Dzikie pomysły natury. Jak przyroda inspiruje świat nauki

- popularnonaukowa
- #nauka
- Nature's Wild Ideas: How the Natural World is Inspiring Scientific Innovation
- 2024-11-06
- 2024-11-06
- Magdalena Rabsztyn-Anioł
Natura matką wynalazków.
Jeżeli chcesz zbudować teleskop rentgenowski, popatrz homarowi głęboko w oczy. A może zastanawiasz się, jak bezpiecznie przewozić szczepionki? Weź pod lupę niesporczaka. Gdy brakuje ci wody, przyjrzyj się, jak sekwoja pozyskuje ją z mgły. Oto biomimikra w działaniu: czerpanie pomysłów z natury w celu sprostania wyzwaniom stojącym przed ludźmi.
Kristy Hamilton wspina się na zamarznięte wodospady, przemierza lasy i pustynie w poszukiwaniu zwierząt oraz roślin będących inspiracją dla naukowych innowacji. Odwiedza laboratoria i rozmawia z naukowcami, w pasjonujący sposób przedstawiając kulisy ich pracy. Badania nad sposobem, w jaki omułki przyczepiają się do skał, doprowadziły do wynalezienia nietoksycznych klejów. Odkrycie mechanizmu działania substancji obecnej w ślinie jadowitej jaszczurki przyczyniło się do powstania leku na cukrzycę typu 2. Uciskowe legginsy zostały zaprojektowane na wzór twardej, nieelastycznej skóry nóg żyrafy. Od medycyny przez inżynierię po technologie przyszłości natura podsuwa specjalistom z różnych dziedzin wiedzy nieoczywiste rozwiązania.
Dzikie pomysły natury uświadamiają nam, że jeśli nadal chcemy uczyć się od otaczających nas stworzeń, musimy o nie dbać, zachowując różnorodność biologiczną.
Czy wiesz, że:
- NASA chce wykorzystać badania nad stresem niesporczaków do opracowania metod wsparcia psychologicznego astronautów?
- brodawki na płetwach wieloryba były inspiracją dla firmy rowerowej, która dodała do kół pokryte guzkami obręcze poprawiające stabilność przy silnym wietrze?
- trwają badania nad technologią chłodzenia bez użycia prądu wykorzystującą sposób, w jaki kudłaty wielbłąd chłodzi się w pustynnym słońcu?
Kup Dzikie pomysły natury. Jak przyroda inspiruje świat nauki w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Dzikie pomysły natury. Jak przyroda inspiruje świat nauki
Mądrości szukajmy w naturze
Czym powinna odznaczać się ciekawa książka popularnonaukowa? Wydaje mi się, że przede wszystkim powinno czuć się w niej pasję autora zarażającego miłością do nauki swoich czytelników. Owej cechy nie sposób odmówić Kristy Hamilton – mieszkającej w Kalifornii dziennikarce i podróżniczce, absolwentce dziennikarstwa i neuronauki.
„Dzikie pomysły natury”, nagrodzone Publisher Book Awards (IPPY) w kategorii „Natura” (2023) oraz Nautilus Book Awards (2024),udowadniają nam, jak nasz antropocentryczny punkt widzenia, wielbiący człowieka jako najdoskonalsze stworzenie, może nas mamić i czynić z nas ignorantów. Być może opanowaliśmy całkowicie Ziemię, lecz to różnorodność biologiczna naszej planety pozostaje dla nas niewyczerpanym źródłem wiedzy. Warto więc dbać o nią, dopóki jest to możliwe.
Zarówno istoty mikroskopijne, niewidoczne gołym okiem, jak i te przerastające nas znacznie wzrostem, mogą okazać się inspiracją dla odkryć i wynalazków naukowych. Kristy Hamilton pokazuje, w jaki sposób różne mechanizmy działania takich organizmów, jak omułek jadalny, heloderma arizońska, żyrafa czy sekwoja, inspirują wynalazców do konstruowania narzędzi mogących wpłynąć na poprawę ludzkiego zdrowia i samopoczucia.
