Pali się! Ryzyko, ogień, adrenalina

Okładka książki Pali się! Ryzyko, ogień, adrenalina autorstwa Agnieszka Wojciechowska
Agnieszka Wojciechowska Wydawnictwo: MANDO reportaż
reportaż
2024-10-30
2024-10-30
„Cześć, jestem Agnieszka, jeżdżę w podziale bojowym Państwowej Straży Pożarnej od
dziewiętnastu lat i… uwielbiam to robić!”. Pewnie tak mogłabym się przedstawić na spotkaniu
osób uzależnionych od adrenaliny. Dyżur, alarm, zrywka – wyskok dopaminy. W dwadzieścia
pięć sekund musisz się ogarnąć i ruszyć na wezwanie. Tempo, przyjaźń, wspólny cel.
Poczucie sensu i ludzka solidarność. Jazda, wysiadka, akcja – adrenalina uderza falą.

Nie ma dymu bez ognia. Nie ma sukcesu bez marzeń
Jeśli Agnieszka Wojciechowska coś sobie postanowi, to nic jej nie zatrzyma. I tak, pewnego
dnia postanowiła, że zostanie strażakiem. Nie takim za biurkiem, gdzie kończyła większość
kobiet wstępujących do Państwowej Straży Pożarnej. To miało być spełnienie marzeń o
wyciąganiu ludzi z płonących budynków, o jeżdżeniu do wypadków i gaszeniu pożarów.
Chciała być jak jej dziadek, ojciec i brat. I takim właśnie strażakiem została, jako jedna z
pierwszych Polek.

Przeszła mordercze szkolenie, wyjechała na prestiżowy staż do USA. Została mistrzynią i
rekordzistką świata World Police and Fire Games, zdobyła tytuł najtwardszego strażaka
Europy. Dziś jest st. kpt. Państwowej Straży Pożarnej i zastępczynią dowódcy zmiany.
Prywatnie utalentowaną sportsmenką i szczęśliwą mamą trójki chłopców.

· Ile sekund trzeba, by włożyć ważący ponad 10 kg kombinezon strażacki?
· Czy kobieta w Straży Pożarnej musi dawać z siebie znacznie więcej niż mężczyzna?
· Czy wszystkich strażaków dotyka zawodowa trauma?

Ta książka to inspirująca opowieść o kobiecej sile nie do zatrzymania. To historia
poświęcenia, walki z absurdalnymi stereotypami i odporności – psychicznej oraz fizycznej.
Wspaniały przykład tego, że empatia i współczucie mogą pomóc w najtrudniejszych
sytuacjach, a w życiu można naprawdę wiele, niezależnie od płci.

Kup Pali się! Ryzyko, ogień, adrenalina w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Pali się! Ryzyko, ogień, adrenalina

Oceny książki Pali się! Ryzyko, ogień, adrenalina

Opinie i dyskusje o książce Pali się! Ryzyko, ogień, adrenalina

Książka pokazuje bycie strażakiem z perspektywy kobiety. Jak zaczynała, dlaczego poszła w ten kierunek oraz jak podchodzi do różnych wyjazdów.

Dość ciekawa książka, poruszająca nieoczywiste aspekty zawodu strażaka. Spodziewałem się więcej opisów akcji. Niektóre wątki mam wrażenie, że są zapoczątkowane ale nagle urywane bez dokończenia.

Książka „Pali się!” to pozycja, która wzbudza skrajne emocje, balansując między fascynującym reportażem o pożarnictwie a bardzo osobistym pamiętnikiem kobiety walczącej o swoje miejsce w męskim świecie. Choć autorka posługuje się lekkim, przystępnym językiem, który sprawia, że przez kolejne rozdziały dosłownie się płynie, ostateczny odbiór zależy od tego, z jakim nastawieniem sięgamy po tę lekturę. Dla osób szukających technicznych szczegółów i „straży w straży”, książka może okazać się pewnym niedosytem, jednak jako studium pasji i różnic kulturowych stanowi interesujący głos w literaturze faktu.

