenie, zbrodniarz zostaje odkryty przypadkiem przez przypadkowych bohaterów, morderca to osoba, której nigdy nawet nie powiązaliśmy ze sprawą, kluczowy dla sprawy wywiad zostaje przerwany z powodu miłosnych uniesień bohaterów... itd. Dodatkowo autorka na końcu rozpływa się nad zakończeniem i epilogami (ewidentnie też ma serca w oczach). Podsumowując, dla tych którzy przeczytali, powiedzmy sobie szczerze – dwie sceny seksu mniej a więcej śledztwa dodałoby tej książce kolejną gwiazdkę. Oceniam na 6/10 i bardzo żałuję, że nie mogę ocenić jej wyżej, chociaż miała do tego absolutne zadatki.
Dakota550 - awatar Dakota550
Tamto złote lato Carley Fortune
Tamto złote lato
Carley Fortune
Musicie wiedzieć, że to było moje pierwsze spotkanie z Carley Fortune. Nie czytałam historii Percy i Sama z „Każde kolejne lato”, które zostało wydane wcześniej. Nie wiedziałam nic o rodzinie Florków. Teraz, po przeczytaniu historii Charliego, wiem, że książki autorstwa Carley Fortune to będzie obowiązkowy punkt moich co rocznych wakacji. Alice Everly wraca nad jezioro po piętnastu latach, aby wspierać swoją babcię w rekonwalescencji po wypadku. To miejsce zawsze miało dla niej szczególne znaczenie. To tutaj zrobiła zdjęcie, które zapoczątkowało jej karierę. Teraz, po bolesnym rozstaniu i zawodowym wypaleniu, próbuje odnaleźć siebie na nowo. Historia rozpoczyna się w piątek, 27 czerwca – pierwszego dnia spędzonego nad jeziorem – i dzień po dniu prowadzi nas przez cały letni pobyt Alice nad jeziorem Kamaniskeg, dokładnie w Barry’s Bay. Ich spokojny urlop nabiera nagle barw, gdy pojawia się Charlie Florek – chłopak, który kiedyś przyciągnął spojrzenie Alice z daleka. Siedemnaście lat temu Alice zrobiła zdjęcie trójce nastolatków w żółtej motorówce, a teraz ta sama łódź znów pojawia się na jeziorze. Charlie Florek tego złotego lata wnosi radość i ciepło do życia Nan, a w Alice budzi coś, o czym nie sądziła, że jeszcze w sobie ma. Tego lata Alice i Charlie realizują listę marzeń siedemnastoletniej Alice. Charlie widzi Alice tak, jak nigdy wcześniej nikt jej nie widział, widzi kłopoty. Alice jest osobą, która chce zadowolić wszystkich i być lubiana, ale nienawidzi prosić o pomoc i nie chce być ciężarem dla innych. Jej rodzina nazywa ją „żółwiem”, ale w tej historii w końcu wychodzi ze swojej skorupy. Obserwowanie tej drogi jest niesamowicie satysfakcjonujące. Charlie miał trudne dzieciństwo, stracił ojca w wieku czternastu lat, a matkę, gdy miał trzydzieści dwa lata. Teraz, w wieku trzydziestu pięciu lat, chce spędzić najlepsze lato swojego życia. Nie wierzy w to, że mógłby znaleźć swoją bratnią duszę, bo w jego życiu były tylko nieudane związki. Absolutnie uwielbiam Charliego. Jest wrażliwy, autentyczny i jest bezwstydnie sobą. Carley Fortune opisuje wszystko z taką magiczną szczegółowością, że naprawdę to czuć. Wyobrażenie sobie scen w książce to jedno, ale poczucie ich emocji i atmosfery podczas czytania to zupełnie inny poziom. Tak, to romans i pewne wątki są przewidywalne, ale chemia między Alice i Charliem jest iskrząca, a ich przyjaźń równie piękna. Ich relacja sprawiła, że uśmiechałam się od ucha do ucha przy każdej stronie. Bohaterowie byli tak świetnie wykreowani, że trudno mi było rozstać się z nimi po zakończeniu