Część poświęcona niesporczakowi, zwanemu też niedźwiadkiem wodnym czy mchowym prosiaczkiem, wydała mi się wyjątkowo ciekawa. Miałam nieodparte wrażenie, iż owe stworzenia, które opanowały sztukę przetrwania w ekstremalnych warunkach dzięki „wysychaniu” podczas zamarzania, nie tylko pomagają w udoskonaleniu metod transportu szczepionek, ale także zainspirowały Cixina Liu do napisania „Problemu trzech ciał”.
„Dzikie pomysły natury” zostały napisane w sposób przejrzysty i przystępny dla czytelnika. Inspirują do bliższego przyjrzenia się przedmiotom codziennego użytku i zastanowienia się, czy za ich wynalezieniem nie stała bliska i wnikliwa obserwacja zjawisk przyrodniczych. Być może jesteśmy świadomi, że tego typu badania towarzyszą poszukiwaniom leków na najróżniejsze schorzenia, ale czy wiemy, że są wykorzystywane również w takich procesach jak produkcja kleju?
Seria #nauka wydawnictwa Bo.wiem po raz kolejny nie zawodzi, dostarczając miłośnikom książek popularnonaukowych pozycję ciekawą i wartą poznania. Jestem zatem pewna, że książka Kristy Hamilton może nie tylko pogłębić waszą wiedzę, ale też sprawić wam dużą przyjemność.
Ewa Szymczak
Oceny książki Dzikie pomysły natury. Jak przyroda inspiruje świat nauki
222 użytkowników ma tytuł Dzikie pomysły natury. Jak przyroda inspiruje świat nauki na półkach głównych- Chcę przeczytać 193
- 2025 6
- Nauka 4
- Biologia 2
- Popularnonaukowa 2
- Popularnonaukowe 2
- Ciekawe 2
Cytaty z książki Dzikie pomysły natury. Jak przyroda inspiruje świat nauki
Dodaj cytat z książki Dzikie pomysły natury. Jak przyroda inspiruje świat nauki
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dzikie pomysły natury. Jak przyroda inspiruje świat nauki
"z potrzeby zwięzłości odrzuciłam wiele innych, które są równie szalone i inspirujące"
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzkoda. Dla mnie książka jest za krótka... zaczynasz i nie wiesz kiedy a już koniec.
Moje rozczarowanie względem tej książki związane jest faktem, że jest mało naukowa. Spodziewałam się chyba że względu na temat - wynalazki inspirowane naturą bardziej precyzyjnych opisów z uwzględnieniem naukowych pojęć. Tymczasem styl pisania autorki jest beletrystyczny np. zawiera poboczne wątki biograficzne autorów wynalazków . Kierowałam się również przy zakupie wydawnictwem, sądziłam, że promuje książki aspirujące do bardziej naukowych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Dzikie pomysły natury. Jak przyroda inspiruje świat nauki" to kolejny godny uwagi tom z serii #nauka wydany nakładem Wydawnictwa Uniwersytetu Jagiellońskiego. Kristy Hamilton w trzynastu rozdziałach pokazuje czytelnikowi, w jaki sposób elementy przyrody dały początek "wynalazkom", z których korzystamy okazjonalnie, dla rozrywki, z chęci poznawania nowych rzeczy lub na co dzień (również wtedy, gdy jest to absolutnie niezbędne z przyczyn zdrowotnych).
W książce jest sporo ciekawostek - dowiadujemy się np., że Antoni van Leeuwenhoek (ojciec mikroskopii) jako pierwszy obserwował mętną wodę ze stawu i białą substancję zeskrobaną z własnych zębów, ale także był on pierwszą osobą oglądającą czerwone krwinki i spermę.
Z pewnością wiele osób słyszało o niesporczakach - pojawiły się one ponad 350 mln lat przed dinozaurami oraz roślinami okrytonasiennymi i przetrwały wszystkie pięć masowych wymierań. Z publikacji dowiadujemy się, jak to jest możliwe i w jaki sposób możemy wykorzystać wiedzę na temat budowy tych organizmów i ich funkcjonowania do zabezpieczania leków. Inne przykłady - żyrafy jako inspiracja dla legginsów uciskowych na obrzęk limfatyczny, szkielety - dla lekkich samolotów i architektury, ślina gada - dla leku na cukrzycę typu 2, świecące meduzy - dla nagrodzonego Noblem narzędzia do zaglądania w głąb ciała. Z bardziej fascynujących rzeczy moją uwagę zwróciło również wykorzystanie wirusów do zasilania nowych akumulatorów, ale również do diagnostyki raka jajnika. Z lektury można się dowiedzieć, że Leonardo da Vinci przeprowadził pierwszą sekcję ludzkich zwłok, a w ciągu sześciu lat wykonał ich ponad 30, przy czym narysował prawie każdą kość w ciele. O kościach (ich tworzeniu i ubytkach) sporo wiemy także dzięki badaniom na zimujących niedźwiedziach. Kolejny interesujący temat to leki pozyskiwane z roślin, zwierząt i grzybów.
