ArtykułyNowa powieść Wojciecha Chmielarza - przeczytaj fragment!
LubimyCzytać1
ArtykułyAlfabet pisarza: Adam Przechrzta
LubimyCzytać4
Artykuły„Kosmiczna kuźnia. Bastion Boga”: co kryje niebo?
LubimyCzytać4
ArtykułyWielka sztuka, zakazane miłości i biblioteka pośród ruin. Nowości pod patronatem Lubimyczytać.
LubimyCzytać2

- 2023-02-02
- angielski
- Ekranizacje:
- Mickey 17 (2025)
After six deaths, Mickey7 understands the terms of his deal…and why it was the only colonial position unfilled when he took it.
When he goes missing and is presumed dead at the hands of deadly indigenous creatures, Mickey8 reports for duty, and their troubles really begin.
Kup Mickey7 w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Mickey7
Pomysł na główną historię przedstawioną w książce uważam za ciekawy i inny od wszystkich. Sam początek też napawał optymizmem, ale czym dalej tym było gorzej. Te przeplatanie historii z teraźniejszością oraz szczegółowe opisy techniczne wstawiane całymi rozdziałami, to moim zdaniem zaburzało całą historię. Rozumiem, że trzeba zbudować całą otoczkę historii, ale zdecydowani można to było zrobić lepiej i przystępniej dla czytelnika. No i zamiast rozwijać samą historię, Autor skupił się na romansach i czuło się, że w pewnym momencie stracił pomysł na kontunuowanie tej historii. Pod koniec wynudziłem się strasznie. Fajny pomysł, fajna okładka, ale zmarnowany potencjał. Na pewno nie sięgnę po kontynuację. Nie polecam.
Oceny książki Mickey7
- Legimi 6
- Science Fiction 4
Tagi i tematy do książki Mickey7
Cytaty z książki Mickey7
Ale mam nadzieję, że wiesz, iż to trwałe rozwiązanie tymczasowego problemu.
-Czy tego właśnie nie mówią o samobójstwie?
Ale mam nadzieję, że wiesz, iż to trwałe rozwiązanie tymczasowego problemu.
-Czy tego właśnie nie mówią o samobójstwie?
Najwyraźniej w świecie radykalnej wolności odpowiedzą na ,,pomocy, umieram'' jest ,,trzeba było lepiej się spakować''.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mickey7
Książka, które stawia dobre pytania, ale udziela słabych odpowiedzi.
Główna oś fabuły dotyczy zagadnienia istoty życia i „bycia” – czy nasza istota związana jest z informacją zakodowaną w molekułach budujących nasze ciało; a może jednak z naszą świadomością i połączeniem neuronów? Jeśli moje ciało może zostać odbudowane to czy nadal jestem sobą? Duża szkoda, że pytania te zdecydowanie przerosły autora.
Historia jest solidna przez mniej więcej 1/3 książki – zostajemy wrzuceni w sam środek akcji, prosto do rozterek wewnętrznych naszego głównego bohatera. Niestety bardzo szybko fabuła gubi się sama w sobie – autor próbuje zbudować świat rzucając garściami informacji odnośnie innych planet, które średnio mają się do rozgrywającej się przed nami fabuły. Wielokrotnie powtarzają się identyczne niemal sceny, czytamy praktycznie takie same dialogi.
Motywacje bohaterów do punktów zwrotnych fabuł też nie są logiczne, a niektóre z nich w kolejnych rozdziałach zaprzeczają same sobie - chociażby działania Cat Chen, jaka była motywacja zdrady lojalności do głównego bohatera? Dlaczego w następnym rozdziale ta lojalność bez uzasadnienia powraca? Do czego potrzebny była nam dziwna scena z Mickey7, Mickey8 i Nashą? Kolejny przykład niezbyt udanego wprowadzenia przez autora elementów humorystycznych. Odchodzimy również od próby pogłębienia jakichkolwiek rozterek etycznych.
