Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać375
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Ukryte manipulacje w relacjach

- poradniki
- THE GASLIGHT EFFECT: How to Spot and Survive the Hidden Manipulation Others Use to Control Your Life
- 2025-02-12
- 2025-02-12
- Agnieszka Kasprzyk
Nigdy więcej nie pozwól sobą manipulować!
Ta książka to nie tylko kompendium wiedzy na temat techniki manipulacji zwanej gaslightingiem, której ofiarami w związkach nagminnie padają kobiety. To także praktyczny poradnik, dzięki któremu będziesz w stanie przejrzeć ukryte intencje manipulatora, nauczysz się bronić przed psychologiczną grą, odpowiesz sobie na kluczowe pytanie: „Zostać czy odejść?” i odzyskasz wiarę w siebie i własne osądy. Doświadczona psychoterapeutka Robin Stern, posiłkując się szczegółową wiedzą i przykładami z praktyki terapeutycznej, pomoże ci wykonać pierwszy krok do niezależności, wolności i pewności siebie.
- Czy twoje zdanie o sobie zmienia się w zależności od aprobaty lub dezaprobaty partnera?
- Czy podejmowanie decyzji sprawia ci trudność?
- Czy często usprawiedliwiasz zachowanie partnera przed rodziną i przyjaciółmi?
- Czy czujesz lęk na myśl o tym, że zaniedbasz obowiązki domowe, spóźnisz się z obiadem lub zapomnisz o jakimś produkcie z listy zakupów?
- Czy często podajesz w wątpliwość własne wspomnienia i osądy?
- Czy masz wrażenie, że towarzyszy ci poczucie beznadziei i smutku?
Jeśli chociaż na część tych pytań odpowiedziałaś twierdząco, możesz być ofiarą gaslightingu – a to tylko niektóre jego oznaki. Sprawdź, co możesz zrobić, by nie dać sobą manipulować i odzyskać radość życia!
- Czy podejmowanie decyzji sprawia ci trudność?
- Czy często usprawiedliwiasz zachowanie partnera przed rodziną i przyjaciółmi?
- Czy często podajesz w wątpliwość własne wspomnienia i osądy?
- Czy masz wrażenie, że towarzyszy ci poczucie beznadziei i smutku?
Kup Ukryte manipulacje w relacjach w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Ukryte manipulacje w relacjach
"Ukryte manipulacje w relacjach", autor: Robin Stern. Prezentowany tytuł dotyczy głównie właśnie gaslightingu. Jest to kompendium wiedzy na temat tej właśnie formy przemocy psychicznej. Należy pamiętać, iż gaslighting to nie tylko przemoc, która dotyczyć może związków. Ta forma manipulacji może dotyczyć również relacji rodzinnych, towarzyskich czy zawodowych itp. Dzięki temu poradnikowi nauczycie się bronić przed tą psychologiczną manipulacją oraz odzyskacie wiarę w siebie i swoje osądy. Prezentowany tytuł polecam każdemu zainteresowanemu tematem. W mojej ocenie 9/10 👍 #współpracarecenzencka
Oceny książki Ukryte manipulacje w relacjach
85 użytkowników ma tytuł Ukryte manipulacje w relacjach na półkach głównych- Chcę przeczytać 64
- Do kupienia 2
- 02. Epub? 1
- TBR 2025 1
- » relacje międzyludzkie 1
- Popularnonaukowe 1

Robin Stern
Licencjonowana psychoanalityk, pedagog i pisarka. Posiada ponad dwadzieścia pięć lat doświadczeń w leczeniu osób indywidualnych, par i grup.
Doktor psychologii stosowanej na Uniwersytecie Nowojorskim oraz posiadająca doktorancki certyfikat w psychoterapii psychoanalitycznej grupy z Podyplomowego Centrum Zdrowia Psychicznego.
Obecnie jest nauczycielką w koledżu Columbia University, oraz pracuje w Instytucie Kształcenia na rzecz Zdrowia Psychicznego w Nowym Jorku. Jest także konsultantem Zdrowia Uniwersytetu Yale. Dodatkowo, Stern jest jednym z głównych mediatorów i starszym kierownikiem w programie "Inner Program Resilience", stworzonym po 11 września, by pomagać nauczycielom budować odporność i umiejętność radzenia sobie.
