Początek przygody

Okładka książki Początek przygody autora Andreas Suchanek, 9788381418928
Okładka książki Początek przygody
Andreas Suchanek Wydawnictwo: Dwukropek Cykl: Las Szeptów (tom 1) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Las Szeptów (tom 1)
2025-04-09
2025-04-09
Emilia Skowrońska

Kup Początek przygody w ulubionej księgarnii

Oceny książki Początek przygody

OPINIE i DYSKUSJE o książce Początek przygody

Lukas przeprowadza się z rodzicami do starego domu na skraju miasteczka i początkowo nie jest zachwycony zmianą. Szybko jednak odkrywa, że pobliski las skrywa coś więcej niż tylko drzewa i ścieżki – to miejsce pełne magii, tajemnic i niebezpieczeństw. Zwykła przeprowadzka zamienia się w początek przygody, która może odmienić jego życie.

„Las Szeptów. Początek przygody” Andreasa Suchanka to pierwszy tom serii fantasy dla młodszych czytelników. Autor wprowadza nas w świat, w którym granica między codziennością a magią jest zaskakująco cienka. Obserwujemy, jak Lukas stopniowo odkrywa niezwykłe sekrety lasu i zaczyna rozumieć, że ma do odegrania ważniejszą rolę, niż mógłby przypuszczać.

Najważniejsze są tu tajemnica, odwaga i budowanie relacji. Lukas poznaje nowych przyjaciół i uczy się odpowiedzialności, a kolejne wydarzenia pokazują, że nawet ktoś pozornie zwyczajny może stanąć przed wielkim wyzwaniem. W tle pojawia się zagrożenie, które nadaje historii dynamiki i sprawia, że trudno odłożyć książkę.

Styl jest prosty, lekki i przystępny. Rozdziały są krótkie, akcja toczy się sprawnie, a język dostosowany jest do młodszego odbiorcy. To przygodowe fantasy w klasycznym wydaniu – bez nadmiernego komplikowania świata, ale z wystarczającą dawką magii, by rozbudzić wyobraźnię. Nie ma tu rozbudowanych wątków pobocznych, które mogłyby rozpraszać. Jest trochę humoru i delikatnej grozy, a całość została dobrze wyważona.

Największym plusem tej książki jest klimat przygody i tajemnicy oraz tempo, które nie pozwala się nudzić. Minusem może być pewna schematyczność fabuły, szczególnie dla starszych czytelników – mnie ta historia momentami przypominała „Baśniobór”. Dla bardziej wprawionych odbiorców problemem może być też liniowość wydarzeń – przechodzenie od zadania do zadania. Mimo wszystko uważam, że to dobra propozycja dla dzieci w wieku około 8–11 lat, które lubią historie o magicznych miejscach, nowych przyjaźniach i bohaterach mierzących się z przeciwnościami losu.

„Las Szeptów. Początek przygody”...

Jeśli chcecie podsunąć dzieciakom książkę, od której naprawdę nie będą mogły się oderwać, „Las Szeptów” jest strzałem w dziesiątkę. Lukas przeprowadza się do starej willi i zamiast nudy znajduje... tajny gabinet profesora, magiczne eliksiry i przejście do lasu, który tętni życiem tylko wtedy, gdy ludzie śpią.

Ta historia wciąga niesamowicie! To nie jest spokojna bajka, ale pełna napięcia przygoda z nocnymi ucieczkami, mrocznymi warkami i zagadką, która trzyma w niepewności do ostatniej strony. Język autora jest żywy i pełen świetnego humoru – Rani, menok uzależniony od czekolady, to postać, którą pokochacie od razu!

To idealna lektura, by rozbudzić wyobraźnię i pokazać dzieciom, że najlepsze przygody czekają tuż za progiem. Jeśli szukacie serii, która sama się czyta i dostarcza mnóstwo emocji – koniecznie sięgnijcie po ten tytuł.

Bo magia to nie tylko wielkie legendy – to dreszcz emocji, gdy odkrywasz, że rzeczywistość ma drugie dno.

Ta historia wciąga niesamowicie! To nie jest spokojna bajka,...

Lukas z rodziną przeprowadzają się domu, który niegdyś zamieszkiwał pewien tajemniczy profesor. Nieoczekiwanie chłopak odkrywa wśród jego sekretów Las Szeptów, zamieszkiwany przez magiczne istoty. Nie wszystkie są jednak zadowolone z jego przybycia, a spore zamieszanie wywołuje znaleziona przez niego księga...

