The Infinity Between Us

- The Infinity Between Us
- 2023-05-31
- 2023-05-31
- 2022-05-24
Przez osiemnaście lat rodziny Violet i Willa spędzały wspólnie wakacje w domku przy plaży w Ogunquit, w stanie Maine. Przez dwa idealne, wypełnione słońcem i beztroską miesiące Violet i Will byli nierozłączni. Pewnego lata ich przyjaźń przerodziła się w coś więcej. Jednak zanim to uczucie zdążyło rozkwitnąć, tragedia rozdzieliła dwoje zakochanych – i ich rodziny.
Pięć lat później wspomnienia tamtego fatalnego lata wciąż prześladują Violet. Gdy wraca do Maine, żeby sfinalizować sprzedaż domku letniskowego i ostatecznie odciąć się od przeszłości, na miejscu nieoczekiwanie spotyka Willa, który jest równie przystojny i zakochany w niej jak kiedyś, a do tego zdeterminowany, by ją odzyskać.
„To książka o dorastaniu, pierwszej miłości, szukaniu siebie, ale także o wybaczaniu. Pochłonęłam ją na raz, choć potem wyrzucałam sobie, że nie delektowałam się nią dłużej. Podczas czytania przeżywałam każdą z możliwych emocji: płakałam, śmiałam się i wzruszałam. Jestem pewna, że ta historia na długo zostanie w moim sercu.”
Weronika Ancerowicz, autorka „For Sure Not You”
„N.S. Perkins zadbała o to, bym nie miała chwili wytchnienia. Teraz siedzę i myślę, i nie mogę zapomnieć słów, które przeczytałam, bo dzięki nim poczułam absolutnie wszystko: rozbawienie, zażenowanie, ekscytację, ale też niewyobrażalny ból. Na kilka godzin cofnęłam się w czasie i znów byłam nastolatką. Zakochałam się, złamano mi serce, a później wyciągnęłam wnioski. Dawno nie spędziłam tak wspaniałych wakacji.”
Monika Rutka, autorka „Spark”
„Historię Violet i Willa pochłonęłam w przeciągu jednej nocy! Szum fal oceanu, ciepło promieni słońca na skórze i zapach kremu do opalania. Przez te kilka godzin czułam się, jakbym wraz z bohaterami przebywała w domku na plaży i z przyspieszonym biciem serca obserwowała nie tylko rozkwit ich młodzieńczych uczuć, ale także późniejszą walkę o odzyskanie drugiej połowy swojego serca i pogodzenie się z bolesną traumą, która pięć lat wcześniej naznaczyła życie ich obojga.”
Julia Popiel, autorka „Bez przyszłości”
Kup The Infinity Between Us w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
The Infinity Between Us
Na wstępie chciałabym podziękować wydawnictwu Ale! za zaufanie w recenzji i przesłanie egzemplarza „The Infinity Between Us”, które jest przecudowne. Chyba musiałam ochłonąć po zakończeniu tej książki, nawet nie chyba, tylko na pewno. Dawno nie przepadłam tak bardzo w żadnej historii. N.S.Perkins zaprasza czytelnika do domku letniskowego w Ogunquit, w stanie Maine. Zapraszam do spędzenia kolejnego lata wraz z rodziną Mitchell i Seaberg, do przeżywania wraz z nimi cudownych letnich uniesień, cieszenia się morską bryzą, zapachem soli i przede wszystkim pokazuje relacje i cudowne uczucia jakie są i rodzą się między bohaterami. Violet i Will znają się od zawsze, wiedzą o sobie wszystko, spędzają razem każde wakacje, ich rodziny znają się od zawsze, wszyscy są jedną wielką familią, do momentu jednego lata, gdy wszystko wypływa na powierzchnię. Autorka przepięknie opisuje rodzące się uczucie między głównymi bohaterami, pokazuje jak pięknie można przeżywać pierwszą miłość i to jaka może być ona trwała. Wprowadza też do powieści wątek dramatyczny, który wywołuje łzy smutku, ale i złości. Wydarzenia, które na bardzo długo poróżniły dwie rodziny, złamały nie jedno serca (nawet moje),ale co najgorsze rozdzieliły Violet i Willa na dobre pięć lat. Dorośli już bohaterowie spotykają się w tym samym domku, tylko tym razem posiadają inny bagaż. Bagaż wypchany jest emocjami, pełen jest nieprzepracowanych odczuć, żalu i głęboko schowanej ‘kieszonki’ z uczuciami. Poziom emocjonalny ze strony na stronę był u mnie coraz wyższy. Cały czas śmiałam się i za chwile czerwieniłam niczym nastolatka, przeżywając pierwsze miłosne uniesienia razem z Violet. Cały czas rodziło się we mnie pytanie, co wydarzyło się pięć lat temu w domku letniskowym w Maine. Wydarzenia mocno się zagęszczają, cudowna bańka miłości Willa i Violet puchnie, moment, w którym pęka jest dosłownie druzgocący. Poznaję przyczynę negatywnych emocji towarzyszących głównej bohaterce, ale także pozostałym postaciom, ich ból i żal jest namacalny. Autorka wszystkie te emocje przeplata z tęsknotą i potrzebą bliskości, w tak mocny i autentyczny sposób przybliża przeżycia bohaterki, że z czasem, można się z nią utożsamić, poczuć jej ból. N.S.Perkins w bardzo fajny sposób rozkłada całą fabułę mieszając czasy teraźniejsze z przeszłością, dzięki czemu wiedziałam z czego wynikają dane zachowania. Poznałam każdego członka rodziny Mitchell-ów i Seaberg-ów, poczułam z nimi więź, która tak nagle została zerwana. Stając się świadkiem tego jak Violet i Will pozwalają sobie na okazanie długo skrywanych uczuć, ich spotkanie po latach i wydarzenia, które mają później miejsce, sprawiają, że bohaterowie całej powieści są mi bardzo bliscy. Czytając czułam zapach oceanu i morskiej soli, ale też trawy cytrynowej, która Violet przyprawiała o poczucie bezpieczeństwa. Cudownie ciepła powieść, która potrafiła mnie rozśmieszyć, przyprawić o rozgrzane policzki i mrowienie na całym ciele, ale także zasmucić i pogrążyć się w żalu razem z bohaterami. Radość, która rozpiera bohaterów w epilogu jest wręcz zaraźliwa. Dawno nie czytałam książki, która tak mocno otuliłaby moje serce i pozostała w nim na dłużej.
