- literatura młodzieżowa
- The Unofficial Ultimate Harry Potter Spellbook: A Complete Reference Guide to Every Spell in the Wizarding World
- 2024-04-15
- 2024-04-15
- Dominika Kardaś
Weź różdżkę, machnij nią (obrót i trach!) i otwórz Wielką Księgę Zaklęć.
Jakie zaklęcie uchyli zamknięte drzwi?
Którą klątwą pokonasz każdego przeciwnika?
Ile jest Zaklęć Niewybaczalnych?
Drogi Czarodzieju,
Przed Tobą najpotężniejsza księga czarów.
Dzięki niej nauczysz się magii i zdobędziesz wiedzę, która przyda się także poza murami Hogwartu. Znajdziesz tu każde zaklęcie, urok, czy klątwę, które kiedykolwiek zostały wypowiedziane lub pomyślane! Odręczne dopiski mistrza zaklęć pomogą Ci osiągnąć doskonałość w rzucaniu czarów. A spis magicznych przedmiotów sprawi, że następnym razem inaczej spojrzysz na porzucony na drodze but (czy jesteś ciekawy, gdzie Cię przeniesie?).
Pamiętaj jednak o Międzynarodowym Kodeksie Tajności. Żaden mugol nie może się o nas dowiedzieć!
Wielka Księga Zaklęć to prawdziwe kompendium wiedzy ze świata Harry’ego Pottera. Zawiera ponad 240 zaklęć, czarów, uroków i klątw oraz katalog zaczarowanych obiektów.
To najlepszy prezent dla każdego czarodzieja, czarownicy, a nawet próbującego się doszkolić w magii charłaka.
Nie zapomnij zabrać tej książki na lekcję u profesora Flitwicka!
I pamiętaj, mówi się leviooosa, nie leviosaaa!
Kup Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć Harry'ego Pottera. Kompletny przewodnik po zaklęciach dla czarodziejów i czarownic w ulubionej księgarni
Oceny książki Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć Harry'ego Pottera. Kompletny przewodnik po zaklęciach dla czarodziejów i czarownic
269 użytkowników ma tytuł Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć Harry'ego Pottera. Kompletny przewodnik po zaklęciach dla czarodziejów i czarownic na półkach głównych- Przeczytane 135
- 2024 11
- Harry Potter 6
- 2025 4
- Fantasy 3
Cytaty z książki Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć Harry'ego Pottera. Kompletny przewodnik po zaklęciach dla czarodziejów i czarownic
Dodaj cytat z książki Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć Harry'ego Pottera. Kompletny przewodnik po zaklęciach dla czarodziejów i czarownic
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć Harry'ego Pottera. Kompletny przewodnik po zaklęciach dla czarodziejów i czarownic
Jako ciekawostka dla fanów całkiem nawet fajny pomysł. Jestem jednak przekonany, że potterowi wyjadacze niczego tu dla siebie nie znajdą. Ja wyjadaczem nie jestem ale dla mnie to pozycja rozczarowująca.
Niektóre magiczne momenty nieco rozczarowują. Taki przykład pierwszy z brzegu: Spongify. Autorzy wspominają, że zaklęcie pojawia się w grze komputerowej Kamień Filozoficzny... no z tym, że nie. Pojawia się ale w wersji konsolowej KF. W grach na PC zaklęcia uczymy się na drugim roku.
Dodatkowo dobitniej utwierdziła mnie tak książka w przekonaniu, że sporo czarów w tej serii jest bez sensu (np. stanowiąc niepotrzebną alternatywę dla innego zaklęcia). Patrz.: confringo oraz expulso. Jeśli są jakieś różnice to autorzy ich nie podali.
Czytając też opisy niektórych zaklęć (jak np. zaklęcie wypruwające wnętrzności) człowiek też zastanawia się czemu tylko trzy zaklęcia stanowią te niewybaczalne.
Ogólnie liczyłem też na więcej "ciekawostek".
Cena księgi zaklęć nieco IMO zawyżona.
Ale żeby nie było tak negatywnie to z tej książki dowiedziałem się o piórze przyjęcia - bardzo ciekawa kwestia :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiektóre magiczne momenty nieco rozczarowują. Taki przykład pierwszy z brzegu: Spongify. Autorzy wspominają, że zaklęcie pojawia się w grze komputerowej Kamień...
"Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć": Zaklęcia bez Magii
"Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć Harry'ego Pottera" obiecuje czytelnikom kompletny przewodnik po zaklęciach, ale w rzeczywistości jest płytkim i niepotrzebnym dodatkiem, który rozczaruje każdego fana. Choć tytuł sugeruje skarbnicę wiedzy, książka w najlepszym wypadku stanowi zbiorowisko ogólnodostępnych informacji, które można znaleźć w kilka minut, korzystając z internetu.
Publikacja jest pozbawiona oryginalności i głębi, a jej struktura przypomina chaotycznie zredagowany fanpage. Opisy zaklęć są zazwyczaj skrótowe i nie wnoszą niczego nowego, a próby ich kategoryzacji wydają się wymuszone i nieprzemyślane. Brakuje tu jakiegokolwiek autorskiego wkładu czy świeżej perspektywy, a styl pisania jest na tyle nijaki, że nie potrafi tchnąć życia nawet w tak fascynujący temat.
Książka, zamiast być "kompletnym przewodnikiem", okazuje się płytkim powtórzeniem materiału, który J.K. Rowling już mistrzowsko zaprezentowała w swoich powieściach. "Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć" to niestety przykład literatury żerującej na popularności marki, która nie oferuje żadnej wartości dodanej, a jedynie rozbudza nadzieję na coś więcej, czego w rzeczywistości nie dostarcza. To pozycja, którą śmiało można pominąć.
"Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć": Zaklęcia bez Magii
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć Harry'ego Pottera" obiecuje czytelnikom kompletny przewodnik po zaklęciach, ale w rzeczywistości jest płytkim i niepotrzebnym dodatkiem, który rozczaruje każdego fana. Choć tytuł sugeruje skarbnicę wiedzy, książka w najlepszym wypadku stanowi zbiorowisko ogólnodostępnych informacji,...
Można się z niej dowiedzieć dużo ciekawostek na temat zaklęć i kilku innych rzeczy na przykład różdżek grafika książki jest ciekawa wprawia w wrażenie że ktoś już ją czytał polecam jako uzupełnienie dla fanów Harrego Pottera
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka jest extra, a ten kto sie nie zgadza dostanie fange w nos.💀🔪
Ta książka jest extra, a ten kto sie nie zgadza dostanie fange w nos.💀🔪
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWitajcie moi kochani
Lubicie serię Harrego Pottera? Ja bardzo lubię i mam do niej ogromny sentyment.
Dlatego w najbliższym czasie chciałabym przedstawić Wam kilka książek związanych z magicznym światem młodego czarodzieja.
Dziś będzie do kompendium czarodziejskiej wiedzy w kategorii zaklęć, uroków, klątw oraz magicznych przedmiotów.
Tytuł: Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć Harry’ego Pottera. Kompletny przewodnik po zaklęciach dla czarodziejów i czarownic
Autor: MuggleNet
Wydawnictwo: Znak Literanova
Jak już sama nazwa wskazuje jest to kompletny przewodnik po zaklęciach dla czarodziejów i czarownic. Choć i zapewne mugole mogliby czerpać z niego wiedzę. Oznacza to, iż w tej niesamowitej książce znajdziemy charakterystykę oraz ciekawostki dotyczące zaklęć, uroków, klątw, przekleństw oraz złych uroków oraz magicznych przedmiotów.
Dla przykładu znajdują się w niej informacje czym jest Przysięga wieczysta lub zaklęcie Vera verto. Z kolei w dziale z urokami informacje jakim zaklęciem otworzyć drzwi bądź okna, jakiego zaklęcia użyć, aby skutecznie bronić się przed Dementorami, czy chociażby jakie zaklęcie zastosować, aby poradzić sobie z boginem. W kolejnym rozdziale znajdują się informację dotyczące rozmaitych klątw, przekleństw i złych uroków. Dla przykładu jakiej klątwy użyć, aby pozbawić kogoś życia, bądź sprawić, aby cierpiał, jak również spowodować u przeciwnika głębokie rany. W ostatnim rozdziale znajdują się informacje dotyczące magicznych przedmiotów takich jak, na przykład Czara ognia, Insygnia śmierci, Szachy czarodziejów, czy Zmieniacz czasu.
Zdecydowanie jest to książka zawierająca niezbędną wiedzę przede wszystkich dla czarownic oraz czarodziejów, ale również i mugoli. Mnie naturalnie najbardziej zainteresował rozdział poświęcony klątwą.
