Wino po ludzku

- poradniki
- 2024-09-30
- 2024-09-30
Nieważne, jak elegancką masz koszulę, czy wolisz piknikowy koc od białego obrusu ani czy otwierasz właśnie butelkę za drobne czy za średnią krajową. Ty też możesz zajarać się winem!
Usiądź wygodnie, otwórz książkę i wejdź w świat wina. Dowiesz się z niej:
- jak uniknąć trupów gnijących na sklepowych półkach,
- jak odróżnić dobre wino od przeciętnego kwasiura,
- jak właściwie odczytać etykiety na butelkach (i nie dać się nabrać!),
- jak wybrać wino na wesele,
- jakie wina warto znać, jak należy je degustować i… jak nie zbankrutować.
A to wszystko podane lekko, łatwo i językiem przyjaznym zwykłym zjadaczom chleba. I nie martw się, Wino po ludzku to nie tylko sucha teoria – dzięki specjalnym kartom degustacyjnym rozpoczniesz własną sommelierską przygodę.
Tak że, Mordzia, nie bój nic – dni mylenia Amareny z amarone dobiegły końca.
Usiądź wygodnie, otwórz książkę i wejdź w świat wina. Dowiesz się z niej:
- jak uniknąć trupów gnijących na sklepowych półkach,
- jak odróżnić dobre wino od przeciętnego kwasiura,
- jak właściwie odczytać etykiety na butelkach (i nie dać się nabrać!),
- jak wybrać wino na wesele,
- jakie wina warto znać, jak należy je degustować i… jak nie zbankrutować.
Tak że, Mordzia, nie bój nic – dni mylenia Amareny z amarone dobiegły końca.
Kup Wino po ludzku w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Wino po ludzku
104 użytkowników ma tytuł Wino po ludzku na półkach głównych- Chcę przeczytać 59
- 03. Pap+ 1
- Chcę kupić 1
- Kuchnia 1
- 0.1 Posiadam 1
- Popularnonaukowe 1
Tagi i tematy do książki Wino po ludzku
Czytelnicy Wino po ludzku przeczytali również
Cytaty z książki Wino po ludzku
(...) dla kogoś może być tą właśnie flachą, która zmieni wszystko.
Dodaj nowy cytat

Opinie i dyskusje o książce Wino po ludzku
Książka składa się na dwie części - pierwszą czyta się wspaniale i naprawdę bardzo prostym, zrozumiałym dla laika językiem, jest to historia wina, jak powstaje i wszystko co wokół niego się dzieje. Druga część to bardziej encyklopedyczne podejście, do sięgania później, gdy już się będzie miało dane wino. Wszystko jest podane z luzem, przystępnie i przejrzyście. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam problem z tą książką, bo z jednej strony doceniam kawał dobrej roboty i wiedzy, którą autor się podzielił, jednak... Taka forma "gadki z kumplem" totalnie do mnie nie trafiła. Ponadto na minus bardzo dużo powtórzeń tych samych "super ciekawostek" oraz ogólnie chaotyczna organizacja książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPorządna robota, bez zadęcia, dla każdego. Polecam, zwłaszcza początkującym, dla których wino to tajemnica.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietny początek, żeby zacząć swoją przygodę z winem i degustacją. Można się z książki dowiedzieć największych podstaw, a do tego jest to podane w taki przystępny sposób jakby się rozmawiało przy butelce z kumplem. Rozdziały raczej można czytać dowolnie, co było dla mnie trochę wadą, bo jak czytałem jednym ciągiem to wkradały się powtórzenia i dużo odnośników do poprzednich rozdziałów. Jednakże widzę też zastosowanie w takiej metodzie. Po przeczytaniu aż chce się skoczyć po dobrą butelkę i rozkoszować smakiem.
Świetny początek, żeby zacząć swoją przygodę z winem i degustacją. Można się z książki dowiedzieć największych podstaw, a do tego jest to podane w taki przystępny sposób jakby się rozmawiało przy butelce z kumplem. Rozdziały raczej można czytać dowolnie, co było dla mnie trochę wadą, bo jak czytałem jednym ciągiem to wkradały się powtórzenia i dużo odnośników do poprzednich...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUsiądź wygodnie i rozgość się. Tutaj naprzeciwko Ciebie leży karta win. Zobacz, czego chcesz się dzisiaj napić? Może chardonnay? Ale przecież powiedzieć, że lubisz chardonnay to tak jakbyś powiedział, że "lubisz wino białe". Szczep chardonnay bowiem może dać wina tak różne, jak dwa odległe od siebie bieguny. A wiedziałeś, że nazwa chardonnay pochodzi od miejscowości w Burgundii? No to teraz już wiesz. A może jednak masz ochotę na, również dość popularne, sauvignon blanc? Ale chwila, chwila chyba nie chcesz pić czegoś o zapachu kociej kuwety, prawda? Zaintrygowany o co chodzi? Oj ja też byłam niezmiernie tego ciekawa dlatego z prędkością światła przerzucałam kartki szukając odpowiedzi na to pytania. Pozostańmy jednak przy tym, że sauvignon blanc to zdecydowany król lata będący płynnym orzeźwieniem. Może jednak zechcesz rieslinga, cabernet sauvignon, pinot noir albo syrah? A może chcesz również co nieco się na ich temat dowiedzieć? Chętnie opowiem Ci o nich, co nieco. A nawet i więcej niż co nieco.
