Epidemia samotności. Jak budować trwałe więzi we współczesnym świecie

Okładka książki Epidemia samotności. Jak budować trwałe więzi we współczesnym świecie autorstwa Agnieszka Łopatowska, Monika Szubrycht
Agnieszka ŁopatowskaMonika Szubrycht Wydawnictwo: Filia Seria: Filia na faktach reportaż
reportaż
Filia na faktach
2024-07-31
2024-07-31
Do gabinetu terapeuty przychodzą ludzie samotni, bezradni w byciu samemu ze sobą. Tacy, którzy doświadczają bólu egzystencjalnego i nie znajdują nikogo, z kim mogliby się tym bólem podzielić albo kto mógłby im w tym bólu ulżyć. Ale samotność nie jest tożsama z byciem samemu.
Prof. Bogdan de Barbaro

Jak to jest, że w świecie, w którym mamy tyle kontaktów społecznych, samotność jest nie tylko globalnym problemem, ale i przyczyną wielu chorób, w tym depresji?

Czy kultura „ja” generuje samotność? Czy skupianie się tylko na sobie, pomijanie wartości społeczności, może prowadzić do samotności? Kiedy samotność jest potrzebna i czym różni się od poczucia osamotnienia?

Dziennikarki Agnieszka Łopatowska i Monika Szubrycht rozmawiają ze specjalistami, którzy tłumaczą, jak radzić sobie z samotnością i tworzyć więzi we współczesnym świecie.

Zobacz, jak różne oblicza samotności opisują psychiatrzy Bogdan de Barbaro i Andrzej Silczuk, psycholożki Joanna Chmura, Katarzyna Kucewicz, Beata Chrzanowska-Pietraszuk, Dorota Minta, Edyta Zając, terapeutka Aneta Gajda-Boryczko, pedagog Marcin Łokciewicz, dziennikarka Dorota Próchniewicz, psycholożka i socjolożka Urszula Struzikowska-Marynicz oraz seksuolożka Aleksandra Żyłkowska-Wójcik

Dzięki nim znajdziesz swój sposób na budowanie trwałych więzi nie tylko z innymi, ale również ze sobą.

Kup Epidemia samotności. Jak budować trwałe więzi we współczesnym świecie w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Epidemia samotności. Jak budować trwałe więzi we współczesnym świecie

Oceny książki Epidemia samotności. Jak budować trwałe więzi we współczesnym świecie

Opinie i dyskusje o książce Epidemia samotności. Jak budować trwałe więzi we współczesnym świecie

Książka „Epidemia samotności” Agnieszki Łopatowskiej i Małgorzaty Szubrycht czekała na mojej liście „do przeczytania” już od 2025 roku. Sięgnęłam po nią dopiero teraz, w kwietniu 2026 i mam wrażenie, że trafiła do mnie w dobrym momencie.

Szczerze mówiąc, po tytule spodziewałam się raczej klasycznego poradnika. Czegoś w stylu: konkretne wskazówki, jak radzić sobie z samotnością. Tymczasem dostałam coś zupełnie innego. I chyba właśnie to najbardziej mnie zaskoczyło.

To książka oparta na rozmowach. Autorki oddają głos specjalistom — psychologom, terapeutom, pedagogom czy nauczycielom, którzy na co dzień spotykają się z różnymi obliczami samotności. Dzięki temu temat nie jest pokazany jednostronnie, tylko z kilku perspektyw, co naprawdę daje do myślenia.

Najbardziej zostało ze mną to, jak ta książka „odczarowuje” samotność. Zamiast traktować ją wyłącznie jako coś złego, zaczyna się widzieć ją trochę szerzej. Nie każda samotność jest destrukcyjna - czasem może być potrzebna, dawać przestrzeń na zatrzymanie się czy poukładanie myśli.

Duży plus za sam klimat książki. Nie jest ciężka ani przytłaczająca, mimo że dotyka trudnego tematu. Czyta się ją raczej jak spokojną rozmowę - taką, która trochę uspokaja i pozwala spojrzeć na różne rzeczy z dystansu.