Mieszka w Riverdale z mężem i dwójką dzieci.

Opinie i dyskusje o książce Ukryte manipulacje w relacjach
Ta książka pojawiła się w bardzo ważnym momencie i pomogła mi podjąć kluczową decyzję. Nie odnosi sie ona do konkretnych przypadków osobowości, np narcyzów, tylko dotyczy samych toksycznych zachowań.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzięki tej pozycji rozpoznamy pierwsze symptomy toksycznej relacji, a im wcześniej będziemy mieć tę świadomość, tym łatwiej będzie nam odpowiednio zareagować.
A kiedy jednak nie zauważymy początkowych sygnałów gaslightingu, autorka podaje wskazówki, jak reagować na toksyczne zachowania, jak zakończyć taką relację lub przynajmniej nie dawać gaslighterowi przyjemności bycia jego ofiarą.
Ciekawe jest to, że choć znam pojęcie gaslightingu i potrafię rozpoznać zachowania osób, które stosują tę manipulację, to po przeczytaniu książki otworzyłam oczy na pewien aspekt, nad którym nigdy się nie zastanawiałam – są osoby bardziej i mniej podatne na gaslighting. Pewne cechy, np. potrzeba czucia się zrozumianym albo chęć, by zawsze mieć rację, zwiększają szanse na bycie ofiarą gaslightingu.
‼️ Nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała, że jest typ gaslightingu traktowany po macoszemu – to manipulacje rodzica wobec własnej pociechy.
Miłość dziecka do rodzica jest ogromna i bezwarunkowa. Gdy mówimy do niego: „Czego płaczesz, straszny z ciebie mazgaj” albo „Jesteś taki leniwy”, ono wierzy w nasze słowa, a tym samym przestaje wierzyć w siebie.
Warto pochylić się nad tym tematem, bo rodzice często stosują gaslighting wobec swoich dzieci nieświadomie i nie wiedząc, jakie szkody mogą wyrządzić poprzez niewłaściwe dobieranie słów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA kiedy jednak nie zauważymy początkowych sygnałów gaslightingu, autorka podaje wskazówki, jak reagować na toksyczne zachowania, jak zakończyć taką relację lub przynajmniej nie dawać gaslighterowi przyjemności bycia...
Dla mnie słaba, pewnie dlatego że problemy opisane w tej książce mnie nie dotyczą. Z manipulantami radzę sobie na swój sposób i jest to skuteczne. Poradnik może rzeczywiście dobry jest dla osób które tkwią w takim bagnie i nie potrafią sobie z tym poradzić. Mam wrażenie że jest ta książka skierowana przede wszystkim do kobiet. Zmęczyłem się czytaniem ale tak mam że jak już coś zacznę to dociągam do końca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Ukryte manipulacje w relacjach", autor: Robin Stern.
#współpracarecenzencka
"Ukryte manipulacje w relacjach", autor: Robin Stern.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrezentowany tytuł dotyczy głównie właśnie gaslightingu. Jest to kompendium wiedzy na temat tej właśnie formy przemocy psychicznej. Należy pamiętać, iż gaslighting to nie tylko przemoc, która dotyczyć może związków. Ta forma manipulacji może dotyczyć również relacji rodzinnych, towarzyskich czy zawodowych itp. Dzięki...
Ta książka może całkowicie zmienić Twoje życie.
Wiedza uzyskana z tego poradnika to takie narzędzie przetrwania w dzisiejszym świecie.
Wiadomo, przecież, że techniki manipulacji pojawiają się zarówno w relacjach rodzinnych, zawodowych jak i towarzyskich
Bardzo podobało mi się w tym przewodniku praktyczne wykorzystanie wiedzy jak i historie z życia wzięte dotyczące określonych sytuacji.
Autorka zawarła w poradniku ćwiczenia, testy oraz konkretne techniki. Dzięki tym przykładom wykonacie pierwszy krok do niezależności i pewności siebie.
