Ukochaj na śmierć

- e-book
- Nadkomisarz Polański (tom 2)
- Śląska seria kryminalna
- 2025-04-21
- 2020-11-12
Miłość, która nie rdzewieje, ale potrafi ranić. Śmiertelnie.
Podczas rekonstrukcji historycznej przedstawiającej obronę wieży spadochronowej w Katowicach w wojnie 1939 roku ginie student ze Świętochłowic. Nieszczęśliwy wypadek? Nadkomisarz Polański nie wierzy w taką wersję zdarzenia i wraz ze swoim zespołem rozpoczyna skomplikowane śledztwo, konfrontując się z czymś,… czego nawet on nie mógł przewidzieć.
Będzie musiał poznać zarówno mroczną historię Świętochłowic, związaną z komunistycznym obozem koncentracyjnym Zgoda, jak i równie ponurą współczesność mieszkańców tego podupadającego śląskiego miasta. A do tego okiełznać podkomisarz Łukowską, która została zesłana do Katowic za liczne grzechy. I szczerze nie znosi Śląska, tak samo jak nowych kolegów.
Czy za kolejnymi zbrodniami naprawdę stoi miłość? Także do ojczyzny? Czy może raczej mają one związek z historią Ślązaków dręczonych i mordowanych w obozie Zgoda?
W drugiej części śląskiej serii kryminalnej ponownie pojawiają się mało znane, ale bardzo ciekawe miejsca na Śląsku, życiowe perypetie czwórki głównych bohaterów, których los nie oszczędza, oraz miłość. Bo koniec końców miłość jest początkiem niemal wszystkiego. Często także zbrodni.
Kup Ukochaj na śmierć w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Ukochaj na śmierć
197 użytkowników ma tytuł Ukochaj na śmierć na półkach głównych- Przeczytane 104
- 2025 7
- 2020 5
- Ebooki 3
- Kindle 2
- Thriller/sensacja/kryminał 2
Tagi i tematy do książki Ukochaj na śmierć
Czytelnicy Ukochaj na śmierć przeczytali również
Cytaty z książki Ukochaj na śmierć
Co będzie. Z nami na przykład.
-Jak to co? Tak samo, tylko inaczej.
Co robi właściciel psa,który zrobił kupę na samym środku chodnika, właściciel, który mimo wszystko się wstydzi? odwraca wzrok i pociąga za s...
Rozwiń Dodaj nowy cytat

Opinie i dyskusje o książce Ukochaj na śmierć
Audiobook (8h15m)
Lektor 7/10 (Marcin Popczyński)
Wypadek czy morderstwo?
I jak zawsze tradycyjne pytania. Kto i dlaczego?
Zdziwisz się drogi Czytelniku bo w tej książce nic nie jest proste.
A koniec zadziwia, chociaż spojler (czyli kto zabił) jest mniej więcej w połowie książki.
Dostrzegłem to, ale nasi dzielni funkcjonariusze niestety mie....
Dałbym 7 gwiazdek ale dodaję 8.
Ta gwiazdka jest za historię polskiego obozu koncentracyjnego w Świętochłowaicach - Zgodzie.
Powstał w 1945. I my to zrobiliśmy.....
Audiobook (8h15m)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektor 7/10 (Marcin Popczyński)
Wypadek czy morderstwo?
I jak zawsze tradycyjne pytania. Kto i dlaczego?
Zdziwisz się drogi Czytelniku bo w tej książce nic nie jest proste.
Dostrzegłem to, ale nasi dzielni funkcjonariusze niestety mie....
Dałbym 7 gwiazdek ale dodaję...
Dobry kryminał. Lubię takie bo zawierają trochę historii. Polecam
Dobry kryminał. Lubię takie bo zawierają trochę historii. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoprawna
Poprawna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRobert Ostaszewski był jednym z redaktorów niestety historycznego już kwartalnika FA-art. Od kiedy weszłam w posiadanie ponad dwudziestu egzemplarzy tegoż, wciąż w nich grzebię i znajduję coś co przykuwa do fotela, do krzesła, właściwie do czegokolwiek na czym da się usiąść, m.in są to teksty literackie, krytycznoliterackie i recenzje autora "Ukochaj na śmierć". No właśnie dość to zaskakujące! "Ukochaj na smierć" to kryminał! O tym, że Ostaszewski pisze kryminały dowiedziałam się zupełnie niedawno. Jasne, że postanowiłam sprawdzić jak człowiek zawodowo zajmujacy się literaturą pisze książki, które z założenia stanowić mają sensu stricto rozrywkę. No i jak pisze? Ano tak, że tę przeczytałam za jednym "posiedzeniem". Wszystko się zgadza, jest morderstwo, jest śledztwo, jest napięcie i pytanie "kto?". Poza tym jest historia Śląska, są interesujący i wiarygodni bohaterowie, no i jest miłość. Cała historia bardzo spójna, wciągająca, sprawnie napisana. Ale przede wszystkim jest język! Piękne zdania, świetna narracja. No i ogromną przyjemność czytania.
