Wujek Sknerus. Pamiętniki Sknerusa McKwacza

Okładka książki Wujek Sknerus. Pamiętniki Sknerusa McKwacza autorstwa Kari Korhonen
Kari Korhonen Wydawnictwo: Egmont Polska Cykl: Wujek Sknerus (tom 1) komiksy
komiksy
Wujek Sknerus (tom 1)
Roope Ankan päiväkirjat
2022-11-28
2022-11-28
Jacek Drewnowski
(Wydanie I, Wydawnictwo Egmont, Warszawa, 2022)

"Wujek Sknerus. Pamiętniki Sknerusa McKwacza" - O pochodzeniu i życiu Sknerusa McKwacza opowiadali najsłynniejsi twórcy disnejowskich komiksów, tacy jak Carl Barks i Don Rosa. Teraz dobrze znany czytelnikom fiński scenarzysta i rysownik Kari Korhonen kontynuuje tę opowieść na swój fascynujący sposób. Jak to się stało, że Sknerus, który wzbogacił się podczas gorączki złota, został ważnym mieszkańcem Kaczogrodu?
Droga z Klondike do skarbca wnoszącego się nad miastem była pełna zakrętów i przeszkód. Zawiodła naszego kaczora aż do Egiptu! Podczas przedstawionych w tomie przygód młody Sknerus spotkał Brutalnego Benka, Newtoniusza, Kwakerfellera, pannę Stempel i wiele innych osób, które odegrały ważną rolę w jego dalszym życiu.

Kup Wujek Sknerus. Pamiętniki Sknerusa McKwacza w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Wujek Sknerus. Pamiętniki Sknerusa McKwacza

Oceny książki Wujek Sknerus. Pamiętniki Sknerusa McKwacza

Opinie i dyskusje o książce Wujek Sknerus. Pamiętniki Sknerusa McKwacza

Na półkach: , , , ,

Jak sam pomysł bardzo mi się spodobał, to wykonanie mnie nie porwało. Historie były proste, krótkie, nieangażujące. Jakoś nie polubiłam nawet tutaj samego Sknerusa, choć uwielbiam tę postać. Fajny zamysł, że stworzył to skandynawski twórca, ale moim zdaniem nie podołał. Myślę, że nic się nie stanie, jak tego nie przeczytacie...

PAMIĘTNIKI Z KLONDIKE:

WSPOMNIENIE Z KLONDIKE:
1. "Jeden z nich" - 6/10

PAMIĘTNIKI Z KLONDIKE:
1. "Dobry dom" -...

Fajne przygody Sknerusa, jednak do oryginału jeszcze sporo brakuje. Trochę za krótkie historie, jak szkice. Można by było je rozwinąć. Ładna, klasyczna kreska.

smieszne

smieszne

97 użytkowników ma tytuł Wujek Sknerus. Pamiętniki Sknerusa McKwacza na półkach głównych
57 użytkowników ma tytuł Wujek Sknerus. Pamiętniki Sknerusa McKwacza na półkach dodatkowych

Okładka książki Dookoła świata: Skandynawia Sergio Asteriti, Giorgio Cavazzano, Alessandro Ferrari, Andrea Freccero, Kari Korhonen, Arild Midthun, Rudy Salvagnini
Okładka książki Kaczor Donald 3/2026 Diego Bernardo, Wanda Gattino, Janet Gilbert, Kari Korhonen, Jaakko Seppälä, Sune Troelstrup
Okładka książki Kalendarz Adwentowy Maya Åstrup, Giampaolo Barosso, Bob Bartholomew, Giovan Battista Carpi, José Ramón Bernado, Daniel Branca, Enrique Cerdán Fuentes, José Colomer Fonts, Bruno Concina, François Corteggiani, Cèsar Ferioli Pelaez, Andrea Freccero, Antoni Gil-Bao, Janet Gilbert, Jens Hansegård, Mau Heymans, Paul Hoogma, Carsten Jacobsen, Frank Jonker, Jim Kenner, Kari Korhonen, Carol McGreal, Pat McGreal, Arild Midthun, Gaute Moe, Knut Nærum, Terje Nordberg, Carmen Pérez, Stefan Petrucha, Stefan Printz-Påhlson, Miquel Pujol, Victor Arriagada (Vicar) Rios, Marco Rota, Gorm Transgaard, Noel Van Horn, William Van Horn, Silvia Ziche
Okładka książki Kaczor Donald 2/2025 Evert Geradts, Sander Gulien, Lars Jensen, Kari Korhonen, Carmen Pérez
Okładka książki Kaczor Donald 08/2024 Marçal Abella Bresco, Diego Bernardo, Carlo Gentina, Sander Gulien, Kari Korhonen, Hugo Sauer, Jaakko Seppälä, Gorm Transgaard
Okładka książki Kaczor Donald 04/2024 Luca Blengino, Wiktor Ericsson, Miguel Fernandez Martinez, Andrea Ferraris, Wanda Gattino, Bas Heymans, Mau Heymans, Kari Korhonen, José Maria Manrique, José Maria Millet Lopez, Gaute Moe, Paul Murry, Dave Rawson, Hugo Sauer, Jaakko Seppälä, Gorm Transgaard
Okładka książki Wujek Sknerus. Niezwykłe losy Sknerusa McKwacza Kari Korhonen, Vic Lockman, Arild Midthun, Tony Strobl, Gorm Transgaard