książki. Nieczęsto mogę to powiedzieć, chciałam, żeby ta książka była dłuższa. Bo ja naprawdę nie chciałam jej kończyć. Może to moja słabość do Charliego, a może po prostu magia, jaka działa się między nim a Alice, ale uśmiechałam się jak szalona przy każdej stronie. Ps. Nie ma opcji, żeby ktoś to przeczytał i nie polubił Charliego. I muszę to powiedzieć – ta książka bez dwóch zdań trafi na moją listę ulubionych romansów 2025 roku. Wiem, że przeczytam tę książkę jeszcze raz, żeby znów ją poczuć. Można czytać tę książkę jako samodzielną, ale zdradza istotne wątki pierwszej części. Więc troszkę żałuję, że nie sięgnęłam po "Każde kolejne lato" przed przeczytaniem tej historii.
ztejstronyksiazka - awatar ztejstronyksiazka
oceniła na1014 dni temu
The Cinnamon Bun Bookstore Laurie Gilmore
The Cinnamon Bun Bookstore
Laurie Gilmore
Laurie Gilmore po raz kolejny udowadnia, że jej książki są jak przytulny azyl – pełne ciepła, uroku i tej magicznej atmosfery małego miasteczka, do którego chce się wracać. The Cinnamon Bun Bookstore, drugi tom cyklu Dream Harbor, to historia, która nie tylko rozkochuje od pierwszej strony, ale też pachnie świeżo upieczonymi bułeczkami cynamonowymi i obiecuje, że życie potrafi zaskakiwać w najmniej spodziewanych chwilach. 🍂✨ Hazel, urocza księgarka stojąca na progu trzydziestki, nagle uświadamia sobie, że jej życie utkwiło w miejscu. Te same cztery ściany, ci sami ludzie, ten sam rytm – aż do momentu, gdy w jednej z książek znajduje tajemniczą wiadomość. I tak zaczyna się podróż, która zmienia wszystko. To, co mnie w tej historii absolutnie urzekło, to subtelne połączenie magii codzienności i odrobiny tajemnicy. Każda kolejna wskazówka skryta między stronicami książek to jak obietnica przygody, a także lekcja odwagi, by wyjść poza schematy. A kiedy do tego dołącza Noah – przystojny rybak, który od dawna ma słabość do Hazel – robi się jeszcze piękniej. Ich relacja jest słodka, naturalna i rozbrajająco prawdziwa. Noah staje się wsparciem w tej niezwykłej podróży, ale też kimś, kto pokazuje Hazel, że życie może być pełne barw, smaków i… uczuć, o których wcześniej nie marzyła. Czytając The Cinnamon Bun Bookstore, czułam się, jakbym naprawdę była w Dream Harbor – między półkami pachnącej księgarni, przy kubku gorącej kawy, z bułeczką cynamonową w dłoni i sercem bijącym szybciej na widok rodzącego się uczucia. To historia, która otula, dodaje otuchy i sprawia, że wierzysz, iż szczęście zawsze czeka tuż za rogiem. To książka o miłości, przygodzie, odwadze i pięknie małych rzeczy. Laurie Gilmore podaje nam na tacy cudowną, pełną emocji opowieść, która rozpala serce i wywołuje uśmiech nawet w najtrudniejszy dzień. The Cinnamon Bun Bookstore to idealna lektura na długie chłodne wieczory – słodka jak cynamon, rozgrzewająca jak świeża kawa i absolutnie niezapomniana.
Gypsy_Girl_Recenzuje - awatar Gypsy_Girl_Recenzuje
Półprawdy Melka Kowal
Półprawdy
Melka Kowal
