Whisky. Leksykon smakosza

9788381519151

Kup Whisky. Leksykon smakosza w ulubionej księgarnii

Oceny książki Whisky. Leksykon smakosza

OPINIE i DYSKUSJE o książce Whisky. Leksykon smakosza

Książka godna polecenia dla każdego rozpoczynającego swoją przygodę z degustacją whisky. Można się z niej dowiedzieć podstawowych informacji na temat produkcji, historii oraz samej degustacji. Dodatkowo książka jest uzupełniona o piękne zdjęcia i podstawowy opis najbardziej popularnych gorzelni.
Polecam spędzić wieczór, żeby przeczytać książkę i raczyć się przy tym złocistym trunkiem.

Polecam spędzić wieczór, żeby przeczytać książkę i raczyć się przy tym...

Pozycja bardzo wciągająca, zawiera wiele przytaczanych i ciekawych informacji nt. istniejących destylarni whisky słodowej ulokowanych w Wlk Brytanii oraz Irlandii (200 stron poświęcone temu zagadnieniu, ponad setka destylarni, których produkty możemy spotkać w każdym markecie, jak i tych niszowych, znanych jedynie bardziej zaawansowanym adeptom) i tych nowo powstających, chociaż szczerze mówiąc brak mi tu wzmianki o Bimber Distillery, która istnieje już od wielu lat - polski akcent w świecie whisky. Dodatkowo omówiony został proces degustacji whisky wraz z klasyfikacją profili smakowych.

Jest to książka idealna zarówno dla początkujących, jak i bardziej ogarniętych graczy. Jednak odnoszę wrażenie, że kolejne wydania (posiadam wyd. IV rozszerzone) są jedynie uzupełniane o nowsze zdjęcia wewnątrz i nową okładkę, zaś sama treść jest niezmienna - m.in. brak dokładniejszego omówienia nowszych destylarni, o których zostało napomknięte we wcześniejszych wersjach publikacji. Nie zmienia to oczywiście faktu, iż jest to książka warta posiadania dla osób, które chcą poszerzyć swoją wiedzę nt. whisky słodowej, jak i tych, które pragnełyby wejść w tej świat.

Przepiękny album dla koneserów. Ale ja niestety do nich nie należę ;P Może kiedyś będę miał szczęście i przyjemność skosztować którejś pozycji z tej książki.

85 użytkowników ma tytuł Whisky. Leksykon smakosza na półkach głównych
32 użytkowników ma tytuł Whisky. Leksykon smakosza na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Whisky. Leksykon smakosza