Cała historia z pełzaczami jest właściwie zbędna, służy wyłącznie jako napęd do pociągnięcia fabuły lub jej magicznego rozwiązania.
W Podziękowaniach autor wspomina o zmienieniu zakończenia historii z „depresyjnej opowieści” na „mniej pesymistyczną powieść”. Niestety jest to bardzo widoczne, można wskazać dokładny moment w którym bohaterom wszystkie przeciwności zaczynają same się rozwiązywać.
Lektura z niewykorzystanym potencjałem.
Książka, które stawia dobre pytania, ale udziela słabych odpowiedzi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna oś fabuły dotyczy zagadnienia istoty życia i „bycia” – czy nasza istota związana jest z informacją zakodowaną w molekułach budujących nasze ciało; a może jednak z naszą świadomością i połączeniem neuronów? Jeśli moje ciało może zostać odbudowane to czy nadal jestem sobą? Duża szkoda, że pytania te...
Jak w hamburgerowym filmie, dzieje się sporo, kupa rzeczy jest nielogicznych, starają się na humor, wyszło raczej średnio, jednak czyta się przyjemnie. Ot takie nic nie wnoszące do życia czytadełko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSporo mi w tej książce zabrakło ale sam pomysł na historię bardzo ciekawy. Ciężko polubić głównego bohatera a lekko humorystyczna forma wybitnie autorowi nie siada.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNielogiczne że średnią fabułą, kolejne, lewicowe SF.
Nielogiczne że średnią fabułą, kolejne, lewicowe SF.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO tym czy śmierć jest problemem, gdy człowiek nie może umrzeć.
Akcja dzieje się w bliżej nieokreślonej przyszłości, w której ludzkość zaczęła kolonizować inne planety. Mickey pracuje na jednej z nowych kolonii jako "wymienialny", czyli osoba, która zajmuje się najbardziej niebezpiecznymi pracami, a w razie śmierci jego DNA wraz ze świadomością zostanie skopiowane do kolejnego klona. Wskutek zbiegu różnych okoliczności, pewnego razu na kolonii znajdują się jednocześnie dwie wersje Mickeya, co jest z wielu względów wielce niepożądane.
Sytuacja, w której bohater występuje naraz w dwóch wersjach mogłaby być paliwem dla wielu potencjalnie ciekawych scen i interakcji, być może też jakichś bardziej komediowych momentów. Niestety autor niemal zupełnie tego nie wykorzystuje, a można wręcz mieć wrażenie, że niemal wszystko mogłoby się potoczyć dokładnie tak samo, gdyby Mickey był pojedynczy - jego relacja z klonem sprowadza się właściwie wyłącznie do kłótni o racje żywnościowe. To zdecydowanie największy minus. Wszystko tutaj rozwiązuje się bardzo łatwo i szybko, a retrospekcje zajmują chyba więcej miejsca (i wypadają przy tym dużo ciekawiej) od właściwej fabuły. Książka próbuje też podejmować bardziej filozoficzne tematy - znajdziemy tu trochę rozważań na temat nieśmiertelności czy etyki klonowania ludzi, ale wszystko to mogłoby być zdecydowanie bardziej pogłębione. Z pomysłu z naprawdę sporym potencjałem wyszła niestety książka dość przeciętna.
O tym czy śmierć jest problemem, gdy człowiek nie może umrzeć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja dzieje się w bliżej nieokreślonej przyszłości, w której ludzkość zaczęła kolonizować inne planety. Mickey pracuje na jednej z nowych kolonii jako "wymienialny", czyli osoba, która zajmuje się najbardziej niebezpiecznymi pracami, a w razie śmierci jego DNA wraz ze świadomością zostanie skopiowane do...
Lekka, wciągająca historia z kapitalnym Mickeym w roli głównej. Reszta bohaterów to raczej szkice, ale i tak warto przeczytać. 😉
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna rozrywka nie tylko dla fanów science-fiction.
Świetna rozrywka nie tylko dla fanów science-fiction.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna.
Film wiele pozmieniał i dodał.