To dość krótka pozycja i dzięki lekkiemu stylowi można ją przeczytać nawet w jeden wieczór. Momentami czułam lekki niedosyt, ponieważ chętnie weszłabym głębiej w niektóre wątki. Ale mam też poczucie, że to było zamierzone. To raczej wprowadzenie i zaproszenie do dalszego myślenia niż wyczerpujące opracowanie tematu.

Spodziewałam się poradnika jak poradzić sobie z samotnością a dostałam zbiór opowiadań na temat samotności. Trochę się rozczarowałam.

Ciekawa książką. Taka głupio-mądra. Bo miejscami chce przedstawiać temat, uczyć. A miejscami indoktrynować. Fani tych żeńskim odpowiedników normalnych słów będą zachwyceni, bo tu jest tych słów milion. Gdyby ktoś się nie silił na indoktrynację to wyszłaby z tego niezła książka, bo temat jest ciekawy a jego prezentacja na pewno inspirująca i odkrywcza.

669 użytkowników ma tytuł Epidemia samotności. Jak budować trwałe więzi we współczesnym świecie na półkach głównych
82 użytkowników ma tytuł Epidemia samotności. Jak budować trwałe więzi we współczesnym świecie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Epidemia samotności. Jak budować trwałe więzi we współczesnym świecie

Okładka książki #książkowelove - opowiadania Emilia Baczyńska-Majchrzycka, Ilona Ciepał-Jaranowska, Katarzyna Jurczyk, Kinga Kosiek, Sylwia Kubik, Agnieszka Łopatowska, Małgorzata Matysek, Monika Michalik, Olga Smolec-Kmoch, Anna Sozańska, Maja Marta Świątek

Czytelnicy Epidemia samotności. Jak budować trwałe więzi we współczesnym świecie przeczytali również

