ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać488
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać3
Do zobaczenia na Wenus

- literatura młodzieżowa
- See You on Venus
- 2023-07-26
- 2023-07-26
- Zuzanna Byczek
Już wkrótce ekranizacja książki na platformie Netflix! W rolach głównych Virginia Gardner oraz Alex Aiono.
Mia urodziła się z wadą serca. Bardziej od śmierci bała się zawsze wyruszyć do Hiszpanii na poszukiwanie swojej biologicznej matki. Przed kolejną operacją serca Mia postanawia jednak odnaleźć kobietę, która wydała ja na świat.
Kyle to dusza towarzystwa i szalony imprezowicz… aż do tragicznego wypadku samochodowego, w którym ginie jego najlepszy przyjaciel. Od tego czasu dręczy go poczucie winy i jest gotów zrobić wszystko, by uciec od rzeczywistości.
Niesamowitym zrządzeniem losu Mia i Kyle spotykają się i podejmują decyzję o wspólnej podróży do Hiszpanii w poszukiwaniu odpowiedzi, których oboje desperacko potrzebują, aby uleczyć swoje serca…
Kup Do zobaczenia na Wenus w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Do zobaczenia na Wenus
Kurczę.. Nie powaliła mnie ta opowieść tak jak miałam nadzieję.. Dla mnie jest mocno naciągana i naiwna. Bohaterowie jacyś tacy płytcy, bez wyrazistości. A uczucia między nimi? Nie kupuję historii, w której ludzie wyznają sobie miłość po zaledwie kilku dniach znajomości. Nie mylmy zauroczenia z miłością! Miłość według mnie dojrzewa latami, nie godzinami.. Jak na debiut autorki to książka nie jest słaba, a raczej niedopracowana. Główna bohaterka nie ma zbyt wiele czasu na spełnienie swego marzenia, dlatego wszystko dzieje się jak w przyspieszonym tempie, dla mnie niestety za szybko.. Naszym Kyle’owi i Mii/Amelii/Miriam (Jak ona w końcu ma na prawdę na imię?) wszystko idzie jak po maśle, każdy jest przychylny, nawet nieznajomi chcą pomóc od tak, po prostu. Ugh.. Nie przepadam za tym. A finałem jestem rozczarowana. Tajemnica, którą najbardziej chciałam poznać już od pierwszej strony (właśnie dlatego skusiłam się po tę książkę),w sumie nawet nie została rozstrzygnięta! Autorka na odpowiedź poświęciła całe dwa, krótkie zdania.. Dosłownie. DWA. Brakowało jej pomysłu?? Co mi się podobało w tej książce to zdecydowanie Hiszpania. Opisane miejsca zapraszają do zwiedzenia, a tamtejsze jedzenie do zjedzenia. Aż zapragnęłam tam być! Może kiedyś :) Szkoda, że ta powieść nie sprostała moim oczekiwaniom. Cóż, przecież to niemożliwe, żeby każda przeczytana przeze mnie książka była arcydziełem ;)
Oceny książki Do zobaczenia na Wenus
178 użytkowników ma tytuł Do zobaczenia na Wenus na półkach głównych- Przeczytane 95
- 2023 8
- Młodzieżowe 2
- Must have 2
- Lektury 2023 1
- Ebook 1
Tagi i tematy do książki Do zobaczenia na Wenus
Czytelnicy Do zobaczenia na Wenus przeczytali również
Cytaty z książki Do zobaczenia na Wenus
(...) , zobaczymy się kiedyś na Wenus .
(...) , zobaczymy się kiedyś na Wenus .
A wśród nich ona , jasna , zachwycająca , czekająca na nas - Wenus .
A wśród nich ona , jasna , zachwycająca , czekająca na nas - Wenus .
Kocham cię aż do Wenus i z powrotem .
Kocham cię aż do Wenus i z powrotem .

Opinie i dyskusje o książce Do zobaczenia na Wenus
Przeczytałam ją za szybko! Jeden dzień i po wszystkim! Była tak świetna, cudowny Vibe, bardzo dobrze się bawiłam choć momentami była smutna... No i oczywiście polecam każdemu!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra książka, choć końcówka dziwna. Wydaje mi się, że jest bardziej dla młodzieży.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiby dla młodzieży, ale fajnie się czyta. Chwilami bohaterka mnie drażniła, ale jej zachowanie można tłumaczyć doświadczeniami z przeszłości. I...doprowadziła mnie do łez
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczerze, nie spodziewałam się, że aż tak mi się spodoba. Świetna historia romantyczna bez spicu, poruszającą traumę i wątki depresji oraz chorobę dziewczyny, która chcę odnaleźć matkę. Ideał na wakacyjne popołudnia. Polecajka :))
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy zobaczymy się kiedyś na Wenus?