Głównym atutem publikacji jest bez wątpienia zestawienie polskiej rzeczywistości strażackiej z tą z Ameryki Północnej. Autorka wnikliwie analizuje różnice w mentalności obu społeczeństw, zwracając uwagę na niemal rytualne podejście Amerykanów do ochrony przeciwpożarowej. To tam „dryle”, karność i bezwzględna dyscyplina są wpisane w codzienność, podczas gdy w Europie podejście bywa bardziej stonowane. Ta konfrontacja dwóch światów jest jednym z najciekawszych punktów książki, rzucając nowe światło na to, jak kultura narodowa wpływa na etos służby mundurowej.

Z dużą aprobatą należy również spojrzeć na wątki sportowe, które stanowią solidny fundament opowieści. Pasja autorki do sportu, a w szczególności szczegółowe opisy treningu pływackiego, pokazują, jak hartuje się charakter niezbędny do pracy w ekstremalnych warunkach. To właśnie poprzez pryzmat sportowej rywalizacji i dążenia do doskonałości fizycznej najlepiej rozumiemy determinację bohaterki. Jej droga jako „chłopczycy”, która konsekwentnie buduje swoją tożsamość w wymagającym środowisku, jest inspirująca, nawet jeśli dla części czytelników pierwsza połowa książki, skupiona na życiu prywatnym, wydaje się zbyt odległa od głównego tematu pożarnictwa.

Z drugiej strony, książka bywa odbierana jako subiektywny strumień świadomości osoby przekonanej o własnej nieomylności. Krytyczny czytelnik może odczuć brak głębszej analizy zawodu, statystyk czy głosów innych strażaków, co sprawia, że merytoryczna wiedza o pożarnictwie pozostaje tu nieco „zamglona”. Informacje o samej służbie często pojawiają się jedynie w kontekście osobistych opinii autorki, co może sprawiać wrażenie, że temat samej straży jest jedynie tłem dla prezentacji własnej sylwetki. Mimo tego niedosytu w sferze czysto faktograficznej, „Pali się!” pozostaje ciekawym zapisem determinacji i odwagi, który warto przeczytać dla samego spojrzenia na różnice w światowym pożarnictwie i siłę charakteru, jaką wykuwa się podczas morderczych treningów na basenie.

327 użytkowników ma tytuł Pali się! Ryzyko, ogień, adrenalina na półkach głównych
88 użytkowników ma tytuł Pali się! Ryzyko, ogień, adrenalina na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pali się! Ryzyko, ogień, adrenalina