Autora czyli Iwo Świerblewskiego "poznałam" dopiero dzięki tej książce. Wcześniej nie miałam pojęcia, że jest ktoś taki a jedyną osobą, od której czerpałam jakąkolwiek wiedzę na temat win, była Ola @nudnik_pierdoly. Cieszę się jednak, że poznałam tego "sommeliera dla każdego" bo to ilu dowiedziałam się ciekawostek i nowości to przechodzi wszelkie limity. Ta książka to nic innego jak winne kompendium wiedzy, podane właśnie tak jak autor i wydawca obiecuje - "lekko, łatwo i językiem przyjaznym zwykłym zjadaczom chleba." Książka zapewne zostanie ze mną na dłużej bo przyznam szczerze, że nie sposób spamiętać wszystkiego co zostało w niej opisane. Jednak dzięki przejrzystym rozdziałom można do niej wracać kiedy tylko potrzebujemy czegoś się dowiedzieć i jakąś wiedzę odświeżyć. Podczas lektury dowiecie się m.in czym jest wino, z czego jest zrobione, jak powstaje, o co chodzi z tą całą degustacją, które wino do jakich potraw podawać i czy to w ogóle ma jakieś znaczenie, jak wybrać dobre wino, co z tymi winami z dyskontów, jak prawidłowo wymawiać nazwy różnych win i całe mnóstwo innych informacji. Na pochwałę zasługuje również wydanie tej książki. Twarda oprawa, wiele obrazków i rysunków, zestawienia wiedzy w tabeli lub na grafikach - co niesamowicie ułatwia i powoduje przyjemniejszy i bardziej graficzny odbiór! Co w książkę niezbyt przypadło mi do gustu? Okładka. Nie moje kolory i zdecydowanie bym ją zmieniła. Polecam wszystkim dorosłym czytelnikom. Książka będzie zdecydowanie również świetnym pomysłem na prezent dla każdego konesera win, ale oczywiście nie tylko. Po prostu ta winna skarbnica wiedzy jest świetnym pomysłem na prezent. Koniecznie w towarzystwie butelki dobrego wina 🤭 Na koniec jeszcze zabiję was pewnym, chyba najczęściej powtarzanym mitem. Wino im starsze (wcale NIE JEST) lepsze! Tak, też musiałam przeczytać to kilka razy bo przeżyłam niemały szok. Żadne wino nie jest lepsze im jest starsze. Jestem teraz ciekawa jak to jest z tymi kobietami bo tak często porównuje się je do wina i mówi - im starsza tym lepsza. A tu się okazuje guzik prawda. Wasze zdrowie!
Usiądź wygodnie i rozgość się. Tutaj naprzeciwko Ciebie leży karta win. Zobacz, czego chcesz się dzisiaj napić? Może chardonnay? Ale przecież powiedzieć, że lubisz chardonnay to tak jakbyś powiedział, że "lubisz wino białe". Szczep chardonnay bowiem może dać wina tak różne, jak dwa odległe od siebie bieguny. A wiedziałeś, że nazwa chardonnay pochodzi od miejscowości w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy mam tutaj koneserów wina?
Jeśli tak mam dla Was nie lada gratkę!
Wszystko, co musicie wiedzieć, żeby nie dać się
nabić w butelkę....
Ty też możesz zajarać się winem!
Usiądźcie wygodnie, otwórzcie książkę i wejdźcie w świat wina.
Dowiecie się z niej:
- jak uniknąć trupów gnijących na sklepowych
półkach
- jak odróżnić dobre wino od przeciętnego kwasiura
- jak właściwie odczytać etykiety na butelkach (i nie dać się nabrać!)
- jakie wino kupić na wesele
- jakie wina warto znać, jak należy je degustować i...
jak nie zbankrutować...
To wszystko podane jest lekko, łatwo i językiem przyjaznym zwykłym zajadaczom chleba.
