Ojciec Pio. Stygmatyk, mistyk, cudotwórca

Okładka książki Ojciec Pio. Stygmatyk, mistyk, cudotwórca autora Irena Burchacka, 8385207082
Okładka książki Ojciec Pio. Stygmatyk, mistyk, cudotwórca

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Ojciec Pio. Stygmatyk, mistyk, cudotwórca w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ojciec Pio. Stygmatyk, mistyk, cudotwórca

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ojciec Pio. Stygmatyk, mistyk, cudotwórca

Cudowna książka , historia ludzi którzy doświadczyli uzdrowienia za sprawą Ojca Pio , niektóre historie bardzo wzruszające , niezwykły człowiek pełen pokory i miłości dla drugiego człowieka . Bardzo fajnie się czyta . Polecam .

Książka do której chce się wracać.

Książka do której chce się wracać.

Książką opowiadająca o życiu świętego Ojca Pio oraz o licznych cudach które dzięki łasce Bożej działy się za przyczyną tego wielkiego świętego.

Książka ta jest skierowana do każdego jednak myślę że najbardziej do osób wątpiących w Boga lub niewierzących.

Dobrze aby przeczytały ją także osoby cierpiące na różne choroby aby przekonały się że mogą szukać wstawiennictwa tego wielkiego świętego w uzdrowieniu z choroby.

Osobiście uważam że tego typu książki powinny mieć priorytet u każdego czytelnika.

266 użytkowników ma tytuł Ojciec Pio. Stygmatyk, mistyk, cudotwórca na półkach głównych
56 użytkowników ma tytuł Ojciec Pio. Stygmatyk, mistyk, cudotwórca na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ojciec Pio. Stygmatyk, mistyk, cudotwórca