Czytelnicy Wujek Sknerus. Pamiętniki Sknerusa McKwacza przeczytali również

Druga tajemnica starego zamczyska Don Rosa
Druga tajemnica starego zamczyska
Don Rosa
Don Rosa wielkim komiksiarzem był. Choć sam tego o sobie łatwo nie przyznaje, jego twórczość naprawdę powinna być wyznacznikiem jakości w niejednej szkole: szkole fanserwisu, który w jego komiksach był zawsze obfity, ale nigdy nie był natrętny. W szkole pisania opowieści z motywami historycznymi, bo jego dbałość o szczegóły była wręcz obsesyjna. W szkole pisania Science Fiction, bo potrafił stworzyć historyjki dla dzieci, nie traktując ich przy tym jak bezmógzów i trzymając się w ryzach ścisłej nauki nadal tworzyć angażujące historie. Wreszcie w szkole pisania komedii, bo jest genialny w tworzeniu żartów drugiego planu. No i wreszcie w szkole rysunku, bo jego kreska była fantastyczna i niepowtarzalna. A ten tom jest chyba najlepszym potwierdzeniem wszystkiego o czym piszę, bo zawiera prawie wszystkie najjaśniejsze perły w koronie tego twórcy - "Czy to jawa czy sen", które tak doskonale podsumowuje długi żywot Sknerusa, dając mu to czego podły los mu odmówił "List z Domu" - nie tylko zacna kontynuacja "Korony Krzyżowców" ale też przepiękna konfrontacja Sknerusa z jego bolesną przeszłością zostawioną w Szkocji - i jego rodziną. "Siedmiu (minus 4) wspaniałych Caballeros" - przecudny komiks o bohaterze z przypadku jakim jest Donald - Rosa rzadko skupia się na nim w swoich komiksach, ale tutaj wyszło mu to rewelacyjnie. I wreszcie "Więzień Doliny Białej Śmierci" - ostatni komiks o kaczkach w karierze wielkiego Dona Rosy i w tym miejscu mogę tylko napisać - całe szczęście, że zdążył go stworzyć! Piękny zbiór. Przykre, że pewnie żadnego dodrulu nigdy mie doczekamy.
I3althazar - awatar I3althazar
Star Wars: Tom 3: Wojna łowców nagród Charles Soule
Star Wars: Tom 3: Wojna łowców nagród
Charles Soule Ramon Rosanas
Pierwszy wielki crossover w obecnej inkarnacji komiksowych „Gwiezdnych wojen” rozpoczął się albumem „Wojna łowców nagród” – lekką, przyjemną rozrywką. To wydarzenie, które po raz pierwszy na taką skalę łączy wszystkie główne serie i nadaje im wspólny kierunek. W jego skład wchodzą wszystkie regularne serie z Odległej Galaktyki, dorzucające swoje „trzy grosze” do wydarzeń z albumu-matki. Trwają poszukiwania Hana Solo. Leia Organa, Luke Skywalker, Lando Calrissian i inni nie ustają w próbach odnalezienia zamrożonego w karbonicie przyjaciela. Co i rusz pojawiają się nowe tropy, ale każdy okazuje się ślepym zaułkiem. Kiedy w końcu wychodzi na jaw, że słynny przemytnik stanie się przedmiotem licytacji dla galaktycznych zbirów, Rebelianci ruszają do akcji. W trzecim tomie „Star Wars” zamieszczono siedem rozdziałów nawiązujących do „Wojny łowców nagród”. Warto mieć to na uwadze – ten komiks nie jest samodzielną historią. Co więcej, niektóre zeszyty odnoszą się do wydarzeń z poprzednich tomów, przez co całość staje się jeszcze bardziej hermetyczna. Kolejne rozdziały skupiają się na różnych bohaterach – raz na pierwszym planie stoi Leia, innym razem Lando i Chewbacca, zdarza się też, że na czoło wysuwa się Luke. Nie ukrywajmy – takie poszatkowanie nie sprzyja pełnemu wniknięciu w świat przedstawiony, przez co fabuła angażuje słabiej niż powinna. Choć problemem jest odbiór komiksu jako jednej, spójnej opowieści, poszczególne zeszyty stoją w znacznej mierze na dobrym poziomie. Podobać