Piosenka musi posiadać tekst. I muzykę. Konrad Wojciechowski
Piosenka musi posiadać tekst. I muzykę.
Konrad Wojciechowski Jan Skaradziński
Kanon polskiej muzyki rozrywkowej – wciąż, mimo przekonujących dowodów dostarczonych przez autorów, mam wątpliwości, czy autorów niektórych z umieszczonych tu utworów zaliczyć w poczet twórców, współtwórców bądź dzierżących kaganek tudzież niosących pochodnię rockandrollowców – , który pozostawał dotąd nieopisany tak pieczołowicie, tak dokładnie i z tak wielowarstwowym researchem, jakiego dokonali Jan Skaradziński i Konrad Wojciechowski. Książka ta to w istocie biblia dla każdego wielbiciela muzyki, a jej lektura to nie tylko nostalgiczna podróż pełna zaskakującego odkrywania nowych znaczeń i kontekstów ukochanych oraz kultowych klasyków polskiej muzyki popularnej, ale też droga do eksploracji dokonań artystów, których gwiazda rozbłysła na tyle krótko, że dziś niewielu o nich pamięta a przy ich poznawaniu teraz niejednokrotnie można zastygnąć w zachwycie albo porwać się bardziej intensywnym emocjom. U mnie było tak w przypadku między innymi Klanu i ich "Automatów" oraz "Z brzytwą na poziomki" (opad szczeny i refren chodzący za mną przez tydzień),SBB i "Walkin' Around the Stormy Bay" czy "Memento z banalnym tryptykiem", a także "Tajemniczego świata Mariana" Krzaka, "A na plaży... (Anna)" Rendez-Vous, albo "Piłem z diabłem bruderszaft" Mecha. Celowo nie wspominam o tym, że dowiecie się tu wszystkiego – albo prawie wszystkiego - lub więcej, niż chcielibyście wiedzieć o bangerach Lady Panka, Perfectu, Dżemu, Lombardu, Republiki, Dezertera, Pidżamy Porno, Maanamu, Budki Suflera (z tych, które teraz pamiętam),bo to oczywista oczywistość. Prawdziwą i najważniejszą wartością tej książki jest to, że odkrywa te pokłady autentycznych skarbów polskiej muzyki, które pokryła ciężka warstwa patyny, a których wartość i wkład w rozwój polskiego rocka – choćby rock ten dzielił kilka zbiorów wspólnych z szerokim spektrum innych gatunków – jawią się jako niepodważalne. A my, wielbiciele muzyki, nigdy dotąd nie byliśmy w tak komfortowej sytuacji, że praktycznie każdego utworu i jego kolejnych iteracji możemy doraźnie w trakcie jego "rozszyfrowywania" i interpretacji posłuchać. Co dodatkowo ułatwiają autorzy, nakierowując na wszelkie wykonania i covery – oficjalne i mniej oficjalne – które pojawiły się od ukazania się pierwotnej wersji danego utworu. Tak też polecam doświadczać tej książki, zwłaszcza że usłużni dodali na Spotify listę kompletującą wszystkie omawiane kawałki. Polecam!
Rafał Jasiński - awatar Rafał Jasiński
James Bond. Szpieg, którego kochamy Michał Grzesiek
James Bond. Szpieg, którego kochamy
Michał Grzesiek
Pozycja „Szpieg, którego kochamy” to książka skupiająca w sobie niemal wszystkie najważniejsze informacje dotyczące serii filmów o Jamesie Bondzie. To tak naprawdę leksykon, bo znajdziemy w niej wszelkie fakty związane z przygotowaniami do prawie każdego filmu z cyklu, szczegółowy opis każdej sceny czy to w jaki sposób przebiegła światowa premiera. Autor praktycznie z encyklopedyczną dokładnością wyjaśnia czytelnikowi proces tworzenia filmów na przekroju niemal 50 lat poczynając od Dr No. (1962),a kończąc na Quantum of Solace (2008). Znajdziemy w niej praktycznie wszystkie informacje, które każdy szanujący się fan chciałby znać – od scenarzystów przez aktorów drugo- i trzecioplanowych aż do opisu lokacji czy kaskaderach. Dla mnie szczególnie ciekawe były kulisy zatrudnienia niektórych gwiazd odpowiedzialnych za stworzenie kolejnych piosenek tytułowych. Wszak każdemu filmy z agentem 007 kojarzą się z motywem skomponowanym przez Johna Barry’ego i sekwencją początkową (tzw. Gun barrel) oraz oczywiście z piosenką tytułową z charakterystycznym intro. Właśnie te smaczki stanowią o sile książki. Bardzo interesujące są również opisy scen akcji, z których część robi wrażenie do dziś, co pokazuje jak trudne mogły one być z punktu widzenia realizacji. Pamiętajmy, że filmy z 007 zaczęły powstawać początkiem lat 60-tych ubiegłego stulecia. Choćby z tego powodu warto sięgnąć po tę książkę. Nie jest to jednak pozycja perfekcyjna. Czytając zwróciłem uwagę głównie na dwie rzeczy. Pierwszą jest fakt, że w książce zabrakło kontekstu popkulturowego, który w przypadku tak kultowej serii aż prosi się o podkreślenie i komentarz autora. Jasne znajdziemy tu przekrój przez kolejne dekady XX wieku i to kultura zmieniała nie tylko głównego bohatera, ale i filmy. Chciałoby się tego po prostu więcej. Drugą i ostatnią kwestią jest to, że wszystkie obecne w książce ciekawostki o realizacji „najdłuższego serialu w dziejach kina” z wielkiej zalety jednocześnie stały się też wadą przez swój kronikarski charakter. Brakuje przez to trochę finezji i polotu, ale może nie o to autorowi chodziło. Podsumowując, myślę, że kinomaniacy znajdą coś dla siebie, choć zdaję sobie sprawę, że przez ilość nazwisk i faktów czasem może być trudno przebrać przez niektóre strony. „James Bond. Szpieg, którego kochamy” to książka obowiązkowa dla każdego fana agenta Jej Królewskiej Mości. Ja swój egzemplarz dostałem w prezencie i jako osoba od dziecka wychowująca się na przygodach agenta 007 bardzo się cieszę, że mam tą pozycję w swojej kolekcji. Jestem ciekaw, jak wyglądałaby tego typu książka w przypadku innych kultowych serii np. Star Wars?
Jarek Madej - awatar Jarek Madej
Kazik. Biała Księga Wiesław Weiss
Kazik. Biała Księga
Wiesław Weiss
„Kazik. Biała Księga” to obszerna kolekcja nieznanych faktów, anegdot oraz opowieści z życia i solowej kariery muzycznej Kazika, ikonicznego lidera zespołu Kult. Książka, autorstwa Wiesława Weissa, cenionego redaktora naczelnego magazynu "Teraz Rock" oraz autora licznych publikacji na temat muzyki, odkrywa tajemnice i inspiracje stojące za prawie dwiema setkami piosenek wydanych przez Kazika na płytach. Weiss odsłania nie tylko kulisy powstawania tych utworów, ale także zapewnia czytelnikowi spojrzenie zza kulis na życie artysty oraz jego drogę przez świat muzyki rockowej. Książka ta stanowi nieocenione źródło wiedzy dla fanów Kultu i solowej twórczości Kazika oraz wszystkich miłośników polskiego rocka, przenosząc ich w fascynującą podróż po niezwykłym życiu i twórczości jednego z najbardziej wpływowych muzyków w historii polskiej sceny muzycznej. Weiss wykonał tutaj benedyktyńską pracę, zbierając razem wszystkie solowe albumy Kazika i wszystkie z nich piosenki (do 2017 roku). Przy każdym albumie jest obszerny wstęp zawierający opis powstania, inspiracje, zakulisowe historie i anegdoty. Do tego każden jeden utwór ma opisany proces powstawania, wyjaśnienia tekstu, muzyczne wpływy i masę innych ciekawostek. Autor zebrał tu morze wypowiedzi Kazika, jego znajomych, współpracowników i innych muzyków. Już nawet nie wspominam o krótkich rozdziałach pomiędzy albumami, W których Kazik opisuje swoje ulubione zespoły, płyty, czy np. smaki z dzieciństwa. To swoista biblia dla jego fanów, ba!, książkę można nawet czytać jak biblię xD. Nie trzeba po kolei, wystarczy otworzyć w losowym momencie i cieszyć się treścią. Nie jest to biografia, autor skupił największą uwagę na muzycznych dokonaniach, chociaż przewijają się takie wątki A i samo wydanie jest świetnie. Duże, na super papierze, z masą zdjęć i ilustracji. Do tego dołączona jest płyta z ośmioma niepublikowanymi wcześniej numerami. Osobiście jestem zachwycony.
BourbonKid - awatar BourbonKid

Cytaty z książki Whisky. Leksykon smakosza