"Ostrożne szacunki sugerują, że co dwa lata tracimy jedno ważne źródło substancji leczniczych."
Książka jest publikacją popularnonaukową, jednak z uwagi na formę przekazu czyta się ją z niesamowitym zainteresowaniem. Nie ma tu skomplikowanych opisów czy nudnego przekazu tzw. suchych faktów. Jest intrygująco, czasami dosadnie, ale wszystko zmierza do pokazania, jak wiele wiemy i mamy dzięki ciekawości, obserwacji i gotowości do bliższego poznania świata, który nas otacza. Przyroda jest niesamowitym źródłem inspiracji i warto ją poznawać. Dlatego też uważam, że naprawdę warto sięgnąć po "Dzikie pomysły natury".
"Dzikie pomysły natury. Jak przyroda inspiruje świat nauki" to kolejny godny uwagi tom z serii #nauka wydany nakładem Wydawnictwa Uniwersytetu Jagiellońskiego. Kristy Hamilton w trzynastu rozdziałach pokazuje czytelnikowi, w jaki sposób elementy przyrody dały początek "wynalazkom", z których korzystamy okazjonalnie, dla rozrywki, z chęci poznawania nowych rzeczy lub na co...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietne połączenie przyrody z technologią, czego tu nie ma supermocne kleje inspirowane właściwościami małży, samoczyszczące powierzchnie na wzór liści lotosu, lekkie i wytrzymałe materiały o strukturze pajęczej sieci, systemy pozyskiwania wody z powietrza wzorowane na zdolnościach sekwoi, czy pustynnych chrząszczy, czy nowe technologie chłodzenia inspirowane sposobem, w jaki termity regulują temperaturę w swoich kopcach. Są też bardziej klasyczne przykłady: projektowanie bardziej aerodynamicznych samolotów, czy wynalezienie rzepów. Są też obiecujące pomysły do wykorzystania w medycynie np. jak rekinia skóra inspiruje do stworzenia powierzchni ograniczających rozwój bakterii w szpitalach albo badanie regeneracji tkanek inspirowane zdolnościami niektórych zwierząt do odnawiania utraconych części ciała.
Świetne połączenie przyrody z technologią, czego tu nie ma supermocne kleje inspirowane właściwościami małży, samoczyszczące powierzchnie na wzór liści lotosu, lekkie i wytrzymałe materiały o strukturze pajęczej sieci, systemy pozyskiwania wody z powietrza wzorowane na zdolnościach sekwoi, czy pustynnych chrząszczy, czy nowe technologie chłodzenia inspirowane sposobem, w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Mamy wątpliwy zaszczyt bycia najbardziej morderczym gatunkiem w annałach biologii.” Yuval Harari, historyk
Wczytywałam się w książkę z zainteresowaniem, wciągnęłam się w poznawanie niesamowitych zwierzęcych rozwiązań na przeżycie, które ludzie dostrzegli i uwzględnili w naukowych projektach. Kristy Hamilton szalenie ciekawie ukazała, że każda dziedzina dążenia do wiedzy przez człowieka polega na podpatrywaniu otaczającego go świata, badaniu pomysłów na wybrane fragmenty egzystencji, przystosowywania ich do czynionych naukowych projektów, wręcz wzorowaniu się w niemal dosłownym znaczeniu i bezpośrednim przeniesieniu funkcji. Nie ulega wątpliwości, że uczymy się od natury, inspirujemy nią, doceniamy sposób radzenia sobie z wyzwaniami życia w różnorodnych środowiskach, a nawet w ekstremalnych warunkach. Niektóre opisy przypadków były wcześniej mi znane, ale kilka to zupełna dla mnie nowość. Cieszyłam się, że trafiłam na taką publikację, napisaną z oddaniem dla środowiska naturalnego, zrozumieniem ekologicznych potrzeb jego ratowania, świadomością konieczności zaprzestania dewastacji, a skoncentrowaniu się na poznawania, inspiracji i ochronie.
