ArtykułyNowa powieść Wojciecha Chmielarza - przeczytaj fragment!
LubimyCzytać1
ArtykułyAlfabet pisarza: Adam Przechrzta
LubimyCzytać4
Artykuły„Kosmiczna kuźnia. Bastion Boga”: co kryje niebo?
LubimyCzytać4
ArtykułyWielka sztuka, zakazane miłości i biblioteka pośród ruin. Nowości pod patronatem Lubimyczytać.
LubimyCzytać2
Strzygoń

- Henryk Zamroz (tom 1)
- 2023-04-17
- 2023-04-17
Kup Strzygoń w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Strzygoń
"Strzygoń" Artura Żurka to literacka podróż na wschodnie rubieże Polski, gdzie pensjonat Strzygoń staje się areną dla dramatu letników. Zapomniany pisarz i burzliwa nawałnica tworzą tło dla intrygującej sytuacji, gdzie odcięci od świata bohaterowie muszą zmierzyć się ze swoimi mrocznymi tajemnicami. Mimo dynamicznej fabuły nie brakuje chaotycznych momentów, które powodują trudności w zrozumieniu głównego przesłania. Autor buduje napięcie poprzez niewytłumaczalne zdarzenia, jednak nie zawsze dostarcza satysfakcjonujących odpowiedzi, co powoduje uczucie niedosytu. W miarę jak akcja rozwija się w pensjonacie Strzygoń, zanurzamy się głębiej w psychologiczne labirynty postaci, które skazane są na wspólne przeżycie w tej izolacji. Mroczna atmosfera podkreślona burzą i dziką przyrodą tworzy niepowtarzalny klimat. Bohaterowie, mimo że umieszczeni w nietypowej sytuacji, czasem wydają się nieco schematyczni. Nie zawsze ich zachowanie jest intuicyjne czy zgodne z wcześniej wykreowanym obrazem, co wpływa na trudność w identyfikacji z bohaterami. Chociaż idea zbrodni i tajemnicy w ustronnej scenerii ma potencjał, to sposób, w jaki autor prowadzi fabułę, czasem sprawia, że czujemy się zagubieni w gąszczu wątków. Wątpliwości co do motywacji postaci oraz chaotyczny rozwój wydarzeń mogą utrudnić pełne zanurzenie się w historii. Choć "Strzygoń" wprowadza elementy mroku i tajemniczości, oczekiwania wywołane intrygującym prologiem nie zostały, u mnie, w pełni zaspokojone. Książka zapewnia pewną dawkę napięcia, ale jej chaotyczna struktura i niezadowalające rozwiązania mogą podzielić czytelników. Dla tych, którzy poszukują nieprzewidywalnych historii, "Strzygoń" może stanowić fascynujące wyzwanie, jednak dla innych może pozostawić pewien niedosyt. Warto jednak podkreślić, że "Strzygoń" przyciąga uwagę nie tylko poprzez elementy kryminalne, ale także poprzez opis dzikiej przyrody i odizolowanego pensjonatu, co tworzy malowniczą scenerię dla dramatycznych wydarzeń. Opisy krajobrazów, potrafią wzbudzić zainteresowanie i wywołać atmosferę niepokoju. Niezaprzeczalnym atutem książki jest umiejętność autora w kreowaniu napięcia, zwłaszcza w momentach krytycznych.Mimo pewnych mankamentów potrafi zaskoczyć, rzucając nieoczekiwane zwroty akcji. Moment zabójstwa księży w prologu jest zdecydowanie chwytliwy i intrygujący, choć późniejszy rozwój tego wątku jest rozczarowujący. "Strzygoń" Artura Żurka, mimo pewnych trudności z logiką fabularną i niekonsekwentnym rozwojem postaci, zdaje się eksperymentem literackim. Twórcze podejście do struktury narracyjnej i odważna próba połączenia różnych elementów literackich mogą przyciągnąć czytelników poszukujących czegoś nietypowego. Jednak dla tych, którzy oczekują klarowności i logicznego rozwinięcia wątków, "Strzygoń" może stanowić wyzwanie.
Oceny książki Strzygoń
- Legimi 6
- 2025 4
- Kryminał 4

Cytaty z książki Strzygoń
"Przy następnym trupie będziemy jeszcze lepsi" , pomyślał pisarz. "Jakim następnym? Odbija mi".