Na uwagę zasługuje również samo wydanie książki. Mianowicie twarda oprawa z minimalistyczną grafiką, która przykuwa wzrok. Ponadto jej niesamowite wnętrze. Ozdobna wklejka w środku, a dodatkowo każde zaklęcie, urok czy magiczny przedmiot przedstawiony jest na oddzielnej stronie. Dzięki czemu zawarte w niej informacje są bardzo przejrzyste. Oczywiście docenić również należy zamieszczone w niej przepiękne ilustracje.
Ta książka jest niezbędnym dodatkiem do całej serii Harry’ego Pottera. Jestem nią oczarowana i z wielką przyjemnością poznawałam jej tajemnice. Polecam każdemu czytelnikowi, który lubi magiczny świat i pragnie czerpać z niego jak najwięcej.
Serdecznie polecam, strona.394
Witajcie moi kochani
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubicie serię Harrego Pottera? Ja bardzo lubię i mam do niej ogromny sentyment.
Tytuł: Nieoficjalna Wielka Księga...
Od kwietna posiadam książkę, której się nie spodziewałam. A jest to publikacja pod tytułem „Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć Harrego Pottera” autorstwa Mugglenet. Jako fanka całego cyklu o młodym czarodzieju nie spodziewałam się, że taka książka zostanie wydana. Naprawdę. Tym bardziej w wersji papierowej. Jak tylko zobaczyłam ją w księgarni wiedziałam, że muszę ją kupić. I tak się stało. Całą drogę powrotną do domu ją czytałam.
Naprawdę nie spodziewałam się, że ta książka aż tak mnie wciągnie. Nie tylko samą treścią, ale również grafiką, która jest bardzo interesująca, jak także różnymi ciekawostkami. W całym moim życiu naprawdę nie spodziewałam się, że taka publikacja powstanie. Nie mniej jednak bardzo cieszę się, że mam możliwość przypomnienia sobie te wszystkie zaklęcia z całego cyklu Harrego Pottera. A także poznanie nowych, które nie były ujęte w książkach. Z całego serca polecam każdemu fanowi przygód o młodym czarodzieju zapoznać się z tą książką. Bo warto. Macie na to moje solenne słowo.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeszcze jedna książka do kompletu dla fanów Harrego Pottera.
Piękne wydanie w dużym formacie. Twarda oprawa ze złoconymi literami, tłoczenia. Dodatkowo zakładka – wstążeczka w złotej barwie.
Zilustrowany w jednolitym odcieniu , zgodnym z tonacją kolorystyki okładki.
Bardzo pomocny podręcznik, poradnik dla tych co mają za sobą cały cykl Harrego Pottera.
Jedni czytali dawniej, a ja akurat jestem świeżo po lekturze uniwersum HP.
Z wielką ochotą przestudiowałam i usystematyzowałam sobie jeszcze raz wszystko od podszewki.
Warte przypomnienia. Jeszcze jedno spotkanie z różdżkami, a na pamięć będę je znała, nie mówiąc już nic o dzieciakach.
Wszystkie hasła dotyczą nie tylko uniwersum HP, ale filmów i gier komputerowych oraz karcianych z całej kolekcji. Fantastyczne wydanie.
Doskonały przewodnik po potterowskim świecie. Uzupełnienie uniwersum. Jeszcze jedna książeczka do kolekcji HP. Dodatkowy gadżet, który cieszy oczy , weseli wewnętrznego ducha.
Polecam dla miłośników HP, wszystkim małym czarodziejom.
Jeszcze jedna książka do kompletu dla fanów Harrego Pottera.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLeksykon jest zbiorem zaklęć z określeniem w jakiej sytuacji było użyte, uroków, klątw, magicznych przedmiotów, dużo ciekawostek, etymologii słów.
Zilustrowany w jednolitym odcieniu ,...
Bardzo fajny dodatek dla każdego fana HP. Piękna szata graficzna, dużo ciekawostek Brakowało mi jednak więcej takich smaczków w tej książce, jak dla mnie po prostu za mało wszystkiego. Mimo wszystko warto przeczytać, zawsze to można coś nowego się dowiedzieć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW kwietniu wyszła kolejna kolekcjonerska pozycja dla wszystkich fanów Harrego Pottera. 🪄
Mamy tutaj księgę, która podzielona jest na pięć części. W pierwszej czytelnik dostaje kilka ciekawostek o różdżkach, następnie mamy przedstawiony ogrom zaklęć, uroków, klątw, przekleństw oraz magicznych przedmiotów. Opisany jest typ zaklęcia, jakie ma działanie, skąd wywodzi się jego nazwa, jaki jest magiczny moment w książce lub ekranizacji oraz dodatkowe ciekawostka.
Wszystko jest pięknie wydane w twardej, fioletowo-złotej oprawie ze złotą wstążką.
Dowiadujemy się mnóstwo ciekawostek, a bardzo dużym plusem jest to, że pojawiają się zaklęcia i uroki, które występują nie tylko w książce, ale także w różnych grach, są podane przez J.K. Rowling lub na Pottermore.
Jest to świetna gratka dla wszystkich fanów Harry'ego Pottera, którzy chcieliby zgłębić dodatkowe tajniki magii. 🪄🪄🪄
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMamy tutaj księgę, która podzielona jest na pięć części. W pierwszej czytelnik dostaje kilka ciekawostek o różdżkach, następnie mamy przedstawiony ogrom zaklęć, uroków, klątw, przekleństw oraz magicznych przedmiotów. Opisany jest typ zaklęcia, jakie ma działanie, skąd wywodzi się jego...
Seria o Harrym Potterze ma już niewątpliwie swoje lata i wydawało mi się, że raczej wszystko o tym uniwersum zostało już napisane. Niemniej, od czasu do czasu rynek wydawniczy potrafi mnie zaskoczyć…
Takim zaskoczeniem okazała się pozycja „Wielka Księga Zaklęć Harry’ego Pottera”. Niestety z okładki można się dowiedzieć, iż jest to książka nieoficjalna i nieautoryzowana. Poza wstępem dotyczącym m.in. różdżek, znajdziemy tu 4 rozdziały: „Zaklęcia”, „Uroki”, „Klątwy, przekleństwa i złe uroki” oraz „Magiczne Przedmioty”. Każde z kilkuset zaklęć zostało opatrzone takimi elementami jak: nazwa, wymowa, działanie, etymologia, magiczny moment oraz dodatek „dla dociekliwych”.
„Księga Zaklęć…” to ładnie wydana pozycja, zawierająca wiele ciekawych informacji. Zawarte w niej opisy zaklęć są naprawdę klarowne. Za cenne uważam dołożenie takich elementów jak wymowa czy etymologia zaklęcia, a w niektórych wypadkach, zobrazowanie jaki ruch różdżki trzeba wykonać by urok czy klątwę rzucić. Niewątpliwie autorom należy się ogromny plus za zebranie zaklęć nie tylko z samej serii książek, ale także gier czy to komputerowych czy karcianych z uniwersum Harrego Pottera.
Jeśli chodzi o negatywne cechy tego zbioru, cóż, są zadziwiająco metodologiczne. Chyba nigdy nie spotkałem się do tej pory z sytuacją, gdy nie został podany autor, redaktor czy ktokolwiek inny, kto miałby coś wspólnego ze stworzeniem danej książki. To po prostu jest jakiś absurd. Jakby tego było mało, w polskiej wersji językowej jedyna informacja o wersji oryginalnej to tytuł. Coś takiego jest w mojej ocenie absolutnie niedopuszczalne. Ponadto, kwestia tego, że zbiór jest nieoficjalny. Byłem tego świadom w momencie zakupu, i nie uważałbym tego za mankament, pod jednym warunkiem: podanie źródła. Taki sposób wydania, nie wyklucza zawarcia przypisów ze źródeł, z których się korzystało. Po co? Ano po to, żeby nikt nie zarzucił pomysłodawcy, iż informacje są przez nich wymyślone, a nie autentyczne. Tym bardziej, że wielokrotnie znajdziemy gdzie takie czy inne zaklęcie zostało użyte.
Podsumowując, „Księga Zaklęć…” ma naprawdę spory potencjał. Jednak jako fan serii, czerpałbym z niej znacznie więcej radości, gdybym miał silniejsze podstawy by wierzyć w autentyczność zawartych w niej informacji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTakim zaskoczeniem okazała się pozycja „Wielka Księga Zaklęć Harry’ego Pottera”. Niestety z okładki można się dowiedzieć, iż jest to książka nieoficjalna i nieautoryzowana....