Odcienie samotności

Okładka książki Odcienie samotności autora Natalia Thiel, 9788383353302
Okładka książki Odcienie samotności
Natalia Thiel Wydawnictwo: Zysk i S-ka Cykl: Odcienie samotności (tom 1) powieść historyczna
powieść historyczna
Odcienie samotności (tom 1)
2024-09-30
2024-09-30

Kup Odcienie samotności w ulubionej księgarnii

Oceny książki Odcienie samotności

Nie wrócą minione dni
Stracone chwile nie powrócą nigdy
Zasypiam z myślą, że życie jest okrutne
Ale muszę nadal żyć

Czasem w nocy po policzku spłynie łza
Czasem w sercu ściśnie coś na dźwięk melodii, która przypomina mi twoją twarz
Czasem jest mi tak żal, i choć to głupie tak
Czasem tak bardzo tęsknię

Zapomniałeś kim jestem

Imiona samotności

Natalia Thiel kreśli przed czytelnikiem losy kilku kobiet, które życie wystawi na wiele ciężkich prób. Róża, Małgorzata, Helena, Wiktoria, Luiza, Amelia, tyle bohaterek, tyle historii, tyle odcieni samotności. Autorka zręcznie przeplata nicie życia naszych bohaterek, a przed czytelnikiem tworzy się obraz, w którym brak jeszcze kilku elementów, wszak to dopiero pierwszy tom, kształtuje się opowieść pełna emocji, wzruszeń, gniewu, tajemnicy, miłości, która otrzymuje drugą szansę na spełnienie, odmienia życie, miłości, którą przerywa śmierć, miłości nieodwzajemnionej, miłości, która zaślepia, miłości, która rodzi się z małżeństwa z rozsądku, miłości, która odchodząc odbiera siłę duszy i zmysły. A także z obrazu tego przebijają się odcienie samotności, które maluje przed nami autorka, samotność dziecka, po utracie bliskich, wychowanego przez surową i niepotrafiącą okazywać emocji ciotkę, samotność męża, po utracie ukochanej, samotność po utracie przyjaciółki, siostry, ukochanej, ukochanego.

"Może w tym wła­śnie tkwi praw­da o szczęściu. Szczę­ścia nie ma w przeszłości, do któ­rej nie mo­że­my wrócić, nie może nam go po­da­ro­wać też nie­pew­na przy­szłość. Szczę­ście jest tylko tu i teraz."

"Odcienie samotności" to także historia rodzinnej tajemnicy, przeszłości, która skrywa odpowiedź na mroczną zagadkę, historia łącząca losy bohaterów z historycznym tłem, nadzieją Polaków pokładaną w osobie Napoleona Bonaparte, nadzieją na wolność! To historia, która pokazuje, że czasem oceniamy kogoś pochopnie, zbyt pozytywnie, zbyt negatywnie, a rzeczywistość potrafi udowodnić, że popełniliśmy błąd, wielki błąd.

Jestem bardzo ciekawa drugiego tomu i jak autorka poprowadzi losy bohaterów, i czy poznamy rozwiązanie sekretu śmierci Róży, matki Heleny, a także jak zostanie poprowadzony wątek Wiktorii i Luizy. Kogo wybierze serce Wiktorii, czy przejrzy na oczy i zrozumie czym jest prawdziwa miłość i czy nie będzie żałowała swojej decyzji.

"Odcienie samotności" to kolejna udana powieść Natalii Thiel poruszająca ważne kwestie i pozostawiająca czytelnika w stanie zadumy i z milionem pytań w głowie.

Za egzemplarz do recenzji dziękuję wydawnictwu Zysk.

38/52/2026
"Odcienie samotności" Natalia Thiel Zysk
#recenzja #współpracabarterowa #współpracarecenzencka #odcieniesamotności

Żyjesz z dala ode mnie

Nie wrócą minione dni
Stracone chwile nie powrócą nigdy
Zasypiam z myślą, że życie jest okrutne
Ale muszę nadal żyć

Czasem w nocy po policzku...

“Odcienie samotności” to początek historii Korbielewiczów.

Czasy napoleońskie, Polska pod zaborami. Czas w którym jedni zakładają mundur i walczą o niepodległość, a drudzy przywdziewają wykwintne stroje by udać się na bal.

Poznajemy mieszkańców korbielewskiego dworu, których życie wypełniają uroczystości, obrzędy, tradycje - ot zwykła proza przepleciona małymi skandalami, konwenansami i tajemnicami.

