Daj mi pożyć, zanim umrę

Okładka książki Daj mi pożyć, zanim umrę autorstwa Weronika Sobolewska
Okładka książki Daj mi pożyć, zanim umrę autorstwa Weronika Sobolewska
Weronika Sobolewska Wydawnictwo: Amazon KDP poezja
poezja
2025-03-09
2025-03-09
"Jej poezja to nie tylko krytyka, ale także nadzieja. Autorka pokazuje, że nawet w świecie pełnym chaosu i niepewności, istnieje możliwość odnalezienia sensu i piękna. To książka dla tych, którzy chcą zrozumieć siebie i świat, w którym żyją."

Daj mi pożyć, zanim umrę to nie tylko zbiór pięknych wierszy, ale także przenikliwa obserwacja współczesnego człowieka zagubionego w zgiełku cywilizacji. Autorka, z wrażliwością i ironią, opisuje doświadczenia współczesnego człowieka, jego lęki, nadzieje i rozterki związane z życiem w świecie zdominowanym przez technologie, konsumpcjonizm i samotność.
To poezja, która prowokuje do myślenia o naszej cywilizacji, o relacjach międzyludzkich i o miejscu człowieka we współczesnym świecie.

Wiersze są pełne metafor i symboli, które zachęcają czytelnika do własnych interpretacji. To książka dla tych, którzy szukają w poezji nie tylko estetycznej przyjemności, ale także głębszego zrozumienia otaczającej nas rzeczywistości.
Autorka z niezwykłą precyzją opisuje mechanizmy, które kształtują nasze życie: presję społeczną, samotność w tłumie, alienację i poczucie bezsensu.

Jej wiersze to swoisty manifest współczesnego człowieka, który pragnie odnaleźć swoje miejsce w świecie, który często wydaje się być wrogi i niezrozumiały.

BONUS DLA CZYTELNIKÓW:
"Czarująca i mściwa" to krótki mroczny thriller psychologiczny, który wciąga czytelnika w labirynt ludzkiej psychiki. Historia rozgrywa się na granicy obsesji i zemsty, odsłaniając mroczne sekrety skrywane pod maską niewinności. Bohaterka, kobieta pozornie delikatna i uśmiechnięta, skrywa w sobie głęboką ranę po zdradzie, która stała się katalizatorem jej mrocznej przemiany.

Z każdą stroną czytelnik coraz głębiej zagłębia się w jej umysł, obserwując jak pragnienie zemsty przekształca się w obsesję, pochłaniając ją bez reszty. Stopniowo ujawniają się kolejne warstwy jej osobowości, odsłaniając złożony obraz kobiety, która walczy o odzyskanie kontroli nad swoim życiem. Czytelnik zostaje zaproszony do intymnej podróży w głąb psychiki bohaterki, gdzie granice między dobrem a złem zacierają się, a rzeczywistość miesza się z halucynacjami.

O AUTORCE:
Weronika Sobolewska – pisarka, której doświadczenie jako pracownika socjalnego nadaje jej twórczości wyjątkowej głębi. Autorka tomiku poezji "Zamiast zabijać, pluję jadem na papier" . Jej twórczość to dowód na to, że słowa mogą być zarówno lekarstwem, jak i bronią.

Kup Daj mi pożyć, zanim umrę w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Daj mi pożyć, zanim umrę

