Wianki i wiano

- literatura obyczajowa, romans
- Zakryte lustra (tom 2)
- 2023-04-25
- 2023-04-25
Silne kobiety, wielkie emocje, historyczne tło i codzienność ziemiańskiej rodziny – skromny dworek w Przylipiu jest świadkiem życia mieszkańców, ich zwyczajów, porywów serca, nadziei i rozczarowań.
Fragmenty opowieści inspirowane są prawdziwymi wydarzeniami.
Po upadku Powstania Listopadowego dotkliwe represje nie omijają Przylipia, mimo to rodzina Stalickich stara się żyć rytmem znanym od pokoleń. Rodzą się nowe uczucia, dzieci dorastają, ale pewne sprawy pozostają bez zmian.
Zagmatwana miłość stawia przed bohaterami trudne wybory, a dorastająca Zosia czuje, że chce od życia czegoś więcej niż kształcenia na wzorową panią domu.
Kup Wianki i wiano w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Wianki i wiano
" Wianki i wiano" to kontynuacja zawiłych losów rodziny Stalickich, osadzona w burzliwych realiach pierwszej połowy XIX wieku, tuż po upadku Powstania Listopadowego. Autorka z niezwykłą dbałością o szczegóły oddaje atmosferę epoki, ukazując codzienność ziemiańskiego dworku w Przylipiu, gdzie tradycja ścierała się z pragnieniem zmian. Mieszkańcy dworku wiedli spokojne życie oddając się pracom wraz z upływającymi porami roku. Wszyscy ciężko pracowali i cieszyli się wolnymi chwilami w towarzystwie rodziny i przyjaciół. Pielęgnowali stare tradycje i zwyczaje. Życie upływało w spokoju, czasem zakłócane niespodziewanymi wydarzeniami. Jak w każdej rodzinie nie obyło się bez rodzinnych dramatów i trudnych wyborów. Każdy dzień przynosił nadzieję i rezygnację, wiarę i zwątpienie, odwagę i trwogę. Władze carskie mściły się za bunt Polaków. Polowali na powstańców, skazywali na śmierć, odbierali majątki, wysyłali na zsyłkę. W Warszawie rządził człowiek cara. Zlikwidowano polskie pieniądze, armię, sejm i szkoły. W urzędach rządzili Rosjanie. Dworku w Przylipiu nie ominęli carscy żandarmi, niosąc ze sobą kolejne nieszczęścia. Mimo trudnych czasów bohaterowie byli pełni wiary i nadziei na lepsze jutro. Antonina odrzucała awanse Edwarda, który otrząsnął się po śmierci ukochanej żony. W jej sercu i pamięci pozostał ktoś inny. Nie kochała Edwarda, lecz po długich zabiegach z jego strony zgodziła się zostać jego żoną. Edward czuł się w związku bardzo samotny. Jego żona była zimna i niedostępna. Macochy nie akceptował syn Edwarda Staś jawnie okazując jej swoją wrogość, natomiast uwielbiała ją mała Zosia. Antonina bardzo starała się zastąpić swoim pasierbom matkę, lecz nie zawsze jej to wychodziło. Rozalii nie zawsze podobało się zachowanie Antoniny, która za bardzo się szarogęsiła. Stasiu tak jak obiecał swojej ukochanej, zmarłej mamie opiekował się siostrą, strzegł jej i jej majątku. Nieoczekiwanie rodzina powiększyła się o chłopca, który przeżył tragedię utraty rodziny. Dobrze dogadywał się ze Stasiem, a z Zosią spędzał wiele czasu snując marzenia o przyszłości, że zostanie jego żoną. Mała Zosia była pupilką rodziny i służby. Mimo młodego wieku dużo czasu spędzała w kuchni, ucząc się różnych rzeczy. Interesowało ją wszystko, z ciekawością poznawała nowy świat. Miała swoje zdanie w wielu kwestiach, a zdaniem babci robiła się coraz bardziej krnąbrna i zuchwała. Często też buntowała się przeciwko przyjętym konwenansom. Obwiniała się o śmierć babci, którą bardzo przeżyła. Żałoba ogarnęła domowników i wszyscy wiedzieli, że nie będzie tutaj jak dawniej bywało. Do dworku przybyła nowa ochmistrzyni, która choć nie była lubiana, trzymała wszystko i wszystkich twarda ręką. Dostrzegała to czego inni nie widzieli. W kuchni niepodzielnie rządziła Aniela, pomagały się sepleniąca Kazia i lubiąca snuć opowieści Wiesia. Wszystkie były bardzo sympatyczne i dały się lubić. Piękne są opisy przyrody zmieniających się pór roku. Opisy sugestywne i poruszające. Autorka poruszyła ważne tematy. Miłość długo skrywaną i miłość niedozwoloną, utratę bliskich osób i radzenie sobie z żałobą po nich. Lojalność i dokonywanie trudnych wyborów. Wiarę i niepodległość ojczyzny i walkę z wrogiem. To powieść, która nie tylko wciąga ale i zmusza do refleksji nad rolą kobiet w historii i ich nieustannej walce o godność i niezależność. To piękna i dojrzała kontynuacja, która zadowoli miłośników sag rodzinnych i tych którzy cenią literaturę z historycznym tłem.