Polecam
Dziękuję Wydawnictwu Feeria za egzemplarz do recenzji
Robin Stern Ukryte manipulacje w relacjach
Ta książka może całkowicie zmienić Twoje życie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Ukryte manipulacje w relacjach" Robin Stern sprawią, że nigdy więcej nie pozwolisz sobą manipulować. Pomyślcie, ilu nieszczęść można byłoby uniknąć, gdyby ludzie mieli wiedzę w temacie gaslightingu czyli technik manipulacji.
Wiadomo,...
Lubię sięgać po poradniki, z ktorych mogę wyciągnąć nie tylko coś dla siebie, ale też garść wskazówek i przydatnych ćwiczeń do swojej pracy. I kolejny raz mogę Wam z czystym sumieniem polecić tytuł, który dostarczy Wam rzetelnej wiedzy, oraz sporą dawkę informacji, jak podejść problem, którego książka dotyczy.
"Ukryte manipulacje w relacjach" traktuje w dużym skrócie o gaslightingu, czyli efekcie gasnącego światła. Autorka odnosi się w swojej najnowszej książce do poprzednio wydanej o takim właśnie tytule- "Efekt gasnącego światła". Poruszany problem być może wydaje się być błahy, dopiero gdy zgłębimy temat- a ten jest opisany z każdej strony- widzimy, jak częstym problemem jest gaslighting, jak trudno dostrzec, że zostaliśmy wciągnięci w grę gaslightera, oraz, że efekt ten jest przemocą emocjonalną. Uświadamiamy sobie również, iż istnieje duże prawodpodobieństwo, że sami także braliśmy udział w manipulacjach nazywanych przez autorkę "gaslightingowym tangiem".
Autorka w swojej książce dla lepszej wizualizacji poruszanego problemu podaje przykłady wyciągnięte z gabinetu, obrazujące skalę zjawiska- gaslighting rodzi się nie tylko w środowisku zależności, typu szef- pracownik. Pożywką dla niego stają się również związki, przyjaźnie, relacje rodzinne.
Wyjście z relacji gaslightingowej nie jest łatwe, jest zależne od posiadanych przez nas zasobów. Dlatego ogromnym plusem są przytaczane historie, a także przebieg terapii osób opowiadających je. Mimo, że jest trudno, jak to pisze autorka "odciąć dopływ gazu"- warto podjąć tę próbę. Nie mamy wpływu na zachowania innych, ale mamy wpływ na to, jakie sami podejmiemy kroki. A krok w stronę ratowania siebie, swojego dobrostanu emocjonalnego jest zawsze najlepszym krokiem.
Polecam Wam tę lekturę, możecie być pewni jej zawartości, gdyż Robin jest specjalistką w tym temacie. Oddaje w nasze ręce kawał profesjonalnie przygotowanej książki, która krok po kroku poprowadzi Was w stronę wyjścia z roli ofiary gaslightingu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Ukryte manipulacje w relacjach" traktuje w dużym skrócie o...
"Nigdy więcej nie pozwól sobą manipulować!" – o odzyskiwaniu własnej rzeczywistości
Zostało mi jeszcze kilka stron do końca tej książki, ale już teraz wiem, że to jedna z tych lektur, które warto polecać. Robin Stern wnikliwie i przystępnie opisuje zjawisko gaslightingu – manipulacji, która potrafi podkopać fundamenty naszej rzeczywistości, zmieniając pewność w wątpliwość, a siłę w zależność.
Gaslighting nie jest tylko pojedynczym kłamstwem czy sprzeczką. To systematyczne podważanie czyjegoś osądu, wmawianie mu, że jego uczucia, wspomnienia i spostrzeżenia są błędne lub przesadzone. Może przybierać subtelne formy, jak ironiczne pytania: „Naprawdę tak to zapamiętałeś?”, „Znowu przesadzasz”, ale też otwarte zaprzeczanie rzeczywistości: „To nigdy się nie wydarzyło”. Ofiara stopniowo zaczyna wątpić we własne myśli, oddając kontrolę manipulatorowi.
Stern nie tylko wyjaśnia mechanizmy gaslightingu, ale też daje konkretne narzędzia do jego rozpoznania i przerwania. Opisuje trzy kluczowe fazy tego procesu: początkową dezorientację („O czym ty mówisz?”),rosnące zwątpienie w siebie („Może rzeczywiście masz rację”) i pełne podporządkowanie („To wszystko moja wina”). To sprawia, że łatwiej dostrzec, czy i my nie tkwimy w podobnym schemacie – w relacji romantycznej, w pracy, a nawet w rodzinie.