Czytelnicy Pali się! Ryzyko, ogień, adrenalina przeczytali również

Wynik negatywny Karina Sawaryna
Wynik negatywny
Karina Sawaryna
Zaskakująco dobrze mi się tę książkę czytało i bardzo się cieszę, że po nią sięgnęłam. A przed lekturą zastanawiałam się, na ile do mnie trafią przemyślenia kobiety, która nie może zajść w ciążę, chociaż bardzo tego pragnie - jakby nie patrzeć, tematyka kompletnie mi obca emocjonalnie ;). Sawaryna dzieli się z czytelnikami własnymi doświadczeniami, choć ubranymi w formę pamiętnika fikcyjnej bohaterki o niespotykanym imieniu Chrustka. Kobieta ma pewną wizję swojego życia i -choć z przeszkodami - udaje jej się ją realizować: przeprowadza się ze wsi do Kijowa, robi coś na miarę kariery i wychodzi za mąż za wspaniałego faceta. Teraz w ramach tej wizji do roku po ślubie powinno pojawić się też dziecko, tylko tutaj nagle wszystko przestaje się układać. Chrustka z każdym kolejnym miesiącem popada w coraz większą fiksację na punkcie zajścia w ciążę i jest w stanie zrobić naprawdę wszystko, by w końcu się udało. Na domiar złego coraz więcej bliskich jej kobiet spodziewa się dziecka, a bohaterka kompletnie nie radzi sobie z negatywnymi uczuciami, które wywołuje w niej wiadomość o ciąży kolejnej koleżanki. "Wynik negatywny" to naprawdę dobrze napisana książka. Przemyślenia Chrustki są emocjonalne i poruszające, w ciekawy sposób zostały tu też wplecione wątki emigracyjne (w pewnym momencie bohaterka z mężem postanawiają zmienić kraj zamieszkania). Całość przeplata się z postami narratorki na instagramie, po których wydawać by się mogło, że wszystko u niej w porządku - to bardzo fajne zestawienie świata rzeczywistego z tym wykreowanym na potrzeby mediów społecznościowych. Naprawdę polecam lekturę, z zaskoczeniem odkryłam, że jest to debiutancka powieść autorki, bo kompletnie tego nie czułam :).
Gabi Zet - awatar Gabi Zet
ocenił na816 dni temu
Socjopatka Patric Gagne
Socjopatka
Patric Gagne
The "Turn-Off" Switch: Blessing or Curse? How often have you caught yourself wishing you could simply "turn off" your feelings during a moment of stress or heartbreak? In Sociopath: A Memoir, Patric Gagne explores whether that emotional void is a hidden blessing or a profound, isolating curse. For years, Gagne struggled to find herself in any dictionary. She knew deep down that a definition existed for who she was, but the labels she found didn't fit. This book is her attempt to write that missing definition. It is a mission to destigmatize sociopathy, distinguish it from psychopathy, and prove that—like anyone else—those with this "emotional learning disability" deserve to be understood. As a frequent reader of both fiction and non-fiction thrillers, I have often been left with the same haunting question: "What kind of person would you need to be to commit such acts?" While Gagne doesn’t provide a definitive answer for every "wicked" man in the news, she offers a startlingly clear look at the internal machinery required for such behavior. But don't get me wrong—Patric herself comes across as a compelling, even "lovely" person. Over the course of the memoir, I found myself developing an unexpected sense of empathy and compassion for her. A Wild, Filterless Ride The book follows Gagne’s path from a misunderstood child to an adult who eventually earns a PhD in psychology to study her own condition. It is a wild ride of theft, stalking, and breaking-and-entering. While these acts are often portrayed as "harmless" in the context of her life, they still provide genuine shivers. The tension arises because the internal "filters" most of us develop with age are completely absent here. The Logic of the Void One of the most fascinating takeaways is Gagne's relationship with social cues. She understands them perfectly; she simply lacks the ability