Straszne Suwałki czyli przewodnik grozy po mieście i okolicy

- baśnie, legendy, podania
- 2024-01-01
- 2024-01-01
„Straszne Suwałki” to wyrażenie, które być może nie wzbudza naszego entuzjazmu, ale już uzupełnienie tytułu książki – „przewodnik grozy po mieście i okolicy” uspokoi wzburzonych lokalnych patriotów, zaintryguje i zachęci do poznania historii nadprzyrodzonych i tych jak najbardziej realnych, bo powstała w ramach stypendium Miasta Suwałki książka autorstwa Joanny Sztelmer-Stabińskiej oferuje odbiorom nietuzinkową przyjemność odkrywania osobliwego oblicza grodu nad Czarna Hańczą. Zatem dajmy się porwać opowieściom i zanurzmy w historie z dreszczykiem!
Kup Straszne Suwałki czyli przewodnik grozy po mieście i okolicy w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Straszne Suwałki czyli przewodnik grozy po mieście i okolicy
11 użytkowników ma tytuł Straszne Suwałki czyli przewodnik grozy po mieście i okolicy na półkach głównych- Przeczytane 9
- 2025 2
- Moja Ojczyzna - Suwalszczyzna 1
- 2025 przeczytane 1
- Przeczytane w 2025 1
- Literatura polska po 1989 1
Czytelnicy Straszne Suwałki czyli przewodnik grozy po mieście i okolicy przeczytali również
Cytaty z książki Straszne Suwałki czyli przewodnik grozy po mieście i okolicy
Dodaj cytat z książki Straszne Suwałki czyli przewodnik grozy po mieście i okolicy
Dodaj cytat

Opinie i dyskusje o książce Straszne Suwałki czyli przewodnik grozy po mieście i okolicy
Autorka "Strasznych Suwałk" podęła się ambitnego zadania - stworzenia mapy miasta utkanej z legend, historii i mrocznych tajemnic. Widać w tej książce pasję do lokalnych opowieści i pragnienie ożywienia miejskiej wyobraźni, jednak nie sposób oprzeć się wrażeniu, że całość nie do końca odnajdując swoją formę.
Momentami styl staje się nazbyt rozbudowany, przez co groza, zamiast wciągać, rozmywa się w gąszczu słów. Groza w tekście dość subtelna, miłośnicy horrorów mogą poczuć się rozczarowani. Opowieści często pozostają niedopowiedziane – co nie byłoby wadą, gdyby nie fakt, że niektóre z nich wydają się bardziej szkicem niż pełnoprawnym tekstem literackim.
Nie oznacza to, że Straszne Suwałki nie mają wartości. Wręcz przeciwnie – to książka, która może zainteresować miłośników lokalnych opowieści i tych, którzy cenią specyficzny, mglisty klimat tajemnicy. Gdyby jednak tekst został bardziej zdyscyplinowany, a opowieści lepiej skonstruowane, książka mogłaby stać się czymś więcej niż tylko ciekawostką dla wielbicieli regionalnej historii.
Niewątpliwie atutem książki jest lekkość pióra autorki, czyta się ją bardzo szybko i łatwo, co nie jest takie oczywiste przy takim nagromadzeniu ciekawostek. Książka jest też bardzo ładnie zilustrowana.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMomentami styl staje się nazbyt rozbudowany, przez co groza,...
Książka to przewodnik po miejscach do których niekoniecznie trafiłby turysta, poprawnie zredagowana i z dość dobrym opracowaniem materiałów. I gdyby miała spełniać rolę informatora turystycznego to dałabym 6 gwiazdek i postawiłabym kropkę. Ale książka reklamowana jest jako "przewodnik grozy" z opowieściami o duchach i miejskimi legendami. Każde z miejsc opisywanych przez autorkę zostało całkiem przyzwoicie opisane historycznie, z nawiązaniem do okolicy i ważnymi wydarzeniami - ale gdzie ta groza, legendy i dreszczyk? Na kilka stron opowieści nagle pojawiają się dwa zdania, że "prawdopodobnie" ktoś tu kogoś zabił albo popełnił samobójstwo. Całość tej grozy jest mocno naciągana i niedopracowana, a czytelnik ma prawo być rozczarowany.