To książka, która może otworzyć oczy. Daje nadzieję, że można się uwolnić, odbudować swoją siłę i odzyskać głos. Choć nie dotarłam jeszcze do ostatniej strony, już teraz mogę powiedzieć: warto przeczytać.
Za książkę dziękuję @wydawnictwo_feeria
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZostało mi jeszcze kilka stron do końca tej książki, ale już teraz wiem, że to jedna z tych lektur, które warto polecać. Robin Stern wnikliwie i przystępnie opisuje zjawisko gaslightingu – manipulacji, która potrafi podkopać fundamenty naszej rzeczywistości, zmieniając pewność w wątpliwość,...
Książka „Ukryte manipulacje w relacjach” autorstwa Robin Stern porusza ważny i aktualny temat - gaslighting. Autorka bardzo obrazowo opisuje to zjawisko. Podkreśla ważny aspekt - gaslighting to nie tylko problem w relacjach romantycznych. Jego spektrum jest znaczenie szersze, a co za tym idzie każdy z nas jest narażony na jego oddziaływanie. Autorka przytacza przykłady ofiar tego typu manipulacji, żeby pokazać różnorodność zjawiska i przyjrzeć się jego mechanizmom w zależności od relacji, w jakiej wystąpiło.
Książka zawiera również karty pracy i testy, które pozwolą czytelnikowi ustalić, czy jest ofiarą gaslighting, a dalej jak może pracować, aby uwolnić się z niekomfortowej relacji lub zmienić zasady gry.
Moje wątpliwości budzi podłoże teoretyczne - Stern podkreśla, że książka jest wynikiem jej doświadczenia zawodowego i pracy z osobami zmagającymi się z manipulatorami. Nigdzie jednak nie pada informacja, jak liczna jest grupa pacjentów, którzy zgłosili się z tym problemem. Książka ma obszerną bibliografię, jednak autorka nie przytacza żadnych konkretnych badań, które służą jej jako punkt wyjścia do pracy i pisania poradnika.
Kolejna sprawa - wata zamiast treści. W pewnym momencie zaczęłam się zastanawiać, czy nie czytam tego samego fragmentu kolejny raz. Stern mogłaby napisać książkę o połowę krótszą. Być może dzięki temu treść stałaby się bardziej przejrzysta.
Ostatnia sprawa, która budzi u mnie ambiwalentne uczucia - skierowanie treści głównie do kobiet (jako ofiar gaslightingu). Taki adresat został uzasadniony częstszymi wizytami kobiet w jej gabinecie, niż mężczyzn. Czy to wystarczający dowód na wskazanie tej płci jako głównych adresatów? Mam wątpliwość, tym bardziej, że nie podano konkretnych proporcji i liczebności grupy fokusowej.
Myślę że warto sięgnąć po książkę dla zobaczenia, jak wiele twarzy na gaslighting, można polecić lekturę osobom zmagającym się z tym zjawiskiem, żeby dokonały samobadania przy pomocy narzędzi przekazanych przez autorkę. Jednak jako studentka psychologii mam smutne poczucie, że jest to książka w stylu pop-psychologii.
----
Współpraca barterowa z Wydawnictwem.
Nie jestem fanką poradników, ale te z zakresu psychologii przyciągają moją uwagę ze względu na moje obecne studia. Z jednej strony dobrze, że jest dostęp do poradników psychologicznych, które omawiają konkretny problem, zagadnienie, zjawisko. Ale z drugiej strony budzi moje obawy fakt, że autorzy często opierają się o własne dowody empiryczne, które nie są jasno opisane....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, która zmieniła moje życie. :)
Książka, która zmieniła moje życie. :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka Ukryte manipulacje w relacjach trafiła do mnie w ramach współpracy recenzenckiej z wydawnictwem Ferria. Już od momentu, gdy wyciągnęłam ją z paczkomatu, wzbudziła spore zainteresowanie – kobiety w mojej społeczności na Instagramie zaczęły dopytywać o treść i tematykę. Czułam, że może to być wartościowa pozycja, zwłaszcza dla kobiet, i nie zawiodłam się.
