Znowu miałam ten sam sen #2

- komiksy
- Znowu miałam ten sam sen (tom 2)
- mata, onaji yume o miteita
- 2023-12-28
- 2023-12-28
- Magdalena Rokita
Czy szczęście jest stanem trwającym cały czas? Czy może to ulotne chwile, które łatwo przegapić w ferworze codziennych obowiązków?
Nanoka Koyanagi nie ma w szkole zbyt wielu znajomych i czuje się odrobinę samotna. W wyniku niezwykłego zbiegu okoliczności zaprzyjaźnia się z młodą kobietą oraz przesympatyczną starszą panią. To właśnie do nich zwraca się po pomoc w odnalezieniu odpowiedzi na zadane w szkole pytanie: “Czym jest szczęście?”. Rozmyślania doprowadzają Nanokę do zaskakujących wniosków i sprawiają, że zaczyna dostrzegać rzeczy, na które wcześniej nie zwracała uwagi. Lecz dopiero dramat pewnej nieznajomej dziewczyny pozwoli odnaleźć jej drogę do odnalezienia własnego szczęścia.
Kup Znowu miałam ten sam sen #2 w ulubionej księgarni
Oceny książki Znowu miałam ten sam sen #2
41 użytkowników ma tytuł Znowu miałam ten sam sen #2 na półkach głównych- Przeczytane 31
- Manga 10
- 2024 Komiksy 1
- Znowu miałam ten sam sen 1
Tagi i tematy do książki Znowu miałam ten sam sen #2
Cytaty z książki Znowu miałam ten sam sen #2
Życie jest jak bieg w maratonie. Jeśli nie wyrwiesz się z szeregu i nie pobiegniesz szybciej niż inni, nic się nie zmieni.
Życie jest jak książka, którą sama piszesz. Tylko ty możesz sprawić, by twoja powieść miała szczęśliwe zakończenie.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Znowu miałam ten sam sen #2
Tom 2 nabiera bardziej dramatycznego tempa niż poprzedni. Jedna z jej przyjaciółek znika, a później dochodzi do strasznej sytuacji, w wyniku której Kiryu bardziej zamyka się w sobie i staje się celem gnębienia w szkole. Choć Nanoka nie uważa go za przyjaciela, postanawia mu pomóc na swój sposób. Na końcu poznajemy, czym jest szczęście dla Lafiryndy, a także jej przeszłość. W mandze nie zabraknie mądrych przemyśleń, jak w poprzednim tomie, a zakończenie znów wciąga do kolejnego i zarazem ostatniego tomu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNasza bohaterka nadal poszukuje odpowiedzi na pytanie "Czym jest szczęście?" Mnie najbardziej interesowało, czy uda jej się jakoś dotrzeć do Kiryu. Bardziej po ludzku, bez oceniania i wymądrzania się.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[współpraca recenzencka z wydawnictwem Kotori]
Czym jest szczęście?
To pytanie stanowi myśl przewodnią tej krótkiej serii.
Nanoka bardzo lubi czytać książki i cieszy się ze znajomości z początkującą pisarką, jednak już w 2 tomie dziewczyna znika z jej życia. Uwaga bohaterki mangi szybko przenosi się jednak gdzie indziej. W jej szkole dochodzi do incydentu – jeden z uczniów, Kiryu, spotyka się z ostrymi szykanami ze strony kolegów z klasy. Nanoka staje w jego obronie, jednak okazuje się, że zamiast pomóc w całej tej sytuacji, tylko bardziej namieszała. Aby uporządkować myśli, ponownie udaje się do swoich przyjaciółek na rozmowę. Dziewczynka wierzy, że rozmowa z kolegą naprawi ich relacje.
Manga łączy w sobie dramat i okruchy życia. Jest to krótka, 3-tomowa seria, bez ograniczeń wiekowych.
[współpraca recenzencka z wydawnictwem Kotori]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzym jest szczęście?
To pytanie stanowi myśl przewodnią tej krótkiej serii.
Niby szkolne życie, ale z innej perspektywy niż zawsze.
Niby szkolne życie, ale z innej perspektywy niż zawsze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻYCIE NIE JEST TAKIE OCZYWISTE
Drugi tomik „Znowu miałam ten sam sen” to właściwie wejście już w kluczową fazę opowieści, gdzie wiele elementów staje się jasnych. Co prawda dla mnie te elementy, które w samej opowieści układają się dopiero na koniec – a i też jeszcze nie wszystkie – stały się oczywiste po pierwszym zaprezentowanym tu rozdziale i całą akcję tomiku przewidziałem już całkiem precyzyjnie, jak się okazało, ale nie zmieniło to faktu, że bawiłem się bardzo dobrze czytając tę część i to na tyle, że połknąłem ją dosłownie w niecałe pół godzinki.
Nanoka Koyanagi poznała pewną licealistkę – dziewczynę, która pisze opowiadania i która swoje własne problemy zagłusza okaleczeniem się. Nanoka chce jej pomóc, chce ją ratować, ale po kłótni z rodzicami to właśnie ta nowa koleżanka może stać się ratunkiem dla niej samej i jej relacji z najbliższymi. Bo sama straciła rodzinę i nie chce, by dziewczynka popełniła ten sam błąd i nie pogodziła się z bliskimi.
I tak zaczyna się wielka zmiana w jej życiu. Jak przebiegnie dla niej szkolny dzień z rodzicami, kiedy jej rodzice nie mogą się na nim pojawić? I co ostatecznie okaże się na temat jej przyjaciółki licealistki? A na tym nie koniec, bo gdy Nanoka wybiera się do sklepu, staje się świadkiem wydarzenia, które wpłynie nie tylko na jej życie…
ŻYCIE NIE JEST TAKIE OCZYWISTE
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tomik „Znowu miałam ten sam sen” to właściwie wejście już w kluczową fazę opowieści, gdzie wiele elementów staje się jasnych. Co prawda dla mnie te elementy, które w samej opowieści układają się dopiero na koniec – a i też jeszcze nie wszystkie – stały się oczywiste po pierwszym zaprezentowanym tu rozdziale i całą akcję tomiku...