Katechizm Kościoła Katolickiego praca zbiorowa
Katechizm Kościoła Katolickiego
praca zbiorowa
To kompletny podręcznik religii katolickiej. 750 stron, drobnym drukiem... to nie jest krótka ani łatwa lektura. Autorzy sami z resztą podkreślają, że przeznaczona jest głównie dla katechetów, żeby na jej podstawie dopiero nauczać "zwykłych ludzi". Jednak kto poważnie podchodzi do swojej wiary, warto ją przeczytać. Ja ją czytałem bardzo długo, powoli, uważnie, po kilka stron dziennie. O ile Pismo Święte to po prostu historia (pełna cudów, nadprzyrodzonych zdarzeń) opisująca Jezusa i pierwsze lata Kościoła, a dla Chrześcijan oczywiście pismo objawione, o tyle KKK stanowi współczesny, systematyczny opis religii katolickiej, jaka na tej podstawie powstała i jaką mamy teraz. Katechizm napisany jest specyficznym, trudnym językiem, ale po przyzwyczajeniu się można dostrzec, że to wszystko "trzyma się kupy", pochodzi jedno z drugiego, a nie stanowi jakiś zbiór arbitralnych decyzji i narzuconych nam norm. Książka opisuje, w co wierzymy (jaki jest Bóg, kim jest Jezus, jaka jest natura człowieka). Omawia szczegółowo modlitwy "Ojcze nasz" i wyznanie wiary "Wierzę w Boga", a także przebieg i znaczenie liturgii (mszy świętej). Omawia nauczanie moralne Kościoła, w tym "10 przykazań", a także tematy trudne i kontrowersyjne, jak dopuszczalność aborcji, eutanazji, wojny czy kary śmierci. Nie każdy czytelnik musi się ze wszystkim zgadzać, ale warto poznać opinię Kościoła, który jest przecież znaczącą siłą w kwestiach moralnych na świecie. Moim zdaniem w czasach, kiedy każdy może szybko i w sposób viralowy głosić swoje opinie w Internecie, warto sięgnąć po "content" tak bardzo odmienny w formie i treści. Tak, jak swoje zdrowie powierzamy lekarzowi, a cieknący kran hydraulikowi, tak swoje życie duchowe i moralne warto oddać w ręce tych, którzy swoje całe życie poświęcili tym tematom i kontynuują pewną ciągłość od ponad 2000 lat, a nie polegać tylko na sobie.
Adam - awatar Adam
Wielki Rybak Lloyd C. Douglas
Wielki Rybak
Lloyd C. Douglas
„Wielki Rybak” (The Big Fisherman) to niezwykła powieść amerykańskiego pisarza Lloyda C. Douglasa, autora słynnej „Szaty”. To jedno z najpiękniejszych dzieł literatury chrześcijańskiej XX wieku — epicka, głęboka i pełna wiary opowieść o przemianie człowieka pod wpływem spotkania z Jezusem Chrystusem. Douglas, sam będący duchownym, stworzył historię Szymona Piotra – rybaka z Galilei, który staje się jednym z najbliższych uczniów Jezusa. Autor ukazuje go nie jako świętego od początku, lecz jako zwykłego, prostego człowieka – porywczego, dumnego, zmagającego się z własnymi słabościami. Dzięki temu bohater staje się niezwykle prawdziwy i bliski czytelnikowi. W jego historii można zobaczyć drogę każdego wierzącego: od zwątpienia i lęku po całkowite zaufanie Bogu. Książka rozpoczyna się historią Arony, arabskiej księżniczki, która po stracie ojca i zdradzie rodziny ucieka z pałacu. Losy tej kobiety splatają się z losami Piotra i stają się tłem dla opowieści o odkrywaniu sensu życia i wiary. Douglas z mistrzostwem łączy fikcję z wydarzeniami biblijnymi, tworząc powieść, która ma zarówno wymiar duchowy, jak i literacki. „Wielki Rybak” to dzieło głęboko ewangeliczne i pełne prawdy o człowieku oraz Bogu. Autor nie upiększa rzeczywistości, ale pokazuje, jak łaska działa w życiu zwykłych ludzi. Szymon Piotr w jego ujęciu nie jest ideałem, lecz człowiekiem, który upada i powstaje – tak jak każdy z nas. Właśnie w tej autentyczności kryje się duchowy realizm książki: świętość rodzi się z pokory i zaufania, nie z doskonałości. Douglas pisze prostym, ale pięknym językiem. Jego opisy Galilei, spotkań z Jezusem i codziennych rozmów uczniów są pełne życia, emocji i ciepła. Czytając, ma się wrażenie, że uczestniczy się w wydarzeniach Ewangelii, ale widzianych z ludzkiej perspektywy — oczami ludzi, którzy dopiero uczą się wierzyć. Książka ma też ogromny walor duchowy. Uczy, że nikt nie jest zbyt mały ani zbyt grzeszny, by stać się narzędziem Boga. Pokazuje, że Bóg wybiera nie ideały, ale serca gotowe kochać i przebaczać. Piotr, „wielki rybak”, staje się symbolem człowieka, który potrafi oddać swoje życie dla Prawdy, choć wcześniej się lękał i wątpił. „Wielki Rybak” można odczytać jako powieść o działaniu łaski. Każdy rozdział tchnie duchem Ewangelii — nie w sensie kaznodziejskim, ale w sposób głęboko ludzki i poruszający. To książka, która umacnia wiarę, budzi nadzieję i przypomina, że świętość rodzi się w codzienności. „Wielki Rybak” to powieść piękna, dojrzała i duchowo prawdziwa. Łączy biblijny realizm z emocjonalną głębią, a jej przesłanie jest uniwersalne: każdy może spotkać Boga – nawet ten, kto wątpił, zdradził i upadł. Lloyd C. Douglas pokazuje, że Chrystus nie szuka doskonałych, lecz tych, którzy pozwolą się kochać i prowadzić. Jest to lektura pełna światła i pokoju — jedna z tych książek, które nie tylko się czyta, ale które prowadzą ku modlitwie i przemianie serca.
Zbigniew - awatar Zbigniew
Życie po życiu Raymond A. Moody
Życie po życiu
Raymond A. Moody
Przeczytałem drugi raz. Pierwszy był już sporo lat temu. Wróciłem do książki rozważając sprawy ostateczne i różne aspekty z tym związane. Nie jestem znawcą tematyki, niezwykle ciekawej i poruszające tak ważne dla nas aspekty egzystencji. Tym samym pozostaje ostrożny i traktuje tą książkę jako punkt wyjścia do dalszych lektur. Częściowo równolegle sobie doczytywałem i mam wstępne wnioski. Moody ma zdaje się kontrowersyjną reputację w światku naukowym. Dosyć odważne delikatnie mówiąc są jego twierdzenia, także w wydaniu które posiadam, że doszedł on do umiejętności łączenia się z duchami zmarłych. Jak idzie o doświadczenia śmierci. Mamy tu zbiór zasłyszanych opowieści. Zatem ciężko tutaj o jakieś około naukowe podejście które by wymagało zapewne analizy stanów medycznych osób które to przeżyły, czas jaki minął między relacją a wydarzeniem itd. Ale z pewnością książka naświetla na ten moment niezwykłe zjawisko. Internet dopowiada że jak na rok 2026 ciągle brakuje wiarygodnego naukowego wyjaśnienia tych zjawisk. Zgaduje że jeśli mamy uznać je za rzeczywiste doświadczenia świata po śmierci tak musi pozostać, choć zawsze będzie można liczyć na jakieś rozwiązanie naukowe tych przeżyć. W końcu aspekt teologiczny, na marginesie ale jednak. Czy jeśli uznać że są to faktycznie doświadczenie metafizyczne nie dochodzimy do dziwnej konkluzji, że w świecie który działa wg. praw przyrody, gdzie nie ma żadnego bezpośredniego okienka do transcendencji (bo nie liczę modlitw itp.) nie jest to zadziwiające że nagle dostajemy mechaniczną możliwość (zależną od stanu medycznego człowieka) kontaktu “z tamtym” światem? Dla mnie to trochę niespójne z naszą chociażby chrześcijańską teologią.
Hubert - awatar Hubert
ocenił na714 dni temu