"Półprawdy" to trzeci tom serii #maski autorstwa @s0ymel który opisuje perypetie trzeciej z "sabatu czarownic" - Aurelie 🧙🏻‍♀️Od razu zaznaczę, że historię można czytać nie znając wcześniejszych części, jednak zachęcam do przeczytania serii według odpowiedniej kolejności 🥰 "Półprawdy", tak jak wcześniej wspomniałam, opowiada o Aurelie, która niechętnie wpuszcza ludzi do swojego życia, przez co dziewczyna jest dobra w kłamaniu czy też mówieniu półprawd. Kobieta uwielbia zatracać się w pisaniu historii i wydaje je pod pseudonimem Autumn Jack. Jej "uporządkowane" i spokojne życie zaburza fakt, że zostaje ofi@rą st@lkingu. Policja nie widzi żadnego zagrożenia w niewinnych karteczkach, które otrzymuje kobieta, a ona sama coraz bardziej zostaje pochłonięta przez lęk. Czy uda jej się powstrzymać st@lkera nim zrobi Aurelie krz*wdę? "Półprawdy" są połączeniem obyczaju, thrilleru i kryminału. Jest to tak bardzo wybuchowa mieszanka, że gdy zaczęłam czytać książkę, nie byłam w stanie oderwać się od tej historii. Melka Kowal stworzyła tak angażującą powieść, że bez wahania mogę stwierdzić, że jest to najlepsza część serii (i wgl książka),którą przeczytałam od niej! 🤩Z zafascynowaniem śledziłam losy Aurelie i razem z nią chciałam złapać jej st@lkera. Z kolei Silas... 😍Jego postawa i utarczki słowne z Aurelie - kocham! W książce Melka nagromadziła tyle emocji, że trudno ich samemu nie odczuwać 😅autorka wykonała świetne profile psychologiczne bohaterów, że wszystkie ich decyzje, mają po prostu sens. A zwrot akcji, który wymyśliła Melka... WOW! 🤩 Książka niesie również morał, że mimo, iż wcześniej mogliśmy zostać skrz*wdzeni przez kogoś, warto zaufać drugiemu człowiekowi, bo można znaleźć wspaniałych ludzi, którzy zrobią dla nas wszystko 🫂 Zachęcam do czytania! A ja z niecierpliwością czekam na czwarty tom serii! 🩵🔥🍿
Pośród Słów - awatar Pośród Słów
ocenił na101 miesiąc temu
Pięć ślubów i jeden romans Sara Goodman Confino
Pięć ślubów i jeden romans
Sara Goodman Confino
Nawet nie spodziewałam się, że tak szybciutko uda mi się ją przeczytać. Wszystko przez główną bohaterkę, która bywa roztropna i rozsądna i to w zależności co siebie obiecuje, a co robi z nią alkohol po wypiciu:-) Atmosfera jest tutaj bardzo luzacka, zupełnie jakby przespanie się z nieznajomym było czymś w podobnie do zjedzenia kanapki, którą ktoś sobie uszykował;-) Jednak pomimo całkowitej lekkości, nasza postać jest osobą bardzo miłą, uczynną i pomagającą tym, którzy tej pomocy wymagają, lub którzy zwyczajnie chcą aby zrobiła coś za nich. Kiedy to do mnie doszło, ukazała się niczym kopciuszek, który myślał o wszystkich, tylko nie o sobie. Była w niej taka nieśmiałość, która pozwalała jej, albo raczej, która utrudniała jej kontakty z ludźmi. Miała przecież swoją pisarską pasję, a pomimo tego pracowała w miejscu, które zwyczajnie było bezpieczne. Ona kochała pisać, ale niekoniecznie komunikatory prasowe dla organizacji non profit w dziedzinie nauki. Takie typowe informacje o wynikach doświadczeń, gdzie prawdziwe opowieści nachodziły ją, ale je ignorowała. Poszła w stronę zadowolenia ojca, a tak naprawdę dostała mało że suchą bułkę, to jeszcze wczorajszą. Taką odskocznią dla niej ma stać się zamiana w druhnę kilku ślubów pod rząd i to właśnie wtedy i ona ujrzy i my sami, jak wygląda całe przygotowanie do takiego życia we dwoje oraz przemyśli sobie, czy życie, które do tej pory wiodła było tym, na które zasługiwała. Myślę, że jeśli czytelnik jest osobą, która na wszystko się zgadza, to sam zauważy, czy dobrze dla siebie wybierał, czy raczej maskował swoje jestestwo pod krab innych. Zauważą, jak łatwo jest dawać komuś porady, podczas gdy samemu się do nich nie stosuje. Takim miłym dodatkiem są dialogi wymieniane w formie sms-ów, gdzie nie ma ochów i achów, tylko słowa, które konkretnie odwzorowują daną sytuację. Ogólnie cała książka ma tutaj pozytywny wydźwięk, styl jest na ciekawym poziomie i wciąga jak mało która. Jeśli zatem ktoś lubi emocjonalne książki, to powinien się za nią zabrać:-)
