Prawdy i zdrady

literatura obyczajowa, romans
True Betrayals
2025-07-16
2011-09-08

Kup Prawdy i zdrady w ulubionej księgarnii

Oceny książki Prawdy i zdrady

OPINIE i DYSKUSJE o książce Prawdy i zdrady

Akcja w świecie hodowców koni, wyścigów konnych. Tajemnica rodzinna, miłość, kryminał - czyta się szybko.

Typowa, przegadana obyczajówka Nory Roberts, z hazardem i wyścigami koni. Obowiązkowy wątek romansowy oraz kryminalny także były, ale głównie była to przegadana historia.

Bohaterowie nader często mówili tak samo: zaczynało się od "Na Boga", albo od króciutkiego zdania, by w kolejnym powtórzyć to samo i dodać jeszcze ze 3 - 4 dodatkowe słowa. To się powtarzało chyba u wszystkich postaci, które pojawiały się częściej niż epizodycznie.
Miałam też nieodparte wrażenie, że czytałam takie same rozmowy jak tutaj, w innych książkach autorki. To by wyjaśniało niezwykłą płodność Nory Roberts jako pisarki, na zasadzie "kopiuj - wklej".

Było nudno i męczyłam się z tą książką przez jakieś dwa tygodnie.
Właściwie nic się nie działo (pomimo, ze niby się działo) gdzieś do 140 strony. Pamiętam to dokładnie, bo wówczas miałam pierwszy kryzys czytelniczy i myślałam, że porzucę ten tom na dobre.
Nic mnie tam nie interesowało, ani nie klejące się rozmowy naszej "romantycznej" pary, ani hazard, wyścigi, czy gotowość do pracy w stajni głównej heroiny.
Kolejny poważny kryzys nastąpił gdzieś w połowie książki i wówczas postanowiłam opuszczać niektóre akapity, które właściwie nic nie wnosiły do fabuły (czyli większość),w tym typowo Roberts'owe sceny łóżkowe (myślisz, że już doszli, a się okazuje, że dopiero zaczynają... się rozbierać).
Potem poleciało już szybko.

Jest też jeden plus tej historii - rozwiązanie zagadki, kto za tym wszystkim stał. Czytelnik jednak domyśla się tego dużo wcześniej niż bohaterowie.

662 użytkowników ma tytuł Prawdy i zdrady na półkach głównych
119 użytkowników ma tytuł Prawdy i zdrady na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Prawdy i zdrady

Cytaty z książki Prawdy i zdrady

Nora Roberts Prawdy i zdrady Zobacz więcej
Nora Roberts Prawdy i zdrady Zobacz więcej