Straszne Suwałki czyli przewodnik grozy po mieście i okolicy

Okładka książki Straszne Suwałki czyli przewodnik grozy po mieście i okolicy autorstwa Joanna Sztelmer-Stabińska
Joanna Sztelmer-Stabińska Wydawnictwo: wydawnictwo Fenomena baśnie, legendy, podania
baśnie, legendy, podania
2024-01-01
2024-01-01
„Straszne Suwałki” to wyrażenie, które być może nie wzbudza naszego entuzjazmu, ale już uzupełnienie tytułu książki – „przewodnik grozy po mieście i okolicy” uspokoi wzburzonych lokalnych patriotów, zaintryguje i zachęci do poznania historii nadprzyrodzonych i tych jak najbardziej realnych, bo powstała w ramach stypendium Miasta Suwałki książka autorstwa Joanny Sztelmer-Stabińskiej oferuje odbiorom nietuzinkową przyjemność odkrywania osobliwego oblicza grodu nad Czarna Hańczą. Zatem dajmy się porwać opowieściom i zanurzmy w historie z dreszczykiem!

Kup Straszne Suwałki czyli przewodnik grozy po mieście i okolicy w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Straszne Suwałki czyli przewodnik grozy po mieście i okolicy

Opinie i dyskusje o książce Straszne Suwałki czyli przewodnik grozy po mieście i okolicy

Autorka "Strasznych Suwałk" podęła się ambitnego zadania - stworzenia mapy miasta utkanej z legend, historii i mrocznych tajemnic. Widać w tej książce pasję do lokalnych opowieści i pragnienie ożywienia miejskiej wyobraźni, jednak nie sposób oprzeć się wrażeniu, że całość nie do końca odnajdując swoją formę.
Momentami styl staje się nazbyt rozbudowany, przez co groza, zamiast wciągać, rozmywa się w gąszczu słów. Groza w tekście dość subtelna, miłośnicy horrorów mogą poczuć się rozczarowani. Opowieści często pozostają niedopowiedziane – co nie byłoby wadą, gdyby nie fakt, że niektóre z nich wydają się bardziej szkicem niż pełnoprawnym tekstem literackim.
Nie oznacza to, że Straszne Suwałki nie mają wartości. Wręcz przeciwnie – to książka, która może zainteresować miłośników lokalnych opowieści i tych, którzy cenią specyficzny, mglisty klimat tajemnicy. Gdyby jednak tekst został bardziej zdyscyplinowany, a opowieści lepiej skonstruowane, książka mogłaby stać się czymś więcej niż tylko ciekawostką dla wielbicieli regionalnej historii.
Niewątpliwie atutem książki jest lekkość pióra autorki, czyta się ją bardzo szybko i łatwo, co nie jest takie oczywiste przy takim nagromadzeniu ciekawostek. Książka jest też bardzo ładnie zilustrowana.

Momentami styl staje się nazbyt rozbudowany, przez co groza,...

Książka to przewodnik po miejscach do których niekoniecznie trafiłby turysta, poprawnie zredagowana i z dość dobrym opracowaniem materiałów. I gdyby miała spełniać rolę informatora turystycznego to dałabym 6 gwiazdek i postawiłabym kropkę. Ale książka reklamowana jest jako "przewodnik grozy" z opowieściami o duchach i miejskimi legendami. Każde z miejsc opisywanych przez autorkę zostało całkiem przyzwoicie opisane historycznie, z nawiązaniem do okolicy i ważnymi wydarzeniami - ale gdzie ta groza, legendy i dreszczyk? Na kilka stron opowieści nagle pojawiają się dwa zdania, że "prawdopodobnie" ktoś tu kogoś zabił albo popełnił samobójstwo. Całość tej grozy jest mocno naciągana i niedopracowana, a czytelnik ma prawo być rozczarowany.