może się na przykład pierwszy segment, w którym Kes Dameron i Leia wspominają przeszłość i wpływ, jaki na ich życie miały ukochane osoby. Lubię pisarstwo Soule’a w takich kameralnych momentach, bo wtedy najbardziej czuć, jak dobrą rękę ma do bohaterów. Amerykanin potrafi ich świetnie prowadzić i wydobywać elementy zazwyczaj ukryte w kolejnych tytułach ze świata „Star Wars” pod kilkoma warstwami akcji. No właśnie – akcja. Kiedy przyspiesza, jest dobrze – prawie tak jak w bardziej kameralnych scenach. Soule umie zachować odpowiedni balans między tymi dwoma obliczami serii. Problemem jest jednak to, że scenarzysta otrzymał wytyczne, by wpasować prowadzoną przez siebie opowieść w ramy crossovera. Część wydarzeń rozgrywa się tu, część w głównym albumie, a pozostałe w kolejnych trzech cyklach. W toku lektury jest to niestety odczuwalne. Prace Ramona Rosanasa bardzo dobrze ilustrują ten tom. Grafiki są szczegółowe i dopracowane – dobrze sprawdzają się zarówno w scenach bardziej refleksyjnych, jak i tych, w których do głosu dochodzi akcja. Nie tracą jakości ani ostrości, a co najważniejsze, Rosanas dobrze rysuje twarze – postacie są wierne swoim filmowym odpowiednikom, co w komiksie pomyślanym jako rozszerzenie filmowej franczyzy jest niezwykle istotne. Trzeci tom „Star Wars” to komiks, który z jednej strony sprawia wrażenie poszatkowanego, ale z drugiej – jako część wielkiego crossovera – prezentuje się na tyle przyzwoicie, że nie sposób mówić o zapchajdziurze. Znajdziemy w nim elementy, które sprawiają, że tej lektury nie sposób uznać za nieudaną. Czy jest to jeden z highlightów komiksowej wersji „Gwiezdnych Wojen”? Nie. Ale gdy padnie pytanie, czy da się przy nim dobrze bawić, odpowiedź jest twierdząca. I to w gruncie rzeczy w zupełności wystarcza. Recenzja do przeczytania także na moim blogu - https://zlapany.blogspot.com/2026/04/star-wars-tom-3-wojna-owcow-nagrod.html
Marek Adamkiewicz - awatar Marek Adamkiewicz
ocenił na615 dni temu
Star Wars: Wojna Łowców nagród. Jeszcze jedno zadanie David Baldeón
Star Wars: Wojna Łowców nagród. Jeszcze jedno zadanie
David Baldeón Luca Pizzari Daniel José Older Ibraim Roberson Justina Ireland Guiu Vilanova Rodney Barnes Kei Zama
Star Wars: Wojna Łowców Nagród – Jeszcze Jedno Zadanie to antologia osadzona w realiach galaktycznej przestępczości, ściśle powiązana z wydarzeniami z głównej serii Wojna Łowców Nagród. Zbiór krótkich historii przedstawia losy znanych i mniej znanych postaci świata Gwiezdnych Wojen, które znalazły się w samym środku chaosu wywołanego walką o skradzionego Hana Solo. Fabuła Komiks składa się z kilku opowieści, z których każda skupia się na innym bohaterze związanym z półświatkiem galaktycznym: Boushh – Historia o tajemniczym najemniku znanym z przebrania, które Leia nosiła w Powrocie Jedi. Poznajemy jego przeszłość i motywacje. IG-88 – Opowieść o jednym z najgroźniejszych droidów-zabójców w galaktyce, który ma własne cele związane z rozgrywką między syndykatami. Zuckuss i 4-LOM – Dwójka łowców nagród, których losy krzyżują się z innymi frakcjami w brutalnej walce o nagrodę. T’onga i Losha – Przedstawiają historię mniej znanych, ale interesujących postaci, rozwijając ich tło i relacje. Każda z tych opowieści ukazuje inny aspekt konfliktu pomiędzy syndykatami, pokazując kulisy wielkiej wojny przestępczego podziemia. Zalety komiksu ✅ Rozszerzenie historii Wojny