Rozpad umysłu. Biografia schizofrenii Jeffrey Alan Lieberman
Rozpad umysłu. Biografia schizofrenii
Jeffrey Alan Lieberman
Książka Jeffreya Liebermana to kompleksowe spojrzenie na historię, naukę i społeczne postrzeganie jednej z najbardziej zagadkowych chorób ludzkiego mózgu. Jest to bardzo szczegółowa opowieść o jednej, ale za to złożonej chorobie, dla laika (dla mnie),może zbyt szczegółowa. 1. Ewolucja definicji: Od Kraepelina do Bleulera Lieberman opisuje, jak kształtowało się nasze rozumienie tej choroby: Emil Kraepelin: Jako pierwszy wyodrębnił chorobę, nazywając ją dementia praecox (otępienie wczesne). Uważał ją za proces nieuchronnie postępujący i prowadzący do degradacji umysłowej. Eugen Bleuler: To on wprowadził termin schizofrenia (z greckiego: „rozszczepienie umysłu”). Zauważył, że choroba nie zawsze kończy się otępieniem, a jej istotą jest rozpad funkcji poznawczych i emocjonalnych. 2. Mroczne czasy i błędy psychiatrii Autor nie stroni od krytyki własnej profesji, opisując okresy, w których pacjenci byli poddawani brutalnym metodom: Lieberman krytykuje dominację teorii freudowskich, które winą za schizofrenię obarczały relacje rodzinne Drastyczne zabiegi: Przypomnienie o stosowaniu śpiączek insulinowych, malarioterapii oraz — przede wszystkim — lobotomii, za którą paradoksalnie przyznano Nagrodę Nobla. 3. Przełom chemiczny: Narodziny psychofarmakologii Kluczowym momentem w książce jest opis odkrycia chlorpromazyny w latach 50. XX wieku. Był to moment zwrotny, który udowodnił, że schizofrenia ma podłoże biologiczne i chemiczne, a nie tylko psychologiczne. Leki pozwoliły wielu pacjentom opuścić szpitale psychiatryczne, choć niosły ze sobą poważne skutki uboczne. 4. Biologia i genetyka mózgu Lieberman szczegółowo wyjaśnia współczesny stan wiedzy: Hipoteza dopaminowa: Teoria, według której nadmiar dopaminy w pewnych obszarach mózgu odpowiada za objawy wytwórcze (halucynacje, urojenia). Architektura mózgu: Wykorzystanie rezonansu magnetycznego (MRI) pokazało fizyczne różnice w budowie mózgów osób chorych, m.in. powiększone komory boczne i ubytki w istocie szarej. Podłoże genetyczne: Schizofrenia nie jest wywoływana przez jeden gen, lecz przez złożoną kombinację setek drobnych mutacji. 5. Problem deinstytucjonalizacji Książka porusza wątek społeczny — masowe zamykanie szpitali psychiatrycznych w USA i Europie. Kluczowe przesłanie: Schizofrenia to choroba narządu (mózgu),a nie defekt duszy. Dzięki postępowi medycyny przestaje być ona "biografią upadku", a staje się stanem, który można skutecznie kontrolować.
Rekej - awatar Rekej
ocenił na716 dni temu
Socjopatka Patric Gagne
Socjopatka
Patric Gagne
The "Turn-Off" Switch: Blessing or Curse? How often have you caught yourself wishing you could simply "turn off" your feelings during a moment of stress or heartbreak? In Sociopath: A Memoir, Patric Gagne explores whether that emotional void is a hidden blessing or a profound, isolating curse. For years, Gagne struggled to find herself in any dictionary. She knew deep down that a definition existed for who she was, but the labels she found didn't fit. This book is her attempt to write that missing definition. It is a mission to destigmatize sociopathy, distinguish it from psychopathy, and prove that—like anyone else—those with this "emotional learning disability" deserve to be understood. As a frequent reader of both fiction and non-fiction thrillers, I have often been left with the same haunting question: "What kind of person would you need to be to commit such acts?" While Gagne doesn’t provide a definitive answer for every "wicked" man in the news, she offers a startlingly clear look at the internal machinery required for such behavior. But don't get me wrong—Patric herself comes across as a compelling, even "lovely" person. Over the course of the memoir, I found myself developing an unexpected sense of empathy and compassion for her. A Wild, Filterless Ride The book follows Gagne’s path from a misunderstood child to an adult who eventually earns a PhD in psychology to study her own condition. It is a wild ride of theft, stalking, and breaking-and-entering. While these acts are often portrayed as "harmless" in the context of her life, they still provide genuine shivers. The tension arises because the internal "filters" most of us develop with age are completely absent here. The Logic of the Void One of the most fascinating takeaways is Gagne's relationship with social cues. She understands them perfectly; she simply lacks the ability to partake in them. Feeling no guilt, no remorse, and a different kind of love is a reality most "normal" people cannot fathom. Gagne bridges that gap effectively, explaining the daily struggles she tackles to maintain a life that looks traditional on the outside. The Verdict Whether you believe Gagne is a fully reliable narrator or not, this memoir is an essential read for anyone interested in the darker corners of the human psyche. It challenges your perceptions of morality and leaves you wondering: if you didn't feel the weight of guilt, who would you become?