11 użytkowników ma tytuł Straszne Suwałki czyli przewodnik grozy po mieście i okolicy na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Straszne Suwałki czyli przewodnik grozy po mieście i okolicy na półkach dodatkowych

Czytelnicy Straszne Suwałki czyli przewodnik grozy po mieście i okolicy przeczytali również

Mity greckie opowiedziane na nowo Charlotte Higgins
Mity greckie opowiedziane na nowo
Charlotte Higgins
Obawiałam się tej książki. Wiecie, że kocham mitologię i jej rozmaite interpretacje, ale podchodzę jak pies do jeża do reklamowania tego typu pozycji jako ,,przełomowych, przedstawiających oryginalne tezy”. Zbyt wiele o mitologii czytałam i znam jej miejsce w krytyce feministycznej. Niemniej mój głód badaczki mitów przygnał mnie do zbioru Charlotte Higgins. Warto być świadomym, że to nie jest typowy retelling, to nie jest powieść w stylu ,,Kirke” czy ,,Ariadny”. To zbiór mitów, w stylu Parandowskiego czy Gravesa, ale skupiający się przede wszystkim na postaciach kobiet, napisany z bardziej współczesną manierą. Nie ma tu rozbudowanych wydarzeń czy głębokiej psychologii postaci. Jednak autorka pisze o tym wprost we wstępie i jako zbiór ta książka jest dobra i nada się na początek przygody z mitologią, bo jest wierna i nie przytłacza szczegółami. Żadnych odkrywczych interpretacji też tu nie ma, ale Charlotte Higgins wcale o tym nie zapewnia (to najwidoczniej wybór wydawcy),przytacza za to dzieła innych badaczy, więc widać tu szacunek do czyjegoś dorobku i wcześniejszych twórców, co dla mnie zawsze jest plusem. Mimo że znałam wszystkie przedstawione mity, książkę czytało mi się bardzo dobrze. Poszczególne opowieści są ułożone w spójny sposób i przedstawione zrozumiale. Język jest bardzo poetycki i plastyczny, a zarazem bardzo przyjazny dla współczesnego odbiorcy. Jak wspomniałam, nie ma tu żadnych nowych tez, których nie było wcześniej albo do których czytelnik nie dojdzie sam, ale i tak uważam, że Higgins dobrze przedstawiła swoje pomysły. Bardzo podobało mi się jej ukazanie historii Medei i opis jej przemyśleń, subtelnie nawiązujący do obecnej popularności przedstawiania mitologii z kobiecego punktu widzenia. Na duży plus także historie Ifis i Penelopy. Jak zwykle zawiodło mnie ukazanie Heleny, którą autorka raz przedstawia jako próżną kokietkę, a potem ofiarę mężczyzn, raz twierdzi, że jej ciało zostało sprzedane, a potem, że kochała Parysa. Ale nie było to tak denerwujące jak u Natalie Hayes. Większość mitów opisana tu jest znana, zabrakło mi pewnych wątków i punktów widzenia, ale może dzięki temu totalnemu laikowi będzie się poznawać tę pozycję łatwiej. Dla mnie jako fanki mitologii była to ciekawostka i przyjemna książka do czytania, natomiast jeśli ktoś chciałby poznać ten świat w sposób przystępny dla współczesnego odbiorcy, bez usprawiedliwiania krzywd kobiet, ale też bez nienawiści do mężczyzn (w pierwszych rozdziałach większość z nich była czarnymi charakterami, ale potem było dużo lepiej),to z czystym sumieniem zachęcam. ,, (…) ze wszystkich żywych istot chodzących po Ziemi ludzie są najwspanialsi i zarazem najokropniejsi.”
FannyBrawne - awatar FannyBrawne
Bajki i baśnie koreańskie William Elliot Griffis
Bajki i baśnie koreańskie
William Elliot Griffis
