Latem, o tej samej porze

- 2024-06-05
- 2024-06-05
- 2023-06-06
- Xenia Wiśniewska
Życie Sam jest na właściwej drodze. Ma idealnego narzeczonego – lekarza Jacka (jego sztywna rutyna naprawdę jej odpowiada),świetną pracę w Nowym Jorku (pod warunkiem że nie zostanie zwolniona) i właśnie zamierza odwiedzić okolice swojego rodzinnego letniego domu na Long Island, gdzie ma odbyć się jej ślub.
Wszystko powinno pójść zgodnie z planem, ale kiedy Sam przyjeżdża na miejsce, czuje, że coś tu nie gra. Jest tam Wyatt. Jej Wyatt. Ale przecież trzydziestoletnia zaręczona kobieta nie powinna wpadać w panikę przy chłopaku, który złamał jej serce, gdy miała szesnaście lat. Prawda?
Kiedy jednak Sam słyszy na plaży dźwięki gitary płynące z domu obok, czuje, jakby czas się zatrzymał. Zalewa ją fala wspomnień: dotyk skóry Wyatta, ich noce w domku na drzewie i prawdziwe przyczyny ich rozstania. Przypomina sobie, kim była kiedyś, i gdy Wyatt ponownie wkracza w jej życie, ich dawna więź odżywa.
A teraz Sam musi podjąć decyzję…
Kup Latem, o tej samej porze w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Latem, o tej samej porze
Szukacie lekkiej, otulającej książki na wakacje? Jeśli tak, to dobrym wyborem będzie #latemotejsamejporze. Ta książka to ciepła i urocza historia o pierwszej miłości i drugiej szansie, która z pewnością skradnie serca czytelników. Powieść przenosi nas na malownicze Long Island, gdzie poznajemy Sam i Wyatta, parę bohaterów, których rodziny od lat spędzają wakacje w sąsiadujących domkach nad oceanem. Z biegiem lat między bohaterami nawiązuje się silna więź, która z czasem przeradza się w coś więcej. Ich wakacyjne przygody, pełne słońca, słonej wody i rozgwieżdżonych nocy, stają się tłem dla rozkwitającego uczucia. Jednak jak to często bywa w życiu, nadchodzące rozstania i dorosłe życie stawiają ich miłość pod znakiem zapytania. Lata mijają, a Sam i Wyatt prowadzą już zupełnie inne życia. Jednak gdy ich drogi niespodziewanie krzyżują się ponownie, dawne uczucia powracają z impetem. Czy tym razem uda im się pokonać przeciwności losu i odnaleźć szczęście u boku tej drugiej osoby? Autorka, #annabelmonaghan, z dużą czułością i realizmem portretuje bohaterów, nadając im głębię i wiarygodność. Łatwo jest utożsamić się z ich emocjami i kibicować im w drodze do szczęścia. Powieść napisana jest prostym, ale przyjemnym językiem, a lekka narracja sprawia, że czyta się ją z przyjemnością. "Latem, o tej samej porze" to idealna lektura na letnie wieczory dla miłośników lekkich i wzruszających romansów, które rozgrywają się w pięknej letniej scenerii wschodniego wybrzeża USA.
Oceny książki Latem, o tej samej porze
850 użytkowników ma tytuł Latem, o tej samej porze na półkach głównych- Przeczytane 562
- 2024 49
- Legimi 13
- Ebook 9
- Przeczytane 2024 8
- 2025 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Latem, o tej samej porze
Lekka lektura, jak na takie "odmóżdżacz" nie denerwowała mnie. Takie czytadło na raz, fajne do przeczytania jako przerywnik od cięższych tematów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam jakiś problem z tą historią, rozumiem pewne aspekty, składają się one w spójną całość, ale zarazem denerwują.
Niestety, ale postać Sam mnie nie przekonuje. Mam wrażenie, że zachowuje się jak dziecko, którym była w części książki z przeszłości. Rozumiem jej poszukiwanie szczęścia i zadanie sobie ważnego pytania "czy moje życie mnie uszczęśliwia, jestem w 100% sobą i czy chcę dla siebie takiej przyszłości?". To nie jest łatwe zderzyć się z odpowiedzią brzmiącą "nie". Jednak nie mogę zrozumieć, że nagle z dnia na dzień z 30-letniej kobiety staje się ona nastolatką, która beztrosko traktuje to co zbudowała. Nie uważam że Jack, jej narzeczony, jest tu idealną postacią. Ma swoje wady, ale Sam na własne życzenie upewnia go w jego przekonaniach, odcinając się od własnych uczuć i przekonań. Dodatkowo nie podobało mi się, jak Sam traktowała Wayatta, dawała mu sprzeczne sygnały i miała pretensje, że chciał odciąć się od takiej sytuacji.