Opinie i dyskusje o książce Daj mi pożyć, zanim umrę

Poezja to ważny element naszego życia. W niej właśnie odnajdujemy siebie, odnajdujemy swoje myśli, pomaga nam nadać im kierunek i przynosi otuchę. Zdaje się jednak, że wraz z upływem czasu, coraz rzadziej po nią sięgamy, a jeszcze rzadziej po tą, która jest nowa. Utwory poetyczne współczesnych autorów, nie są powszechnie znane. Szkoda. Weronika Sobolewska, to jedna z tych autorek, żyjących współcześnie, która trafnie, krótko i ładnie opisuje otaczającą ją rzeczywistość. Czytanie jej wierszy, jest trochę jak wejście do jej świata, każdy z nich jest bowiem czymś na miarę osobistych zapisów myśli, spostrzeżeń, czymś w rodzaju dziennika. Nie trudno się jednak zgodzić, że wiersze te trafiają w sedno naszych życiowych rozterek. To niesamowite wrażenie, kiedy okazuje się, że w świecie tym, są ludzie, którzy myślą podobnie, mimo planujących wszechobecnie, widocznych gołym okiem podziałów. Trafienie na takie zapisy, nadaje otuchy czytelnikowi, szczególnie jeśli noszą one znamię utworów poetyckich. To wiersze bowiem, najłatwiej zapadają nam w pamięć, ich fragmenty możemy cytować z głowy, po latach. Ich fragmenty zapisujemy sobie jako złote myśli, do których lubimy wracać.
Poezja Weroniki, odnosi się głównie do życia współczesnych kobiet, do panującej zewsząd znieczulicy, utrudnień, braku zrozumienia i odczuć jakie się z tym wiążą. Jest poruszająca i chwytliwa. Tomik wierszy kończy z kolei, krótkie opowiadanie o nienawiści i braku sprawiedliwości. W tej przepełnionej złymi emocjami treści, odnajdujemy jednak chęć zaznania szczęścia, desperackie pragnienia zaznania dobra i kochania. Nie brakuje też, bólu, z którym nie trudno się utożsamić.
Choć utworów jest kilka, ich interpretacji możnaby poświęcić na prawdę sporo czasu, są to jednak interpretację bardzo osobiste, poprzez emocje jakie budzą w nas czytane treści.
Weronice nie sposób więc zarzucić szablonowość i brak odwagi, autorka wykazuje, że jest ponadto i dzieli się z nami po prostu swoimi myślami, to one wywołują takie wrażenie, bo są prawdziwe i tak podobne do naszych!
Niektóre wersy są rymowane, inne nie, co jest typowe dla zwykłego zapisu myśli, którego nie wykonuje się pod publikę, lecz w potrzebie wyrażenia siebie.
Zastanowić się warto jak rokować one będą na przyszłość? Czy wtopią się w charakterystykę naszej epoki przez swą prawdziwość? Jest to do ocenienia niezmiernie trudne, jednak na samej podstawie, że te zastanowienie pojawia się w głowach czytelnikow, wnioskować można, że są ku temu przesłanki.
Choć tomik Sobolewskiej jest na tyle krótki, że można przeczytać go praktycznie na raz, warto spędzić z nim trochę więcej czasu i ukoić nim swoją duszę. Choć brakuje mi w nim literackich uniesień, doprecyzowania wersów, odniesień do filozofii z poprzednich epok, to bardzo doceniłam jego naturalność, prawdziwość i serdecznie polecam zapoznać się z nim i nabyć własną opinię. Przede wszystkim jednak, polecam czytać wiersze, szczególnie współczesnych autorów, działają jak kubeł zimnej wody wylany na ciało, w odniesieniu do naszych zmartwień.
Polecam.

To był mój pierwszy BT z wierszami i nie zawiodłam się.
To są raczej cięższe wiersze, bardziej osobiste.
Często przerywałam lekturę bo miałam ochotę wyć. Wstrząsały mną mocno. Przeżywałam razem z autorką.
Gdy czytałam te wiersze miałam spokojny czas w pracy gdybym czytała je teraz ...pewnie bym ich nie doczytała.
No na mnie wywarły duże wrażenie.

To był mój pierwszy BT z wierszami i nie zawiodłam się.
To są raczej cięższe wiersze, bardziej osobiste.
No na mnie wywarły duże wrażenie.

„Daj mi pożyć zanim umrę” to nietypowy tomik poezji Weroniki Sobolewskiej. Nietypowy, bo poza poezją zawiera jeszcze krótkie przemyślenia o człowieku, jego miejscu we wszechświecie, a także o samotności wśród ludzi.

Autorka podzieliła wiersze na pięć części
•Istnienie
•Samotność
•Śmiertelna trucizna
•Jedność życia

„Nie jesteśmy wolni, dopóki zmuszamy się do życia”

W poezji Sobolewskiej wyczuwalna jest jej ogromna wrażliwość, brak zrozumienia, poczucie wyobcowania i poszukiwanie siebie.

Bonusem do toniku jest opowiadanie „Czarująca i mściwa”. Ten utwór niespecjalnie przypadł mi do gustu, ze względu na pojawiające się błędy logiczne w fabule i sztuczne dialogi. Sam pomysł na fabułę był prosty i przewidywalny.

• współpraca •

Autorka podzieliła wiersze na pięć części
•Istnienie
•Samotność
•Śmiertelna trucizna
•Jedność życia

„Nie jesteśmy wolni, dopóki zmuszamy się do życia”

W...

14 użytkowników ma tytuł Daj mi pożyć, zanim umrę na półkach głównych

Weronika Sobolewska
Weronika Sobolewska
Urodziła się w Warszawie. Aktualnie mieszka w Sztokholmie. "Zamiast zabijać, pluję jadem na papier" napisała w swoich najtrudniejszych chwilach, zmagając się z depresją i wypaleniem zawodowym. Uwielbia pisać o tematach, o których nie zawsze otwarcie się rozmawia: o depresji, sensie życia, śmierci, ale też o prawdziwej miłości. Ma nadzieję, że swoimi tekstami poruszy i zachęci do refleksji nad samym sobą i nad światem. Opowieści i wiersze pisze od dziecka. Jej życie można śledzić na www.instagram.com/szalonagwiazda.

Cytaty z książki Daj mi pożyć, zanim umrę

Życie nie jest piekłem.
Ani niebem.
Życie to gra.
Przeskakujemy różne poziomy.
Na każdym uczymy się nowych umiejętności.
Uczymy się żyć.
Uczymy się przetrwać.
Jak dobrze grasz w tę grę?

Życie nie jest piekłem.
Ani niebem.
Życie to gra.
Przeskakujemy różne poziomy.
Na każdym uczymy się nowych umiejętności.
Uczymy się żyć.
Uczymy się przetrwać.
Jak dobrze grasz w tę grę?

Weronika Sobolewska Daj mi pożyć, zanim umrę Zobacz więcej