Całość na: http://www.ksiazkowewyliczanki.pl/2025/12/bajki-i-basnie-koreanskie-kontra-basnie.html Zbiór opowiadań swoją amerykańską premierę miał w 1922 roku, a sam autor odwiedził Koreę dopiero kilka lat później, w 1927 roku — już po opublikowaniu Korean Fairy Tales. Wszystkie przekazy, do których dotarł, uzyskał od misjonarzy i badaczy kultury koreańskiej — ludzi, którzy z kolei musieli czerpać je z przekazu ustnego, wówczas niezwykle żywego i powszechnego. To wyraźnie słychać w tych historiach. Choć łączą je pewne motywy, różnią się ciężarem, sposobem podania, stopniem zanurzenia w koreańskich wierzeniach i lokalnej mitologii. Jedne tylko delikatnie zahaczają o ludowe podania, inne przeciwnie — wchodzą w nie bardzo głęboko, tworząc pełnoprawne baśnie. W efekcie zbiór przygotowany przez Griffisa niesie w sobie nie tylko echo koreańskiego folkloru, lecz także wyraźne piętno zachodniego spojrzenia na Kraj Porannego Spokoju. Choć każda z opowieści różni się od siebie, wiele z nich łączy wspólna tkanka koreańskiej wyobraźni. Dominują zwierzęta — tygrys (zwykle groźny, głupi lub zbyt pewny siebie),króliki, krowy, koty, żaby czy wróble. Pojawiają się duchy, tokgabi, niebiańskie bóstwa, wielcy założyciele jak Tangun. Sporo jest opowieści etiologicznych tłumaczących pochodzenie zwyczajów, miejsc, nazw, zwierzęcych zachowań. Wiele historii wyraźnie pokazuje bliskie, wielowiekowe powiązania Korei z Chinami — zarówno kulturowe, jak i mitologiczne. Widać to w bohaterach, motywach i fabułach, które w różnych wariantach funkcjonują po obu stronach Żółtego Morza. Przykładem może być legenda o Tkaczce i Pasterzu (w koreańskiej wersji — o Tkaczce i Księciu Bydła),jedna z osiowych opowieści chińskiego Święta Qixi. W zbiorze Griffisa pojawia się także Sroczy Most, tworzony przez sroki siódmego dnia siódmego miesiąca — niemal bezpośrednie nawiązanie do chińskiego pierwowzoru. W tym wszystkim jednak bardzo wyraźnie czuć wpływ amerykańskiej (a szerzej: zachodniej) perspektywy tamtych czasów. To był moment, gdy kolonializm wciąż miał się dobrze, a Azja Wschodnia dopiero „otwierała się” na Zachód — zwykle w narracjach ludzi przekonanych o wyższości własnej cywilizacji. Ten sposób myślenia przenika część opowieści Griffisa. Autor nierzadko przedstawia Koreańczyków jako naród naiwny, prostoduszny, pozbawiony wiedzy o „nowoczesnym” świecie. Wplata porównania do Szkotów, Arabów czy innych zachodnich nacji, które zamiast przybliżać czytelnika do Korei, często odsuwają go od jej rzeczywistego kontekstu.
Książkowe_Wyliczanki - awatar Książkowe_Wyliczanki
Ana i Walter. Historia niemożliwa Anna Zentlik
Ana i Walter. Historia niemożliwa
Anna Zentlik Krzysztof Zentlik
Krzysztof Zentlik i jego utalentowana córka Anna są autorami serii książek nie tylko dla dzieci inspirowanych legendami i podaniami Górnego Śląska. Współpracuje z nimi specjalistka od języka ślaskiego, Teresa Ogonowska. Do tego czasu powstały trzy niewielkiej objętości książki: „Ana i Walter. Historia niemożliwa” (2020),„Mała bitwa, wielkie zwycięstwo, czyli ostatni oddech Peruna” (2022),„Tam, gdzie Rokita mówi dobranoc” (2025). Wszystkie historie łaczy postać Henryka Strasznego z Moraw i wojenna zawierucha na Śląsku w 1430 roku. W opowieści „Ana i Walter. Historia niemożliwa” Henryk Straszny napada i łupi, siejąc wokół trwogę. Pewnego