Książka bogata w ciekawostki, anegdoty, informacje o naukowcach, fakty z historii nauki, okoliczności odkryć, przydatnych spostrzeżeń, przełomowych skojarzeń i doniosłych myśli. Omawiała przypadki w naturze przystępnie i przyjaźnie. Uwzględniała doświadczenia autorki, wypowiedzi naukowców i wyjaśnienia badaczy. Rozdziały omawiały wybrane zagadnienie interesująco, barwnie, wyczerpująco i z szerokim tłem. Wkraczałam w sferę medycyny, astronomii, meteorologii, robotyki, architektury, przemysłu, ekologii i filozofii. Każda partia materiału była potwierdzeniem tego, jak wiele człowiek zyskuje na inspirowaniu się przyrodą, jak wzbogaca własną cywilizację, podkręca kreatywność, stymuluje wyobraźnię, poszerza horyzonty, poprawia przyszłość gatunku ludzkiego. Gdybyśmy jeszcze potrafili szanować środowisko, w którym żyjemy, bardziej koncentrować się na jego ochronie, trwale uświadamiać sobie, że bez niego nie przetrwamy, że musimy istnieć z nim w ścisłej symbiozie. Nie wolno nam plądrować i ignorować żadnego aspektu natury. W publikacji nie zabrakło bogatej biografii, przydatnego indeksu i listy przypisów końcowych.
bookendorfina.pl
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWczytywałam się w książkę z zainteresowaniem, wciągnęłam się w poznawanie niesamowitych zwierzęcych rozwiązań na przeżycie, które ludzie dostrzegli i uwzględnili w naukowych projektach. Kristy Hamilton szalenie ciekawie ukazała, że każda dziedzina dążenia do wiedzy...
🦞Kończyć rok z tak inspirującą książką jak „Dzikie pomysły natury” to czysta przyjemność. Jeśli lubicie lekką literaturę popularnonaukową, pełną ciekawostek i solidnej porcji wiedzy, ta książka będzie dla Was strzałem w dziesiątkę!
🌲Autorka w fascynujący sposób pokazuje, jak natura od zawsze inspirowała naukowców – od odkryć medycznych po zaawansowaną technologię. To właśnie dzięki obserwacji świata przyrody powstały wynalazki, które dziś zmieniają nasze życie. Sekwoje olbrzymie stały się inspiracją do konstrukcji wyłapujących wodę z mgły, a budowa oka homara wpłynęła na projektowanie soczewek teleskopów. Nawet wizja baterii zasilanych… wirusami ma swoje źródło w naturalnych procesach!
🦠Jednak książka to nie tylko historie o innowacjach. To również ważne przesłanie – dbanie o naturę i ochrona gatunków mają ogromne znaczenie dla przyszłości nauki i technologii. Wciąż jest tyle nieodkrytego w świecie roślin i zwierząt, a potencjał, jaki się w nim kryje, może zmienić życie ludzi i naszej planety.
🧬„Dzikie pomysły natury” zachwyca zarówno treścią, jak i przekazem. Ogromnie polecam, szczególnie jeśli chcecie zakończyć rok z książką, która poszerza horyzonty. A cała seria #nauka z @bo.wiem to perełki, które warto mieć na półce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🌲Autorka w fascynujący sposób pokazuje, jak natura od zawsze inspirowała naukowców – od odkryć medycznych po zaawansowaną technologię. To...
Co ma ze sobą wspólnego lek na cukrzycę, nietoksyczny klej oraz teleskop? Odpowiedź jest naprawdę ciekawa. Tworząc wskazane przedmioty naukowcy zainspirowali się naturą, a dokładniej helodermą arizońską, omułkiem jadalnym oraz homarem. Nie są to ani pierwsze, ani ostatnie wynalazki, które znacznie wpłynęły na nasz świat, a które powstały w wyniku ciekawości i zamiłowania do natury. Więcej przykładów można odnaleźć w książce "Dzikie pomysły natury. Jak przyroda inspiruje świat nauki".