- A ja dopiero przyjechałem i zaczyna mi się podobać. - Emil krótko się uśmiechną. - Jak angielski kryminał, taka Agatha Christie, odludzie, obcy sobie ludzie w zamknięciu, skazani na siebie, a zło czyha wszędzie dookoła.. tylko niestety nic się nie dzieje - rozłożył ręce - żadnego trupa.
Rozwiń Zwiń - Co z nim zrobimy? - wyszeptał Krzysztof.
- Co to za pytanie? Tak ci się spodobało topienie w bagnie? - zapytał Henryk.
- Co z nim zrobimy? - wyszeptał Krzysztof.
- Co to za pytanie? Tak ci się spodobało topienie w bagnie? - zapytał Henryk.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Strzygoń
Odludne miejsce z dala od cywilizacji, pechowy splot wydarzeń, który zupełnie odcina budynek od świata oraz morderstwo, za które odpowiedzialny może być każda z przebywających w nim osób. Było to udane spotkanie z nowo "poznanym" autorem i jego twórczością. Książkę czyta się dobrze, a fabuła jest mroczna, gęsta i trzyma w napięciu do samego końca.
Bohaterowie nieźle wykreowani, choć nie polubiłam żadnego z nich.
Klimat grozy i to jak autor wodzi nas za nos plus szczypta tajemnic daje ogólnie dobry thriller.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterowie nieźle...
Świetna powieść, fantastyczna zabawa, pełna ciekawych wątków przygoda. Polecam
Świetna powieść, fantastyczna zabawa, pełna ciekawych wątków przygoda. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMały pensjonat "Strzygoń". To tu przebywa pisarz, który próbuje ukończyć swoją najnowszą książkę. To do tego właśnie uroczego pensjonatu, przyjeżdża młode małżeństwo i nie wiedzieć czemu, od razu widać, że przed czymś uciekają. Wschodnia granica. Piękne tereny, ale każdy, kto tam choć raz był, wie, że tam życie płynie innym torem i trochę wolniej. Są to również tereny, gdzie wielu uciekinierów próbuje przedostać się przez nasze granice, aby uciec do lepszego, jak im się wydaje, świata.
Wydawałoby się, że dobry kryminał musi mieć ogromna przestrzeń. No nic bardziej mylnego. Już mistrzyni kryminałów Aghata, nauczyła nas, że w jednym pomieszczeniu można zamknąć pięć osób i stworzyć arcydzieło. Autor poszedł w podobnym kierunku i zamykając wszystkie osoby w pensjonacie i w jego pobliżu, stworzył historię pełną napięcia i niedomówień.
Na domiar złego, potężna wichura sprawia, że wszyscy zostają uwięzieni i nie mają możliwości odwrotu, a uwierzcie mi, powód, aby opuścić to miejsce, znajduje się natychmiast. Tu ludzie giną, mało tego, tu ludzie muszą zginąć i jakby było mało, muszą zaginąć również ślady po nich, tak aby nikt nie odkrył sprawców i ich motywów. Oczywiście będąc w tym malowniczym rejonie kraju, mamy do wyboru nie tylko lasy, ale również i bagna, które przyjmują wszystko, co w nie wpadnie.... Ojjjj, okrutnie jest i strasznie.
Autor równie świetnie nakreślił psychozę strachu i wpływ na innych ludzi. Manipulacje, które powodują, iż wszyscy, chcąc nie chcąc uczestniczą w tragicznych wydarzeniach, wierząc, że postępują słusznie i sprawiedliwie. Ta "zbiorowa odpowiedzialność", była dla mnie najbardziej przerażająca, gdyż najstraszniejszym było uświadomić sobie, że nikt, absolutnie nikt, nie sprzeciwił się, nie powiedział "nie" i nie zatrzymał tej lawiny zdarzeń.
Każdy z mieszkańców ma swoje powody i chęć zakopania swoich tajemnic, a serio, jest ich mnóstwo. Do tego pojawia się detektyw, a także sprawca innych morderstw i to zaczyna się pięknie zazębiać, stwarzając bardzo spójną historię, w której czasami przecieramy oczy ze zdumienia.
