Dobre i złe dni. O traumie dla wędrowców

Okładka książki Dobre i złe dni. O traumie dla wędrowców autora Tomasz Majchrzak, 9788397514409
Okładka książki Dobre i złe dni. O traumie dla wędrowców
Tomasz Majchrzak Wydawnictwo: Bookplan.pl nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
2025-07-04
2025-07-04

Kup Dobre i złe dni. O traumie dla wędrowców w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dobre i złe dni. O traumie dla wędrowców

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dobre i złe dni. O traumie dla wędrowców

Ta książka to połączenie szczerości, wiedzy i humoru. Autor – opowiadając o własnym doświadczeniu traumy – tłumaczy skomplikowane mechanizmy psychiczne w przystępny i lekki sposób. Czyta się ją jak dobrą rozmowę: mądrą, ale bez zadęcia. Idealna dla osób w terapii, ich bliskich, terapeutów i... wszystkich ciekawych, jak działa ludzki umysł, gdy emocje przejmują stery. Krótko mówiąc – wartościowa, zaskakująca i bardzo ludzka. Polecam!

Książka Tomasza Majchrzaka "Dobre i złe dni" to świetna pozycja dla każdego, kto chciałby poznać lepiej siebie i swój umysł, kto chciałby  zrozumieć jakie procesy zmian są możliwe do wykonania w zespołach stresu pourazowego, ale nie tylko. Czy mrówki mają coś wspólnego z zagubionym człowiekiem chcącym coś zmienić w swoim życiu? Po co są emocje? Czy istnieje połączenie pomiędzy kawą a neurobiologią? Na te i wiele innych pytań można tu znaleźć odpowiedź.

Autor krok po kroku analizuje mechanizmy związane z neuroplastycznością mózgu oraz opisuje możliwości zmiany postrzegania codziennych czynności.
Wiele miejsca poświęcono sposobom radzenia sobie w różnorakich okolicznościach, a dodatkową zaletą jest to, że Autor recenzuje na bieżąco daną metodę (strategię) i ocenia ją na swoim przykładzie. Nie są to zatem jedynie suche fakty a wypróbowane i sprawdzone kierunki możliwego działania oraz - co jest dodatkowym plusem - wskazuje możliwe niepożądane skutki.

Rozdziały, w których Autor dzieli się z czytelnikiem bardzo wrażliwymi faktami na temat własnego dzieciństwa działają na wyobraźnię, są mocne i trzymają w napięciu. Jednocześnie dają do myślenia że taki świat wciąż toczy się tu i teraz, a sytuacje opisane nieustannie mają miejsce.

Książka zawiera mnóstwo cennych informacji także dla osób nie związanych do tej pory z szeroko pojętą tematyką traumy, a dzięki licznym przykładom oraz porównaniom jest łatwiejsza w zrozumieniu i bardziej przystępna. Nie jest to szybka książka na dwa wieczory, choć wciąga i czyta się ją z dużą ilością atencji. To osobista i pełna przejmujących obrazów historia walki oraz prób radzenia sobie mimo różnych przeciwności losu. Polecam.

13 użytkowników ma tytuł Dobre i złe dni. O traumie dla wędrowców na półkach głównych

Cytaty z książki Dobre i złe dni. O traumie dla wędrowców

Tomasz Majchrzak Dobre i złe dni. O traumie dla wędrowców Zobacz więcej