Fajna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFilm wiele pozmieniał i dodał.
Ciekawa koncepcja i przyjemna lektura, choć momentami logika zawodzi. Jako krótka niezobowiązujące lektura, warto.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„To będzie najgłupsza z moich dotychczasowych śmierci.”
Pomysł na fabułę, klonowanie człowieka jako narzędzia w kosmicznych podróżach, bardzo mnie zaciekawił. W końcu, za naszych żyć nie będzie to realne, podobnie jak kolonizowanie najbliższych nawet planet. Pomimo postępu technologicznego i medycznego wciąż stoimy daleko nawet od linii startu w bezpośrednim ludzkim poznawaniu ułamka najbliższego nam wszechświata. Dlatego zastanawiałam się, jak Edward Ashton podejdzie do tematu, czym rozrusza moją wyobraźnię, do jakich refleksji skłoni.
Niestety, książka nie spełniła pokładanych w niej oczekiwań. Okazała się się zwykłą przygodą rozgrywaną na skutej lodem planecie, przy diabelnie niesprzyjającym środowisku i udziałem inteligentnych stworzeń. Lecz i w takiej szacie fabularnej zabrakło kreatywnej energii wciągającej odbiorcę. Jeśli spojrzeć na powieść od strony czystej rozrywki w klimacie kosmosu, wspartej wstawkami o historii mniej lub bardziej nieudanych podbojów i zasiedlania obcych planet, zbyt gładko się przez nią przepływało. Jeśli czytelnik liczył na coś więcej, to nie miał szansy się z tym zaznajomić. Brakowało wejścia w psychologiczne aspekty egzystencji, tożsamości człowieka, świadomości jaźni, formy mentalności, skutków odtwarzania osobowości. Co byłoby znacznie wciągające niż sam aspekt biodrukowania ciał.
Autor wprowadził kilku bohaterów, na których bazowała fabuła. Nie do końca przekonywały osobowości, tak naprawdę niczym się nie wyróżniały, wpadły do koszyka reprezentacyjnych postaci, aby akcja mogła toczyć się dalej. Natomiast z zaciekawieniem wsłuchiwałam się w rozmowę Mickiego samego z sobą, frapująco spoglądałam na biologiczne instynkty i psychologiczne mechanizmy rządzące człowiekiem. Przypuszczałam, że Ashton zdecyduje się rozwinąć osobliwą relację, nadać jej bardziej różnorodny kształt, urozmaicić zaskakującymi incydentami. Ale może fakt, że to już kolejna generacja kolonizacji sprawił, że dla głównego bohatera pewne zachowania i postawy stały się czymś na tyle naturalnym, że nie było już konieczności szerszej ich interpretacji.
Jako wymienialny, zobowiązany kontraktem możliwej wielokrotnej śmierci, Mickey nie za bardzo miał możliwości decydowania o swoim życiu, czy precyzując, kopii pamięci. Chciałam bardziej intrygującego rozwinięcia wątku, co stało się z szóstą wersją, widziałam potencjał do ciekawego wzmocnienia napięcia w scenariuszu zdarzeń. Ale tak jak i pozostałe interesująco zapowiadające się kierunki tematyczne, niejako wstawki w fabule i opisie, pomysł wyłonił się na chwilę w powierzchownej formie, czasem wręcz z nieuwzględnieniem innych zależnych aspektów, jakby autor poszedł na skróty. Szkoda, gdyż autor podsunął sam sobie kilka naprawdę inspirujących zagadnień, które bardziej szczegółowo potraktowane znacznie podniosłyby walory powieści.
bookendorfina.pl
„To będzie najgłupsza z moich dotychczasowych śmierci.”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomysł na fabułę, klonowanie człowieka jako narzędzia w kosmicznych podróżach, bardzo mnie zaciekawił. W końcu, za naszych żyć nie będzie to realne, podobnie jak kolonizowanie najbliższych nawet planet. Pomimo postępu technologicznego i medycznego wciąż stoimy daleko nawet od linii startu w bezpośrednim ludzkim...