Mój wujek jest Świętym Mikołajem

2024-11-22
2024-11-22
16 min.
9788382078992
Daj się oczarować magii świąt, otul się grudniowymi opowieściami!
Był sobie rodzinny album ze zdjęciami, a w nim – fotografia pana o białych włosach, długiej brodzie i ciepłym uśmiechu. Święty Mikołaj! – stwierdza Kacper. Ale tata się upiera, że to daleki krewny, który nie chce odwiedzać rodziny.
Oto Kacper bierze sprawy w swoje ręce – sam dotrze do wujka! To znaczy z Gabrysią i Jankiem. I nie powstrzyma ich nawet zły choinkarz...
Czy wujek naprawdę jest Świętym Mikołajem? Jakie dowody o tym świadczą? I kto nie jest za stary na logiczne myślenie?

Na stronie Tania Książka znajduje się też w serii - Opowiadania świąteczne.

Kup Mój wujek jest Świętym Mikołajem w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Mój wujek jest Świętym Mikołajem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mój wujek jest Świętym Mikołajem

Seria ,,Magia Świąt’’ świątecznych książeczek Wydawnictwa Skrzat dla dzieci okazała się bogatą ofertą. Do grona twórców przystąpiło kilku autorów.
Książeczka dużego formatu . Okładka miękka, lakierowana.
Ilustrowana przez artystkę plastyczkę Milenę Molendę, która podjęła się tego wyzwania do całej serii. Malunki są bardzo ciepłe, rodzinne, przyciągające wzrok i przy tym bardzo ładne.

,, Mój wujek jest Świętym Mikołajem’’ opowiada bardzo życiową historię. Kacperek w listopadzie razem z rodzicami przeglądał stare albumy ze zdjęciami. Rozszyfrowywał kto na nich się znajduje.
Dotarł do fotografii swego dziadka stryjecznego czyli takiego dziadko-wujka. I wtedy wszystko się zaczęło. Ujrzał na tym zdjęciu starszego pana z białą brodą, białymi włosami i uparł się ,że to jest Święty Mikołaj. A jeszcze bardziej utwierdził się w przekonaniu , gdy dowiedział się ,że naprawdę wujo ma na imię Mikołaj. Nakręcił się okropnie na tego Świętego Mikołaja. Ze staruszkiem nie było jako takiego kontaktu, gdyż nie używał komórek, telefonów stacjonarnych, komputerów. W grę wchodziła tylko łączność listowa. Za pomocą rodziców został spreparowany list z zaproszeniem na Wigilię. Starszy pan odezwał się po miesiącu i odmówił gościny. Kacperek już zdążył wcześniej naopowiadać dzieciom w szkole o Mikołaju. Teraz wszyscy jednomyślnie chcą sami odwiedzić wujka w domu.

Co zrobią najbliżsi przyjaciele Kacperka w związku z Mikołajem?
Kto pojedzie z nimi do wujka?
Jakie przygody będą przeżywać po drodze?
Kto to jest zły choinkarz i jego pies bestia?
Czy wujek Mikołaj jest naprawdę Świętym Mikołajem?
Jak się zachowa wujek w stosunku do dzieci?

Tego dowiecie się z książeczki sami.

Przesłanie książki jest takie , że w czasie świąt jest mnóstwo starszych samotnych osób, które potrzebują rodzinnego ciepła. Jeżeli nie utrzymuje się z nimi kontaktu przez cały rok po prostu dziczeją i nie wszyscy umieją się odnaleźć w nowej sytuacji jak wspólna Wigilia czy Gwiazdka.
Trzeba też zrozumieć te osoby i nie brać za dziwaka kogoś takiego jak odmawia wspólnie spędzanego czasu w tym okresie.
Super ,że autorka wprowadziła do gromadki dzieci również te o ciemnej karnacji skóry, żeby wykazać tolerancję na każdą osobę o innym wyglądzie czy poglądach.

Przepiękna, poruszająca historia i mogła się zdarzyć naprawdę. Ta książeczka z całej serii osobiście podobała mi się najbardziej. Dzieci są tak naturalne, mają wspaniałe pomysły , fantazję. Są cudowne, co można zauważyć podczas dialogów między nimi. A zły choinkarz wymiata.

Polecam całą serię, sami sobie wybierzecie co interesuje wasze dzieci.

Książeczka dużego formatu . Okładka miękka, lakierowana.

Tagi i tematy do książki Mój wujek jest Świętym Mikołajem

Okładka książki Świąteczna przygoda Izabela Michta, Ariadna Piepiórka, Radek Żydonik
Świąteczna przygoda Izabela Michta, Ariadna Piepiórka, Radek Żydonik
Okładka książki Ulubione bajki Świętego Mikołaja Marta Koźlak, Ariadna Piepiórka, Anna Potyra
Ulubione bajki Świętego Mikołaja Marta Koźlak, Ariadna Piepiórka, Anna Potyra
Okładka książki Najpiękniejsze opowieści Świętego Mikołaja Marta Koźlak, Izabela Michta, Ariadna Piepiórka
Okładka książki Magiczne święta Ariadna Piepiórka, Anna Potyra, Katarzyna Wierzbicka
Magiczne święta Ariadna Piepiórka, Anna Potyra, Katarzyna Wierzbicka

Cytaty z książki Mój wujek jest Świętym Mikołajem