Łowców Nagród – Świetne uzupełnienie dla fanów głównej serii. ✅ Różnorodność artystyczna – Wielu rysowników daje każdej historii unikalny styl wizualny. ✅ Ciekawi bohaterowie – IG-88, Boushh i inni łowcy nagród dostają więcej miejsca na rozwój. ✅ Mroczny klimat – Gangsterskie porachunki w galaktyce w klimacie noir i brutalnych starć. Wady komiksu ❌ Nierówna jakość opowieści – Niektóre historie są bardziej angażujące niż inne. ❌ Brak większego wpływu na główną fabułę – To bardziej dodatek niż istotny element wydarzeń. ❌ Szybkie tempo narracji – Niektóre wątki mogłyby być bardziej rozwinięte. Podsumowanie Star Wars: Wojna Łowców Nagród – Jeszcze Jedno Zadanie to solidna antologia dla fanów galaktycznej przestępczości, oferująca kilka ciekawych historii z perspektywy znanych łowców nagród. Mimo nierównego poziomu poszczególnych opowieści, komiks dostarcza dawkę akcji i rozwija tło pobocznych postaci. ⭐ Ocena: 7/10 – dobry dodatek dla fanów Wojny Łowców Nagród, choć niekoniecznie obowiązkowa pozycja.
TerroR - awatar TerroR
Star Wars: Doktor Aphra. Tom 3: Wojna łowców nagród Minkyu Jung
Star Wars: Doktor Aphra. Tom 3: Wojna łowców nagród
Minkyu Jung Alyssa Wong Federico Sabbatini
Recenzja komiksu "Star Wars: Doktor Aphra. Tom 3: Wojna łowców nagród" Trzeci tom serii Star Wars: Doktor Aphra, zatytułowany Wojna łowców nagród, wprowadza nas w jeszcze większe galaktyczne intrygi, przynosząc dynamiczną akcję i niebezpieczne sojusze. Alyssa Wong kontynuuje opowieść o przebiegłej archeolożce, której losy splatają się z jedną z największych konfrontacji w świecie łowców nagród. Fabuła Aphra i jej partnerka Sana Starros zostają wplątane w skomplikowaną sieć zdrad i interesów, gdy konflikt między najsłynniejszymi łowcami nagród osiąga punkt kulminacyjny. Podczas gdy inne frakcje galaktyki ścierają się o nagrodę, Aphra – wierna swojej naturze – próbuje wykorzystać zamieszanie na swoją korzyść. Tym razem na jej drodze stają nie tylko dawni znajomi, ale i nowi przeciwnicy, którzy nie zamierzają pozwolić jej na łatwy zarobek. Styl i narracja Alyssa Wong nadal świetnie rozwija postać Aphry, podkreślając jej zdolność do manipulacji, a jednocześnie ukazując, że każda decyzja ma swoją cenę. Historia jest pełna napięcia i zwrotów akcji, a dynamiczne interakcje między bohaterami sprawiają, że trudno oderwać się od lektury. Warstwa graficzna Marika Cresta po raz kolejny dostarcza szczegółowe i pełne ekspresji rysunki, które doskonale oddają emocje bohaterów oraz intensywność bitew i pościgów. Kolorystyka Rachelle Rosenberg dopełnia całość, nadając scenom odpowiedni klimat – od mrocznych zakamarków przestępczego półświatka po tętniące życiem kantyny. Plusy i minusy Plusy: Intensywna, pełna akcji fabuła powiązana z większym wydarzeniem w uniwersum Star Wars. Świetnie rozpisane relacje między bohaterami. Złożona i charyzmatyczna główna postać. Dobrze zrealizowana warstwa wizualna. Minusy: Wątki poboczne mogą wydawać się nieco chaotyczne przez powiązanie z główną linią fabularną eventu Wojna łowców nagród. Niektóre postacie poboczne mogłyby mieć więcej czasu antenowego. Podsumowanie Star Wars: Doktor Aphra. Tom 3: Wojna łowców nagród to kolejna emocjonująca odsłona serii, która łączy archeologiczną przygodę z brutalnym światem przestępczym galaktyki. Fani Aphry na pewno będą zadowoleni z jej kolejnych intryg, a osoby śledzące wydarzenia Wojny łowców nagród znajdą tu ciekawe rozwinięcie konfliktu. To solidna kontynuacja, która nie zwalnia tempa i pozostawia czytelnika z chęcią na więcej.