Kristy Hamilton w swojej książce przybliża czytelnikowi elementy przyrody i nauki oraz miejsca, w których ich światy się stykają. Podążając za autorką wędrujemy przez pustynie, lasy, a nawet fragmenty kosmosu, czerpiąc satysfakcję z każdej chwili tej niesamowicie ciekawej podróży. Autorka z pewną lekkością opowiada o wydawałoby się niełatwych tematach, sprawiając że fragmenty dotyczące naukowych kwestii są zrozumiałe. Na pewno pomocne w tym były nienatarczywe nawiązania do popkultury. Książka jest kopalnią ciekawostek, a moją ulubioną i pewnie często powtarzaną będzie to, że homary sikają oczami.
Dzikie pomysły natury okazały się wciągającą lekturą, w której czuć pasję autorki i naukowców wprowadzających ją w jeszcze niecałkiem odkryty świat przyrody. Muszę jednak przyznać, że książka ma jedną wadę, jaką jest brak zdjęć i rysunków. Wielokrotnie sprawdzałam m.in. jak wyglądają wspomniane w tekście zwierzęta. Z drugiej strony przy tak dużej ilości ciekawych informacji, które chciałoby się zobrazować, książka musiałaby mieć podwojoną objętość.
Myślę że Dzikie pomysły natury mogą sprawić, że czytelnik przychylniejszym okiem spojrzy na literaturę popularnonaukową. Zachęcam także do sięgnięcia po inne książki z serii #nauka. To była już moje szóste spotkanie z tą serią i na pewno nie ostatnie!
Współpraca barterowa z bo.wiem
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzecież to oczywiste, że my - ludzie - jesteśmy wielkimi zgapiaczami. Kopiujemy na potęgę, nawet Matce Naturze nie odpuszczamy. Lecz na poważnie, dzięki tej umiejętności obserwacji i analizy natury rozwijamy przemysł, tworzymy nowe wynalazki, budujemy teleskopy, które otwierają nam drogę do gwiazd a szkielet, ta pusta czacha i nie tylko - jest początkiem lekkich samolotów.
Kristy Hamilton w radosny, optymistyczny i zabawny sposób pokazuje czytelnikowi, jak mocno jesteśmy połączeniu z naturą i jak wiele jej zawdzięczamy (po prawdzie, naturze zawdzięczamy wszystko - życie to natura, natura to - życie). Bardzo dobrze czyta się tę książkę, nie nudzi, interesuje tematami i podzielona jest mądrze a każdy rozdział ciekawie zatytułowany.
DZIKIE POMYSŁY NATURY, to chyba jednak z lepszych pozycji z serii #nauka od bo.wiem Wydawnictwa UJ. Podoba mi się szczerość i bezpośredniość myśli Hamilton. Nie rzuca nam w oczy trudnymi słowami, a raczej dzieli się własnymi doświadczeniami i opowiada często zabawne historie, z których powstał niemal zawsze jakiś ciekawy pomysł.
Począwszy od niezniszczalnych niemal niesporczaków i kończąc na kruchym szkielecie - wszystko to sprawia, że świat ludzi cały czas się rozwija. Natura pokazuje nam drogę, mówi JAK, a my mamy tylko słuchać, myśleć i działać - z takiej postawy zawsze wychodzą rzeczy wielkie.
Polecam sięgnąć po tę pozycje, głównie dlatego, że zmusza do rozejrzenia się, przyglądnięcia się światu - a nóż, może to właśnie ja, może Ty - będziemy nowymi odkrywcami, którym do ucha szepnie niesporczak, jak żyć.
na Ziemi pełnej inspiracji - człowiek kopiuje świat
#nauka
bo.wiem
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
egzemplarz recenzencki
Przecież to oczywiste, że my - ludzie - jesteśmy wielkimi zgapiaczami. Kopiujemy na potęgę, nawet Matce Naturze nie odpuszczamy. Lecz na poważnie, dzięki tej umiejętności obserwacji i analizy natury rozwijamy przemysł, tworzymy nowe wynalazki, budujemy teleskopy, które otwierają nam drogę do gwiazd a szkielet, ta pusta czacha i nie tylko - jest początkiem lekkich...