Zakłamane życie dorosłych

- La vita bugiarda degli adulti
- 2023-01-18
- 2023-01-18
- Lucyna Rodziewicz-Doktór
- Ekranizacje:
- Zakłamane życie dorosłych (2023)
Giovanna dorasta w szczęśliwym inteligenckim domu w Neapolu. Dziewczynka coraz bardziej zaczyna się interesować swoim pochodzeniem i krewnymi, z którymi rodzina nie utrzymuje kontaktu. Do tej pory tylko słyszała o istnieniu siostry ojca, Vittorii. Początkowo niechętni pomysłowi odnowienia relacji rodzice w końcu ulegają córce.
Od spotkania ze zrzędliwą ciotką dorastająca Giovanna inaczej spogląda na siebie i otaczający ją świat. Poszukiwania nowego oblicza, które zastąpi uroczą dziecięcą buzię, toczą się między dwoma spokrewnionymi biegunami Neapolu, które żywią wobec siebie strach i nienawiść: miastem ze wzgórz, które przybrało maskę wytworności, i tym z dołu, kryjącym się za trywialnością i krzykliwością.
Giovanna balansuje między jednym a drugim, upada i się podnosi, zdezorientowana, bo zarówno na dole, jak i na górze nie znajduje ani odpowiedzi, ani ratunku.
Kup Zakłamane życie dorosłych w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Zakłamane życie dorosłych
Bardzo włoska w klimacie. Ellena Ferrante to tajemnicza włoska pisarka, której nie zna nikt poza jej wydawcą. Nie jest to może jej najlepsza książka, ale chyba najbardziej esencjonalnie włoska spośród tych, które do tej pory przeczytałam. Na pewno wpływ na to ma miejsce akcji - Neapol. Tutaj skondensowane są emocje i kontrasty. Emocje aż kipią, a różnica między dolnymi dzielnicami biedoty a górnymi eleganckimi enklawami inteligencji jest bardzo wyraźna. Nic nie zmienia jednak faktu, że ludzie kłamią wszędzie. Jednak u ludzi wykształconych bardziej to razi. Rodzice nastoletniej Giovanny wychowują ją w świecie ideałów w inteligenckim domu w dobrej dzielnicy Neapolu. Sami jednak dalecy są od ich stosowania. Dorastająca dziewczyna zaczyna wyczuwać te dysonanse i dociera do niej zakłamany świat jej rodziców. Wykluczona z rodziny ciotka Vittorią fascynuje Giovannę, wprowadza niepokój i chaos w poukładane do tej pory życie rodziny. Dziewczyna zaczyna eksperymentować i przesuwać granice, wystawiając na próbę swoich rodziców. „Zakłamane życie dorosłych” to tytuł adekwatny do zawartości. Nie wszystkim pasuje proza Eleny Ferrante. Ja ją lubię za prawdę i brak lukru. Ten można znaleźć u innych autorów.
Oceny książki Zakłamane życie dorosłych
2811 użytkowników ma tytuł Zakłamane życie dorosłych na półkach głównych- Przeczytane 1 688
- Chcę przeczytać 1 101
- 2021 69
- 2020 45
- 2023 34
- 2020 32
- 2022 24
- Legimi 17
Tagi i tematy do książki Zakłamane życie dorosłych