Oceny książki The Infinity Between Us
837 użytkowników ma tytuł The Infinity Between Us na półkach głównych- Przeczytane 472
- 2023 28
- Legimi 15
- E-book 7
- 2025 6
- 2024 6
- Romans 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Infinity Between Us
Początkowo książka bardzo mi się podobała, przynajmniej dopóki nie doszły sceny 18+ które były straaasznie cringowe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę, że naprawdę da się napisać sceny łóżkowe bez używania takich słów jak guziczek, czy takich zwrotów jak grzeczna dziewczynka albo dojdź dla mnie... To był największy minus tej powieści, istnieją o wiele lepsze książki w tej kategorii
Uwielbiam. Nie mogłam się od tej książki oderwać, zdecydowanie polecam. Główna bohaterka jest urocza i bardzo ją polubiłam, zaś Will -główny bohater swoją obecnością sprawiał, że tą książkę pokochałam bezpowrotnie.
Dałabym jej nawet 11/10 ale nie mogę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCodziennie o niej myślę i uważam, że każda osoba, która lubi czytać romanse pochłonie tą historię!
Dałabym jej nawet 11/10 ale nie mogę.
Książka, o której zapomnisz moment po przeczytaniu. Przeciągnięta i bardzo przewidywalna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„The Infinity Between Us” N.S. Perkins, to książka, którą dostałam w prezencie zaraz po oficjalnej premierze w naszym kraju. Okładka mnie nie zachwyciła, opis nie wzbudził większych emocji, dlatego odłożyłam ją na półkę, nie wciągając jej na listę publikacji, które miałam zamiar przeczytać w najbliższym czasie. Jednak teraz, gdy szukałam w sieci książek z dwoma liniami czasowymi, by zaliczyć kolejną przeczytaną książkę w ramach akcji #celowaniewczytanie właśnie ona pojawiła się w wynikach, jako pierwsza. Właśnie dlatego postanowiłam dać jej wreszcie szansę. Czy zatem historia Violet i Willa przypadła mi do gustu? Już spieszę z wyjaśnieniem.
Zacznę od tego, że uwielbiam romanse z motywem od przyjaciół do kochanków i drugiej szansy, dlatego nie mam zielonego pojęcia, jak to się stało, że porzuciłam tę książkę na tak długi czas, stwierdzając, że nie będzie to coś, co mi się spodoba. Nie jestem w stanie tego wytłumaczyć i biję się w pierś, że do tego doszło, bo okazało się, że historia Violet i Willa to naprawdę świetna opowieść o tym, jak jedna zła decyzja pociąga za sobą lawinę zdarzeń.
Bardzo podobało mi się to, że autorka przedstawiła losy głównych bohaterów z dwóch perspektyw — teraźniejszości, czyli ponownego spotkania Willa i Violet po latach oraz przeszłości, co pozwoliło czytelnikom nie tylko dowiedzieć się, jakie wydarzenie sprawiło, że para nie miała ze sobą kontaktu przez kilka lat, ale również zaobserwować rodzące się między nimi uczucie.
Podczas lektury „The Infinity Between Us” czułam się tak, jakbym była jedną z postaci drugoplanowych, która obserwuje wydarzenia z pierwszego rzędu, wdychając morską bryzę i wygrzewając kości na piaszczystej plaży. Nie wiem, czy to kwestia tego, że z utęsknieniem wyczekuje urlopu i chwili odpoczynku od natłoku codziennych obowiązków, czy faktycznie historia stworzona przez N.S. Perkins była aż tak magiczna, że pozwoliła mi, chociaż na chwilę przenieść się tysiące kilometrów od miejsca zamieszkania, ale zapewniam, że było warto! Dlatego, jeżeli jeszcze nie mieliście okazji poznać tej historii, serdecznie wam ją polecam!
