Gigantis tom 2

2025-06-18

Kup Gigantis tom 2 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Gigantis tom 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gigantis tom 2

Dużo akcji, nowe potwory, jeszcze bardziej przerażające asymilacje. Do tego rozgrywki na najwyzszych szczeblach wojskowo-badawczych oraz wstęp do pierwszej walki protagonisty. Me gusta!

Kolejne rozdziały Gigantis to rozwój kryzysowej sytuacji. Gen jako ocalały z tragedii na wyspie Tsushima jest obiektem zainteresowań japońskich siła samoobrony i tajemniczej agencji, która prowadzi sekretne badania nad walką z potworami. Chłopak nie jest jednak zbytnio zainteresowany gierkami i politycznymi rozgrywkami. Jego celem jest powrót w rodzinne strony i uratowanie bliskich i przyjaciół, którzy ciągle ukrywają się przed bestiami. Jednak pojawia się nowy problem. Potwory przedarły się do Japonii i pojawiły się na lotnisku. Po pogromie, do jakiego tam dochodzi do akcji, wkraczają służby. Tylko że są one tak samo bezradne jak cywile, którzy padli ofiarą stworów pożerających i łączących ze sobą żywą materię. Gen nie potrafi obok tego przejść obojętnie i chce pomóc innym. Czy będzie mógł skorzystać ze swoich nowych mocy, które pojawiły się po odniesieniu ran od monstra przypominającego jego siostrę?

Ostatnia nadzieja
Drugi tom rozkręca historię w ciekawy sposób. Dostajemy trochę więcej informacji na temat projektu, który ma ocalić ludzkość przed potworami. Z drugiej strony widzimy, jak nieefektywne są działania żołnierzy i to, że dotychczasowe struktury są kompletnie bezsilne i bezradne. Nadzieje ma być cały projekt Gigantis i wykorzystanie kompatybilnych ludzi do stworzenia z nich niszczycielskiej broni. Brzmi to bardzo niebezpiecznie i masa osób, która zmarła w trakcie eksperymentów jest dobrym dowodem na to, że ostatnia nadzieja ludzkości może po prostu nie wypalić. Możliwe, że tylko Gen będzie w stanie osiągnąć cokolwiek w walce z bestiami.

Koszmar przychodzi do domu
Jednym aspektem, który jest ciekawie ukazany w tym tomie, jest obojętność ludzi na cudze tragedie. Wyspa Tsushima została opanowana przez bestie, większość świata nie radzi sobie z walką z żarłocznymi potworami. Jednak znaczna część Japonii jest bezpieczna i życie sobie trochę jakby nic złego się nie wydarzyło. Ludzie są pewni, że skoro zagorzenie do nich nie dotarło, to nie muszą zaprzątać sobie nim głowy. Jednak kiedy koszmar się pojawia, jest już za późno, by cokolwiek zrobić.

15 użytkowników ma tytuł Gigantis tom 2 na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł Gigantis tom 2 na półkach dodatkowych

Okładka książki Gigantis tom 5 Yoichi Komori, Ken-ichi Tachibana, Takayuki Yamamoto
Gigantis tom 5 Yoichi Komori, Ken-ichi Tachibana, Takayuki Yamamoto
Okładka książki Gigantis tom 4 Yoichi Komori, Ken-ichi Tachibana, Takayuki Yamamoto
Gigantis tom 4 Yoichi Komori, Ken-ichi Tachibana, Takayuki Yamamoto
Okładka książki Gigantis tom 3 Yoichi Komori, Ken-ichi Tachibana, Takayuki Yamamoto
Gigantis tom 3 Yoichi Komori, Ken-ichi Tachibana, Takayuki Yamamoto

Cytaty z książki Gigantis tom 2