Pocałunki zamiast słów

Okładka książki Pocałunki zamiast słów autora Meghan Quinn, 9788328922679
Okładka książki Pocałunki zamiast słów
Meghan Quinn Wydawnictwo: Editio Red Cykl: Vancouver Agitators: miłość na lodzie (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Vancouver Agitators: miłość na lodzie (tom 1)
Kiss and don't tell
2026-02-03
2026-02-03
2021-09-21
Marcin Kuchciński

Kup Pocałunki zamiast słów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pocałunki zamiast słów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pocałunki zamiast słów

Wyobraźcie sobie, że jest ogromna ulewa tuż przed burzą, wasze auto przestało współpracować na obrzeżach obcego miasta, a jedyną nadzieją w tej katastrofie wydaje się być jedyny dom, w którym palą się światła… ryzykujecie i pukacie do drzwi, czy decydujecie się spędzić burzę w swoim aucie, które utknęło w błocie?

Bo… co złego mogłoby się stać?

W najgorszym wypadku mogłoby się okazać, że dom zamieszkuje tymczasowo piątka wolnych facetów, a ty jesteś jedyną dziewczyną na tym odludziu…

W najlepszym? Ci faceci mogliby być KULTURALNYMI hokeistami.

I tak, do tego przydałoby się szczęście – Winnie ma go tyle, że scenariusz jak z filmu 18+ (zostańmy przy horrorze) zamienia się w bardzo lekki, przyjemny i pełen humoru romans.

Jeżeli czytaliście już jakąś książkę od Meghan Quinn, to wiecie, że autorka pisze bardzo komfortowe i zabawne historie. Jeśli nie, to uwierzcie mi na słowo – są idealne na wieczór albo dwa, szczególnie teraz, kiedy za oknem coraz cieplej i ma się ochotę na takie luźne i mało wymagające pozycje. Być może dlatego też podchodzę do tego tytułu ‘bezkrytycznie’, ale trafiłam na niego w idealnym czasie, przeczytałam ekspresowo i naprawdę fajnie się przy nim bawiłam.

Mimo, że fabuła „Pocałunków zamiast słów” nie jest jakoś mocno rozwinięta, skupia się głównie na romansie (który swoją drogą nie jest slow) i zbliżeniach bohaterów, a hokeju w tej hokejówce jest tyle co nic…

to i tak przy czytaniu uśmiechałam się do siebie, miałam motylki w brzuchu i kibicowałam Winnie i Paceyowi z całych sił.

Czasem w takich romansach naprawdę nic więcej nie trzeba – wystarczy, że postacie są świetnie wykreowane i nie da się ich nie polubić, a chemia i napięcie pomiędzy nimi wręcz wylewają się ze stron.

Ale pomimo tego, że Winnie i Pacey niemal od razu poczuli wzajemne pożądanie, to nie miała być relacja tylko na chwilę. Chociaż oboje mieszkali w innych miastach. Chociaż mieli zupełnie inny plan na życie. Chociaż ona…

była kiedyś w związku z jego przyrodnim bratem.

I nawet nie miała o tym pojęcia.

„Pocałunki zamiast słów”, ale czasem słowa też są potrzebne – i ta historia właśnie to udowadnia.

Meghan Quinn napisała przede wszystkim lekki i przyjemny romans pomiędzy hokeistą i byłą dziewczyną jego przyrodniego brata, ale w książce nie brakuje również poważniejszych wątków i momentów, które mogą wzruszyć, poruszyć i sprawić, że w oku pojawi się łza albo dwie – tym razem nie ze śmiechu.

Najmocniejszą stroną „Pocałunków zamiast słów” są bohaterowie i relacje pomiędzy nimi – nie tylko te romantyczne. Bardzo zachwyciła mnie przyjaźń hokeistów i to, że chłopcy byli gotowi wskoczyć za siebie w ogień – pomimo ich sprzeczek, drobnych nieporozumień i odmiennych charakterów. Każdy z tych sportowców ma w sobie coś interesującego i przeczuwam, że ich historie również zostaną opowiedziane, więc nie mogę się już doczekać kolejnych tomów z tej serii. Mam tylko nadzieję, że akcja będzie się rozgrywała nie tylko w czasie wolnym od sezonu i dostaniemy trochę więcej hokeja. Nie, jeszcze mi się nie znudziło.

W każdym razie, jeżeli szukacie romansu, przy którym odpoczniecie i miło spędzicie czas, to ten tytuł sprawdzi się idealnie. Jest lekki, zabawny i mega komfortowy, a dodatkowo macie szansę poznać fajnych chłopaków!

Bo… co złego mogłoby się stać?

W najgorszym wypadku mogłoby...