Oceny książki Wianki i wiano
- Legimi 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wianki i wiano
Bardzo dobra,2 tom sagi.
Bardzo dobra,2 tom sagi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Wianki i wino” to drugi tom cyklu Zakryte lustra”. Po upadku powstania listopadowego dotkliwe represje nie omijają Przylipia. Na każdym kroku czuć niepokój, strach i niepewność. Rodzina Stalickich stara się żyć według starych zwyczajów znanych od pokoleń. Dorastająca Zosia czuje, że chce żyć inaczej. W dworku zamieszkują silne kobiety, natomiast mężczyźni na czele z Edwardem objawiają się jasko bezradni i słabi, skłonni do rozrywek i dobrej zabawy, ale niekoniecznie do walki z wrogiem. Edward nie ma szczęścia do kobiet- najpierw zmarła mu Eliza, o drugą żonę długo zabiegał i w końcu kiedy wzięli ślub okazała się oziębła, by na koniec zniknąć z życia Edwarda. Ponownie zakochuje się z wzajemnością w Malwinie i bierze z nią cichy ślub.
Po śmierci Rozalii w dworku czuć brak gospodyni, niby służba wie doskonale co ma robić, jednak brak jej jest odczuwalny. Do Przylipia dołącza ocalony chłopiec Imre, oraz ochmistrzyni Elżbietka .To kolejna silna kobieta, umiejąca zarządzać i gospodarzyć. W powieści jest wiele zwrotów akcji i mnóstwo emocji, a zakończenie tej części jest bardzo zaskakujące.
„Wianki i wino” to drugi tom cyklu Zakryte lustra”. Po upadku powstania listopadowego dotkliwe represje nie omijają Przylipia. Na każdym kroku czuć niepokój, strach i niepewność. Rodzina Stalickich stara się żyć według starych zwyczajów znanych od pokoleń. Dorastająca Zosia czuje, że chce żyć inaczej. W dworku zamieszkują silne kobiety, natomiast mężczyźni na czele z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEwa Cielesz pięknie pisze. Na Nobla! Premią jest przypomnienie zwyczajów naszych przodków.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy tom postanowiłam potraktować jako przydługi wstęp i z tego względu wydawał się jeszcze ok. Nie mogę tego samego powiedzieć o kontynuacji sagi rodzinnej rodu Salickich.
Tło historyczno-obyczajowe, które miało swoją wartość, rozmyło się w tanim romansie ze szczęśliwym zakończeniem.
Dla mnie to tyle. Nie sięgnę po kolejne tomy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNagromadzenie silnych postaci kobiecych zbyt duże jak na mój gust i na tak mały dworek. Edward przypomina śniętą rybę - facet płynie z prądem, za to całą resztą steruje otaczający go babieniec.
Tło...