Bart - awatar Bart
ocenił na71 dzień temu
Tańcząc. Rozmowy o kryzysie i przemianie Bartłomiej Dobroczyński
Tańcząc. Rozmowy o kryzysie i przemianie
Bartłomiej Dobroczyński Agnieszka Jucewicz
Sposób podania treści jako rozmowy w „Tańcząc. Rozmowy o kryzysie i przemianie” był świetnym pomysłem. Głównie dlatego, że nie raz i nie dwa interesujące przemyślenia Bartłomieja Dobroczyńskiego są bardziej rozwijane lub poddawane wątpliwościom przez Agnieszkę Jucewicz. Wachlarz tematów jest szeroki – tak samo jak rodzaje kryzysów, które mogą wystąpić w naszym życiu z wielu przyczyn. Imponuje to, jak autorzy potrafią odnieść kwestię kryzysu do tak wielu różnych rzeczy – od religii, filozofów, noblistów, muzyki, filmów czy wreszcie innych klasycznych dzieł dla psychologii jak na przykład te Freuda. Całość napisana jest swobodnym językiem. Nawet jeżeli nie zna się przytoczonych przez współtwórców tej książki rzeczy, niezależnie, czy chodzi o literaturę lub filozofię, wszystko jest przedstawione tak, że bez problemu można się zorientować, czego dotyczy dana dyskusja. Nie ma tu utartych schematów jak to zwykle w tego typu książkach. Brak podanych rozwiązań na tacy, wszystko należy przemyśleć samemu i wyciągnąć własne wnioski. Przebrnięcie przez pesymistyczny start, który bardziej powodował doła niż przybierał formę wsparcia, daje szansę na gruntowne „przemeblowanie” swojego życia. Daje impuls, żeby zacząć na poważnie żyć po swojemu i czerpać z życia maksimum tego, co chcemy z niego wycisnąć. Winston Groom w swoim klasyku „Forrest Gump” porównał życie do pudełka czekoladek. Tu zostało to ujęte jeszcze lepiej – życie jest jak gra, tylko nie my decydujemy, jakie karty dostajemy. Chodzi oczywiście o punkt startowy, na który składają się miejsce urodzenia, rodzina, fundusze… Kolejna fajna rzecz to lista polecanej literatury, filmów i muzyki na stan kryzysu zamieszczona na końcu książki. Chciałbym przeczytać więcej rozważań tego autorstwa. Temat został jednak na tę chwilę chyba wyczerpany. Najważniejsze, że w tak dobrym stylu, który wręcz chce się czytać.
KulturalnyManiak - awatar KulturalnyManiak
ocenił na928 dni temu
Pić czy nie pić? Co nauka mówi o wpływie alkoholu na zdrowie David Nutt
Pić czy nie pić? Co nauka mówi o wpływie alkoholu na zdrowie
David Nutt
To NIE jest książka potępiająca alkohol i jego użytkowników. Autor nie ma złudzeń – pijemy od tysiącleci i nie przestaniemy, pomimo pełnej świadomości konsekwencji, pomimo osobistych doświadczeń i niezliczonych dowodów na toksyczność alkoholu dla jednostki oraz na jego szkodliwość społeczną. Mając tę świadomość autor nie stara się swoich czytelników przekonać do abstynencji, ale do odpowiedzialnego picia. Przede wszystkim szczegółowo opisuje wpływ alkoholu na całe ciało i poszczególne organy. Dużo miejsca poświęca jego oddziaływaniu na neuroprzekaźniki. Ale to nie wszystko – czytelnik dostaje też garść porad, które mogą mu pomóc zoptymalizować używanie alkoholu w taki sposób, aby zrównoważyć negatywne konsekwencje i pozytywne odczucia związane ze stanem upojenia. Chyba najbardziej szokujące są jednak rozdziały odsłaniające mechanizm, za sprawą którego alkohol, będący de facto narkotykiem i wyrządzający więcej szkód niż heroina czy mefedron, pozostaje nadal legalny, podczas gdy w większości krajów trzeba się liczyć z konsekwencjami prawnymi za palenie marihuany. Jak zwykle chodzi o pieniądze, które szerokim strumieniem płyną do skarbu państw od przemysłu alkoholowego. I nie ma przy tym znaczenia, że na leczenie konsekwencji picia pochłania znacznie więcej środków. Ogromną zaletą tej książki jest to, że skorzysta z niej każdy: zarówno abstynent czy osoba pijąca okazjonalnie, która utwierdzi się w swoich wyborach, jak i ci, którzy z piciem przesadzają a nawet uzależnieni, którzy poszukują zrozumienia, wsparcia i pomocy.
SagittariusA - awatar SagittariusA
oceniła na76 miesięcy temu

Cytaty z książki Epidemia samotności. Jak budować trwałe więzi we współczesnym świecie