Moim zdaniem Wayat jest o wiele ciekawszą postacią, możemy poznać jego uczucia, co go ukształtowało i doprowadziło do aktualnego miejsca w życiu. Klimat historii był przyjemny. Zawsze dobrze poczytać o niewielkim miasteczku w czasie lata. To jest zdecydowany plus tej opowieści.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety, ale postać Sam mnie nie przekonuje. Mam wrażenie, że zachowuje się jak dziecko, którym była w części książki z przeszłości. Rozumiem jej poszukiwanie szczęścia i zadanie sobie ważnego pytania "czy moje życie mnie uszczęśliwia, jestem w 100% sobą i czy...
Świetna, lekka opowieść. O rodzinie, miłości, poszukiwaniu siebie, swoim prawdziwym ja, o emocjach. Naprawdę takiej książki potrzebowałam w styczniowym wieczór, pod kocem, z herbatą, wyobrażając sobie plażę, ocean i domek na drzewie. Jestem na tak! :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątkowo urzekła mnie ta książka, a szczególnie język w niej użyty. Pamiętam, że czytałam już inną książkę tej autorki (o Norze),ale nie do końca pamiętałam moje odczucia z nią związane. Odświeżyłam pamięć i po drugiej książce Annabel mogę orzec, że pisze ona przyjemne obyczajówki, jeżeli nie bierze się ich zbyt poważnie. Powierzchownie książka jest w porządku, mamy zagubioną 30 letnią Sam, która męczy się w swoim idealnie wykreowanym życiu z partnerem, który jej nie rozumie. Wracając do letniego domku rodziców nad oceanem, wracają wspomnienia na temat nastoletniej miłości, złamanego serca i tego, co doprowadziło ją do miejsca, w którym teraz się znalazła. Jednak, jak zastanowię się głębiej, to dużo rzeczy mi się w tej książce nie podobało. Przede wszystkim to jak autorka wykreowała Jacka jako tego złego (chociaż de facto niż złego nie zrobił),to jak doktorka (psycholog/psychiatra? tego nie wiemy) złamane serce i elementy depresyjne określała jako nastoletnią obsesję? Cały ten motyw był dla mnie bardzo dziwny. Dziwne też było zachowanie Sam, ciągłe dotykanie Wyatta i to jak cała jej rodzina właściwie przyklaskiwała, jak latała do sąsiada, kiedy jej narzeczony spał w domku nad garażem. Ogólnie motyw tego, że mają spać osobno, kiedy od lat mieszka u niego w mieszkaniu? Bardzo dziwny, ale potrzebny dla fabuły, żeby nasza heroina mogła wymykać się nocami. Nie podoba mi się to. Nawet jeżeli nie doszło do zdrady fizycznej, to nie mogłam się wczuć i kibicować tej parze. Co więcej, zachowanie Sam dotyczące marnowania pieniędzy i braku jakiejkolwiek refleksji na tematy finansowe przy tak wysokim stanowisku jakie zajmowała jest zatrważający i powodował u mnie jakiś wewnętrzny zgrzyt. Mam też wrażenie, ze gdyby nastoletni kochanek nie okazał się sławnym bogaczem, to wcale tak szybko nie wróciłaby do niego. Z tych wszystkich powodów ocenę obniżam, ale myślę, że skuszę się jeszcze kiedyś w ramach oderwania na inną książkę Annabel Monaghan.
Początkowo urzekła mnie ta książka, a szczególnie język w niej użyty. Pamiętam, że czytałam już inną książkę tej autorki (o Norze),ale nie do końca pamiętałam moje odczucia z nią związane. Odświeżyłam pamięć i po drugiej książce Annabel mogę orzec, że pisze ona przyjemne obyczajówki, jeżeli nie bierze się ich zbyt poważnie. Powierzchownie książka jest w porządku, mamy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLatem, o tej samej porze - nostalgiczna, romantyczna opowieść o drugich szansach i sile pierwszej miłości. Annabel Monaghan z humorem i czułością opowiada o tym, że czasami to, co wydaje się rozsądne, wcale nie musi być tym, czego najbardziej potrzebujemy. To perfekcyjna lektura na wakacje – lekka, słoneczna, z nutą melancholii, która zostawia serce czytelnika pełne ciepła i nadziei, jesienią zaś idealna dla już tęskniących za latem.
