- historia
- 2024-01-01
- 2024-01-01
To szczegółowa i pogłębiona analiza będąca pierwszą naukową monografią poświęconą działalności ks. Popiełuszki. Autorka, opierając się na bogatym zasobie archiwalnym, w tym materiałach z Instytutu Pamięci Narodowej, Archiwum Archidiecezji Warszawskiej oraz Ośrodka Dokumentacji Życia i Kultu Księdza Jerzego Popiełuszki, stara się ukazać jego wpływ na różnorodne grupy społeczne w okresie od strajku w Hucie Warszawa w 1980 roku aż do jego tragicznej śmierci w 1984 roku.
Książka podzielona została na dziesięć rozdziałów, z których każdy poświęcony jest innemu środowisku, w którym działał ksiądz Popiełuszko. Analizując te różnorodne konteksty, autorka zarysowuje nie tylko rolę duchownego jako lidera, ale także jego umiejętność tworzenia wspólnoty. Wśród opisanych grup znajdują się duchowni, robotnicy, studenci, działacze „Solidarności”, artyści oraz przedstawiciele różnych zawodów – każdy z nich wniósł coś innego do współczesnej historii Polski.
Autorka przedstawiła aktywność księdza Popiełuszki jako część szerszej sieci kontaktów, która obejmowała zarówno ludzi związanych z ruchem opozycyjnym, jak i zwykłych obywateli zmagających się z trudnościami życia codziennego. Dzięki swojemu charyzmatycznym nauczaniu, opartemu na katolickiej nauce społecznej, ks. Popiełuszko inspirował ludzi do działania, budując poczucie solidarności i nadziei w obliczu represji stosowanych przez system totalitarny jakim był komunizm.
W aneksie książki autorka zamieszcza osiem nieznanych dokumentów źródłowych, wytworzonych przez: SB, władze kościelne, hutników, dziennikarzy, studentów Wyższej Szkoły Oficerów Pożarnictwa i samego ks. Jerzego Popiełuszkę. Dokumenty te ukazują jego rolę i znaczenie z różnych perspektyw oraz pomagają lepiej zrozumieć, jak ksiądz Popiełuszko był postrzegany przez różne grupy, a także jak jego działania wpływały na ich postawy wobec władzy komunistycznej.
Autorka pokazuje, że powstanie imponującej sieci znajomości, obejmującej także niewierzących, było możliwe dzięki stałej gotowości do poświęcania ludziom swojego czasu i niesienia im pomocy, duchowej i materialnej, w każdej sytuacji. Nikogo nie odrzucając i nie wykluczając, ks. Popiełuszko trwał w postawie szacunku wobec każdego człowieka, tego szacunku ucząc innych. Z relacji świadków wyłania się obraz nie tylko kapłana, lecz także doradcy, sprawnego organizatora, pocieszyciela i przyjaciela. Z kolei dla tysięcy uczestników mszy za ojczyznę stał się on prorokiem, głosicielem prawdy, który mówi w ich imieniu, o ich problemach, lękach i cierpieniach. W czasach stanu wojennego pomagał ludziom odzyskiwać wolność, godność i nadzieję na przyszłość. Jego odwaga i bezkompromisowa postawa już za życia uczyniły go symbolem moralnego oporu wobec komunizmu.
Kup Po prostu jestem z tymi ludźmi. Działalność ks. Jerzego Popiełuszki w latach 1980–1984 w ulubionej księgarni
Oceny książki Po prostu jestem z tymi ludźmi. Działalność ks. Jerzego Popiełuszki w latach 1980–1984
5 użytkowników ma tytuł Po prostu jestem z tymi ludźmi. Działalność ks. Jerzego Popiełuszki w latach 1980–1984 na półkach głównych- Przeczytane 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Po prostu jestem z tymi ludźmi. Działalność ks. Jerzego Popiełuszki w latach 1980–1984
Polecam tą książkę. Dowiedziałam się z niej wielu rzeczy o historii lat 80 i o stanie wojenny. Autorka w ciekawy sposób wprowadza ogólny kontekst epoki, który pozwala lepiej zrozumieć wybory i decyzje oraz działalność ks. Popiełuszki. Duży plus za aneks z dokumentami i wiele nowych faktów na temat działalności księdza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa i szczegółowa analiza. Wiele nowych faktów i bardzo dużo cytatów z dokumentów. Dobrze się czyta. W końcu porządne opracowanie poświęcone ks. Popiełuszce.