to partake in them. Feeling no guilt, no remorse, and a different kind of love is a reality most "normal" people cannot fathom. Gagne bridges that gap effectively, explaining the daily struggles she tackles to maintain a life that looks traditional on the outside. The Verdict Whether you believe Gagne is a fully reliable narrator or not, this memoir is an essential read for anyone interested in the darker corners of the human psyche. It challenges your perceptions of morality and leaves you wondering: if you didn't feel the weight of guilt, who would you become?
Bart - awatar Bart
ocenił na72 dni temu
Operacyjniak Adrian Ksycki
Operacyjniak
Adrian Ksycki Michał Łańko
Zazwyczaj mam 'problem' z pisaniem raportów o powieściach true crime. Bo jakby nie patrzeć, opisują one prawdziwe wydarzenia. Są takim trochę fabularyzowanym reportażem czy biografią (bardzo upraszczam, ale uważam, że coś w tym jest). Nie inaczej było z "Operacyjniakiem". Ale książka bardzo mi się podobała. W kryminałach, gdzie cała fabuła jest fikcją, często mamy do czynienia z policjantami, którzy są Supermenami i zawiłą sprawę morderstwa rozwiązują w mig. Zdarzają się też tacy, którzy nie wiadomo, co w policji robią. "Operacyjniak" pokazuje, że służba (nie praca - jak podkreśla M. Łańko) w policji to naprawdę ciężki kawałek chleba. Na potrzeby książki autorzy wymyślili postać głównego bohatera, którym jest sierżant Robert Młodzian, ale wszystkie przytaczane wydarzenia są prawdziwe. Z jednej strony to niesamowicie ciekawe, z drugiej jednak - trochę straszne, że takie sprawy miały miejsce wcale nie tak dawno temu. Mowa tu m.in. o zabójstwie nastolatki czy rozpracowywaniu gangów narkotykowych. Dzięki temu, że jeden z współautorów był kiedyś policjantem, o wszystkich procedurach i przebiegu pracy operacyjnych dowiadujemy się tak naprawdę z pierwszej ręki. Surowo i realistycznie, bez zbędnego ubarwiania. Nie zawsze jest tak ekscytująco, jak często czytamy w kryminałach, czasami niektóre sprawy wymagają ciężkiej i żmudnej 'orki' przez długi czas. Działania prowadzone przez Młodziana i jego policyjnych kompanów przeplatane są wywiadami z byłymi operacyjniakami. Te 'wtrącenia' świetnie uzupełniają wiedzę na temat, którego dotyczy ta książka. Bo przecież tak naprawdę każdą powieść true crime można traktować jako fabularyzowane, ale jednak kompendium wiedzy na podejmowany w niej temat.
Szuli_na_tropie _literatury - awatar Szuli_na_tropie _literatury
ocenił na724 dni temu
Taki dobry chłopak. Sprawa Kajetana Poznańskiego Hanna Dobrowolska
Taki dobry chłopak. Sprawa Kajetana Poznańskiego
Hanna Dobrowolska
Połknęłam w formie audiobooka na dwa razy z przerwą na sen. Rewelacyjna książka. Może to kwestia tego, że kończyłam Marynkę, podobnie jak mój młodszy o osiemnaście lat brat, i w tej przerwie między moim ukończeniem tego liceum, a rozpoczęciem nauki w nim przez mojego brata, do tego właśnie liceum uczęszczał Kajetan. Dużo rozmawialiśmy z bratem na temat tej sprawy, gdy się wydarzyła, i teraz przypadkiem trafiłam na podcast o tej sprawie, który z kolei zaprowadził mnie do tej książki. Nie czytałam tak dobrej książki reportażowej od czasu przeczytania "Beksińscy. Portret podwójny", chociaż ta ostatnia należy do moich ulubionych książek, więc cenię ją sobie wyżej niż ta, którą tutaj "recenzuję". Świetna struktura: rekonstrukcja wydarzeń, bardzo szczegółowa, widać, że autorka włożyła ogrom pracy w badanie materiałów sprawy, następnie opis osoby samego sprawcy, relacje osób, które były z nim blisko (moja przyjaciółka z czasów licealnych znała jego siostrę),fascynująca autopsja jego psychiki, uwzględniająca najwcześniejsze zainteresowania, sposób, w jaki spędzał czas na różnych etapach życia, zaczynając od dzieciństwa, jego inspiracje i to, co wywarło na niego największy wpływ, jego ambicje i to, jak był postrzegany przez rodzinę i znajomych. Następne mamy świetny opis procesu, niesamowicie wnikliwe przedstawienie analiz lekarskich w zakresie diagnozowania jego psychiki. Po prostu wow. Świetna robota dziennikarska. i do tego pięknie napisane. Osoby, którym ta sprawa nie jest aż tak "bliska" pewnie ocenią tę książkę niżej, ale dla mnie ma ona szczególny wydźwięk, bo to niejako "z mojego podwórka".
