Ukochaj na śmierć

Okładka książki Ukochaj na śmierć autorstwa Robert Ostaszewski
Okładka książki Ukochaj na śmierć autorstwa Robert Ostaszewski
Robert Ostaszewski Wydawnictwo: Lind&Co Cykl: Nadkomisarz Polański (tom 2) Seria: Śląska seria kryminalna kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
e-book
Nadkomisarz Polański (tom 2)
Śląska seria kryminalna
2025-04-21
2020-11-12
Miłość, która nie rdzewieje, ale potrafi ranić. Śmiertelnie.

Podczas rekonstrukcji historycznej przedstawiającej obronę wieży spadochronowej w Katowicach w wojnie 1939 roku ginie student ze Świętochłowic. Nieszczęśliwy wypadek? Nadkomisarz Polański nie wierzy w taką wersję zdarzenia i wraz ze swoim zespołem rozpoczyna skomplikowane śledztwo, konfrontując się z czymś,… czego nawet on nie mógł przewidzieć.

Będzie musiał poznać zarówno mroczną historię Świętochłowic, związaną z komunistycznym obozem koncentracyjnym Zgoda, jak i równie ponurą współczesność mieszkańców tego podupadającego śląskiego miasta. A do tego okiełznać podkomisarz Łukowską, która została zesłana do Katowic za liczne grzechy. I szczerze nie znosi Śląska, tak samo jak nowych kolegów.

Czy za kolejnymi zbrodniami naprawdę stoi miłość? Także do ojczyzny? Czy może raczej mają one związek z historią Ślązaków dręczonych i mordowanych w obozie Zgoda?

W drugiej części śląskiej serii kryminalnej ponownie pojawiają się mało znane, ale bardzo ciekawe miejsca na Śląsku, życiowe perypetie czwórki głównych bohaterów, których los nie oszczędza, oraz miłość. Bo koniec końców miłość jest początkiem niemal wszystkiego. Często także zbrodni.

Kup Ukochaj na śmierć w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Ukochaj na śmierć

Oceny książki Ukochaj na śmierć

Opinie i dyskusje o książce Ukochaj na śmierć

Audiobook (8h15m)
Lektor 7/10 (Marcin Popczyński)
Wypadek czy morderstwo?
I jak zawsze tradycyjne pytania. Kto i dlaczego?
Zdziwisz się drogi Czytelniku bo w tej książce nic nie jest proste.
A koniec zadziwia, chociaż spojler (czyli kto zabił) jest mniej więcej w połowie książki.
Dostrzegłem to, ale nasi dzielni funkcjonariusze niestety mie....
Dałbym 7 gwiazdek ale dodaję 8.
Ta gwiazdka jest za historię polskiego obozu koncentracyjnego w Świętochłowaicach - Zgodzie.
Powstał w 1945. I my to zrobiliśmy.....

Audiobook (8h15m)
Lektor 7/10 (Marcin Popczyński)
Wypadek czy morderstwo?
I jak zawsze tradycyjne pytania. Kto i dlaczego?
Zdziwisz się drogi Czytelniku bo w tej książce nic nie jest proste.
Dostrzegłem to, ale nasi dzielni funkcjonariusze niestety mie....
Dałbym 7 gwiazdek ale dodaję...

Dobry kryminał. Lubię takie bo zawierają trochę historii. Polecam

Dobry kryminał. Lubię takie bo zawierają trochę historii. Polecam

Poprawna

Poprawna

197 użytkowników ma tytuł Ukochaj na śmierć na półkach głównych
34 użytkowników ma tytuł Ukochaj na śmierć na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ukochaj na śmierć