A za te małe wybryki w głównej mierze odpowiadają dzieci Heleny, w tym Wiktoria, która niemal spędza sen z powiek matki. Odrzuciła ona bowiem zaloty amantów z Warszawy i powróciła do rodzinnego domu. Helena uważa, że córce grozi staropanieństwo, na co ona oczywiście nie może pozwolić tym bardziej, że na horyzoncie pojawia się idealny kandydat- hrabia Rzeski. Wiktoria jednak jest zainteresowana zupełnie innym kawalerem - żołnierzem wojsk Napoleona, Franciszkiem Falskim. Nie jest natomiast jedyną. No cóż, za mundurem panny sznurem 🙂

Jak więc potoczą się losy Wiktorii i mieszkańców Korbielewa? Koniecznie sprawdźcie sami!

Co do samej historii warto podkreślić, że jest to pierwsza część trylogii zatem akcja książki jest raczej spokojnym preludium do kolejnych tomów. Poznajemy bohaterów, drzewo genealogiczne rodziny i tu na szczególną uwagę zasługuje postać Heleny Korbielewicz. Autorka poświęciła jej sporą część książki, przedstawiając bardzo ciekawą historię życia bohaterki i obraz kobiety.

Ale żeby nie było tak całkiem sielsko i bez emocji, na czytelnika czeka też dosyć zaskakujące zakończenie.

Mi ta książka bardzo przypadła do gustu. Klimat sagi rodzinnej, który lubię sprawia, że przyjemnie się płynie przez fabułę. Patrząc na dzisiejszy świat, miło było mi oderwać się od rzeczywistości i przenieść w czasy o innych wartościach i obyczajach. Dla mnie to zawsze ciekawa refleksja, jak to wszystko się zmieniło i tak potoczyło, że jesteśmy dzisiaj tu gdzie jesteśmy 🙂

Polecam Wam tę książkę. Historia, styl i pióro autorki sprawią, że spędzicie przyjemny czas z lekturą.

“Odcienie samotności” to początek historii Korbielewiczów.

Losy kobiet w tej rodzinie to sztafeta bólu, która zaczęła się od otrutej Róży. Śmierć matki zamroziła serce Heleny, czyniąc ją niezdolną do okazania czułości własnej córce. Tosia dorastała więc w cieniu wielkiej nieobecności – nie tylko zamordowanej babki, ale i emocjonalnie niedostępnej matki, która dodatkowo pogrążyła się w rozpaczy po stracie synka, Kornela. W tym świecie pełnym żałoby i niewypowiedzianych słów, Tosia szuka własnej drogi, balansując między dwiema wizjami miłości.

Franciszek Falski: Miłość zakazana i bolesna
Franciszek to dla Tosi ucieleśnienie młodzieńczych marzeń i czystego uczucia. Jest jednak tragiczny haczyk – Falski jest zaręczony z Luizą, najbliższą przyjaciółką Tosi.

Konflikt lojalności: Tosia musi wybierać między głosem serca a lojalnością wobec przyjaciółki.

Echo przeszłości: Franciszek reprezentuje wolność i autentyczność, której Tosia nigdy nie zaznała w domu rodzinnym, ale ta relacja od początku skażona jest poczuciem winy i tajemnicą.

Hrabia Stanisław: Złota klatka doskonałości
Na drugim biegunie znajduje się hrabia Stanisław. To człowiek, który nie widzi w Tosi żywej, czującej kobiety, lecz dzieło sztuki.

Uprzedmiotowienie: Stanisław chce ją oprawić w ramy swojego arystokratycznego życia, kontrolować jej każdy ruch i gest, czyniąc z niej najpiękniejszy eksponat w swojej kolekcji.

Bezpieczeństwo za cenę duszy: Choć oferuje stabilizację i prestiż, których brakowało w rozchwianym emocjonalnie domu Heleny, ceną jest całkowita utrata podmiotowości.
Klątwa pokoleń
Tosia stoi przed niemożliwym wyborem. Jeśli wybierze Franciszka, zaryzykuje powtórzenie losu Heleny – życia w poczuciu straty i napiętnowania. Jeśli wybierze Stanisława, stanie się chłodna i niedostępna, dokładnie taka, jak jej matka, która nie potrafiła jej kochać. Prawdziwym wyzwaniem dla Tosi nie jest wybór między dwoma mężczyznami, ale przełamanie schematu samotności, który zatruł życie Róży i Heleny.

189 użytkowników ma tytuł Odcienie samotności na półkach głównych
29 użytkowników ma tytuł Odcienie samotności na półkach dodatkowych