Piekło kobiet Iranu

- 2023-03-21
- 2023-03-21
Ulice Iranu spływają krwią młodych ludzi zabijanych w imię Allaha, na rozkaz bezdusznych starców w turbanach.
Historię Iranu naznaczyły rewolucje, w których mężczyźni walczyli o władzę. Właśnie trwa kolejna. W tej o wolność walczą głównie kobiety…
Jina Amini przyjechała w odwiedziny do swojego brata. Gdy wysiadła z pociągu, została aresztowana przez irańską policję religijną. Podobno jej ubranie było niezgodne z zasadami islamu. Zapłaciła za to życiem. Po krótkim pobycie na komisariacie wpadła w śpiączkę, z której już nigdy się nie obudziła. Jej śmierć wywołała lawinę protestów.
Ani jednej więcej! Iranki ruszyły na ulice, które wkrótce spłynęły krwią… Kobiety zrywały z głów hidżaby i paliły je, ścinały publicznie włosy. Rządzący krajem duchowni bez wahania wysłali przeciw nim bojówki gotowe do zabijania. Protestujące kobiety i wspierający je mężczyźni są mordowani, wtrącani do więzień, torturowani, porywani, giną w niewyjaśnionych okolicznościach, ale zgodnie twierdzą, że będą walczyć, dopóki nie uwolnią Iranu od krwawego reżimu islamskich fundamentalistów.
To poruszająca historia niezwykłego narodu, który pragnąc wolności, obalił reżim próżnego szacha, by stać się zakładnikiem okrutnego duchownego.
Kup Piekło kobiet Iranu w ulubionej księgarni
Oceny książki Piekło kobiet Iranu
344 użytkowników ma tytuł Piekło kobiet Iranu na półkach głównych- Przeczytane 208
- 2023 16
- Legimi 7
- 2024 6
- Literatura piękna 4
- 2025 3
Tagi i tematy do książki Piekło kobiet Iranu
Cytaty z książki Piekło kobiet Iranu
Kiedy nie masz już wiary w człowieka, zostaje ci tylko wiara w Boga. Jeśli on nie istnieje, to nawet lepiej, nie może cię skrzywdzić.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Piekło kobiet Iranu
Totalnie nie czaję, czemu niektórzy mają autorowi za złe duża ilość umieszczonej w książce historii Iranu. Przecież o takich rzeczach trzeba mówić, bo historia lubi się powtarzać, a nie zamiatać pod dywan….
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to prosta książka w odbiorze. Trochę ciężko się czyta ze względu na rys historyczny. Jednak warto przeczytać, ponieważ otwiera oczy na to co się dzieje w Iranie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tobardzo ciekawa, pierwszy raz miałam do czynienia z tym tematem
bardzo ciekawa, pierwszy raz miałam do czynienia z tym tematem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTemat ważny, ale historia mało ciekawa.
Temat ważny, ale historia mało ciekawa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety na tej książce kończe z książkami Pana Marcina, ponieważ im dalej tym coraz gorzej mi się czytało. Tej książki z uwagi na zbyt dużo opisu historycznego nie mogłam dokończyć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja pierwsza książka autora, nie pierwsza w tej tematyce. Jednak ta wydaje się najbardziej wiarygodna, bogata w prawdziwe wydarzenia. Trudno mi o książce o takiej tematyce napisać, że jest fajna. Niezwykle ciekawa i z pewnością nie ostatnia. Jak znam się przesłucham wszystkie.
Przerażajace jest to, że takie rzeczy teraz nadal mają takie miejsce. Aż brak mi słów! Nie do uwierzenia, kraj w którym chorzy mężczyźni (bo nie twierdzę, że wszyscy) pod przykrywką religii (co jest wyjątkowo obrzydliwe i oburzające) manipulują prawem pod swoje potrzeby, zachcianki czy zwykłe widzi mi się.
Trudna, smutna, okrutna i nie do uwierzenia. Pozostaje w sercu i głowie na długo.
Warto przeczytać i po raz któryś pozostaje mi podziękować za to, że mogłam urodzić się w wolnym kraju. Bo czytając nasuwa się myśl jak niewiele zależy od nas samych…
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzerażajace jest to, że takie rzeczy teraz nadal mają takie miejsce. Aż brak mi słów! Nie do...
Polecam
Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ racji tego że temat Iranu mnie interesuje to zajrzałem z ciekawości do tej książki w Empik-u raczej spodziewając się w niej jakiś banałów. Jednak po przeczytaniu paru zdań już wiedziałem że muszę to kupić. Przeczytałem jednym tchem. Wiele rzeczy na temat historii najnowszej Iranu usystematyzowałem sobie oraz dowiedziałem się istotnych szczegółów o których nie miałem pojęcia. Dzięki tej książce lepiej rozumiem przemiany społeczne jakie dokonały się w Iranie. Polecam tę książkę wszystkim którzy interesują się tym krajem, jego historią z ostatnich dekad. Szacunek dla autora przede wszystkim za to że ma pojęcie o czym pisze i za pracę jaką wykonał. Książka mówiąc kolokwialnie "trochę zryła mi banię" ze względu na ilość opisanego tam cierpienia, ale też była mi bardzo potrzebna.
Z racji tego że temat Iranu mnie interesuje to zajrzałem z ciekawości do tej książki w Empik-u raczej spodziewając się w niej jakiś banałów. Jednak po przeczytaniu paru zdań już wiedziałem że muszę to kupić. Przeczytałem jednym tchem. Wiele rzeczy na temat historii najnowszej Iranu usystematyzowałem sobie oraz dowiedziałem się istotnych szczegółów o których nie miałem...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tojak dla mnie niestety najsłabsza książka jego, oczywiscie historia Iranu jest potrzebna, ale myślę że za dużo jednak tego historycznego tła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak, jest w tej książce sporo współczesnej historii Iranu. I tak jest to potrzebne, bo bez tego byłaby to tylko historia gwałconych, torturowanych i mordowanych przez reżim kobiet i mam dziwne wrażenie, że spora część narzekających na tę pozycję właśnie tego oczekiwała. Zamiast tego, o zgrozo!, dostaliśmy książkę z kontekstem historyczno-społeczno-religijno-kulturowym, który pozwala nie tylko poznać straszne historie, ale zrozumieć czemu wciąż dzieją się w Iranie.
Książka, z tego wynika, dla ludzi poszukujących odpowiedzi, a nie taniej sensacji.
Tak, jest w tej książce sporo współczesnej historii Iranu. I tak jest to potrzebne, bo bez tego byłaby to tylko historia gwałconych, torturowanych i mordowanych przez reżim kobiet i mam dziwne wrażenie, że spora część narzekających na tę pozycję właśnie tego oczekiwała. Zamiast tego, o zgrozo!, dostaliśmy książkę z kontekstem historyczno-społeczno-religijno-kulturowym,...