Kolekcjoner

- 1997-01-01
- Piotr Jankowski
- Ekranizacje:
- Kolekcjoner (1997)
Dżentelmen i Casanova - dwóch seryjnych zabójców działających po przeciwległych stronach USA, wybierających ofiary spośród młodych, pięknych kobiet. Jeden grasuje w Kalifornii, drugi na wschodnim wybrzeżu.
Psychopatyczny zabójca i morderca-porywacz, który gwałci ofiary na wyszukane sposoby i zabija, jeśli nie spełnią jego oczekiwań. Alex Cross, czarnoskóry detektyw z Waszyngtonu z dyplomem psychologa, włącza się do sprawy, gdy w ręce Casanovy wpada jego siostrzenica Naomi, dwudziestodwuletnia studentka Uniwersytetu Duke w Karolinie Północnej. Jak powstrzymać dwa mordercze umysły, które z poczuciem całkowitej bezkarności prowadzą z policją grę w "kotka i myszkę"? Czy zabójców coś łączy? Dramatyczna ucieczka jednej z porwanych kobiet, młodej lekarki Kate McTiernan, przyniesie przełom w śledztwie.
Kup Kolekcjoner w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Kolekcjoner
James Petterson to autor wielu thrillerów i innych książek. Niestety zaczynam od drugiej części przygód detektywa Crossa, ale nie przeszkadzało mi to w żaden sposób. Są małe nawiązania do poprzedniej części, lecz występują w znikomym stopniu, co nie przeszkadza czerpać z czytania przyjemności, jeśli nie zna się pierwszego tomu. Miałem spore oczekiwania, bo poprzednio jak czytałem zostawiła po sobie sporo pozytywnych wrażeń. Nie zawiodłem się. Alex Cross zostaje poinformowany o zaginięciu Naomi, którą w rodzinnie wszyscy bardzo lubią. Postanawia po drążyć temat i w tym celu ma się spotkać z prowadzącymi śledztwo policjantami. Napotyka mur milczenia i nikt nie chce mu więcej powiedzieć niż ogólnie i oficjalnie. Alex postanawia na własną rękę poszukać odpowiedzi, kim są mordercy. Rozpoczyna własne śledztwo, gdzie zbiera rozrzucone kawałki układanki i będzie musiał dopasowując poskładać wszystko jak puzzle. Autor poprowadził częściowo historię dwutorowo. Widać to po rozdziałach, gdzie śledzimy po kolei przygody naszego bohatera, a zaraz później przygody dwójki morderców. Podobało mi się takie rozwiązanie, jakie wybrał autor, bo stwarza wiele możliwości żeby książka stała się intrygująca. Odrobiono lekcje w tym zakresie i dostajemy przerażającą opowieść o dwóch nieuchwytnych mordercach. Wracając do śledztwa to nie mogę się przyczepić do niczego. Policjanci mają trudne zadania, co do znalezienia jakiegokolwiek tropu, bo nie ma śladów żeby można było się na czymś oprzeć. Działający nie na swoim terenie Alex Cross postanawia skorzystać ze swego doświadczenia w poszukiwaniu takich przestępców, sprofilować ich sylwetki, ale również on nie ma łatwo przy takich skąpych informacjach. Świetnie poprowadzony wątek pełen zwrotów akcji. Kolejnym i najważniejszym punktem jest możliwość obserwowania poczynań dwóch morderców. Przerażająca część i nie wiem jak ktoś, ale sam kibicowałem by wyszły całe z opresji. Żeby ktoś je uwolnił i nie musiały brać udziału w chorej grze prowadzonej przez tych dwóch panów. Sytuacja ofiar godna pożałowania, ale miałem wrażenie, że każda z uwięzionych jest silną osoba pomimo sytuacji, w jakiej się znaleźli i niepodającą się. Wypada niezwykle rewelacyjnie ten wątek i zarazem upiornie. Głównym bohaterem książki jest detektyw Alex Cross, który zajmuje się przypadkami nieuchwytnych przestępców, gotowych na wszystko i okrutnych. Początkowo może nie błyszczy, ale gdy bierze się do rozwiązywania zagadek widać po nim siłę i doświadczenie w takich sprawach. Twardy glina nieidący na ustępstwa, a zarazem umiejący dostrzec wiele w postepowaniu przestępcy. Psycholog, który potrafi zajrzeć do umysłu szaleńca. Przybliżyć się też do poznania psychiki mordercy, jego działań i chorych wyobrażeń. Na pewno James Petterson stworzył ciekawego bohatera umiejącego dać sobie radę z największymi trudnościami. Chociaż czasami tutaj przewrażliwiony na temat swojej rodzinny. Nie chodzi o zaginioną tylko relacje pomiędzy rodzinną i nim. Postać doktor Kate McTiernan robi rewelacyjne wrażenie. Piękna, inteligentna, ale miała nieszczęście spotkać przebiegłego Casanovę. Posiadająca niezwykłą siłę przetrwania, zmysł obserwacji i chęć dołożenia mordercy. Jej postać wypada przekonywująco i mogę stwierdzić, ze postawiłbym ją na pierwszym miejscu, kiedy tylko się pojawia, a za nią dopiero Alexa. Wzbudziła