Prawdy i zdrady

- literatura obyczajowa, romans
- True Betrayals
- 2025-07-16
- 2011-09-08
Bestsellerowa autorka Nora Roberts przedstawia porywającą opowieść o rodzinnych tajemnicach i niespodziewanych namiętnościach, osadzoną w świecie wyścigów konnych
Przez całe swoje życie Kelsey Byden sądziła, że jej matka zmarła. Teraz, po wielu latach, odkryła prawdę: Naomi Chadwick żyje, choć spędziła wiele lat w więzieniu za zabójstwo swojego kochanka.
Na farmie koni w Wirginii, należącej do Naomi, Kelsey próbuje rozwikłać zagmatwaną sieć kłamstw, które towarzyszyły jej przez całe życie, oraz uporządkować swoje uczucia wobec matki. Więzi miłości potrafią być kruche, czego Kelsey doświadczyła zresztą w zakończonym niedawno małżeństwie.
Wkrótce matka i córka spróbują odbudować swoje relacje, a Kelsey, która angażuje się w burzliwy romans, będzie musiała raz na zawsze zdecydować, komu może zaufać, a kto stanowi dla niej śmiertelne zagrożenie.
Kup Prawdy i zdrady w ulubionej księgarni
Oceny książki Prawdy i zdrady
662 użytkowników ma tytuł Prawdy i zdrady na półkach głównych- Przeczytane 429
- Nora Roberts 17
- Romans 9
- 2014 4
- 2012 3
Tagi i tematy do książki Prawdy i zdrady
Cytaty z książki Prawdy i zdrady
- Za jaką kobietę mnie uważasz?
- Za moją!
- Zamierzałem zabrać cię do Longshot. Wygląda jednak na to, że nie masz na sobie odpowiedniego stroju do podróży.
- Często kąpię się n...

OPINIE i DYSKUSJE o książce Prawdy i zdrady
Akcja w świecie hodowców koni, wyścigów konnych. Tajemnica rodzinna, miłość, kryminał - czyta się szybko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to9
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTypowa, przegadana obyczajówka Nory Roberts, z hazardem i wyścigami koni. Obowiązkowy wątek romansowy oraz kryminalny także były, ale głównie była to przegadana historia.
Bohaterowie nader często mówili tak samo: zaczynało się od "Na Boga", albo od króciutkiego zdania, by w kolejnym powtórzyć to samo i dodać jeszcze ze 3 - 4 dodatkowe słowa. To się powtarzało chyba u wszystkich postaci, które pojawiały się częściej niż epizodycznie.
Miałam też nieodparte wrażenie, że czytałam takie same rozmowy jak tutaj, w innych książkach autorki. To by wyjaśniało niezwykłą płodność Nory Roberts jako pisarki, na zasadzie "kopiuj - wklej".
Było nudno i męczyłam się z tą książką przez jakieś dwa tygodnie.
Właściwie nic się nie działo (pomimo, ze niby się działo) gdzieś do 140 strony. Pamiętam to dokładnie, bo wówczas miałam pierwszy kryzys czytelniczy i myślałam, że porzucę ten tom na dobre.
Nic mnie tam nie interesowało, ani nie klejące się rozmowy naszej "romantycznej" pary, ani hazard, wyścigi, czy gotowość do pracy w stajni głównej heroiny.
Kolejny poważny kryzys nastąpił gdzieś w połowie książki i wówczas postanowiłam opuszczać niektóre akapity, które właściwie nic nie wnosiły do fabuły (czyli większość),w tym typowo Roberts'owe sceny łóżkowe (myślisz, że już doszli, a się okazuje, że dopiero zaczynają... się rozbierać).
Potem poleciało już szybko.
Jest też jeden plus tej historii - rozwiązanie zagadki, kto za tym wszystkim stał. Czytelnik jednak domyśla się tego dużo wcześniej niż bohaterowie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterowie nader często mówili tak samo: zaczynało się od "Na Boga", albo od króciutkiego zdania, by w kolejnym powtórzyć to samo i dodać jeszcze ze 3 - 4 dodatkowe słowa. To się powtarzało chyba u...
Nie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria zabiera nas do Wirginii, do świata wyścigów konnych, gdzie życie bogatych miesza się z ranczerami. Główna bohaterka zostaje rzucona w wir intryg, tajemnic i namiętności. Obszerna powieść o nowych szansach, kłamstwach, budowaniu relacji z matką. Ale także o zaufaniu i miłości, która jak wiemy uderza znienacka. Na plus kobiece postaci z mocnymi rysami psychologicznymi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Prawdy i zdrady” Nory Roberts to jedna z tych powieści, które od pierwszych stron wciągają i nie pozwalają odłożyć książki. To genialne połączenie romansu, dramatu rodzinnego i elementów sensacyjnych – znak rozpoznawczy autorki, która od lat urzeka czytelników na całym świecie. Roberts snuje nie tylko porywającą historię, lecz także z niezwykłą wrażliwością kreśli psychologiczne portrety bohaterów i z odwagą podejmuje trudniejsze tematy.