Inne materiały dotyczące książki Zakłamane życie dorosłych

„Zakłamane życie dorosłych”: kolejna powieść Eleny Ferrante zekranizowana

„Święto ognia”: ruszyły zdjęcia do ekranizacji powieści Jakuba Małeckiego

Elena Ferrante wybrała 40 ulubionych książek napisanych przez kobiety

Czytamy w weekend

Zrecenzuj najnowszą powieść Eleny Ferrante „Zakłamane życie dorosłych“

Wrześniowe zapowiedzi wydawnicze
Cytaty z książki Zakłamane życie dorosłych
-Już wiem, dlaczego cię zapamiętałem- powiedział.
- Co takiego zrobiłam?
-Wkładasz dużo energii w słowa .
-Już wiem, dlaczego cię zapamiętałem- powiedział.
- Co takiego zrobiłam?
-Wkładasz dużo energii w słowa .
Kłamstwo kłamstwem pogania: dorośli zabraniają dzieciom kłamać, ale sami sobie folgują.
Miłość jest brudna jak okna w kiblach.
Miłość jest brudna jak okna w kiblach.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zakłamane życie dorosłych
Początek na prawdę obiecujący, im dalej w lekturę tym książka mniej interesująca. Ostatni rozdział zupełnie bym wyrzuciła, niepotrzebny, pozostawił niesmak. A może takie wlasnie miał zadanie?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo rozczarowująca. Treść miałka, brak trafnych refleksji i spostrzeżeń; można odnieść wrażenie, jakby autorka na bieżąco wymyślała przebieg zdarzeń, bez wcześniejszego planu; zakończenie nie prowadzi do niczego. Książka ani dla dorosłych ani dla nastolatek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudności czasu dorastania…
Elena Ferrante w „Zakłamanym życiu dorosłych”, ukazując świat z perspektywy dojrzewającej nastolatki, stopniowo odziera świat dorosłych z idealności i wszechmocności, które dostrzegają wyłącznie dzieci. Ukazuje obłudę, zakłamanie, dwulicowość i bardzo kruche poczucie stabilności, które są udziałem dorosłych ludzi. Autorka, na zasadzie kontrastu, przedstawia świat dorosłych widziany oczami dziecka i oczami dorastającej osoby, która patrzy na świat w coraz bardziej obiektywny sposób.
Powieść Ferrante to historia o trudach dorastania, o poplątanych relacjach rodzinnych, pełna kłamstw, niedomówień i zmian narracyjnych. W pewnym momencie nie jesteśmy w stanie stwierdzić, co jest prawdą, a co kłamstwem, kto tu jest tym ‘dobrym’ a kto ‘złym’ dorosłym.
Dorastanie to też okres fascynacji sferą seksualną i autorka również ten aspekt uwzględnia w swojej powieści. Wątek seksualności Giovanny, początkowo bardzo subtelnie rozwijany, z końcem powieści pozostawia czytelnika jedynie z poczuciem smutku.
Dlaczego „... w ludziach o wielkiej inteligencji jest tak mało mądrości” ?
„Zakłamane życie dorosłych” idealnie punktuje zarówno dylematy i problemy wieku dorastania jak i trudności z jakimi mierzymy się w dorosłym życiu. To opowieść o inteligencji, ale braku mądrości. O dojrzewaniu fizycznym, za którym w tym samym tempie nie idzie dojrzewanie psychiczne. O złości, nienawiści i pogardzie, które przez lata tak mocno zakorzeniły się w duszy ludzkiej, że nijak nie da się ich wyplenić. O potrzebie miłości, wysłuchania i docenienia. A nade wszystko o tym z ilu kłamstw składa się nasze życie…
Bardzo refleksyjna opowieść, która sprawia, że pióra autorki chce się tylko więcej.
Polecam!
Trudności czasu dorastania…
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGiovanna wychowuje się we wzorowym domu. Rodzice są nauczycielami, ona sama jest pilną uczennicą. Jednak cała ta fasada idealnej rodziny zaczyna się sypać w momencie, gdy dziewczynka, dojrzewając, postanawia poznać swoje korzenie. Zaczyna od siostry swojego ojca - Vittorii, z którą ten nie utrzymuje kontaktów…
Elena Ferrante w „Zakłamanym życiu...