Katik - awatar Katik
ocenił na817 dni temu
Najgorsze randki świata i kilka udanych Agata Romaniuk
Najgorsze randki świata i kilka udanych
Agata Romaniuk
Wakacyjny guilty pleasure, muszę przyznać że spełnił rolę - to znaczy trochę mnie rozsierdził, a też nieco przyszło mi się z Panią Agatą zgodzić. Na samym początku lektury zrobiłem sobie mentalne "bingo" na temat tego kto taką a nie inną książkę mógł napisać - padły takie hasła jak "kobieta z wielkiego miasta", "tinder", "feministka", "rant na prawicę", "patriarchat" czy oczywiście "późny kapitalizm". Oczywiście wszystkie te frazy padły w trakcie lektury tej pozycji. Jest to wręcz zabawne jak inteligentna osoba która wszystko wie o panującym nam systemie, sama nie widzi tego jak bardzo jej sposób myślenia jest ukształtowany przez bańkę w której kotwiczy. A przecież już lata temu artysta śpiewał "przyjacielu mój ty miej uprzejmość mieć wątpliwość". Oczywiście poza neoliberalnym standardem mamy tutaj prosty podział na fatalne randki z perspektywy kobiet osobno mężczyzn. To miło, że chociaż w tym aspekcie pani Autorka zauważa dychotomię i różnice - winny temu oczywiście system minionych wzorców, bo przecież na pewno w żadnej mierze nowa matryca pojęciowa. Myślę, że lektura ta nie jest ani cyniczna ani nawet targetowana pod konkretną grupę (czytelniczek) - raczej stanowi artefakt naszych współczesnych czasów, który może kiedyś w przyszłości będzie można analizować. O ile jakaś przyszłość będzie, co patrząc na statystyki trwałych związków i dzietność raczej mało prawdopodobne.
NeVrea - awatar NeVrea
oceniła na65 dni temu
Wybrałam Allaha. Polki, które przeszły na Islam Danuta Awolusi
Wybrałam Allaha. Polki, które przeszły na Islam
Danuta Awolusi
Książka, po którą sięgnęłam z czystej ciekawości. Bo temat – przyznajmy – dość nietypowy. Islam i Polki? Jakoś się to nie łączy. Może czasem się słyszy, że jakaś dziewczyna wyszła za mąż za muzułmanina, że ktoś przywiózł z wakacji „miłość życia” — i tyle. Ale żeby z własnej woli przejść na islam? Tak solo? I to nie z kaprysu, lecz po dłuższych poszukiwaniach duchowych? Nie, to raczej nie u nas. A jednak – są takie kobiety, skrywające się za hidżabem. Autorka pokazuje kilka z nich. Każda ma swoją historię, swoje powody. Ciekawe, to fakt, ale jakoś nie mogłam się pozbyć wrażenia, że to wszystko jest mocno wybiórcze. Ugrzecznione, wygładzone, jakby autorka nie chciała nikogo urazić. Nie wiem, czy to kwestia ograniczeń rozmówczyń, czy świadomego wyboru autorki, ale zabrakło mi głębszej analizy, kontekstu, a przede wszystkim — dystansu.A szkoda. Nie wiem też, na ile można tej książce ufać. Wszystko się tu jakoś za bardzo układa, za spokojnie. Zero wahań, zero trudnych emocji. A przecież konwersja na islam w Polsce to nie jest bajka o duchowym przebudzeniu. To chyba walka – z rodziną, znajomymi, stereotypami? A może faktycznie wcale nie? Tego mi zabrakło. Nie twierdzę, że książka nic nie wnosi. Coś tam pokazuje – kilka historii, kilka perspektyw. Ale czy daje pełniejszy obraz? Nie. Raczej migawki, fragmenty. Wiem więcej niż wiedziałam, ale nadal niewiele. I nie jestem wystarczająco zaciekawiona, by dociekać głębiej, takiej potrzeby autorka we mnie nie wzbudziła,. Podsumowując – temat świetny, ale wykonanie średnie. Potencjał ogromny, ale wyszło dość zachowawczo. Ciekawie, ale bez iskry.
Ewa Kowalska - awatar Ewa Kowalska
oceniła na66 miesięcy temu