„The Infinity Between Us” N.S. Perkins, to książka, którą dostałam w prezencie zaraz po oficjalnej premierze w naszym kraju. Okładka mnie nie zachwyciła, opis nie wzbudził większych emocji, dlatego odłożyłam ją na półkę, nie wciągając jej na listę publikacji, które miałam zamiar przeczytać w najbliższym czasie. Jednak teraz, gdy szukałam w sieci książek z dwoma liniami...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„The Infinity Between Us” to wyjątkowa opowieść o miłości, która przetrwała lata rozłąki, bólu i niewyjaśnionych wydarzeń. Już od pierwszych stron książka pochłania czytelnika swoją atmosferą – pachnącą słońcem, solą morską i wspomnieniami młodzieńczych wakacji. Violet i Will to bohaterowie z krwi i kości, których relacja rozwija się naturalnie, z delikatnością i emocjonalną głębią. Dwutorowa narracja pozwala lepiej zrozumieć ich przeszłość i buduje napięcie wokół tragedii, która ich rozdzieliła.
Autorka subtelnie ukazuje proces dorastania, uzdrawiania ran i odnajdywania siebie na nowo. Violet, jako dziewczyna zmagająca się z traumą, zdobywa serce czytelnika swoją siłą i wrażliwością. Will zaś to bohater, który łączy w sobie czułość i determinację – nie da się go nie lubić. Powrót do domku nad oceanem to nie tylko powrót do wspomnień, ale i do dawno niewypowiedzianych uczuć. Historia urzeka prostotą, emocjonalną szczerością i ciepłem, mimo że porusza trudne tematy. To książka, która zostaje z czytelnikiem na długo po przeczytaniu ostatniej strony. Polecam ją każdemu, kto pragnie przeżyć coś pięknego, bolesnego i zarazem prawdziwego.
„The Infinity Between Us” to wyjątkowa opowieść o miłości, która przetrwała lata rozłąki, bólu i niewyjaśnionych wydarzeń. Już od pierwszych stron książka pochłania czytelnika swoją atmosferą – pachnącą słońcem, solą morską i wspomnieniami młodzieńczych wakacji. Violet i Will to bohaterowie z krwi i kości, których relacja rozwija się naturalnie, z delikatnością i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFascynujące, że dwie tak podobne do siebie książki: ta oraz "Każde kolejne lato" Carley Fortune, zostały wydane w odstępie dwóch tygodni od siebie w maju 2022 roku. Nie sposób nie porównywać tych dwóch pozycji, niestety, moim zdaniem, na korzyść tej drugiej. Nie rozumiem dlaczego tytuł książki został pozostawiony w oryginale, przecież chyba nic się nie traci w tłumaczeniu, a są nawiązania do tytułu i jeśli ktoś nie zna angielskiego to nie zrozumie. Historia jest interesująca ze względu na zagadkowe wydarzenie, które zmienia wszystko, ale czytelnicy dowiadują się o tym dopiero pod koniec. Zakończenie zupełnie mi się nie podobało - było "na siłę" w wielu aspektach o których nie będę spoilerować. Trochę popsuło to dla mnie odbiór całości, bo książka ma pozytywne elementy - charakter bohaterów jest realistyczny szczególnie prokrastynacja głównej bohaterki. Ogólnie to polecam, jeśli ktoś szuka takiego "Jeziora marzeń" dla Gen-Z, ale "Każde kolejne lato" bardziej polecam.
Fascynujące, że dwie tak podobne do siebie książki: ta oraz "Każde kolejne lato" Carley Fortune, zostały wydane w odstępie dwóch tygodni od siebie w maju 2022 roku. Nie sposób nie porównywać tych dwóch pozycji, niestety, moim zdaniem, na korzyść tej drugiej. Nie rozumiem dlaczego tytuł książki został pozostawiony w oryginale, przecież chyba nic się nie traci w tłumaczeniu,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna opowieść o przyjaźni, stracie i drugiej szansie.:-)
Piękna opowieść o przyjaźni, stracie i drugiej szansie.:-)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna historia. Przez 80% czasu miałam łzy w oczach .. z różnych powodów, wzruszenie, smutek … Ale warto, naprawdę warto 🏄🏼♂️🌅🌊🏄♀️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGeneralnie całkiem fajna pozycja, jedyne co to trochę się zawiodłam ta cala 'tajemnica'. Myślałam, ze to będzie cos co urwie mi łeb i poskłada na pół. 🤣 Niestety zawiodłam się, uważam, ze cały ten powód, który Violet miała, aby złościć się na Willa był za przeproszeniem Z DUPY. Serio. To dla mnie najbardziej na minus. Poza tym książka przyjemna, lekka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajna książka/obyczajówka/romans na wakacje/lato. Dwie linie czasowe - wielka przyjaźń dwóch rodzin, najlepsi przyjaciela, coś co wydarzyło się w przeszłości co ich zniszczyło. Polecam!