dnia postanawia najechać na gród Mikulczyce, a pewien młynarz spotyka tajemniczą dwójkę dzieci, które mogą odmienić zły los. To piękna historia o tym, jak ważne jest zaufanie, o docenianiu skromnego życia i o akceptowaniu odmienności. Książka została napisana pięknym językiem wspartym staropolską stylizacją, dzięki czemu czytelnik zanurza się w dawnym świecie pełnym rycerzy, rozbójników i zwykłych ludzi kochających swoje ziemie. Historia opowiedziana jest również w języku śląskim. To bardzo dobra inicjatywa – pielęgnowanie i krzewienie bogatego i ciekawego języka regionu. Dla Ślązaków okazja, by poczytać coś po swojemu, a dla goroli – poczuć, jak piękna jest ta mowa. Wartość wszystkich książek autorów podnoszą ciekawe, wykonane dziecięcą ręką ilustracje, zdjęcia miejsc, średniowiecznych reliktów. Dzięki temu stają się one fascynującą podróżą w przeszłość, upamiętnieniem miejsc z terenu Śląska i ukazaniem jego bogactwa kulturowego. Inspirują też do eksplorowania znanych z legend terenów. Seria legend po polsku i po śląsku to prawdziwa perełka, którą warto znać. Uświadamia, jak bogatym i urozmaiconym kulturowo jest nasz kraj.
agabalm - awatar agabalm
Bestiariusz słowiański. Uniwersum Paweł Zych
Bestiariusz słowiański. Uniwersum
Paweł Zych
Paweł Zych nie jest mi obcym autorem, ponieważ wcześniejsze jego publikacje z zakresu tematyki słowiańskich bestii kupiły mnie totalnie i nie inaczej jest tym razem. Gdybym miała jednym słowem określić tę książkę, to padłoby na przymiotnik „bogata”, bogata zarówno w informacje jak i fantastyczne ilustracje, które często gdy wyobraźnia nie pomaga, okazują się zbawienne. Zycha niezmienne doceniam za podejście do tematu, ponieważ nigdy nie traktuje tematów powierzchownie, nie ogranicza się jedynie do opisów, ale stara się przedstawić szeroką symbolikę i znaczenie stworzeń w życiu codziennym Słowian. Zabieg ten jest o tyle ciekawy, że pokazuje nam szersze znaczenie w zakresie ówczesnego społeczeństwa. Ta publikacja jest absolutnie uniwersalna, bo trafi do kogoś już zaznajomionego z uniwersum słowiańskim jak i do czytelnika wchodzącego w ten świat, moim znaniem pozwoli nawet wprowadzić dziecko w ten świat, żeby poznało coś z naszych okolic, a niekoniecznie Grecji czy Rzymu… Co dla mnie jest równie ważne, że do tej książki można wracać co jakiś czas i zwyczajnie się nią delektować, bo takiego zakresu wiedzy przy pierwszym podejściu raczej nikt nie zapamięta Na osobny akapit zasługują ilustracje, które są na absolutnie najwyższym poziomie i nawet po przeczytaniu strony zawsze dłużej śledziłam ilustracje, wypatrując szczegółów i każdego drobnego niuansu, który ma znaczenie. Obrazy, a w zasadzie arcydzieła mają w sobie coś z ikonografii średniowiecznej i ten aspekt również dodaje niesamowitego klimatu całej książce. „Bestiariusz słowiański. Uniwersum” to dzieło, które pozwala zrozumieć i poznać bogactwo naszej kultury. Wielu będzie podchodzić do tek książki jak do jeża, jednak ja moim całym mrocznym sercem polecam. Recenzja w ramach współpracy z Wydawnictwem Bosz.
kulturowa_anihilacja - awatar kulturowa_anihilacja
oceniła na91 rok temu

Cytaty z książki Straszne Suwałki czyli przewodnik grozy po mieście i okolicy

Dodaj cytat z książki Straszne Suwałki czyli przewodnik grozy po mieście i okolicy