Podobał mi się ten kryminał. Raz ze względu na miejsce, dwa ze względu na wątki, których i owszem było bardzo dużo, ale nie powodowało to zagubienia w całej historii. Dla mnie na plus i na pewno sięgnę po inne książki autora (a na pewno w pierwszej kolejności skończę tę serię)
Mały pensjonat "Strzygoń". To tu przebywa pisarz, który próbuje ukończyć swoją najnowszą książkę. To do tego właśnie uroczego pensjonatu, przyjeżdża młode małżeństwo i nie wiedzieć czemu, od razu widać, że przed czymś uciekają. Wschodnia granica. Piękne tereny, ale każdy, kto tam choć raz był, wie, że tam życie płynie innym torem i trochę wolniej. Są to również tereny,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZapowiadało się na świetny kryminał jednak im dalej tym gorzej a sam koniec pisany według mnie na siłę, żeby tylko skończyć
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezwykle wciągnęło mnie od momentu, gdy ktoś został zamordowany i to, jak autor pokazał reakcję pozostałych bohaterów na tę śmierć. Nie spodziewałam się takich wydarzeń i ciężko było przewidzieć następne sceny, co naprawdę intrygowało. Odrobinę warto popracować nad stylem, by postacie wydawały się bardziej realistyczne. W szczególności na początku wydawały się ciut sztuczne. Sam koncept i fabuła rewelacyjne
Niezwykle wciągnęło mnie od momentu, gdy ktoś został zamordowany i to, jak autor pokazał reakcję pozostałych bohaterów na tę śmierć. Nie spodziewałam się takich wydarzeń i ciężko było przewidzieć następne sceny, co naprawdę intrygowało. Odrobinę warto popracować nad stylem, by postacie wydawały się bardziej realistyczne. W szczególności na początku wydawały się ciut...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPewien pisarz zaszywa się w małej miejscowości.. Jest sam z właścicielami i to mu się podoba. Wszechogarniający spokoj i cisza to coś czego potrzebuje.. Jednakże do pensjonatu przybywają goście z Krakowa.. Mężczyzna nie jest zadowolony, ale musi jakoś to przeżyć.. Wszystko jest ok do czasu.. Ginie pewna dziewczyna, i wszyscy wzajemnie się podejrzewają.. Kto zabił dziewczynkę? Ktoś obcy czy jednak ktoś z domowników? Prawda okazuje się jednak zupełnie inna..
Pewien pisarz zaszywa się w małej miejscowości.. Jest sam z właścicielami i to mu się podoba. Wszechogarniający spokoj i cisza to coś czego potrzebuje.. Jednakże do pensjonatu przybywają goście z Krakowa.. Mężczyzna nie jest zadowolony, ale musi jakoś to przeżyć.. Wszystko jest ok do czasu.. Ginie pewna dziewczyna, i wszyscy wzajemnie się podejrzewają.. Kto zabił...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomysł fajny, ale z czasem wytraciła impet i jakoś taki niezainteresowany ją kończyłem. Niemniej jednak większość książki czytała się dobrze. Podlasie, bagna i zaciszny pensjonat, no nie było tak dobrze jak brzmi, ale bez tragedii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa, dobrze przemyślana historia zachęcająca czytelnika do przemyśleń.
Ciekawa, dobrze przemyślana historia zachęcająca czytelnika do przemyśleń.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietny kryminał. Akcja wartka, ciągle coś się dzieje. Do samego końca nie wiadomo kto zabił i wcale nie jest to takie oczywiste jak w niektórych powieściach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wciąga od pierwszego rozdziału i trzyma w napięciu aż do końca. Mroczny klimat powieści sprawiał, że naprawdę czekałam aż zaraz wyskoczy tytulowy demon, który wszystkich pozabija :) Intryga bardzo zgrabnie poprowadzona i do końca nie było pewności kto tu rozrabia.
Polecam, dobry kryminał w stylu Agathy Christie.
Ocenę obniżam za samo zakończenie, które jednak pozostawia lekki niedosyt. Tak jakby autor za szybko chciał skończyć i pewne wątki po prostu urwał - nie to, żeby ich nie domknął, po prostu szybko je wyjaśnił.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam, dobry kryminał w stylu Agathy Christie.
Ocenę obniżam za samo zakończenie, które jednak...