Demony nazistów. Nawiedzone miejsca i okultyzm III Rzeszy

Okładka książki Demony nazistów. Nawiedzone miejsca i okultyzm III Rzeszy autora Hubert Kozieł, 9788368364712
Okładka książki Demony nazistów. Nawiedzone miejsca i okultyzm III Rzeszy
Hubert Kozieł Wydawnictwo: Replika historia
historia
2025-06-17
2025-06-17

Kup Demony nazistów. Nawiedzone miejsca i okultyzm III Rzeszy w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Demony nazistów. Nawiedzone miejsca i okultyzm III Rzeszyi

Nazistowskie nawiedzenia

2752 739 12

Oceny książki Demony nazistów. Nawiedzone miejsca i okultyzm III Rzeszy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Demony nazistów. Nawiedzone miejsca i okultyzm III Rzeszy

Mam wrażenie, że szalenie ciekawy temat, jakim jest okultyzm w III Rzeszy został nieco spłycony anegdotycznym tonem w niektórych rozdziałach. Niemniej książka stanowi fajną podstawę do poszukiwania szczegółowych informacji w bardziej wyspecjalizowanej literaturze. Po lekturze pojawiło się więcej pytań niż odpowiedzi, także trzeba kopać głębiej.

Czytałem już książkę o podobnej tematyce, która dużo poważniej podchodzi do tematu. Niestety nie pamiętam tytułu.

Tymczasem książka pana Huberta jest zbiorem ciekawostek, czasami bardzo luźno nawiązujących do tytułu, szybko się czyta, jednak treść często rozczarowuje.

Jeśli autor poświęca cały rozdział przypadkowi Anneliese Michel, tylko dlatego, że jeden z "demonów", które ją opętały przedstawił się jako Hitler, to o czym my tu mówimy? Litości... Zresztą profesor Felicitas Goodman wyjaśniła tę sprawę w swojej książce, uwaga, spoiler - żadnego opetania nie było. To tak na marginesie.

Reasumując, można poczytać, ale bez rewelacji. Jarałem się takimi książkami jako nastolatek ;)

Bardzo ciekawa opowieść o przerażającej prawdziwe historycznej, a także ze mrocznymi teoriami, które można za nią postawić. Autor posługuje się ogromną ilością źródeł, przedstawia tematykę w sposób neutralny, dając się jednak ujawnić swoim opiniom w pewnych sprawach. Przeczytacie tu o nawiedzonych zamczyskach, przeklętych kwaterach nazistów, krwawych rytuałach i tajemnicach, których rozwiazania możemy się jedynie domyślać. Wielkie wrażenie robi obszerny research autora, który potwierdza długa bibliografia. Książkę połknąłem w dwa wieczory, niezwykle interesująca. Niebawem na portalu pojawi się także moja pełna, oficjalna recenzja.

116 użytkowników ma tytuł Demony nazistów. Nawiedzone miejsca i okultyzm III Rzeszy na półkach głównych
32 użytkowników ma tytuł Demony nazistów. Nawiedzone miejsca i okultyzm III Rzeszy na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Demony nazistów. Nawiedzone miejsca i okultyzm III Rzeszy

Hubert Kozieł Demony nazistów. Nawiedzone miejsca i okultyzm III Rzeszy Zobacz więcej

Ciekawostki historyczne