Oryginalny tytuł książki, The Gaslighting Effect, wskazuje, że jej głównym tematem jest gaslighting – specyficzna forma manipulacji psychologicznej, która prowadzi ofiarę do zwątpienia w swoje własne postrzeganie rzeczywistości. Polski tytuł może być bardziej przystępny dla czytelników, którzy nie znają tego terminu, ale warto zapamiętać jego istotę: efekt gasnącego płomienia – bo w takich relacjach człowiek powoli "gaśnie".
Autorka wyjaśnia, że gaslighting może występować w różnych rodzajach relacji: rodzinnych, przyjacielskich, zawodowych, ale najczęściej spotyka się z nim w kontekście związków romantycznych. Dlatego w książce gaslighter jest przedstawiany jako „on”, a jego ofiara jako „ona” – choć manipulacja ta dotyka osób każdej płci.
Ważnym elementem książki jest podział gaslighterów na trzy typy oraz przedstawienie trzech faz gaslightingu. Dzięki temu można dokładnie zdiagnozować, na jakim etapie się znajdujemy i jakie mechanizmy działają w danej relacji.
Największą zaletą tej książki jest jej praktyczność. Znajdują się w niej konkretne narzędzia, testy i pytania, które pomagają ocenić sytuację. Przykładowo, autorka przedstawia 20 sygnałów ostrzegawczych, które mogą wskazywać, że ktoś stosuje wobec nas gaslighting. Zawiera także gotowe zwroty, które można wykorzystać w trudnych rozmowach, oraz wskazówki, jak zakończyć toksyczne dyskusje.
Kolejnym atutem są liczne historie pacjentek, które autorka wplata w narrację. Nie są to przypadki skrajne czy oderwane od rzeczywistości – wręcz przeciwnie, są tak uniwersalne, że wiele czytelniczek może się w nich odnaleźć i przeanalizować własne doświadczenia.
Książka dostarcza nie tylko wiedzy teoretycznej, ale również konkretnych narzędzi do pracy nad sobą. Znajdują się w niej:
- testy pomagające ocenić własną sytuację,
- wskazówki, jak rozpoznawać manipulację na poziomie emocji i reakcji ciała,
- konkretne techniki i zwroty do wykorzystania w rozmowach z manipulatorem,
- ćwiczenia pomagające zwiększyć samoświadomość i poczucie własnej wartości.
Dodatkowym atutem są trzy załączniki, które czynią tę książkę jeszcze bardziej kompleksową:
- przewodnik po emocjach i ich rozpoznawaniu,
- ćwiczenie do wizualizacji relacji, pomagające lepiej zrozumieć swoje potrzeby i decyzje,
- poradnik dbania o siebie, w tym informacje o diecie antystresowej, wpływie snu i aktywności fizycznej na nasz dobrostan.
To idealna pozycja dla kobiet, które czują, że coś w ich relacjach jest nie tak, ale nie potrafią tego nazwać. Jeśli czujesz, że gasniesz w danej relacji, tracisz radość i pewność siebie, masz wrażenie, że stale przepraszasz i zastanawiasz się, czy to Ty jesteś nadwrażliwa – ta książka jest dla Ciebie.
Nie jest to książka dla osób, które już dobrze znają temat gaslightingu i szukają bardziej zaawansowanej analizy. To raczej podstawowe kompendium wiedzy, które pomaga uświadomić sobie problem i daje pierwsze kroki do wyjścia z toksycznej relacji.
Ukryte manipulacje w relacjach to książka, którą warto przeczytać, jeśli podejrzewasz, że możesz być w relacji opartej na manipulacji. Jest napisana przystępnym językiem, zawiera wiele praktycznych wskazówek i ćwiczeń, a także pomaga w budowaniu samoświadomości i pewności siebie. Kompleksowe podejście autorki, łącznie z poradami dotyczącymi emocji, ciała i codziennej higieny psychicznej, sprawia, że jest to wartościowa lektura dla każdej kobiety, która chce lepiej zrozumieć swoje relacje i zadbać o siebie.
Współpraca recenzencka z Wydawnictwem Ferria
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOryginalny...