Okładka książki Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć Harry'ego Pottera. Kompletny przewodnik po zaklęciach dla czarodziejów i czarownic autora MuggleNet, 9788383670140
MuggleNet Wydawnictwo: Znak Literanova literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
The Unofficial Ultimate Harry Potter Spellbook: A Complete Reference Guide to Every Spell in the Wizarding World
2024-04-15
2024-04-15
Dominika Kardaś

Kup Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć Harry'ego Pottera. Kompletny przewodnik po zaklęciach dla czarodziejów i czarownic w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć Harry'ego Pottera. Kompletny przewodnik po zaklęciach dla czarodziejów i czarownic

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć Harry'ego Pottera. Kompletny przewodnik po zaklęciach dla czarodziejów i czarownic

Jako ciekawostka dla fanów całkiem nawet fajny pomysł. Jestem jednak przekonany, że potterowi wyjadacze niczego tu dla siebie nie znajdą. Ja wyjadaczem nie jestem ale dla mnie to pozycja rozczarowująca.
Niektóre magiczne momenty nieco rozczarowują. Taki przykład pierwszy z brzegu: Spongify. Autorzy wspominają, że zaklęcie pojawia się w grze komputerowej Kamień Filozoficzny... no z tym, że nie. Pojawia się ale w wersji konsolowej KF. W grach na PC zaklęcia uczymy się na drugim roku.
Dodatkowo dobitniej utwierdziła mnie tak książka w przekonaniu, że sporo czarów w tej serii jest bez sensu (np. stanowiąc niepotrzebną alternatywę dla innego zaklęcia). Patrz.: confringo oraz expulso. Jeśli są jakieś różnice to autorzy ich nie podali.
Czytając też opisy niektórych zaklęć (jak np. zaklęcie wypruwające wnętrzności) człowiek też zastanawia się czemu tylko trzy zaklęcia stanowią te niewybaczalne.
Ogólnie liczyłem też na więcej "ciekawostek".
Cena księgi zaklęć nieco IMO zawyżona.

Ale żeby nie było tak negatywnie to z tej książki dowiedziałem się o piórze przyjęcia - bardzo ciekawa kwestia :)

"Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć": Zaklęcia bez Magii
"Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć Harry'ego Pottera" obiecuje czytelnikom kompletny przewodnik po zaklęciach, ale w rzeczywistości jest płytkim i niepotrzebnym dodatkiem, który rozczaruje każdego fana. Choć tytuł sugeruje skarbnicę wiedzy, książka w najlepszym wypadku stanowi zbiorowisko ogólnodostępnych informacji, które można znaleźć w kilka minut, korzystając z internetu.

Publikacja jest pozbawiona oryginalności i głębi, a jej struktura przypomina chaotycznie zredagowany fanpage. Opisy zaklęć są zazwyczaj skrótowe i nie wnoszą niczego nowego, a próby ich kategoryzacji wydają się wymuszone i nieprzemyślane. Brakuje tu jakiegokolwiek autorskiego wkładu czy świeżej perspektywy, a styl pisania jest na tyle nijaki, że nie potrafi tchnąć życia nawet w tak fascynujący temat.

Książka, zamiast być "kompletnym przewodnikiem", okazuje się płytkim powtórzeniem materiału, który J.K. Rowling już mistrzowsko zaprezentowała w swoich powieściach. "Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć" to niestety przykład literatury żerującej na popularności marki, która nie oferuje żadnej wartości dodanej, a jedynie rozbudza nadzieję na coś więcej, czego w rzeczywistości nie dostarcza. To pozycja, którą śmiało można pominąć.

"Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć": Zaklęcia bez Magii

Można się z niej dowiedzieć dużo ciekawostek na temat zaklęć i kilku innych rzeczy na przykład różdżek grafika książki jest ciekawa wprawia w wrażenie że ktoś już ją czytał polecam jako uzupełnienie dla fanów Harrego Pottera

269 użytkowników ma tytuł Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć Harry'ego Pottera. Kompletny przewodnik po zaklęciach dla czarodziejów i czarownic na półkach głównych
102 użytkowników ma tytuł Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć Harry'ego Pottera. Kompletny przewodnik po zaklęciach dla czarodziejów i czarownic na półkach dodatkowych

Okładka książki W tych szacownych murach Kelly Andrew, David Bell, Olivie Blake, Tori Bovalino, J.T. Ellison, Layne Fargo, Helen Grant, James Tate Hill, Paul Kane, Marie O'Regan, M. L. Rio, Kate Weinberg, Phoebe Wynne, Susie Yang

Cytaty z książki Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć Harry'ego Pottera. Kompletny przewodnik po zaklęciach dla czarodziejów i czarownic