Jadzia Pętelka idzie do przedszkola

24 str. 24 min.
- opowieści dla młodszych dzieci
- Jadzia Pętelka (tom 19)
- 2024-07-31
- 2024-07-31
- 24 min.
Dziś wielki dzień - Jadzia Pętelka idzie do przedszkola! Bardzo się cieszy, że czekają na nią nowi przyjaciele i miła pani oraz dużo ciekawych zajęć. Jednak troszkę też się martwi, czy poradzi sobie bez rodziców. Ciekawe, jak to będzie?
Tekst: Barbara Supeł
Ilustracje: Agata Łuksza
Tekst: Barbara Supeł
Ilustracje: Agata Łuksza
Kup Jadzia Pętelka idzie do przedszkola w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Jadzia Pętelka idzie do przedszkola
97 użytkowników ma tytuł Jadzia Pętelka idzie do przedszkola na półkach głównych- Przeczytane 84
- 2025 14
- 2024 4
- Legimi 2
- Dla dzieci 2
- Dziecięce 2
- Czytane z Madzią :) 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jadzia Pętelka idzie do przedszkola
Bardzo sympatyczna książka :)
Bardzo sympatyczna książka :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoelcam
Poelcam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka pojawiła się w idealnym momencie, tuż przed naszą pierwszą adaptacją w przedszkolu. Bardzo nam pomogła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW przedszkolu jest masa atrakcji, dużo dzieciaków, z którymi można się świetnie bawić oraz przepyszne jedzenie, a Wy lubicie chodzić do przedszkola tak jak Jadzia?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJadzia jest podekscytowana nowymi przyjaciółmi i panią, ale jednocześnie czuje niepewność, czy poradzi sobie bez rodziców. To naturalny mix emocji, które odczuwają wszystkie maluchy.
Dzięki książce każde dziecko obserwuje, jak Jadzia odkrywa zajęcia, spotyka koleżankę Weronikę i zasypia podczas leżakowania. Dzięki temu nowy świat przedszkola stanie się fascynujący, przyjazny i mniej nieznany.
⚜️𝗢 𝗰𝘇𝘆𝗺 𝗷𝗲𝘀𝘁?
Jadzia dziarsko i radośnie wkracza do grupy "Jagódek”, spotyka koleżankę, zasypia na leżakowaniu (cud! ☺) i – gdy potrzebuje – dostaje czułe wsparcie od pani i mamy. Prosty tekst, zabawne ilustracje Agaty Łukszy i… zero moralizatorskiego tonu. To książeczka idealna dla adaptacji przedszkolnej!
💫𝗗𝗹𝗮𝗰𝘇𝗲𝗴𝗼 𝘄𝗮𝗿𝘁𝗼?
🔹empatia - dzieci widzą, że Jadzia też się martwi i ekscytuje — to normalne
🔸bezpieczna przygoda - przedszkole ukazane jest jako pełne zabawy, spokoju i nowych znajomości
🔹wsparcie emocjonalne - Pani Ula i mama zapewniają oparcie, co buduje zaufanie dziecka do nowego miejsca
🔸prosty język - tekst jest zrozumiały i ciepły; to idealne połączenie dla najmłodszych
🔹kontynuacja - inne części serii pomagają zrozumieć codzienne doświadczenia pośrednio również wpływające na funkcjonowanie w przedszkolu
📌𝗗𝗹𝗮 𝗸𝗼𝗴𝗼?
Z Jadzią warto rozpocząć przygodę już od około 2. roku życia. 🤗
📔𝗣𝗼𝗱𝘀𝘂𝗺𝗼𝘄𝗮𝗻𝗶𝗲
"Jadzia Pętelka idzie do przedszkola" to niewielka, ale potężna pomoc emocjonalna dla maluszków i ich rodziców. Ciepła, realistyczna i pełna wsparcia — doskonała na pierwszy tydzień w przedszkolu. To taka książka, która mówi: „Tak, możesz się bać — i tak będzie cudownie!”.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzięki książce każde dziecko obserwuje, jak Jadzia odkrywa zajęcia, spotyka koleżankę Weronikę i zasypia podczas leżakowania. Dzięki temu nowy świat przedszkola stanie się fascynujący,...
Synek (2l) bardzo lubi te książkę. Tak jak całą serię o Jadzi. :)
Synek (2l) bardzo lubi te książkę. Tak jak całą serię o Jadzi. :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOby więcej pań Ul z pięknymi włosami w każdym przedszkolu.
Oby więcej pań Ul z pięknymi włosami w każdym przedszkolu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę nudno w tym przedszkolu, Szanowna Pani Autorko! Uwielbiam całą serię o Jadzi. To mądre i ciekawe książeczki, ale w Waszym przedszkolu jest poprawnie, je się posiłki, przebywa się z panią i dziećmi, czeka się na rodziców i jest po prostu nudno. Ta książeczka nie jest beznadziejna, ale gdzie jej tam do Jadzi u dentysty, na pikniku, czy w kąpieli.
Gdybym spotkała mamę Jadzi - panią Pętelkową, poleciłabym jej cudowne przedszkole, w którym dzieje się mnóstwo ciekawych rzeczy i dzieci nie tylko spędzają czas, ale również świetnie się bawią. Znam takie miejsce, chodzi tam Zuzia, blondyneczka z czerwoną kokardką i w czerwonych tenisówkach („Zuzia idzie do przedszkola”).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdybym spotkała mamę...
„Jadzia Pętelka idzie do przedszkola” Barbary Supeł to ciepła i pełna empatii opowieść, która idealnie trafia w potrzeby zarówno dzieci, jak i ich rodziców. Książka ta w przystępny i radosny sposób porusza temat adaptacji do przedszkolnego życia, co czyni ją niezwykle wartościową dla maluchów stawiających pierwsze kroki w nowym, nieznanym środowisku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJadzia Pętelka to ulubienica moich chłopaków, więc chętnie towarzyszyliśmy jej podczas pierwszego dnia w przedszkolu.
Wraz z nią poznaliśmy rutynę przedszkolnego dnia oraz zasady tam panujące.
Jadzia poszła do przedszkola wraz ze starszym bratem i tatą. Była jednocześnie dumna i trochę przejęta czekającymi ją wyzwaniami. Przebrała się, pożegnała z tatusiem i wkroczyła do sali, gdzie panujący harmider trochę ją przytłoczył. Szybko jednak dała się wciągnąć do zabawy a po niej odpoczęła na leżaczku. Po drzemce jednak tęsknota za mamą wzięła górę i Jadzia zaczęła płakać. Pani Ula znalazła sprytny sposób by temu zaradzić. Ciekawi jaki?
Jadzia Pętelka to bohaterka, którą dzieci uwielbiają. Jest przecież dokładnie taka jak one! Ma takie same dylematy i wyzwania każdego dnia. Dlatego też w zakresie oswajania przedszkola sprawdzi się idealnie!
Zapozna dzieci z tym co je czeka w murach placówki, jak wygląda dzień i jak przeplata się zabawa z obowiązkami.
W tej książce znalazło się też miejsce na smutek, tęsknotę i płacz, które są naturalną częścią adaptacji.
Myślę, że wspólne czytanie tej książki to dobra okazja by porozmawiać z dzieckiem o tym co je czeka, co czuje teraz, jak sobie wyobraża dni w przedszkolu. Z pewnością wkroczenie w nową rzeczywistość będzie wtedy nieco łatwiejsze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWraz z nią poznaliśmy rutynę przedszkolnego dnia oraz zasady tam panujące.