I nie martwcie się, "Wino po ludzku" to nie tylko sucha teoria - dzięki specjalnym kartom degustacyjnym rozpoczniecie własną sommelierską przygodę 😎
Czy mam tutaj koneserów wina?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli tak mam dla Was nie lada gratkę!
Wszystko, co musicie wiedzieć, żeby nie dać się
nabić w butelkę....
Ty też możesz zajarać się winem!
Usiądźcie wygodnie, otwórzcie książkę i wejdźcie w świat...
Czy są tutaj miłośnicy wina?
Jak Wam wychodzi łączenie potraw z tym trunkiem?
"Tak że Mordzia, nie bój nic - dni mylenia Amareny z amarone dobiegły końca."
Dlatego zapraszam Was do świata pełnego pasji, oddania i czystej miłości do wina, gdzie Iwo Świerblewski pokazuje i oprowadza po wszelkich zakamarkach i opowiada wiele ciekawostek na temat win wszelakich!
Chociaż dla amatora wszystkie terminy dotyczące znaczeń smakowych, połączeń czy pochodzenia danego wina mogą być początkowo zbyt skomplikowane to na pomoc przychodzi sommelier Iwo Świerblewski!
Autor z humorem i zwyczajnie po ludzku, opowiada wszystko co każdy chciałby wiedzieć i przede wszystkim, jak nie dać się nabierać i nabijać w butelkę.
Kiedy już w Twoim kieliszku trafi się idealny trunek polecasz go od razu przyjaciołom, prawda? Tak więc ja dzielę się z Wami informacją, że każdy miłośnik wina powinien mieć ją w swoim domu!
Rozpoczynając od teorii, odkrywamy wraz z lekturą historię powstawania poszczególnych odmian wina, ich pochodzenia i różnic smakowych.
Nauczymy się także degustować wino, odczytywać etykiety, a nawet je zareklamować, kiedy po otwarciu odczuwamy niemiłe zapachy.
Znajdzie się tutaj wiele ciekawostek, a autor w wyczerpujący sposób obala wszelkie mity i półprawdy, które każdy z nas zaslyszał od większego 'znawcy'.
Najciekawszym dla mnie rozdziałem jest temat wyjścia do sklepu i wszelkich tajnikach na jakie zwracać uwagę oraz łączenia wina z jedzeniem, aby otrzymać podwójne szczęście i radość ze spożywanych posiłków.
Jest wyczerpująco, konkretnie i widać ogrom wiedzy, którą dysponuje autor.
Polecam!
Czy są tutaj miłośnicy wina?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak Wam wychodzi łączenie potraw z tym trunkiem?
"Tak że Mordzia, nie bój nic - dni mylenia Amareny z amarone dobiegły końca."
Będąc w dyskontach wielokrotnie rzucają się w oczy butelki wszelakie, kuszące etykietami i ceną niską. Jednak niekiedy wybór padnie na przypadkowego siarczana, a my nie potrafimy przełknąć go do obiadu bądź kolacji....
Wina, wina, wina dajcie... Ale jakiego wina? Jak się okazuje ,wino nie jedno ma imię, a tym bardziej smak.
Dlatego też Iwo Świerblewski w swojej książce ,,Wino po ludzku" ukazuje wszystkie strony wina, tym samym pokazując, że wino jest dla każdego bez względu na status społeczny. To nie wszystko, autor książki przemyca nam tutaj wiele ważnych informacji na temat samego wytwarzania wina, degustacji, tego, jak rozróżnić dobre wino nie koniecznie za wielką cenę, gdyż cena nie jest wyznacznikiem jakości. To też mity i półprawdy na temat tego napoju Bogów, czyli wino od początku do końca. Uzupełnia również treść o informacje na temat dość szczególnego tematu, a mianowicie doboru win na wesele. Poza tym, jak się okazuje wino nie tylko z winogron. A z czego jeszcze? Musicie koniecznie przeczytać.
Winem można delektować się w różnych okolicznościach i nie muszą to być bale, wykwintne kolacje. Zwykły domownik też może degustować je przy pysznym obiedzie, czy też kolacji, ale w swoich czterech ścianach. Tym samym Iwo tłumaczy jak dopasować wino do jedzenia, aby nasze kubki smakowe oszalały.Wyszczególnia również Państwa, w których wino gra pierwsze skrzypce. Mówię Wam ogrom ciekawej wiedzy i to przekazanej w przystępny dla czytelnika sposób.
Podoba mi się także to, że to nie jest jednolita treść, która męczy oko. Jest wiele wyszczególnień w kolorze, są tabelki, zdjęcia, ilustracje, grafiki. To wszystko sprawia, że nie można się od niej oderwać. Mimo iż możecie zakładać, że ten temat Was mało interesuje, to zmienicie zdanie, gdy weźmiecie akurat tę pozycję w swoje ręce.
