Kwiat Żelazny

Okładka książki Kwiat Żelazny autora Laurie Forest, 9788368383065
Okładka książki Kwiat Żelazny
Laurie Forest Wydawnictwo: Jaguar Cykl: Kroniki Czarnej Wiedźmy (tom 2) fantasy, science fiction
Kroniki Czarnej Wiedźmy (tom 2)
The Iron Flower
2025-03-05
2025-03-05
2018-09-18
Michał Zacharzewski

Kup Kwiat Żelazny w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Kwiat Żelaznyi

Magia, rebelia i miłosne rozterki

1664 106 41

Oceny książki Kwiat Żelazny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kwiat Żelazny

1911

Elloren nie zdawała sobie sprawy, gdzie dokładnie zaprowadzą ją działania jakie zupełnie przypadkowo rozpoczęło. To co zaczęło się jako pomoc przyjaciołom, stało się walką w ruchu oporu przeciwko bezwzględnemu magowi Vogelowi. Teraz dziewczyna wie już więcej, ma większą świadomość rozgrywających się wydarzeń ale równocześnie zdaje sobie sprawę, że to zaledwie początek. Jej działania rodzą podziw wśród innych narodów i budują sojusze ale to tylko maleńki krok bo Zło rośnie w siłę. Jednak nie tylko walka o wolność zabiera myśli dziewczyny. Wielkimi krokami zbliża się moment, gdy będzie musiała poddać się przyrzeczeniu. Ciotka coraz mocniej naciska by połączyła się z Lukasem Greyem, jednak uczucia dziewczyny mocno skręcają w kierunku tajemniczego Kelta, Yvana.

Drugi tom serii o Czarnej Wiedźmie zaczyna się niepozornie i bardzo spokojnie. Elloren ma już zbudowane swoje środowisko, krąg przyjaciół wśród których czuje się pewnie i wspólnie z którymi zaczyna odnosić pierwsze małe sukcesy w walce przeciw Vogelowi. Ratuje kolejne istoty oraz odkrywa zaskakujące sekrety, które pomagają jej budować nowe sojusze. Wydaje się, że w chaosie jaki zapanował na świecie ona ma swoje miejsce. Jej siła, determinacja i oddanie przyjaciołom budzą podziw, mimo, że sama Elloren nie posiada mocy magicznej. Jednak to tylko pozory przed prawdziwą burzą. Cios nadejdzie z niespodziewanej strony i pokaże ile naprawdę warte są przyjaźnie oraz na kogo można liczyć w najmroczniejszym momencie.

Jeśli początek ,,Kwiatu żelaznego" uśpił moją czujność to finał zdecydowanie rozpalił emocje. Wszystko nabrało sensu i całość nabrała nowego wydźwięku. Dopiero po dotarciu do finału tomu widzimy jak misternie i przemyślanie została skonstruowana fabuła by pozostawić czytelnika z mnóstwem pytań oraz w niepewności. Bo świat wokół Elloren i jej przyjaciół nigdy już nie będzie taki sam. Została zburzona krucha równowaga, która udawała porządek i jedność. Ale to nie tylko opowieść o walce. To historia prawdziwych przyjaźni, determinacji oraz rodzących się uczuć, które nie poddają się przeciwnościom. Polecam!

świetna seria , bardzo chcę przeczytać kolejne tomy i poznać ciąg dalszy.

świetna seria , bardzo chcę przeczytać kolejne tomy i poznać ciąg dalszy.

_______________
Elloren zakochuje się w Yvanie, który początkowo zdaje się nie zwracać uwagi na jej uczucia. Problemem jest jednak to, że w jego żyłach płynie krew fae, a dziewczyna wiele ryzykuje.
Dodatkowo nie może odpędzić się od Lucasa, który przekonany jest, że Elloren jest spadkobierczynią mocy Czarnej Wiedźmy. Dziewczyna, nie jest pewna, komu może ufać, musi być bardzo ostrożna, aby nikt nie dowiedział się, że chcąc odkupić własne winy trafia do ruchu oporu. Działa przeciwko własnej rasie, nie rozumiejąc postępowania innych, nawet tych najbliższych...
_________________
Zdecydowanie mocniejsza, szybsza akcja, która wciąga i pochłania bez reszty. Pokochałam pierwszy tom, ale ten jest zdecydowanie lepszy.
Autorka posiada niesamowitą wyobraźnię, która zabiera czytelnika w miejsce przepełnione niesprawiedliwościami, z którymi stara się walczyć ruch oporu, do którego należy główna bohaterka.
Jeśli lubicie powieści fantastyczne z wątkami politycznymi i miłością w tle, to myślę, że warto sięgnąć po tę serię. Muszę przyznać, że z racji rozbudowanej fabuły i ciekawego świata przedstawionego, mnie osobiście kupiła. Wiele się tu dzieje, a intrygi to codzienność. Seria mówi o dyskryminacji razowej, inności, szerokiej nietolerancji. Bardzo konkretna, oryginalna kreacja bohaterów.
Ciekawa, mocna propozycja, z obezwładniającym mrocznym klimatem. Muszę przyznać, że to jedna z moich ulubionych serii. Niepozorne, intrygujące oprawy skrywają bogate wnętrze

_______________

182 użytkowników ma tytuł Kwiat Żelazny na półkach głównych