Szalenie infantylna opowieść, przepełniona niezdrowym podejściem do seksualności. Książka jest w zasadzie o niczym, bo autorka w pewnym momencie porzuca wiwisekcję bohaterów na rzecz powtarzania banałów o tym, że mężczyźni są okropni, seks okropny, dorośli okropni i ogólnie życie jest okropne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak zwykle styl i klimat Ferrante - genialny. Postacie, tak skomplikowane i wielowarstwowe, że praktycznie żadnej nie da się lubić. Miałam wrażenie jakbym to ja dorastała razem z główna bohaterka, odkrywała prawdę, hipokryzję i kłamstwa dorosłych. ALE minus za zbytnio naturalistyczne, aż obrzydliwe sceny, dla mnie juz przesada
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka, wciągnęła mnie już od pierwszych stron, zwłaszcza to jakich autorka stworzyła bohaterów, to jak po kolei budowała czyjś obraz, a potem go burzyła było magiczne, a co istotne ten mechanizm świetnie wpisał się we wchodzenie głównej bohaterki w dorosłość i sposób jej postrzegania świata. Burza uczuć, lawirowanie pomiędzy skrajnościami, zmianami decyzji i chyba to, od czego się tak naprawdę zaczęło, czyli zasłyszane zdania, które nie chcą nam wyjść z głowy i myślimy, że nas definiują. W tle tego wszystkiego Neapol, a właściwie kilka różnych Neapolów, z których każdy inny i na swój sposób dumny.
Ps. Postać ciotki Vittorii, bez wątpienia zostaje w głowie na dłużej, nie wiem tylko, czy to dobrze, czy nie? ;)
Świetna książka, wciągnęła mnie już od pierwszych stron, zwłaszcza to jakich autorka stworzyła bohaterów, to jak po kolei budowała czyjś obraz, a potem go burzyła było magiczne, a co istotne ten mechanizm świetnie wpisał się we wchodzenie głównej bohaterki w dorosłość i sposób jej postrzegania świata. Burza uczuć, lawirowanie pomiędzy skrajnościami, zmianami decyzji i chyba...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohmm. autorka przekazuje nam dwie główne refleksje: 1. wszyscy mężczyźni zachowują się tak samo, są niedojrzali, łatwo nimi sterować, a ich siłą napędową jest popęd seksualny. 2. obłuda i kłamstwo są wszędzie...
ogólnie męcząca książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toogólnie męcząca książka.
O dziwo książka mi się spodobała. Jest z morałem i przemyśleniami. Po raz kolejny mamy rodzinę mieszkającą w Neapolu ze swoimi dialektami i dziwactwami. Młoda dziewczyna poznaje ciotkę, która została wykluczona z rodziny. Odkrywa życie, pierwsze doznania seksualne. Po raz kolejny mamy dużo polityki w książce Ferrante. Okazuje się, że ci, którzy grają najporządniejszych, mają najwięcej za uszami i na sumieniu. Jak na Elene książka nawet mi się spodobała. Okazało się również, że powstał mini serial na Netflixie o tym samym tytule. Ten film już wcale nie przypadł mi do gustu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka. Ferrante zawsze pisze wprost, bez owijania. Wspaniale przedstawiła całe kłamstwo świata, w którym dorastamy a potem żyjemy. Człowiek to przedziwna istota, która kocha obcować z iluzją, którą sama stworzyła. Z jednej strony obowiązkowa książka dla każdego nastolatka aby zobaczył w co się pakuje gdy staje się dorosłym. A z drugiej, po co tak szybko dorastać? Po co widzieć rodziców takim jakim są a nie takimi jakimi chcieliby być w oczach swoich dzieci. Polecam
Świetna książka. Ferrante zawsze pisze wprost, bez owijania. Wspaniale przedstawiła całe kłamstwo świata, w którym dorastamy a potem żyjemy. Człowiek to przedziwna istota, która kocha obcować z iluzją, którą sama stworzyła. Z jednej strony obowiązkowa książka dla każdego nastolatka aby zobaczył w co się pakuje gdy staje się dorosłym. A z drugiej, po co tak szybko dorastać?...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowieść o problemach dorastającej młodzieży oraz tajemnice skrywane przez dorosłych.