Robert Ostaszewski
Robert Ostaszewski
Polski prozaik, felietonista, krytyk literacki; doktorant w IFP UJ. Redaktor FA-artu i Dekady Literackiej, redaktor naczelny Portalu Kryminalnego, współredaguje także FA-art i Dekadę Literacką. Twórca określenia Proza Północy. Prowadzi bloga poświęconego literaturze „Mania literatury”. Prowadzi również warsztaty z kreatywnego pisania w Studium Literacko-Artystycznym na Uniwersytecie Jagiellońskim. Autor kilkuset tekstów publikowanych m.in. w Gazecie Wyborczej, Tygodniku Powszechnym, Res Publice Nowej, Nowych Książkach, Odrze, Polityce, Twórczości, Tekstach Drugich. Wydał zbiór felietonów "Odwieczna, acz nieoficjalna" (2002),prozę "Troję pomścimy" (2002),zbiór opowiadań "Dola idola i inne bajki z raju konsumenta" (2005) oraz zbiór szkiców "Etapy. Rozmowy z pisarzami i nie tylko" (2008). Współautor dwóch powieści kryminalnych „Kogo kocham, kogo lubię” (2010, z Martą Mizuro) i „Sierpniowe kumaki” (2012, z Violettą Sajkiewicz). Autor powieści kryminalnych „Zginę bez ciebie” (2016) i „Zabij ich wszystkich” (2019),"Ukochaj na śmierć" (2020). Mieszka w Krakowie.