Kelsey Byden dowiaduje się, że jej matka Naomi, którą przez całe życie uważała za zmarłą, właśnie wychodzi na wolność po wieloletnim wyroku za morderstwo. Ta wiadomość przewraca jej świat do góry nogami. Spotkanie na ranczu w Wirginii staje się początkiem bolesnej, ale koniecznej konfrontacji z przeszłością, pełnej sekretów, niedopowiedzeń i prób odbudowania zerwanej więzi matki z córką. Na tle tych wydarzeń rozwija się romans Kelsey z Gabrielem Slaterem – namiętny i pełen pasji, ale też obarczony ryzykiem, bo trudno zaufać, gdy całe życie budowało się na kłamstwie.
Obok osobistych dramatów bohaterów rozgrywa się intryga pełna zazdrości, chciwości i zemsty, która podkreśla moralną niejednoznaczność tego świata. Roberts pyta, czy odbycie kary wystarcza, by mówić o odkupieniu win, i pokazuje, jak cienka granica oddziela zdradę od lojalności. Barwne tło stanowi środowisko wyścigów konnych – świat pasji, rywalizacji i niebezpieczeństw, ale też symbol wolności i siły.
Powieść o poszukiwaniu prawdy, konsekwencjach kłamstwa i odwadze, która pozwala rozpocząć wszystko od nowa. „Prawdy i zdrady” jest poruszająca, a jednocześnie lekka, pełna emocji, napięcia i nadziei. Mistrzowskie połączenie różnych gatunków i udowadnianie, że nawet z najtrudniejszych doświadczeń może narodzić się nowy początek.
„Prawdy i zdrady” Nory Roberts to jedna z tych powieści, które od pierwszych stron wciągają i nie pozwalają odłożyć książki. To genialne połączenie romansu, dramatu rodzinnego i elementów sensacyjnych – znak rozpoznawczy autorki, która od lat urzeka czytelników na całym świecie. Roberts snuje nie tylko porywającą historię, lecz także z niezwykłą wrażliwością kreśli...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDwie farmy zajmujące się hodowlą koni wyścigowych, stare tajemnice, miłość i zbrodnia.
Ta powieść to nie tylko romans z jakimi kojarzona jest autorka – to opowieść o rodzinie, o trudnych decyzjach i o tym, że każdy sekret prędzej czy później wychodzi na światło dzienne. To książka, która pokazuje, że prawda, choć bolesna, jest fundamentem do budowania nowego życia.
Naprawdę mi się podobała !
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBrzmi znajomo? Ja pokochałam Yellowstone i tak książka przywodzi mi na myśl ten genialny serial .
I jak było?
No, podobało mi się:) Określiłabym tę książkę: dojrzałym romansem. Takim gdzie bohaterowie zachowują się mądrze, racjonalnie, a ich decyzje są przemyślanie. Rozmawiają ze sobą i nie ukrywają niczego przed sobą. Uwielbiam to!
Główna bohaterka, Kelsey, przez całe życie wierzyła, że jej matka nie żyje. Pewnego dnia odkrywa prawdę – Naomi żyje, choć wiele lat spędziła w więzieniu za zabójstwo swojego kochanka. Kelsey postanawia udać się na ranczo należące do matki, by rozwikłać tajemnicę jej przeszłości i uporządkować własne uczucia wobec kobiety, którą ledwo zna. Do tego wszystkiego dochodzi tajemniczy, przystojny hazardzista, który pojawia się w jej życiu i wyzwala w niej silne emocje.
Jeśli lubicie te motywy:
🌟rodzinne więzi,
🌟odkrywanie prawdy,
🌟dojrzała relacja miłosna,
🌟zagadka kryminalna (tak, tak, nawet taki wątek tu się pojawia!!:))
to zdecydowanie książka dla Was. Jednak miejcie na uwadze, że to spory grubasek:)
Polecam🔥 Ja na pewno nadrobię inne pozycje autorki.
I jak było?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to.
Znane Wam są książki Nory Roberts? Ja bardzo lubię książki tej autorki i czytuję je od lat. Ostatnio po latach wróciłam do "Prawdy i zdrady", którą właśnie wznowiło Wydawnictwo Świat Książki.
Jej akcja rozgrywa się w Wirginii, co jak dla mnie jest jej atutem. A drugoplanowymi bohaterami są tu konie...i to zdecydowanie jest jej zaletą. Z jakąż przyjemnością czytałam te wszystkie ciekawostki na temat koni, stadniny, wyścigów konnych. Z jednej strony to świat piękny a z drugiej brutalny i pełen brudów.
Autorka doskonale połączyła tu wątek obyczajowy z romansowym oraz kryminalnym. Nora Roberts jest mistrzynią łączenia gatunków.
Główną bohaterką książki jest Kelsey, która dowiaduje się, że całe jej życie było zbudowane na kłamstwie i że to, w co do tej pory wierzyła to fikcja a najbliższe osoby okłamywały ją od lat. Po czymś takim trudno wrócić do równowagi. Jak Kelsey odnajdzie się w nowej rzeczywistości? Tego dowiecie się z książki.
Jest to historia, która intryguje i wciąga od pierwszej strony i nie ma w niej mowy o powolnym, spokojnym rytmie. Tyle się tu dzieje, że nuda nam nie grozi.
Naprawdę emocjonująca i warta przeczytania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to pełna emocji opowieść o tajemnicach z przeszłości i skomplikowanych relacjach rodzinnych oraz prawdzie, która swoim ujawnieniem, zmienia cały świat bohaterów.
Jej akcja...
Naprawdę się wciągnęłam w tę historię, a do tego moje myśli wciąż krążą wokół pięknych widoków, koni i wyścigów