- historia
- Pola Bitew (tom 129)
- Pola Bitew
- 2024-11-01
- 2024-11-01
Atak Sampolińskiego uratował Litwinów. Książę Ostrogski zdołał opanować swoją armię i z nowym zapałem pospieszył na Tatarów. W tym czasie jednak cała orda przyszła na pomoc swojej awangardzie, która ponownie skierowała cios na prawą, litewsko-ruską flankę sprzymierzonych (…).
W tym czasie cała armia polska zaatakowała Tatarów. Można przypuszczać, że hetman Kamieniecki trzymał większość swojej armii w rezerwie, czekając aż Tatarzy wprowadzą do akcji pełne siły i będą mogli zadać decydujący cios – i w końcu ten moment nadszedł. Na wąskiej przestrzeni między Werbowcem a doliną Żyraku rozpoczęła się chaotyczna masakra kawaleryjska, w której nie sposób było odróżnić przyjaciela od wroga. Polskie zbroje i miecze dawały Polakom przewagę jakościową, ale Tatarów było dwa razy więcej i walczyli bardzo zawzięcie, zdając sobie sprawę, że walka toczy się na śmierć. Szala losu była w równowadze i nie przechylała się w jedną lub drugą stronę (…).
W tym właśnie czasie jedna z polskich chorągwi (źródła nie zachowały informacji, kto dokładnie był jej dowódcą – ale niewykluczone, że był to zbiorowy oddział żołnierzy z różnych chorągwi, którzy zmieszali się ze sobą w zaciętej walce z wrogiem) przedarła się przez szeregi tatarskie i uderzyła z szybkością błyskawicy na tatarski kosz, który znajdował się kilka kilometrów na południe od pola bitwy…
Spis treści:
Wstęp
I. Chanat Krymski i jego relacje z państwem polsko-litewskim na początku XVI wieku
II. Najazd tatarski na Polskę i Litwę w 1512 roku
III. Dowódcy wojska polsko-litewskiego
IV. Armie walczących stron
V. Bitwa pod Łopusznem
VI. Skutki bitwy
Zakończenie
Bibliografia
Spis map
Kup Łopuszno 28 IV 1512. Walka Rusi południowo-zachodniej z najazdami Tatarów krymskich na początku XVI wieku w ulubionej księgarni
Oceny książki Łopuszno 28 IV 1512. Walka Rusi południowo-zachodniej z najazdami Tatarów krymskich na początku XVI wieku
12 użytkowników ma tytuł Łopuszno 28 IV 1512. Walka Rusi południowo-zachodniej z najazdami Tatarów krymskich na początku XVI wieku na półkach głównych- Chcę przeczytać 10
- Historia - wszystkie 1
- Historia - Polska 1
- XVI wiek 1
- Historia - Pola Bitew 1
- Historia - Batalie, kampanie & wojny 1
- Wojny i wojskowość staropolska w XVI-XVII-XVIII wieku 1
- Historia - Nowożytność 1
Tagi i tematy do książki Łopuszno 28 IV 1512. Walka Rusi południowo-zachodniej z najazdami Tatarów krymskich na początku XVI wieku
Cytaty z książki Łopuszno 28 IV 1512. Walka Rusi południowo-zachodniej z najazdami Tatarów krymskich na początku XVI wieku
Dodaj cytat z książki Łopuszno 28 IV 1512. Walka Rusi południowo-zachodniej z najazdami Tatarów krymskich na początku XVI wieku
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Łopuszno 28 IV 1512. Walka Rusi południowo-zachodniej z najazdami Tatarów krymskich na początku XVI wieku