TerroR - awatar TerroR
Kajko i Kokosz - Złota Kolekcja. Tom 5 Janusz Christa
Kajko i Kokosz - Złota Kolekcja. Tom 5
Janusz Christa
Mieszkańcy Mirmiłowa weselą się i wiwatują, świętując kolejną zwycięską przygodę swoich bohaterów. Obserwuje to z boku dwóch sędziwych starców, a jeden z nich przytomnie konstatuje: “Zgodnie z obyczajem zanosi się na nielichą libację”. Ja po lekturze niniejszego tomu z radością mogę stwierdzić, że zgodnie z obyczajem było zacnie! A muszę przyznać, że zapowiadało się dziwnie, gdyż tom 5. Złotej Kolekcji otwiera krótka historia “Wynalazek profesora 100-krotka”, która w dość eksperymentalny sposób łączy Kajka i Kokosza z wątkami współczesnymi. Na szczęście późniejsze opowiadania (“Urodziny Milusia”, “Łaźnia”, “Koncert Kaprala”, “Skarby Mirmiła”, “Cudowny Lek” i “Festiwal Czarownic”),zarówno te krótsze, jak i te dłuższe to już powrót w średniowieczne realia i znany, wysoki poziom. Absurdalne pomysły, zmyślne nawiązania do realiów PRL-u i ciekawe nowe wątki. Miluś nam dorasta i wyrastają mu skrzydła. Później się zakochuje. Na scenę wkraczają Rarogowie, przy których Zbójcerze wyglądają jak Tatarzy przy WIkingach w filmie “13. Wojowniik” - to wróg na zupełnie innym poziomie. A ich przywódca Walwuch, zjada Hegemona na śniadanie. A na końcu i tak sytuację ratuje najczęściej Ciotka Jaga. Jak zwykle genialne są dodatki. W tym tomie najciekawsze dla mnie było rozprawienie się z tematem: Kajko i Kokosz vs Asterix, w obiektywny sposób ukazujące wpływ francuskiego komiksu, ale i oddające Chriście, co jego. Sam Christa zaś po raz kolejny pokazuje, że potrafi się śmiać z samego siebie: Kokosz na widok nadchodzącego zbója Łamignata mówi z lekkim wstydem: “To mój wujek. Mąż ciotki Jagi”. Na co Kajko ze zrozumieniem odpowiada: “Nie martw się. Ja mam w rodzinie rysownika komiksów”. Kurtyna.
Maro - awatar Maro
Star Wars: Wojna łowców nagród Steve McNiven
Star Wars: Wojna łowców nagród
Steve McNiven Charles Soule
„Wojna łowców nagród” to pierwszy wielki crossover wszystkich serii ukazujących się pod szyldem „Star Wars”. Tego typu eventy charakteryzują się zazwyczaj wielkim rozmachem i ogromem akcji, rzadko jednak okazuje się, że zamieszanie towarzyszące takim tytułom jest uzasadnione. Czy tym razem także jest to „wiele hałasu o nic”? Sprawdźmy. Boba Fett musi dostarczyć do pałacu Jabby zamrożonego w karbonicie Hana Solo. Podczas transportu dochodzi jednak do nieprzewidzianych wydarzeń, w wyniku których ładunek zostaje skradziony. Fett rusza w pościg za zgubą, jednak szybko okazuje się, że ktoś dotarł do niej pierwszy. Nie jest to byle kto – do gry powraca potężna przestępcza organizacja, która ma własne, ukryte plany, a Solo może być dobrym środkiem do ich realizacji. Już sam tytuł komiksu sugeruje, że na pierwszym planie stać będzie w nim akcja. I faktycznie, praktycznie od samego początku jesteśmy rzuceni w szalony wir wydarzeń. Świetne wrażenie robi zwłaszcza zeszyt otwierający całość, w którym widzimy próbę dostarczenia Huttom przez Bobę Fetta zamrożonego w karbonicie Solo. To historia z gatunku tych uzupełniających fabularne luki, ale nie sprawiających przy tym wrażenia niepotrzebnych - prosta, lecz angażująca i sensowna. Tak to powinno wyglądać. Właściwa część albumu to już opowieść