Robert Ostaszewski był jednym z redaktorów niestety historycznego już kwartalnika FA-art. Od kiedy weszłam w posiadanie ponad dwudziestu egzemplarzy tegoż, wciąż w nich grzebię i znajduję coś co przykuwa do fotela, do krzesła, właściwie do czegokolwiek na czym da się usiąść, m.in są to teksty literackie, krytycznoliterackie i recenzje autora "Ukochaj na śmierć". No...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo że nie przeczytałam pierwszej części, nie miałam problemu z połapaniem się w opowieści. Świetnie zbudowani bohaterowie, przede wszystkim policjanci. Dowiadujemy się o nich czegoś więcej, choć nie za dużo, tak by nie zdominować historii. A sama cześć kryminalna ciekawa i nurtująca, na szczęście nie rozwlekana na siłę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie czytałam pierwszej książki autora z tej serii ale zupełnie nie przeszkadzało mi to w jej odbiorze. Akcja ciągle się rozwija, atmosfera gęstnieje. Autor co jakiś czas podrzuca nowe ślady, tropy, nowe koncepcje i nowych podejrzanych. A wszystko to rozgryza ekipa śledczych z Katowic. Nie koniecznie się między sobą dogadują ale w prowadzonym śledztwie grają do jednej bramki. Dopiero ostatni, zupełnie przypadkowy trop okazuje się trafny. A zakończenie mimo to trochę mnie zaskoczyło. Morderca wypłynął już wcześniej i wydawało się, że jest czysty. Pozory czasem mylą. A przy okazji liznęłam troszeczkę historii Śląska. Dobry kryminał.
Nie czytałam pierwszej książki autora z tej serii ale zupełnie nie przeszkadzało mi to w jej odbiorze. Akcja ciągle się rozwija, atmosfera gęstnieje. Autor co jakiś czas podrzuca nowe ślady, tropy, nowe koncepcje i nowych podejrzanych. A wszystko to rozgryza ekipa śledczych z Katowic. Nie koniecznie się między sobą dogadują ale w prowadzonym śledztwie grają do jednej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie lepsza od pierwszej części. Spotykamy tutaj znajomą grupę śledczych, uzupełnioną o dodatkową policjantkę z CBŚ. Bardzo szybka i zwarta akcja, dużo ciekawych wątków zgrabnie ze sobą powiązanych. I nieco zaskakujące zakończenie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra kryminalna powieść. Przyjemnie i szybko się czyta
Dobra kryminalna powieść. Przyjemnie i szybko się czyta
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna powieść z akcją osadzoną na Śląsku. Dobra.
Kolejna powieść z akcją osadzoną na Śląsku. Dobra.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatnie zdanie: "Tak samo tylko inaczej" oddaje kreatywność autora. Intrygi niby znane, a jakże inaczej pokazane. Wszystko w swietnie przedstawionych śląskich realiach, zbrodnia, a za nią podąża kolejna. A gdzie wspólny mianownik? Okazuje się ze w sercu, miłość jest ślepa i niekiedy prowadzi do tragedii. W tle historia obozu "Zgoda" w Swietochlowicach, okrutnej karty naszej powojennej historii. Zderzenie postaci Krzyska i Renaty sugeruje rozwój emocjonalnych zdarzeń, może w kolejnej części? Jeśli będzie tak pięknym językiem pisana to tylko czekać i wzdychać nam pozostaje.
Ostatnie zdanie: "Tak samo tylko inaczej" oddaje kreatywność autora. Intrygi niby znane, a jakże inaczej pokazane. Wszystko w swietnie przedstawionych śląskich realiach, zbrodnia, a za nią podąża kolejna. A gdzie wspólny mianownik? Okazuje się ze w sercu, miłość jest ślepa i niekiedy prowadzi do tragedii. W tle historia obozu "Zgoda" w Swietochlowicach, okrutnej karty...