Czytelnicy Ukochaj na śmierć przeczytali również

Okrutny Maciej Kaźmierczak
Okrutny
Maciej Kaźmierczak
Maciej Kaźmierczak jest autorem kryminałów, kilkudziesięciu opowiadań oraz książek z wątkami fantastyki i horroru. Niedawno rozpoczął nowy cykl kryminałów z ciekawym bohaterem, Teodorem Okrutnym. „Okrutny” to kryminał, który nie tyle opowiada historię powrotu, ile rozliczenia. Maciej Kaźmierczak opiera się na sprawdzonym schemacie: powrót po latach do rodzinnej miejscowości, tajemnica sprzed lat, hermetyczna społeczność i śledztwo, które odsłania więcej, niż powinno. Autor sprawnie korzysta z tego motywu, ale nie zawsze udaje mu się wyjść poza jego przewidywalność. Konstrukcja fabuły wokół klasycznego motywu ma ciężar psychologiczny i moralny. Skraj nie jest jedynie scenerią. To zamknięty organizm, przestrzeń przesiąknięta milczeniem i zbiorową winą, która oddycha niechęcią wobec tych, którzy próbują ją opuścić. Fabuła rozwija się warstwowo. Z jednej strony mamy bieżące śledztwo – odnaleziony w lesie fragment ciała, zniknięcie komendanta, kolejne zgony. Z drugiej – przeszłość Teodora Okrutnego, która powoli, konsekwentnie przecieka do teraźniejszości. Autor umiejętnie dawkuje informacje, budując napięcie nie przez spektakularne zwroty akcji, lecz przez nieustanne poczucie zagrożenia i niedopowiedzenia. Każdy rozdział dokłada element do układanki, ale zamiast rozjaśniać obraz, jeszcze bardziej go zaciemnia. Tempo akcji jest wyważone. To nie jest thriller pędzący na złamanie karku, lecz opowieść, która pozwala czytelnikowi zanurzyć się w dusznej atmosferze miasteczka. Kiedy jednak przychodzi moment przyspieszenia, Kaźmierczak potrafi uderzyć mocno – krótkimi scenami, dynamicznymi dialogami, brutalną dosłownością zdarzeń. Problem w tym, że mechanizm dawkowania informacji bywa zbyt wyraźnie techniczną zagrywką. Czytelnik czuje, że pewne fakty są celowo wstrzymywane wyłącznie po to, by podtrzymać napięcie, a nie dlatego, że wynikają naturalnie z sytuacji. Zamiast narastającej grozy pojawia się momentami wrażenie konstrukcyjnej kalkulacji. Najmocniejszą stroną powieści jest kreacja bohaterów. Teodor Okrutny nie jest jednoznacznym protagonistą. To postać z rysą – uwikłana w tajemnicę sprzed lat, rozdarta między obowiązkiem a lękiem przed demaskacją. To bohater z potencjałem – obciążony sekretem, funkcjonujący na granicy winy i obowiązku. Niestety, jego psychologiczna głębia bywa sygnalizowana raczej deklaratywnie niż w pełni przepracowana w działaniu. Relacja Okrutnego z mieszkańcami Skraju opiera się na napięciu i wzajemnej nieufności. Społeczność została sportretowana jako zbiorowy bohater – hermetyczna, pamiętliwa, skłonna do przemilczeń. Każdy może coś wiedzieć, każdy może coś ukrywać. „Okrutny” to kryminał, w którym zagadka jest ważna, ale jeszcze ważniejsze są konsekwencje dawnych wyborów. To też solidny kryminał z mrocznym klimatem i kilkoma mocnymi scenami, ale niepozbawiony fabularnych uproszczeń i nierówności tempa. Szkoda też, że nie zawsze wykorzystuje w pełni swój psychologiczny potencjał. Kaźmierczak pokazuje jednak, że od przeszłości nie da się uciec – można ją tylko na chwilę zagłuszyć. A Skraj nie zapomina.
agabalm - awatar agabalm
Milczenie Hubert Hender
Milczenie
Hubert Hender
Powieść “Milczenie” autorstwa Hubert Hender to mroczny kryminał, w którym napięcie narasta z każdą kolejną stroną. Autor prowadzi czytelnika przez skomplikowane śledztwo, osadzone w dusznej atmosferze małej miejscowości, gdzie milczenie bywa bardziej wymowne niż najgłośniejsze oskarżenia. Historia rozpoczyna się od serii tajemniczych śmierci pracowników związanych z leśną działalnością. Okoliczności ich zgonów budzą niepokój, a tropy wydają się prowadzić donikąd. Sprawą zajmuje się podkomisarz Filip Krauze wraz z Igorem – duet, którego współpraca i wzajemne zaufanie stają się jednym z najmocniejszych elementów fabuły. Ich śledztwo szybko odsłania, że za pozornie spokojną codziennością lokalnej społeczności kryje się gęsta sieć dawnych konfliktów, niedopowiedzianych krzywd i sekretów. Śmierć braci uchodzących za pracowitych, choć nieco ekscentrycznych samotników, początkowo wydaje się tragicznym, ale odosobnionym zdarzeniem. Sytuacja zmienia się jednak diametralnie, gdy pojawia się kolejna ofiara. Wtedy śledczy zaczynają dostrzegać, że zabójstwa mogą być elementem starannie zaplanowanej zemsty. W tle pojawiają się dawne zdrady, rodzinne napięcia oraz historia mężczyzny, którego śmierć sprzed lat rzuca długi cień na teraźniejszość. Krąg podejrzanych stale się powiększa. Wiktor – człowiek z kryminalną przeszłością – zaczyna odsłaniać fragmenty dawnej tajemnicy. W sprawę wplątani są mieszkańcy, pracownicy tartaku i leśnicy, którzy choć dobrze się znają, zdają się skrzętnie ukrywać prawdę. Kolejne wydarzenia pokazują, że niemal każdy z nich nosi w sobie jakiś