Sam przygotowuje się do ślubu z mężczyzną, który wydaje się „idealnym kandydatem na męża” – stabilnym, poukładanym, przewidywalnym. Kiedy jednak wraca do rodzinnego domu na Long Island, spotyka swoją pierwszą miłość – Wyatta – a dawne uczucia zaczynają niebezpiecznie dawać o sobie znać.
🌸 Wyznaczniki komfortu:
Dom rodzinny nad morzem, powroty do letnich rytuałów.
Nostalgiczne wspomnienia z młodości, które otulają czytelnika ciepłem.
Wakacyjny klimat: ocean, plaża, wieczory pełne śmiechu i muzyki.
Motyw powracającej miłości, która daje nadzieję na nowe otwarcie.
Główne motywy
Pierwsza miłość i drugie szanse
Powieść mierzy się z pytaniem: czy pierwsze, intensywne uczucie można naprawdę zostawić za sobą? Spotkanie Sam i Wyatta otwiera drzwi do wspomnień i sprawia, że teraźniejszość staje się mniej oczywista.
Kontrast między bezpiecznym wyborem a autentyczną namiętnością
Narzeczony Sam symbolizuje „stabilność i rozsądek”, podczas gdy Wyatt to uosobienie spontaniczności, wolności i młodzieńczej pasji.
Rodzinne wakacje jako tło i katalizator
Dom rodzinny nad oceanem, wakacyjna atmosfera i rytuały spędzania lata stają się sceną dla refleksji i odżywających emocji.
Pamięć, nostalgia i dorastanie
Monaghan pięknie pokazuje, jak wspomnienia z młodości mogą kształtować teraźniejsze wybory i jak powroty w znane miejsca otwierają serce na pytanie: „co by było, gdyby…?”.
Humor i lekkość
Choć historia balansuje na cienkiej granicy między nostalgią a żalem, autorka nie rezygnuje z ciepła i humoru, które nadają powieści lekkość „comfort read”.
⚠️ Trigger Warnings
Rozstania i złamane serce – wspomnienie nagłego końca pierwszej miłości.
Żałoba po utraconych szansach – temat utraconych lat i pytań „co by było, gdyby”.
Niepewność emocjonalna – rozdarte serce między obowiązkiem a pragnieniem.
W komentarzach główne motywy i ostrzeżenia dla wrażliwych czytelników.
• autorka • literatura kobieca • comfort books • relaks
#czytamwszędzie #bookstagrampl #recenzja
#wieczórdlasiebie
Latem, o tej samej porze - nostalgiczna, romantyczna opowieść o drugich szansach i sile pierwszej miłości. Annabel Monaghan z humorem i czułością opowiada o tym, że czasami to, co wydaje się rozsądne, wcale nie musi być tym, czego najbardziej potrzebujemy. To perfekcyjna lektura na wakacje – lekka, słoneczna, z nutą melancholii, która zostawia serce czytelnika pełne ciepła...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótka i przyjemna. Ciekawa historia, nie spodziewałam się takiego powodu rozstania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiałkie i przewidywalne, nie czułam nastroju, chociaż ja paradoksalnie na jesieni lubię się ogrzać dzięki takim wakacyjnym, luźnym lekturom. Tu przewidziałam absolutnie każdą rzecz, która się wydarzyła, a klimat nie kupił mnie wystarczająco, chociaż dla innych może podratować tę książkę, bo to w nim jest największy potencjał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna książka na urlop. Temat jak w wielu innych pozycjach tego typu, natomiast główni bohaterowie nie rzucili się od razu na siebie i to ma swój urok :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekturą przepełnioną latem: słońcem, morską bryzą i falami… można się opalić czytając😉 i chociaż historia jest przeciętna, to dopełnia końcówkę wakacji 😉
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie miałam specjalnych oczekiwań co do tej książki ale miło się zaskoczyłam.
Nie miałam specjalnych oczekiwań co do tej książki ale miło się zaskoczyłam.