Trollheim. Wampiry i demony

- Vampyrer og demoner
- 2025-06-18
- 2025-06-18
- Joanna Bernat
Zira wraca do rodzinnego domu, w którym nie była od dwustu lat, i próbuje wieść życie zwyczajnej nastolatki. Nie jest jej jednak łatwo odnaleźć się we współczesnym świecie. Adam, Tara i Tobiasz robią wszystko, by zachować jej tożsamość w tajemnicy, ale dziewczyna nieustannie zwraca na siebie uwagę. Jak Zira odnajdzie się w szkole? Czy nie wpakuje się w kolejne tarapaty? Sprawy zaczynają wymykać się spod kontroli, gdy klasowa gwiazda zakochuje się w Adamie i za wszelką cenę stara się zdobyć jego serce. Zawiera nawet pakt z najciemniejszymi mocami.
Czwarty tom bestsellerowej norweskiej serii opartej na motywach mitologii nordyckiej.
Kup Trollheim. Wampiry i demony w ulubionej księgarni
Oceny książki Trollheim. Wampiry i demony
40 użytkowników ma tytuł Trollheim. Wampiry i demony na półkach głównych- Chcę przeczytać 20
- Dziecionkowe 1
- Do kupienia 1
- Literatura dziecięca 1
- W planach 1
- W planach oczekujące 1
- Dla synów 1
- Dla dzieci 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Trollheim. Wampiry i demony
Cała seria bardzo ciekawa i dobrze się ją czyta. Twarda okładka, duże litery, przejrzysta szata graficzna. Ale przyjemnie jest ją czytać! Godne polecenia!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczerze?
Jeśli szukacie lektury idealnej na nadchodzące wakacje to polecam gorąco wybrać się do Norwegii i poznać świat nordyckich legend. Ale uwaga! Nie brakuje tu trolli, wampirów, krwawych potyczek i brutalnej siły, więc nie bez przyczyny dedykowany wiek czytelnika to 9+ , także jeśli macie wrażliwsze dzieci polecam najpierw przeczytać samemu i zdecydować. A od siebie dodam, że dorosłych czytelników wciąga równie mocno jak dzieci i nastolatków.
Tym razem Adam, Tara i Tobiasz, którzy wciąż stoją na straży bramy do Hellheimu będą musieli zmierzyć się nie tylko z podstępnym Lokim, ale także z rówieśnikami, pierwszym zauroczeniem i miłosnym rozczarowaniem. Przyjaciele będą starali się pomóc wampirzycy Zirze, a raczej zaginionej przed 200 laty Sarze wrócić na powierzchnię i rozpocząć nowe życie. Czy dziewczyna poradzi sobie w szkole? Czy będzie potrafiła opanować mordercze instynkty, zwłaszcza gdy ktoś zagrozi Jej przyjaciołom? Kogo jeszcze pod ziemią odnajdzie Adam i czy to możliwe, aby chłopiec był częścią pradawnej przepowiedni? I co się wydarzy, gdy najpopularniejsza dziewczyna w klasie Silje przeżyje swój pierwszy zawód miłosny? Dlaczego Tobiasz otrze się o śmierć i co wspólnego z tym będzie miała mysz Teodor?
Oj będzie się działo, czy nasi bohaterowie po raz kolejny zdołają powstrzymać zło?
Koniecznie sprawdźcie sami, warto przeczytać wszystkie tomy serii.
Przepiękna okładka po raz kolejny w wykonaniu Marcina Minora kusi i dodaje tajemniczości, a gruba twarda oprawa oraz dobrej jakości papier pogłębiają przyjemność obcowania z tą lekturą.
Polecam bardzo .
Szczerze?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem, kto bardziej czeka na kolejne przygody Tary, Adama i Tobiasza. Moje dziecko czy ja? Ta seria wciąga i młodych i tych nieco starszych czytelników, bez reszty. To już 4 tom przygód z Trollheim i już z niecierpliwością czekamy na kolejny.
Muszę pamiętać: wywar miłosny nie jest wart poświęceń!!!
Muszę pamiętać: wywar miłosny nie jest wart poświęceń!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTajemnicze zniknięcia, mroczne sekrety i nordyckie legendy. Czy może być lepszy przepis na książkę, która wciąga od pierwszej strony? Arne Lindmo po raz kolejny zabiera młodych czytelników do tajemniczego miasteczka Trollheim, ukrytego wśród norweskich lasów i gór.
🕷
Po poprzednich wydarzeniach bohaterowie muszą sprostać kolejnemu wyzwaniu – w serii pojawia się Zira, wampirzyca, która nie była na powierzchni od dwustu lat. Przyjaciele: Adam, Tara i Tobiasz, próbują pomóc jej odnaleźć się we współczesnej szkole, jednocześnie chroniąc jej sekret przed innymi. Jednak gdy szkolna gwiazda zakochuje się w Adamie, sytuacja zaczyna eskalować – w grę wchodzą pakty z mrocznymi mocami. Jak zakończy się cała historia? Tego już dowiecie się z książki.
🕷
Tom czwarty całej serii rozwija znane wcześniej nordyckie elementy mitologiczne, ale jednocześnie wprowadza nową dynamikę – współczesna szkoła jako scena dramaturgii, gdzie trudności adaptacji, sekrety i młodzieńcze napięcia splatają się z fantastyczną akcją. Lindmo umiejętnie tworzy napięcie, balansując grozę z realnymi emocjami nastolatków. Dramatyczne wątki przeplatają się z humorem i autentycznością relacji grupy przyjaciół.