Mia urodziła się z wadą serca, jednak bardziej niż śmierci boi się tego, że nie uda jej się poznać biologicznej matki i dlatego odwleka operację, która ma szansę uratować jej życie. Kyle był zawsze imprezowiczem i duszą towarzystwa aż do jednego wydarzenia, które zmieniło jego dotychczasowe życie i sprawiło, że teraz chce z nim skończyć. W wyniku niespodziewanych wydarzeń ta dwójka praktycznie obcych sobie nastolatków decyduje się na wspólną podróż psującym się kamperem, by znaleźć odpowiedzi na pytania, które wydaje się, że ich nie mają. Dlaczego los połączył ze sobą ludzi, którzy wolą umrzeć niż dać sobie złamać serce?
Książka to poruszająca i emocjonalna opowieść o dwójce nastolatków i ich podróży do Hiszpanii. Podczas wyprawy młodzi ludzie mierzą się z wieloma trudnościami, poznają znaczenie prawdziwej przyjaźni i miłości, a także nieustannie szukają odpowiedzi na pytania niezwykle trudne, ale dla nich bardzo istotne.
Samotność, trauma, choroba, śmierć, a zupełnie po drugiej stronie przyjaźń, miłość i nadzieja to tylko niektóre tematy, które Victoria Vinuesa poruszyła w swojej świetnej książce.
"Do zobaczenia na Wenus" to piękna, ale bolesna historia ukazująca siłę miłości, pokonującej wszystkie przeciwności, silniejszej nawet niż śmierć. To nie tylko wciągająca i pełna emocji powieść, to przede wszystkim pozycja niosąca dużo głębsze i niezwykle ważne, właśnie przede wszystkim dla nastolatków, przesłanie.
Powieść czytało mi się bardzo dobrze, wywołała we mnie wiele emocji i zmusiła do licznych refleksji. To opowieść, obok której nie można przejść obojętnie i po prostu szybko jej zapomnieć. Lektura o młodzieży i właśnie dla niej napisana, która na długo pozostanie w Waszym sercu. Zdecydowanie polecam!
Oficjalna recenzja dla portalu Papierowe Motyle.
Czy zobaczymy się kiedyś na Wenus?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążki młodzieżowe, chociaż czytam ich relatywnie najwięcej, wciąż potrafią mnie czymś zaskoczyć i zachwycić. "Do zobaczenia na Wenus" chyba głównie swoim tematem, problematyką i historią, która długo nie pozwala o sobie zapomnieć.
Książka opowiada o dwójce nieznajomych, których łączy kolega, który zginął w wypadku samochodowym. Ona miała z nim wyjechać na poszukiwania matki, a on prowadził samochód, który spowodował wypadek. Bardzo mało jest pokazana trauma po stracie przyjaciela. On niby mieszka na przeciwko niej, a nie jej nie zna, jeszcze jestem w stanie w to uwierzyć, zwłaszcza, że ona nie wychodziła na dwór, ale przecież sąsiadów się zna. Wyruszają razem w podróż. Co tam się wydarzy ? Czy zmieni to bieg życia ?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🩶Nie mogłam się doczekać, aż po nią sięgnę, od początku nastawiałam się na coś innego niż romans i trochę się zawiodłam.
🩶Przyznam, że początek lekko był dla mnie chaotyczny, działo się wiele rzeczy w jednym momencie, a ja jeszcze nie zdążyłam przetrawić poprzednich wydarzeń. W jednej sekundzie [spoiler] ktoś próbuje popełnić samobójstwo, ktoś ucieka z domu, a za sekundę obaj ktosiowie są w Hiszpanii.
🩶 Postać Kayle'a kupiła mnie od początku swoimi dosyć ostrymi odzywkami w stosunki do Mii. Jego przemyślenia były całkiem zabawne jak na taką tragedię, ktorą właśnie przechodził. A jeśli chodzi o dziewczynę nie do końca ją rozgryzłam. Ona ma wade serca czy jakąś chorobę psychiczną? 😅 Generalnie sympatyczna ta Mia.
🩶 Trochę się zawiodłam na mało szczegółowej traumie Kayle'a
[SOPILER]
Chłopak w wypadku samochodowym traci przyjaciela, co więcej on sam ten wypadek spowodował. A teraz, gdy Mia prosi go o poprowadzenie samochodu to on bez większego sprzeciwu. Wydaje mi się, że miesiąc po wypadku powinien mieć chociaż lekkie zawahanie. Co prawda było opisane, że jechał strasznie wolno i każdy go wyprzedzał, ale zabrakło mi trochę większego rozpisania problemu.