,,Wino po ludzku" to wino od A do Z w prostym dla nas języku. Takim swobodnym, codziennym, takim po ludzku.Iwo zaskoczył mnie nie raz i nie dwa. Rzucał takimi ciekawostkami, że po przeczytaniu można być prawie expertem w tej dziedzinie. Z tym expertem to trochę żartowałam, ale nasza wiedza na temat win poszerzy się niesamowicie.
Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDlatego też Iwo Świerblewski w swojej książce ,,Wino po ludzku" ukazuje wszystkie strony wina, tym samym pokazując, że wino jest dla każdego bez względu na status społeczny. To nie wszystko, autor książki przemyca nam tutaj wiele ważnych informacji na temat samego...
Takich ludzi, jak autor książki nam potrzeba. Z jajem, którzy o wszystkim potrafią mówić prosto i zrozumiale. Którzy potrafią dotrzeć do każdego człowieka. Bez względu na status majątkowy, czy upodobania. Nikogo nie dzieli na lepszych i gorszych. I dlatego tak przyjemnie czytało się jego książkę o winach.
Tak kochani dobrze widzicie! O winach prawi nasz Iwo o winach. I wie o czym mówi. Jest bowiem doświadczonym znawcą tematu. Zawodowy sommelier i popularyzator wiedzy o winiarstwie, który w mediach robi niezły szum wokół tematu. Tak odwiedziłam nie tylko instagram autora, ale także jego kanał na youtubie. I wpadłam, jak śliwka w kompot, albo pozostając w temacie winogron w wino 🤣
Któż z nas nie kocha tego napoju bogów. Na pewno każdy choć raz w życiu zamoczył usta w tym wyjątkowym trunku rozkoszując się bukietem smaków, który nam daje.
Jednak, jak wybierać wino, by było smacznie i nie koniecznie z najwyższej półki. Które wina są warte swej ceny, a które niekoniecznie? Jak zabrać się za degustacje? Jak czytać etykiety, które często są dla nas niezrozumiałe mimo, iż po polsku? Jak łączyć wino z jedzeniem? I wreszcie skąd to całe wino pochodzi i jakie ma odmiany?
Dużo wiedzy prawda? I to wszystko w jednej książce. Do tego napisanej tak rewelacyjnym językiem, że ja wprost przepadłam i zeszłam na ziemię dopiero, gdy mąż w ramach dowcipu zapytał: To jakie to wino kupić do kolacji, bo tyle czytasz, że już chyba jesteś ekspertem? 🤦♀️🤣
Znawcy win tworzą wokół wina specyficzny klimat, który autor chce przełamać. Bo przecież nie pije się go jedynie w koszuli pod krawatem podczas wykwintnej kolacji. Nie tylko elity stać na butelkę dobrego wina.
Zapewne będziecie równie, jak ja zdziwieni, gdy Wam powiem, że nie tylko winogrona nadają się na wina. Próbowaliście kiedyś takiego z ryżu? A może śliwki lub jabłka? Oj tak! I one nadają się na wino. Któż by pomyślał.
Jak widzicie ta książka to kompendium wiedzy w temacie właśnie win. Do tego z dużą dawką humoru i takiego ludzkiego podejścia do tematu. Bez przesadnych uniesień. Tak po ludzku dokładnie, jak w tytule.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak kochani dobrze widzicie! O winach prawi nasz Iwo o winach. I wie...
Gruba i piękna oprawa książki, która ma trochę ponad pięćset stron, a do tego nietuzinkowy tytuł wzbudzi zainteresowanie niejednego czytelnika. Co w niej znajdziemy? Między innymi jak się robi wino, czyn jest szczep, dlaczego w ogóle z winogrona, czyn jest degustacja i jaki ma cel oraz jak wygląda, co kryje etykietka na butelce oraz jak ją rozszyfrować, a także mity i pół prawdy czyli wino z zakrętka jest gorsze od koronowanego, Które wino wybrać do ryby, a które do mięsa dać. To dopiero początek ponieważ potem przechodzimy do zakupu odpowiedniego dla nas wina, więc wybierzemy się do dyskontu i do sklepu specjalistycznego oraz dowiemy się jak wybrać dobre wino w ciemno, a także czym są rekomendacje na butelkach. Całość uzupełniają piękne fotografie, ciekawostki, a także różne tabelki i schematy, które pomogą nam do jeszcze lepszego zrozumienia świata Win. Odbędziemy też podróż po świecie! Poznamy niesamowite rejony Francji oraz Włoch, Hiszpanii i innych państw najważniejszych regionów Winiarski. Jest to naprawdę ciekawa propozycja pełna wiedzy w zakresie winiarstwa po którą warto sięgnąć.