🕷
„Trollheim. Wampiry i demony” to świetna kontynuacja serii – dynamiczna, zaskakująca, wciągająca i pełna nordyckiego klimatu. Autor udowadnia, że potrafi pisać dla młodego czytelnika w sposób, który nie tylko bawi, ale i angażuje emocjonalnie. To książka, która rozbudza wyobraźnię i sprawia, że wieczorne czytanie przy latarce nabiera zupełnie nowego wymiaru.
🕷
Jeśli Wasze dzieci lubią tajemnice, legendy i książki pełne akcji – koniecznie sięgnijcie po ten tytuł.
A jeśli jeszcze nie znacie pierwszego tomu – to idealny moment, by zacząć przygodę z Trollheim. Gwarantuje, że czekają na Was niesamowite wydarzenia!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🕷
Adam, Tobiasz i Tara żyją w małej miejscowości w Norwegii. I choć są zupełnie zwykłymi nastolatkami, przyszło im strzec ludzi przed złem, drzemiącym w czeluściach Helheimu. Gdy pewnego dnia, sprowadzają na powierzchnię wampirzycę, niechcący uruchamiają serię zdarzeń, która może się skończyć tragicznie. Czy i tym razem uda im się pokonać Lokiego i jego armię? Do jakiego tajemniczego spotkania dojdzie?
„Trollheim. Wampiry i demony” to czwarty tom szalenie dynamicznej, wciągającej serii z pogranicza fantasy, w której współczesny świat przeplata się z tym baśniowym. Autor z niebywałą gracją łączy ze sobą obie rzeczywistości, a klimat tej historii oparty na mitologii nordyckiej oraz niebywale tempo wydarzeń sprawiają, że nie można się od niej oderwać od jej lektury. Jednocześnie tuż obok pełnych niebezpieczeństw przygód, toczy się normalne życie i młodzieńcze uczucia, takie jak przyjaźń, pierwsze zauroczenie czy zazdrość, które mogą być równie groźne jak istoty nie z tego świata.
Bardzo lubią tą serię, mimo że nie jestem fanką fantasy! I śmiało mogę ją polecić Waszym nastolatkom, jeśli chcecie rozbudzić w nich radość czytania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam tę książkę! Uwielbiam ją za każdy jeden szczegół, za każde jedno nawiązanie do mitologii, za humor i napięcie jakie wywołuje oraz przede wszystkim za LOKIEGO.
Powieść pomimo swojej prostoty i przeogromnej czcionki, jest szalenie ciekawa i dostosowana do młodszego czytelnika, który szuka wrażeń prosto ze Skandynawii i magicznych dziewięciu światów.
Bohaterowie potrafią rozbawić, zauroczyć i zapewnić fantastyczny czas.
Różnorodność dotyczy nie tylko ich charakterów (uwielbiam Tarę za jej teksty, dosłownie jak moje) ale także za to, że jak to na Norwegię przystało, mieszkańcy miasteczka są różnego pochodzenia. Dla tych co jeszcze nie wiedzą, na przykład Adam jest Polakiem!
W każdym tomie prócz głównych bohaterów, poznajemy postaci, różnych z różnych zakątków dziewięciu krain (bogowie, trolle, skinwalkery, wampiry, demony)
Jeżeli lubicie przygodę, mitologie nordycką lub Norwegię (albo wszystko razem) to Trollheim jest idealną serią książek na spędzenie wakacji w towarzystwie Tary, Adama i Tobiasza!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy czytałam pierwszy tom nie sądziłam, że przy każdej następnej części będę coraz bardziej niecierpliwie czekać na kontynuację.
Powieść pomimo swojej prostoty i przeogromnej czcionki, jest szalenie...
W norweskim miasteczku dzieją się rzeczy niezwykłe. Niby życie toczy się normalnie, ale trójka dzieciaków skrywa sekrety, od których dorosłym włos zjeżyłby się na głowie. Na ich młodych barkach spoczywa ochrona świata przed siłami zła, które kłębią się w podziemiach i szukają sposobu by wypełznąć i przenieść piekło na powierzchnię. Trollheim skrywa pod swoim zwyczajnym, małomiatseczkowym klimatem świat pełen legendarnych stworzeń, złych mocy i tajemnic wprost z lokalnej mitologii. Arne Lindmo doskonale łączy dwa światy: mityczny i współczesny w przejmującej, pobudzające wyobraźnię i pełnej akcji serii powieści dla dzieci.
W "Trollheim. Wampiry i demony" odnaleziona po stuleciach dziewczynka pod postacią wilkołaczki próbuje dostosować się do świata żywych, lecz pierwotne instynkty dają o sobie znać i komplikują wmieszanie się w lokalną społeczność. Z kolei żądza zemsty i zatrute zazdrością serca dzieciaków przyzwyczajonych do bycia na piedelaste doprowadzają świat na skraj zagłady. Na szczęście Adam, Tobiasz i Tara stoją na straży i ponownie go ratują. A Adam odnajduje kogoś bardzo ważnego tam, gdzie nigdy by się nie spodziewał.
W "Trollheim" wszystko dzieje się szybko, nie ma tu miejsca na rozważania, zbędne opisy. Jest akcja, którą goni kolejna akcja. Całość napisana jest krótkimi zdaniami składającymi się na krótkie rozdziały. Podkręca to dynamikę opowieści, ale trzeba uważać, bo utrata koncentracji może skutkować zgubieniem wątku. Ta książka jest szybka, nieco skrótowa, czyli taka jak współczesne dzieci, które przyzwyczajone są do tego, że wszystko chcą mieć na tacy, bez tracenia czasu na nieistotne szczegóły. Ma to swój urok, chociaż może okazać się też męczące.
Nieustannie zachwycają mnie też okładki polskiej wersji językowej, pulsujące grozą, tak charakterystyczne dla twórczości Marcina Minora.