sekret. Atmosfera niedopowiedzeń gęstnieje niczym mgła unosząca się nad lasem. Na szczególną uwagę zasługuje konstrukcja bohaterów. Filip Krauze to policjant o niekonwencjonalnych metodach działania, który potrafi wywierać presję na świadkach i wydobywać z nich prawdę. Jego relacja z Igorem wprowadza do historii autentyczność i naturalność – dialogi między nimi są żywe, wiarygodne i nadają fabule realistycznego charakteru. Krótkie wątki z życia prywatnego bohaterów pozwalają natomiast zobaczyć ich również poza policyjną odznaką. Autor bardzo sprawnie buduje napięcie. Każdy kolejny trop rodzi nowe pytania, a gdy wydaje się, że prawda jest już blisko, pojawiają się kolejne wątpliwości. Trzy ofiary w krótkim czasie, wspólne powiązania mieszkańców oraz atmosfera milczenia sprawiają, że czytelnik zaczyna podejrzewać, iż morderca może nie działać sam. „Milczenie” to kryminał, który trzyma w napięciu aż do ostatniej strony. Dynamiczna akcja, wyraziste postacie oraz gęsta od tajemnic atmosfera sprawiają, że jest to lektura angażująca i intrygująca. To historia o zemście, o konsekwencjach dawnych decyzji oraz o tym, jak wiele zła może narodzić się w miejscu, gdzie wszyscy wolą milczeć. To zdecydowanie książka godna polecenia miłośnikom mrocznych, klimatycznych kryminałów Jestem urzeczona lekturą, sięgam po kolejne odsłony z Filipem Krauze.
zaczytaj_chwile - awatar zaczytaj_chwile
ocenił na101 miesiąc temu
Wyrzynacz Krzysztof Jóźwik
Wyrzynacz
Krzysztof Jóźwik
Powieść kryminalna "Wyrzynacz" autorstwa Krzysztofa Jóźwika to już czwarta część „Serii puławskiej” – i muszę przyznać, że sięgnęłam po nią z dużymi oczekiwaniami. Czytałam poprzednie tomy i każdy z nich zrobił na mnie ogromne wrażenie. To były historie, które miały w sobie wszystko to, co najbardziej cenię w kryminałach: mrożące krew w żyłach sceny, dynamiczny pościg za mordercą oraz bohaterów z krwi i kości. Autor świetnie buduje postaci – nie są one jednowymiarowe, lecz pełne sprzeczności, emocji i wewnętrznych demonów. Dzięki temu łatwo się z nimi utożsamić, a ich wybory naprawdę mają znaczenie i zostają w głowie na długo po zakończeniu lektury. Najpierw przychodzi paczka. Potem strach. W Puławach znów leje się krew, ale tym razem nie ma żadnych wątpliwości – ktoś odgrywa w mieście wyjątkowo chory spektakl. W eleganckich, starannie zaadresowanych przesyłkach kurierzy dostarczają… ludzkie szczątki. Ofiary są przypadkowe. Albo nie. Sprawca bez twarzy, bez śladów, bez granic – media szybko nadają mu przydomek: Wyrzynacz. W sam środek tej psychotycznej układanki trafia Ewa Jędrycz – policjantka z bliznami, których nie widać na pierwszy rzut oka. Wie, że nie mierzy się tylko z mordercą. Mierzy się z kimś, kto zna każdy jej ruch. A zegar tyka, paczki trafiają do coraz to nowych adresatów, a demony – te z zewnątrz i te własne – nie odpuszczają ani na chwilę. „Wyrzynacz” to książka, która od pierwszych stron wciąga w duszny, niepokojący klimat i nie pozwala się od siebie oderwać. Krzysztof Jóźwik po raz kolejny udowadnia, że potrafi budować napięcie niemal perfekcyjnie – stopniowo, konsekwentnie, bez tanich sztuczek. Każda kolejna „paczka” wywoływała u mnie autentyczny niepokój, a świadomość, że sprawca jest zawsze o krok przed śledczymi, tylko potęgowała to uczucie. Największą siłą tej części – podobnie jak poprzednich – są bohaterowie. Ewa Jędrycz to postać jeszcze bardziej złożona niż wcześniej. Jej wewnętrzna walka, emocjonalne obciążenie i determinacja sprawiają, że śledztwo staje się czymś więcej niż tylko próbą złapania mordercy. To również opowieść o granicach wytrzymałości i o tym, jak cienka jest linia między kontrolą a chaosem. Podobało mi się też to, jak autor igra z czytelnikiem – podsuwa tropy, myli ścieżki, każe wątpić w to, co wydaje się oczywiste. Kilka razy byłam przekonana, że już wiem, kim jest sprawca… tylko po to, by chwilę później całkowicie zmienić zdanie. Po zakończonej lekturze z pełnym przekonaniem mogę stwierdzić, że było to kolejne bardzo udane i satysfakcjonujące spotkanie z bohaterami „Serii puławskiej”. Po raz kolejny na kartach książki znalazłam wszystko, czego oczekuję od dobrego kryminału. To historia mocna, chwilami brutalna, a jednocześnie niezwykle wciągająca i świetnie skonstruowana — czyli dokładnie taka, jaką lubię najbardziej. Gorąco polecam!
ksiazka_w_kwiatach - awatar ksiazka_w_kwiatach
ocenił na71 miesiąc temu

Cytaty z książki Ukochaj na śmierć

Co będzie. Z nami na przykład.
-Jak to co? Tak samo, tylko inaczej.

Co będzie. Z nami na przykład.
-Jak to co? Tak samo, tylko inaczej.

Robert Ostaszewski Ukochaj na śmierć Zobacz więcej

Co robi właściciel psa,który zrobił kupę na samym środku chodnika, właściciel, który mimo wszystko się wstydzi? odwraca wzrok i pociąga za smycz. Może nazbyt mocno.

Rozwiń
Robert Ostaszewski Ukochaj na śmierć Zobacz więcej