Okładka książki Dlaczego z faktami się nie dyskutuje? O faktach i fake newsach w teoriach spiskowych autora Pia Lamberty, Katharina Nocun, 9788327292551
Katharina NocunPia Lamberty Wydawnictwo: Empik Go poradniki
poradniki
e-book
2025-04-04
2025-04-04
Ewa Kochanowska

Kup Dlaczego z faktami się nie dyskutuje? O faktach i fake newsach w teoriach spiskowych w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dlaczego z faktami się nie dyskutuje? O faktach i fake newsach w teoriach spiskowych

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dlaczego z faktami się nie dyskutuje? O faktach i fake newsach w teoriach spiskowych

Coś w rodzaju praktycznego aneksu do "Antyfakty. Jak teorie spiskowe kształtują nasze myślenie"

Noo ciekawe, co teraz autorzy książki oraz ci, którzy wystawili jej tak wysokie noty, powiedzą, gdy tzw. teorie spiskowe, dotyczące np. p(l)andemii katarka, szaleństwa keczupowania ludzi niejednokrotnie wbrew ich woli, a potem przyczyn najazdu jednego sąsiada ze wschodu na drugiego, oraz tego co się działo i dzieje ze wszystkimi środkami (pieniężnymi i rzeczowymi),które tak chętnie szczególnie my Polacy tam wysyłaliśmy, okażą się bolesną i porażającą prawdą..? Można tak wyliczać długo, ale jednocześnie nie sądzę, by ci wszyscy wyżej wspomniani teraz przyznali się, że byli w błędzie wierząc w to, co media głównego ścieku im serwowały jako jedyną prawdę, a teraz cały domek z kart runął. Obawiam się, że niestety zdecydowana większość z nich dalej będzie obstawać przy swoim, zamykając oczy na fakty... A prawdą po raz kolejny okazuje się stare porzekadło - że różnica między teorią spiskową a faktami to mniej więcej sześć miesięcy...

👽 Spiskowiec: "Wszystko to jest zmanipulowane! Nie wierzę mediom ani naukowcom."
📣 Ja: "Oczywiście, w dzisiejszych czasach to niemal sport narodowy – nie ufać nikomu. Ale właśnie dlatego Dlaczego z faktami się nie dyskutuje Nocun i Lamberty jest jak strzał w dziesiątkę. Autorki nie bawią się w gładkie słówka, tylko serwują ci konkretne narzędzia, jak nie dać się wciągnąć w wir spiskowych teorii." 📚

👽 Spiskowiec: "Jakie narzędzia? Kolejne mądrości z uniwersytetów?"
📣 Ja: "Właśnie nie. To książka dla każdego, kto chce rozbroić mit na miejscu, a nie siedzieć i rozprawiać w wieży z kości słoniowej. Jak rozmawiać z osobami zafiksowanymi na teoriach spiskowych? Jak bronić się przed słowną agresją i toksycznymi manipulacjami? To wszystko jest tu rozpisane w praktyczny sposób." 📌

👽 Spiskowiec: "Ale to nie zmienia faktu, że każdy ma swoją prawdę."
📣 Ja: "To twoje ulubione powiedzonko, prawda? Nocun i Lamberty pokazują, że prawda nie jest subiektywną fantazją. Manipulacja działa, gdy przestajesz sprawdzać fakty. Krytyczne myślenie to codzienny trening, a nie jednorazowy wyczyn." 💡

👽 Spiskowiec: "Też mi nowość. Czyli powielają to, co wszyscy wiedzą."
📣 Ja: "Nie odkrywają Ameryki, bo nie muszą. Ich siła to prostota i konkret – nic więcej. Zamiast teoretyzować, dają ci zestaw narzędzi do użycia tu i teraz." 🛡️

👽 Spiskowiec: "Nie ma żadnych magicznych rozwiązań, co?"
📣 Ja: "Dokładnie. I to jest ich największy atut. Żadnych cudownych sposobów, tylko przypomnienie, że krytyczne myślenie to proces, który trzeba regularnie pielęgnować. Jak z mięśniami – nie ćwiczysz, to wiotczejesz." 🔍

👽 Spiskowiec: "Czyli mam wracać do tej książki jak do jakiejś biblii?"
📣 Ja: "Jeśli chcesz się uodpornić na dezinformację, to tak. Regularny trening jest niezbędny. Głupota wraca jak wirus, który znajduje nowe ofiary. Ale ty możesz być zaszczepiony." 🔄

👽 Spiskowiec: "Czyli to książka dla naiwnych, którzy chcą się uchronić przed głupotą?"
📣 Ja: "Nie dla naiwnych. Dla ludzi, którzy chcą mieć broń w ręku. Rozbijaj mity, rozsadzaj dezinformację i nie daj się wciągnąć w szaleństwo. To nieustająca walka, ale z Dlaczego z faktami się nie dyskutuje masz przynajmniej solidne narzędzia." 💪🛠️🔥

👽 Spiskowiec: "No dobra, ale przecież i tak wszyscy kłamią."
📣 Ja: "A jeśli wciąż masz wątpliwości, to może właśnie dlatego powinieneś to przeczytać. W końcu kto inny czytałby książkę o tym, jak nie zwariować w świecie pełnym teorii spiskowych?" 😉

📉 Ocena: 10/10. Za prostotę, celność, konkret i trzeźwość w podejściu

42 użytkowników ma tytuł Dlaczego z faktami się nie dyskutuje? O faktach i fake newsach w teoriach spiskowych na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Dlaczego z faktami się nie dyskutuje? O faktach i fake newsach w teoriach spiskowych na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Dlaczego z faktami się nie dyskutuje? O faktach i fake newsach w teoriach spiskowych

Katharina Nocun Dlaczego z faktami się nie dyskutuje? O faktach i fake newsach w teoriach spiskowych Zobacz więcej