🏒📚 Recenzja „Pocałunki zamiast słów” – Meghan Quinn

Jako wielka miłośniczka romansów hokejowych nie mogłam przejść obojętnie obok tej książki i oczywiście musiała trafić do mojej biblioteczki! 💙

Historia zaczyna się dość niespodziewanie. Drużyna Vancouver Aviators po zakończonym sezonie spędza czas w rezydencji jednego z przyjaciół w Banff w Kanadzie. Podczas burzy do drzwi puka dziewczyna, której samochód utknął w błocie, a ich dom okazuje się jedynym na jej drodze.

Tak poznajemy Winnie. Po krótkiej dyskusji i początkowych obawach dziewczyna zgadza się zostać na jedną noc… która niespodziewanie zamienia się w prawie tydzień.

W tym czasie dzieje się naprawdę dużo. Winnie i Percey, bramkarz drużyny, szybko zaczynają się do siebie zbliżać. Najpierw pojawia się przyjaźń, a potem coś znacznie głębszego. Przy sobie czują się swobodnie i bezpiecznie, jak nigdy wcześniej z nikim innym i choć na chwilę mogą zapomnieć o swoich problemach.

Jest jednak jeden ogromny problem…
Percey odkrywa, że Winnie jest byłą dziewczyną jego przyrodniego brata. Zachowuje tę informację dla siebie, podczas gdy Josh wciąż chce ją odzyskać.

To moje pierwsze spotkanie ze stylem Meghan Quinn i muszę przyznać, że bardzo mi się spodobało. Autorka świetnie łączy humor z emocjami, dialogi są naturalne i pełne energii, a fabuła rozwija się w naprawdę przyjemnym tempie.

W tej części poznajemy całą paczkę przyjaciół z drużyny, więc mam ogromną nadzieję, że kolejne tomy szybko pojawią się na rynku bo zdecydowanie chcę poznać historie pozostałych bohaterów! 💙🏒

🏒📚 Recenzja „Pocałunki zamiast słów” – Meghan Quinn

Jakie jest prawdopodobieństwo, że podczas samotnej wyprawy w nieznane Twój samochód ugrzęźnie w błocie, a kiedy idziesz szukać pomocy to trafiasz na dom pełen hokeistów?

Dla niektórych byłoby to spełnienie marzeń. Właśnie takie szczęście miała Winnie.

Historia zaczyna się dość nietypowo, ponieważ już w prologu główny bohater zdradza nam większość fabuły. Nie wiem, dlaczego autorka zdecydowała się na taki zabieg - osobiście nie jestem jego fanką.
Gdyby nie te spojlery, historia byłaby dla mnie o wiele ciekawsza. Wszystkie drobne tajemnice, które mogłyby wzbudzić moje zainteresowanie zostały spalone już na samym początku.

Fabuła jest dość prosta, a autorka skupia się przede wszystkim na rozwijaniu relacji między bohaterami. Zarówno głównymi jak i drugoplanowymi.

Chłopaki z drużyny zostali barwnie opisani. Czuć między nimi prawdziwą przyjaźń i rodzinną atmosferę. Chociaż muszę przyznać, ze na początku zostali dość chaotycznie przedstawieni, przez co do tej pory mam problem z rozróżnieniem, który jest który.

Główna bohaterka nie zyskała mojej sympatii. Nie jestem fanką charakteru, jaki reprezentowała. Wielokrotnie wzbudzała we mnie zażenowanie (jej najlepsza przyjaciółka również).

Z jednej strony była nieśmiała, ale z drugiej dość często przekraczała granice swoich śmiałości. Była otwarta, bezpośrednia i chętna do flirtowania.

Pomiędzy głównymi bohaterami już od samego początku zaczęło iskrzyć. Autorka starała się utrzymać to napięcie jak najdłużej.

Książkę czyta się przyjemnie, relacja romantyczna potrafi wciągnąć, jednak nie jest to historia, która na długo pozostanie w mojej pamięci.

I najważniejsze! Jeśli chodzi o hokej…
W tej książce jest go bardzo mało. Drużyna ma akurat przerwę w zesonie, więc bohaterowie mają czas na odpoczynek. Sprytnie to sobie autorka wymyśliła.
Pomimo tego,że nie dostajemy opisów gry w hokeja to czuć, że ten sport jest dla nich ważny i jest wielką częścią ich życia.

Jeśli lubicie romanse to może ta książka wam się spodoba.

184 użytkowników ma tytuł Pocałunki zamiast słów na półkach głównych
24 użytkowników ma tytuł Pocałunki zamiast słów na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Pocałunki zamiast słów

Dodaj cytat z książki Pocałunki zamiast słów