moja sympatię wolą walki, przeżycia i charyzmą. Twarda z niej kobieta. Zostali już dwójka czarnych charakterów. Autor wykreował inteligentnych, pewnych siebie i niezwykle niebezpiecznych szaleńców, którzy nie cofna się przed niczym. Zawsze opanowani, ale niezwykle skuteczni, aby zdobyć upatrzona ofiarę. Robią przerażające wrażenie i są godnymi przeciwnikami Alexa Crossa . Postacie są znakomicie nakreślone pod względem psychologicznym. Mają głębię, posiadają różne charakter, wady i zalety. Pozytywni bohaterowie wzbudzają zainteresowanie i można ich polubić, a negatywni odwrotnie ma się rozumieć. Relacje nie rażą sztucznością i nie przeszkadzają. Książka to znakomity thriller trzymający w napięciu cały czas. Pomysł podziału na krótkie rozdziały wyszedł powieści na dobre. Kartki same lecą szybko w tej wciągającej lekturze. Na pewno trzeba nadmienić o szybkim tempie akcji, nie ma również dłużyzn, przez co nie sposób się nudzić podczas czytania. Najlepsze jednak jest to, że autor praktycznie nie zdradza, kim są mordercy. Czytelnik nie dostaje żadnych informacji tylko czasami pojawi się fałszywy trop, ale dopiero przy zakończeniu o wszystkim się dowiadujemy. Dla mnie rewelacyjny pomysł, który wnosi wiele do samej powieści. Sam finał interesujący i mnie autor zaskoczył wyjaśnieniem, kto za wszystkim stoi. Nie spodziewałem się tego. Świetnie mi się czytało i nie zawiodłem się, bo miałem pewne obawy przed ponowna lekturą. Dostałem świetnie skrojony thriller z niezwykłą zagadką trudna do odgadnięcia. Książka wydana została również pod tytułem Całuj dziewczyny i powstał nawet film. Morgan Freeman rewelacyjnie wcielił się w rolę Alexa Crossa i zawsze będzie mi się kojarzył przy lekturze kolejnych części właśnie z Crossem. Polecam zaznajomić się z oboma dziełami, bo naprawdę warto, ale najpierw z książką. Mam chęć sięgnięcia po kolejny tom przygód detektywa Alexa Crossa, co pewnie w przyszłości się zdarzy. Polecam wszystkim lubiącym thrillery, bo na pewno zawiedzeni nie będą lekturą.
Oceny książki Kolekcjoner
- Z biblioteki 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kolekcjoner
Interesujący kryminał.
Interesujący kryminał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWartka historia, dobrze się czyta, wiele wątków wprawiających w konsternację, kto jest mordercą. Pomysł na podejrzanego zmieniał mi się ze trzy razy w trakcie jak rozwijała się historia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety nie miałem zbyt wielkiej frajdy z lektury Kolekcjonera. Powód jest prozaiczny. Kilka razy widziałem znakomity film z Morganem Freemanem . Film jest w zasadzie kopiuj , wklej , dlatego nie było w trakcie lektury typowego zaciekawienia co za chwilę, co na kolejnej stronie . Szkoda bo książka jest naprawdę bardzo dobra.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo moje pierwsze spotkanie z tym autorem. Bardzo przyzwoity thriller/ kryminał, niby gotowy materiał na scenariusz filmu sensacyjnego.
Plus dla tłumacza za poradzenie sobie z idiomem-neologizmem -jak się domyślam - Kissmass - Buzi narodzenie :) Ogarnął to.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMógłbym się doczepić do sztampowości, ale...nie można przecież mieć wszystkiego.
Dobrze się czyta tego autora. Pomijając wątki miłosne, bo główny bohater jest bardzo kochliwy i zawsze 'trafia' na świetne kobiety, ale coś mu nie wychodzi. Pominelabym ten wątek. Poza tym bomba
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietne tempo, wciągający kryminał, w którym kolejne strony w zasadzie same się przerzucają.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra książka. Wciągająca. Choć styl pisania autora jak dla mnie trochę zbyt toporny
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW stylu mistrza Pattersona: fabuła rozpisana po mistrzowsku i wciągająca na maksa. Warto!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaprawdę świetny kryminał. Cały czas trzyma w napięciu. Czyta się szybko, zaskakujące zakończenie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka wciągnęła mnie na dobre. Wartka akcja, zaskakujące momenty, ciągła podróż z bohaterami przez fabułę i przez ich umysły. Trudne decyzje, rozterki- a w tym wszystkim czytelnik, ramie w ramie z detektywem i mordercą. Dobra szczególnie na długie wieczory. Polecam!