Bardzo dobrze się czyta, skomplikowane losy ziemiańskiej rodziny w XIX wieku po upadku listopadowego powstania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku trochę nudnawa, ale z czasem się rozkręca.
Na początku trochę nudnawa, ale z czasem się rozkręca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo przeczytaniu pierwszego tomu cieszyłam się, że mam drugi, a dokładniej mówiąc- najlepiej mieć całą serię nim zacznie się czytać, bo jest to historia, od której ciężko się oderwać. Autorka pisze tak pięknie, że ciągle chce się wiedzieć co dalej.
Po upadku Powstania Listopadowego mieszkańcy Przylipia mimo represji, strachu o jutro, o przyszłość ojczyzny starają się żyć normalnie. Do tej pory było tu bezpiecznie, zamieszki były w Warszawie, jednak obecnie to się zmieniło, jest coraz bardziej niebezpiecznie, wszelkie przejawy patriotyzmu są karane. Dzieją się straszne rzeczy, żołnierze cara mordują, grabią majątki i podpalają.
Edward długo zabierał o Antoninę, ta wreszcie ulega i biorą ślub. Niestety musiał być skromny, gdyż przez udział kobiety w powstaniu są narażeni.
Antonina zmieniła się, nie podoba mi się, chce zaznaczyć swoją pozycję, a wiadomo, że dwie gospodynie w jednym majątku to po prostu nie może się udać. Edwarda mi żal, nie ma szczęścia do kobiet- najpierw zmarła mu Eliza, druga żona jest oziębła.
Niestety człowiek jest istotą śmiertelną, tak więc i w Przylipiu przyjdzie mieszkańcom pogodzić się ze stratą bliskich. Po śmierci Rozalii czuć brak gospodyni, niby służba wie doskonale co ma robić, jednak brak jej jest odczuwalny. W dworku zrobiło się pusto, służby jest więcej niż państwa. Bardzo brakuje mi seniorki rodu i trudno zaakceptować tak nagłą śmierć.
Do Przylipia dołączają nowe postacie- ocalony chłopiec Imre, oraz ochmistrzyni Elżbietka.
Zjawia się też Malwina, a serce Edwarda znów mocniej zabije.
"Dość krzywdy kobiet. Od stuleci tyle się zmienia. Wojny, powstania, rewolucje i ewolucje. Kobiety wciąż traktowane są jak należne mężczyznom trofea".
Niezmiennie rytm życia w Przylipiu wyznaczają pory roku oraz święta. Dzieci dorastają, rodzą się nowe uczucia.
Życie biegnie dalej. Żal mi ludzi, którym przyszło żyć w takiej Polsce, w kraju którego nie było na mapach... Aż trudno sobie to wyobrazić, nie mogli żyć swobodnie w swoim kraju! Ponownie odczuwam wdzięczność, że żyję tu gdzie żyję i w takim, a nie innym czasie.
Autorka pięknie kreuje nam obraz, oddaje klimat epoki, wspaniałe opisy zarówno przyrody, otoczenia jak i domowej krzątaniny. To wszystko sprawia, że czytając czujemy się świadkami opisywanych wydarzeń. Lektura dostarcza ogromu emocji.
A zakończenie tej części mocno zaskakuje. Tak więc trzeba od razu sięgnąć po kolejny tom.
Jestem zachwycona historią rodu Stalickich. Przypomnę, iż inspirowana jest prawdziwymi wydarzeniami.
Idealna lektura dla lubiących sagi rodzinne, powieści osadzone w dawnych czasach, czy z tłem historycznym.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo upadku Powstania Listopadowego mieszkańcy Przylipia mimo represji, strachu o jutro, o przyszłość ojczyzny starają się żyć...
Losy tych bohaterów pozwalają dostrzec tak wiele ...Oj wiele😊😉😊
Losy tych bohaterów pozwalają dostrzec tak wiele ...Oj wiele😊😉😊
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna kolejna część, czytając i słuchając lektorki przenosiłam się do tamtych miejsc. Opisy zwyczajów, sytuacji, przyrody, bohaterów wszystko tak obrazowo napisane. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to8/10
8/10