przyrodazksiążką Przespolewska - awatar przyrodazksiążką Przespolewska
oceniła na91 miesiąc temu
A jeśli nigdy cię nie zapomnę? Paige Toon
A jeśli nigdy cię nie zapomnę?
Paige Toon
Nie była to moje ulubiona książka Paige Toon, chociaż jak zawsze szybko mi się ją czytało i nawet miło spędziłam z nią czas. Szczególnie podobała mi się pierwsza, trzecia oraz czwarta część. Kiedy Poznajemy Ellie i Asha, są młodymi ludźmi, mają 21 lat, szukają swojej drogi. Na samym początku coś ich do siebie niesamowicie przyciąga i to mnie kupiło. To porozumienie bez słów, odczytywanie emocji było dobrą podstawą do dalszej historii. Ostatnia natomiast część jest dla mnie definicją "invisible string", czyli niewidzialnej nici. Odbudowa zaufania, szczerość i determinacja pokazują jak szczególne połączenie ich spaja. Rozwiązanie całej sprawy też mi się podoba. Jest to i w stylu Ellie i w stylu Asha. (jedyne co bym chciała zobaczyć to czy coś zadziało się w relacji Ellie i jej rodziców) Mam jednak z trochę problem z tą opowieścią. Przez główną i największą część książki czyli drugą, bardzo nie mogłam zrozumieć Ellie. Kiedy mija 6 lat i nasi bohaterowie ponownie się spotykają, mam wrażenie że Ellie jest zmienna jak nastolatka. Przeszła dużo, radykalnie zmieniła swoje życie, ale mam wrażenie że nie widzi czasem konsekwencji swoich działań. Kiedy ponownie buduje związek z Ashem i dąży do bycia z nim blisko, wie że nie chce takiego życia które on ma i nie może z niego uciec. Trudno było mi ją zrozumieć, wiedząc jak bardzo Ash za nią tęsknił i nadal ją kocha. A ona ma świadomość tego, że to co się dzieje jest chwilowe, a ona na pewno jego przyszłego życia nie widzi jako swoje. Nie lubię kiedy plot twist opiera się na braku komunikacji i tym, że ktoś ucieka przed momentem, kiedy druga osoba chce wyznać prawdę. Nie dlatego że ktoś się ociągał, ale po prostu nie dostał szansy. Na koniec dodam, że klimat jest wspaniały. Sprawia, że moje marzenie o odwiedzeniu Anglii jest mi coraz bliższe. Dodatkowo szlachecki klimat przypominał mi o moich ukochanych Bridgertonach <3
young_reader - awatar young_reader

Cytaty z książki Jeśli to cię uszczęśliwia

Czuj się, jak chcesz. Ale nie rób tego, bo sądzisz, że tak powinnaś sie czuć.

Czuj się, jak chcesz. Ale nie rób tego, bo sądzisz, że tak powinnaś sie czuć.

Julie Olivia Jeśli to cię uszczęśliwia Zobacz więcej

Do tanga trzeba dwojga - a nie przytłaczającej siły jednej osoby.

Do tanga trzeba dwojga - a nie przytłaczającej siły jednej osoby.

Julie Olivia Jeśli to cię uszczęśliwia Zobacz więcej

-Jak myślisz, dlaczego mam własną piekarnię?-pyta.
Przechylam głowę.
-Bo żadna firma by z tobą nie wytrzymała?
Szeroko się uśmiecha.

-Jak myślisz, dlaczego mam własną piekarnię?-pyta.
Przechylam głowę.
-Bo żadna firma by z tobą nie wytrzymała?
Szeroko się...

Rozwiń