Eklezjologia. Jak Kościół rozumie sam siebie

Okładka książki Eklezjologia. Jak Kościół rozumie sam siebie autora Grzegorz Strzelczyk, 9788327746443
Okładka książki Eklezjologia. Jak Kościół rozumie sam siebie
Grzegorz Strzelczyk Wydawnictwo: WAM religia
religia
2025-09-10
2025-09-10

Kup Eklezjologia. Jak Kościół rozumie sam siebie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Eklezjologia. Jak Kościół rozumie sam siebie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Eklezjologia. Jak Kościół rozumie sam siebie

„…Jeśli wewnątrz Kościoła coraz częściej mówi się o potrzebie stosowania zasad takich jak transparentność, rozliczalność czy pomocniczość, to nie dlatego, że wynikają one wprost z objawienia, ale ze względu na odpowiedni sposób przebadania ich mechanizmów i wykrycie ich odpowiedniości w stosunku do teologicznie ujętej natury Kościoła…”

W życiu doświadczamy tak wielu rzeczy. Momentami czujemy się beznadziejnie, innym razem jesteśmy naładowani pozytywną energią. Jak naprawdę jest z naszą wiarą? Kiedy potrzebujemy pomocy od Najwyższego? Jak często prosimy, nie zapominając o podziękowaniu za to, co nam się naprawdę udało? Kościół pozostaje wszak misterium Boga działającego w świecie. Akcent pada dzisiaj na miłosierną miłość i relację do grzeszników.

„…Eklezjologia – czy to uprawiana jako dyscyplina teologiczna, ze współczesną akademicką świadomością metodologiczną, czy to będąca swoistym skutkiem ubocznym życia Kościoła – jak zawsze w punkcie wyjścia refleksją konkretnych osób postrzegających się jako część wspólnoty uczniów Jezusa…” – czytamy we fragmencie książki. Musimy przyjrzeć się wymiarowi misyjnemu działalności Jezusa i jego uczniów.

Zapytacie – Czym jest ta mądra książka? Moim zdaniem, to doskonałe kompendium wiedzy nie tylko dotyczące wiary, życia, ale i etyki. Dla mnie, jako lektora świeckiego i humanistki jest podpowiedzią, która precyzuje myśli. Widzimy, jak kościół funkcjonuje od wieków. Nasze oczy zwrócone są na Watykan, organizacje kościelne, poszczególne diecezje, duchowieństwo, ale nie zapominajmy także o finansach i grzeszności ludzi.

Najważniejsze, to wypośrodkowanie poglądów i głębokie nawiązanie do tego, że świat bez kościoła i ludzi, a także bez tego uporządkowania, stałby się bardzo chaotyczny i płytki. Liczymy wszak na piękno Bożego Narodzenia i odnowę naszego trudnego życia w Wielkanoc. Dostrzegamy krzyż z naszymi trudami, społeczne wady, błędy u małżonka, plagę rozwodów i brak zrozumienia.

Znaczenie słowa Kościół jest bardzo rozbudowane. To swoista definicja i przedmiot wiary. Współczesne rozumienie zmienia też dzisiejsze pokolenie. Dopatrujemy się wielu rzeczy w zapisanych świadectwach Nowego Testamentu. Odczytujemy wyraźnie stosunek państwa do Kościoła. Wyraźnie dostrzegamy formułowanie się struktur kościelnych. Dotkniemy także, jako ciekawy czytelnik kontekstu i prac Soboru Watykańskiego II – go.

Czym jest Kościół? Jak go rozumieć? Co jest istotą jego powołania? Pytań jest wiele. Najważniejsze - eklezjologia czym jest? Termin pochodzi od greckich słów ekklesia (zgromadzenie) i logos (słowo, nauka). Bada Kościół jako rzeczywistość boską i społeczną. Badanie, w jaki sposób i kiedy Kościół został założony przez Jezusa Chrystusa. Określanie celów Kościoła, jego roli w zbawieniu i misji na świecie.

