Tytus, Romek i A'Tomek. Księga XV. Tytus geologiem

- komiksy
- Tytus, Romek i A'Tomek (tom 15)
- Tytus, Romek i A'Tomek
- 1984-01-01
- 1984-01-01
- 8320314062
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Tytus, Romek i A'Tomek. Księga XV. Tytus geologiem w ulubionej księgarni
Oceny książki Tytus, Romek i A'Tomek. Księga XV. Tytus geologiem
862 użytkowników ma tytuł Tytus, Romek i A'Tomek. Księga XV. Tytus geologiem na półkach głównych- Przeczytane 804
- Komiksy 81
- Komiks 27
- Dzieciństwo 10
- Komiksy 5
- Polskie 4
- 2021 4
Cytaty z książki Tytus, Romek i A'Tomek. Księga XV. Tytus geologiem
No to się wkręciłem na film dla dorosłych".
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tytus, Romek i A'Tomek. Księga XV. Tytus geologiem
To jedna z pierwszych ksiąg które przeczytałem w dzieciństwie i po kilkudziesięciu latach przeczytałem ponownie i było suuuper.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiadomo - klasyka!
Wiadomo - klasyka!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsięga XV to mega sztos, absolutnie jedna z najlepszych, jeśli nie najlepsza księga. Mam takie zdjęcie z dzieciństwa, na którym czytam właśnie tę księgę. Zaczytywałem się nią przez lata. Genialny humor, świetny, wyrazisty i szczegółowy rysunek.
Zdecydowanie ten tom można nazwać klasycznym. Tutaj Papcio wyraźnie uwolnił się już od wpływów politycznych, pozwala sobie otwarcie na żarty... nawet dość karkołomne, bo przecież czerwone krasnoludki ze swoją kolektywną organizacją i nastawieniem na tajemnicę, uniformizm i militaryzm... przecież to puszczenie oka do czytelnika (w Kingsajzie jest to samo). Inteligentnie rozegrał cenzurę.
Księga została wydana w 1982 roku, stan wojenny obowiązywał do 22 lipca 1983 roku, więc... to nie był łatwy czas, a mimo to Tytus powstał. i to z ukrytym przesłaniem. Genialne. Wyprawa pod ziemię... kapujecie: podziemie ;)
Miejsca które odwiedza Tytus np. Muzeum geologiczne są autentyczne, widziałem porównanie zdjęć i rysunków. Coś fantastycznego. Daję 11 gwiazdek.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie ten tom można nazwać klasycznym. Tutaj Papcio wyraźnie uwolnił się już od wpływów politycznych, pozwala sobie...
Prosta kreska, ale to duży plus i te cudowne, zabawne historie :) Mam duży sentyment do tych komiksów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytane córce na dobranoc.
Tylko że ja za młodu to czytałem wiele razy, córka raczej do Tytusów nie będzie wracała. Póki co z biblioteki wypożycza tylko Kajka i Kokosza.
Przeczytane córce na dobranoc.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem udany Tytus. Nie było za dużo papciowych neologizmów, parę razy się śmialiśmy, trochę wiedzy zostało przemyconej. Czego chcieć więcej.
Chyba ostatnia xięga, w której Papcio Chmiel utrzymał wysoki poziom absurdalnego humoru.
Przeczytane w ramach prywatnego wyzwania - pożegnanie z Tytusami w 2025.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytane w ramach prywatnego wyzwania - pożegnanie z Tytusami w 2025.
"Papcio Chmiel? Proszę o natychmiastowe przerwanie rysowania naszej trójki. Powrócili z podziemnej wyprawy. Robią wrażenie pukniętych!" - te końcowe zdanie wypowiedziane przez profesora T'Alenta ubawiło mnie już za pierwszym razem, kiedy to sięgnąłem po ten komiks w wieku 9 lat. Do dziś wrażenie robi na mnie wyliczanka Tytusa: "Grunt to ziemia, ziemia to matka, matka to anioł...", oraz zmniejszenie się trójki głównych bohaterów do rozmiarów liliputa, co ten pomysł wykorzystał kilka lat później Juliusz Machulski w swoim "Kingsajzie". Podobał mi się też lekko niesmaczny wątek, kiedy to Romkowi wpadł do oka Tytus dosłownie, przez co bardzo go piekło. A pojazd tym razem nie porusza się w powietrzu, tylko pod ziemią i nazwany został po prostu "wkrętacz".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO krasnoludkach i o Tytusie małpisi
O krasnoludkach i o Tytusie małpisi
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI znów Papcio Chmiel zabiera nas na kolejną przygodę będącą owocem jego zwariowanej wyobraźni! Tym razem Tytus, Romek i A'Tomek chcą dowiercić się do wnętrza Ziemi. Nieoceniony Profesor T. Alent buduje Wkrętacz, a nasza trójka bohaterów odwiedza nim starą kopalnię, w której spotyka kretany, Wyspy Kanaryjskie i plantację bananów, zaginioną Atlantydę z kryształowymi mieszkańcami, szyb naftowy i Krainę Krasnoludków, w której o mało co nie zostają zjedzeni przez strachozaurusa i węża. A to tylko przedsmak, bo tradycyjnie już przygód w kolorowej książeczce jest o wiele, wiele więcej!
I znów Papcio Chmiel zabiera nas na kolejną przygodę będącą owocem jego zwariowanej wyobraźni! Tym razem Tytus, Romek i A'Tomek chcą dowiercić się do wnętrza Ziemi. Nieoceniony Profesor T. Alent buduje Wkrętacz, a nasza trójka bohaterów odwiedza nim starą kopalnię, w której spotyka kretany, Wyspy Kanaryjskie i plantację bananów, zaginioną Atlantydę z kryształowymi...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna część. Jedna z najlepszych. Sam wkrętacz to pojazd na tyle dobry, że podobny używał Shredder w Wojowniczych żółwiach ninja. W kreskówce w odcinku chociażby 29 - Przygoda April - źli używają identycznego pojazdu, który można zobaczyć w ruchu.
Ta część ma świetny klimat, który zatracono gdzieś w okolicach 19 księgi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa część ma świetny klimat, który zatracono gdzieś w okolicach 19 księgi.