🩶Podoba mi się kontrast między nimi. Szalone oblicze Mii i spokojny, marudny Kayle. Nie sądziłam, że to będzie tak idealne połączenie. 😊 Oficjalnie polubiłam motyw grumpy&sunshine
🩶Do mniej więcej połowy książki strasznie się nudziłam, praktycznie nic wielkiego się nie działo. Właściwie później też nie było fajerwerków, ale czytałam już zdecydowanie szybciej. Może to owestia tego, że chciałam ją szybko skończyć 😂
🩶Zasmucił mnie jeden kawałek związany z urodzinami Mii, ale nie było to nic wielkiego. Nie wzbudziło to we mnie żadnych większych emocji. I tego mu tu zabrakło, ta fabuła miała idealne podłoże to rozjechania psychicznie czytelnika.
🩶Z czasem Kayle zaczyna być strasznie opiekuńczy wobec Mii, ogólnie szybko się to stało bo cos około setnej strony. Według mnie jeszcze odrobinę autorka powinna jeszcze poczekać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🩶 Wątek opiera się na Mii, która zmusza Kayle'a do pomocy w odnalezieniu jej biologicznej matki. Tylko prawdopodobnie ona znajduje się na innym kontynencie. Dlaczego chłopak się zgodził? Niewątpliwie zadziałał tu urok Mii.
🩶Przyznam, że początek lekko...
Mia wie, że jej termin życia właśnie się kończy. Ma wadę serca, a jej życie może zostać uratowane jedynie dzięki ciężkiej operacji. Dziewczyna pragnie przed śmiercią odnaleźć swoją biologiczną matkę i zapytać ją czemu postanowiła ją zostawić... Kyle jest przystojnym, młodym mężczyzną, który jest bardzo popularny w szkole. Jednak pewnego wieczoru jego życie staje na głowie. W wypadku samochodowym ginie jego jeden przyjaciel, a drugi zostaje ciężko ranny. Kyle jako kierowca nie do końca pamięta co się wydarzyło i marzy tylko... przestać być balastem dla swoich rodziców. Na szczęście, lub nieszczęście na jego drodze staje Mia.
Czasem czytając książkę zastanawiamy się co takiego się musi wydarzyć by nas doprowadzić do takich skrajnych sytuacji. Z drugiej strony na nasze szczęście na naszej drodze staje ktoś kto zmienia wszystko o 180° i powoduje, że jest nam lepiej. Autorka tej książki, naprawdę spowodowała u mnie szybsze bicie serca i mokre oczy. Cała seria przygód Mii i Kyla, głównie za sprawą ciętego języka Mii i jej umiejętności odnalezienia się w każdej sytuacji powoduje że książkę czyta się jednym tchem. Ta powieść jest nieodrywalna.
Opisana przygoda by odnaleźć biologiczną matkę dziewczyny jest pełna szczerych wyznań, walki ze swoimi słabościami, odwagą by powiedzieć drugiej osobie prawdę, a także pokazuje jak nie bać się zawalczyć o swoje marzenia.
Dla mnie to była piękna książka, która zostanie ze mną na dłuższy czas! Aż szkoda że się skończyła!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjna książka. Porusza trudny temat, ale w bardzo przystępny sposób. Wątek miłości, choroby, dojrzewania. Przeczytałam jednym tchem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Do zobaczenia na Wenus" to niezwykle inspirująca książka, która zabiera czytelnika w fascynującą podróż przez świat nauki, przygody i odkryć. Autorka, Victoria Vinuesa, w mistrzowski sposób łączy elementy fantastyki naukowej z głębokimi refleksjami nad ludzką naturą i relacjami międzyludzkimi. Jej wyobraźnia pozwala czytelnikowi spojrzeć na przyszłość z optymizmem i wiarą w potencjał człowieka do przekraczania granic. "Do zobaczenia na Wenus" to nie tylko książka do czytania, to podróż, która pozostaje w pamięci i inspiruje do poszukiwania nowych horyzontów.
"Do zobaczenia na Wenus" to niezwykle inspirująca książka, która zabiera czytelnika w fascynującą podróż przez świat nauki, przygody i odkryć. Autorka, Victoria Vinuesa, w mistrzowski sposób łączy elementy fantastyki naukowej z głębokimi refleksjami nad ludzką naturą i relacjami międzyludzkimi. Jej wyobraźnia pozwala czytelnikowi spojrzeć na przyszłość z optymizmem i wiarą...