Ks. Grzegorz Strzelczyk – prezbiter archidiecezji katowickiej, doktor teologii, adiunkt Wydziału Teologicznego UŚ. Odpowiada za formację księży w archidiecezji katowickiej. W Wydawnictwie WAM opublikował: Wolność, wiara, Bóg; Kościół. Niełatwa miłość; (Nie)dostępność Boga. Rekolekcje o modlitwie; Krótki przewodnik po duchowości wspólnoty; Szósty zmysł codzienności; Duchowy GPS.

Jak wygląda rola kobiety w Kościele? Rodzina staje się fundamentem nie tylko tworzenia społeczeństwa, przekazywania wartości i tradycji. Maria – stała się pramatką i wzorem do naśladowania. Pamiętajmy także o Marii Magdalenie, Joannie, Zuzannie czy matce synów Zebedeusza. Czytamy wszak, że: „…Maria Magdalena wymieniona z imienia pojawia się dopiero pod krzyżem, za to potem odkrywa pusty grób, informuje o nim uczniów, a następnie – już po wizycie w grobie Piotra i umiłowanego ucznia – spotyka żyjącego Pana (por. J 20,1 – 18). Kiedy rola kobiet jest społecznie ograniczona? Gdzie te współczesne dylematy?

Ksiądz Grzegorz Strzelczyk podejmuje w swojej książce teologiczną refleksję nad tożsamością i misją Kościoła. Poprzez namysł nad historią wspólnoty uczniów Chrystusa pomaga zmierzyć się z pytaniami o pochodzenie oraz kształtowanie się teologicznych przekonań, struktur i praktyk, które składają się na oblicze współczesnego Kościoła katolickiego.

Analizuje przemiany samoświadomości wspólnoty, która istnieje już ponad dwadzieścia wieków, a swoje spostrzeżenia odnosi do dzisiejszych czasów, charakteryzujących się zarówno dynamicznymi globalnymi przemianami, jak i impasem w relacjach Kościoła ze „światem”. Objaśnia procesy, które prowadzą go w kierunku reformy, a także nowego impulsu duszpasterskiego – jak np. synodalność – oraz pobudza do namysłu i dyskusji o jego przyszłości.

Jak wygląda proces odbudowania swoistego zaufania do władzy i struktur kościelnych? Kiedy chodzi o te grzechy bardziej osobiste? Czym jest zmowa milczenia, obojętność i własna bezradność? Religie możemy rozpatrywać subiektywnie. Psychologowie z kolei wyróżniają różne typy religijności np. religijność autorytarną, humanistyczną, wewnętrzną i zewnętrzną.

Gorąco polecam i muszę powiedzieć, to z pełną odpowiedzialnością – Bardzo dziękuję Wydawnictwu, za możliwość przeczytania książki i pogłębienia wiedzy z zakresu teologii.

Katarzyna Żarska

Wydawnictwo WAM
Premiera: 10.09.2025 r.
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Liczba stron: 320
(nowość wydawnicza) w mojej prywatnej biblioteczce

W życiu doświadczamy tak wielu...

22 użytkowników ma tytuł Eklezjologia. Jak Kościół rozumie sam siebie na półkach głównych
7 użytkowników ma tytuł Eklezjologia. Jak Kościół rozumie sam siebie na półkach dodatkowych

Okładka książki Kościół, świat, reforma. Rozmowy o wierze i sumieniu Aneta Kuberska-Bębas, Grzegorz Strzelczyk
Okładka książki Duch i psyche. Razem czy osobno? Grzegorz Strzelczyk, Dominika Tworek, Bogdan de Barbaro
Okładka książki Duchowy GPS. Krótki przewodnik po wierze Grzegorz Strzelczyk, Dominika Szczawińska-Ziemba
Okładka książki Miasto rewitalizacja Tomáš Halík, Kaja Kaźmierska, Grzegorz Ryś, Grzegorz Strzelczyk
Grzegorz Strzelczyk
Grzegorz Strzelczyk
Ksiądz katolicki, doktor teologii. Były pracownik Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Śląskiego, od 2012 roku sekretarz II Synodu Archidiecezji Katowickiej. Zajmuje się chrystologią, eklezjologią oraz metodologią i historią teologii. Posługuje się sześcioma językami obcymi.

Cytaty z książki Eklezjologia. Jak Kościół rozumie sam siebie

Dodaj cytat z książki Eklezjologia. Jak Kościół rozumie sam siebie