Otwarcie pełnej magii i fantastycznych stworzeń serii to przykuwające uwagę połączenie lekkiego pióra autora, wciągającej przygody oraz intrygującej tajemnicy, którą chce się poznać!

Szepczące leśne tereny bardzo szybko zapraszają na swoje ścieżki, a odkrywany wraz z Lukasem świat przepełniają świetne przemyślane smaczki i koncepty. Magiczna przestrzeń nie może się obyć bez zakręconych zjawisk i obyczajów, a więc tu śpi się w dzień, a żyje nocą, elfy uczą się magii w szkołach z internetem, niektórzy od czekolady potrafią zapaść w mocny sen, a niektóre środki transportu działają na mrugnięcie okiem. Czyż to nie brzmi ciekawie? Ja się od razu dałam wkręcić!

Polubiłam również sympatycznie oddanych bohaterów. Poza Lukasem mamy tu nieustraszonego kota (a jak kot, to oczywiście dla mnie od razu punkcik w górę),który opiekuje się roztrzepaną elfką, uwielbiającą czarować, ale niekoniecznie potrafiącą to robić, a razem z nimi człapie zafascynowany światem menot, który pragnie zgłębić ludzkość. Ekipa iście stworzona do dynamicznej przygody, pełnej barwnych wtop, kreatywnych pomysłów na ich rozwiązywanie. A do tego wzajemne dialogi i przekomarzanki dawały co nieco dobrego poczucia humoru, przy którym kilkukrotnie parsknęłam śmiechem.

Ciekawa, acz zarazem niezbyt zagmatwana fabuła stanowi dobrą przestrzeń do jednoczesnego zanurzania się w przyjemny sposób w zdarzenia, a zarazem poznania i wejścia w pełni w ten świat. Szczególnie dla młodszych czytelników (którzy w końcu są podstawową grupą odbiorczą) to świetne podejście, angażujące i pozwalające "płynąć" przez kolejne strony.

Kolejnym rozdziałom towarzyszą małe, estetyczne ilustracje, dopełniające całość w pobudzaniu wyobraźni, podziwiałam z przyjemnością 😊

Humor, magia, tajemnice i przygody - młodsi i starsi czytelnicy będą zadowoleni. Polecam 😊

Otwarcie pełnej magii i fantastycznych stworzeń serii to...

52 użytkowników ma tytuł Początek przygody na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Początek przygody na półkach dodatkowych

Andreas Suchanek
Andreas Suchanek
Andreas Suchanek, z zawodu informatyk, rozpoczął przygodę z literaturą poprzez współpracę z kilkoma seriami zeszytowymi („Sternenfaust”, „Maddrax”, „Profesor Zamorra” oraz „Perry Rhodan”). Od 2012 roku rozpoczął wydawanie własnych serii, z których najbardziej znanymi są „Das Erbe der Macht” oraz spaceoperową „Heliosphere 2265“. Suchanek pisze również dla młodocianych czytelników (np. cykl fantasy „Flüsterwald“ [Las szeptów] i kryminalny „Ein MORDs-Team”). W 2019 roku „Spadkobiercy mocy” zdobyła pierwsze miejsce w kategorii „najlepsza niemieckojęzyczna seria” przyznawanej przez czytelników nieistniejącej dzisiaj Deutscher Phantastik Preis (Niemieckiej Nagrody Fantastyki).

Okładka książki Dar z Księżycowej Doliny Anna Włodarkiewicz, Aleksandra Zapotoczna
Dar z Księżycowej Doliny Anna Włodarkiewicz, Aleksandra Zapotoczna
Okładka książki W co wierzyliście, Słowianie? Grażyna Bąkiewicz, Artur Nowicki
W co wierzyliście, Słowianie? Grażyna Bąkiewicz, Artur Nowicki
Okładka książki Najgorszy tydzień życia. Sobota Eva Amores, Matt Cosgrove
Najgorszy tydzień życia. Sobota Eva Amores, Matt Cosgrove
Okładka książki Upiorrrne opowieści Anastacia Garcia, Teo Skaffa
Upiorrrne opowieści Anastacia Garcia, Teo Skaffa

Cytaty z książki Początek przygody

Dodaj cytat z książki Początek przygody