bardziej rozbudowana. Podobać może się przede wszystkim to, że na arenie wydarzeń pojawiają się nowi gracze – to nie tylko klasyczny konflikt między Imperium a Rebelią, ale także spojrzenie w głąb światka przestępczego Odległej Galaktyki. Mamy nowe postaci, mamy nowe relacje i zależności. To może się podobać, bo rozbudowuje obraz świata przedstawionego. Ale czy sama fabuła wystarczająco mocno angażuje? Do pewnego momentu na pewno, jednak krótko po połowie albumu nadchodzi moment, w którym scenarzysta skupia się bardziej na pokazaniu eskalującego i późniejszej konfrontacji niż budowaniu ciekawego świata. Wtedy też komiks spuszcza z tonu, przeradzając się w kosmiczną nawalankę i co za tym idzie, porywa już w znacząco mniejszym stopniu. Mnie osobiście w tym natłoku akcji bardzo brakowało jakiegoś lżejszego akcentu, charakterystycznego dla serii humoru, tymczasem „Wojna łowców nagród” jest poważna. Czasami aż za bardzo. W centrum wydarzeń tego komiksu znajduje się nie kto inny, jak Han Solo. Najsłynniejszy przemytnik galaktyki tym razem nikomu nie ma jak podpaść, bo nie wypowiada ani słowa. Osadzenie fabuły w momencie, gdy jeden z najmocniejszych bohaterów franczyzy zostaje wyłączony z akcji, to swoją drogą bardzo interesujący pomysł – pokazuje, jak istotnym bohaterem jest Solo – nawet kiedy jest teoretycznie wyłączony z obiegu, wpływa mocno na przebieg wydarzeń. Ilustracje Luke’a Rossa i Davida Messiny nie podnoszą znacząco wartości albumu, ale też nie ciągną całości w dół. To przyzwoita, rzemieślnicza robota, której zaletą jest przede wszystkim to, że bohaterowie przypominają siebie. Można mieć jednak zastrzeżenia do kolorowania, bo są tu momenty, w których pierwszy plan zbyt mocno zlewa się z tłem – wtedy kadry potrafią stać się mało czytelne, co potrafi wpłynąć na płynność lektury. Główny album eventu „Wojna łowców nagród” sprawia w zasadzie całkiem pozytywne wrażenie. Daleko mu co prawda do najlepszych komiksów franczyzy, ale dostarcza sporej dawki szybkiej akcji, która w znacznej mierze angażuje. Komiksowi co prawda przydałoby się więcej luzu, ale pamiętając, o co w tej opowieści chodzi, mogę uznać, że skoro stawka wysoka, to i bohaterom niespieszno do „heheszków”. Ogólnie rzecz biorąc, bawiłem się nieźle – i tak właśnie oceniam ten komiks: jako niezły. Recenzja do przeczytania także na moim blogu - https://zlapany.blogspot.com/2025/10/star-wars-wojna-owcow-nagrod.html
Marek Adamkiewicz - awatar Marek Adamkiewicz
Stawiłem sobie pomnik i inne historie z roku 1952 Carl Barks
Stawiłem sobie pomnik i inne historie z roku 1952
Carl Barks
Tym razem mocno zagrało mi na sentymentach, bowiem sporo zawartych tutaj historyjek utkwiło mi w pamięci z starych wydań tygodnika Kaczor Donald. Jednak natrafiłem też na opowieści, których nie znałem lub bardzo słabo pamiętałem. Między innymi "Głośny kowboj", gdzie Donald sprzedał swoją piosenkę i tym spowodował lawinę kłopotów, lub "Biedny, stary kaczor" z Wujkiem Sknerusem i Braćmi Be w rolach głównych. Jednak ten tom kryje znacznie więcej niespodzianek. Chyba najbardziej utkwiła mi w pamięci "Opowieść przedświąteczna", którą bardzo przyjemnie sobie odświeżyłem. Dotyczy ona próby zebrania pieniędzy na zorganizowanie świąt dla ubogich dzieci. Sknerus obiecuje, że dołoży się do całego przedsięwzięcia, o ile Donald najpierw uzbiera 25 dolarów na kolejkę elektryczną. I w tym momencie zaczyna się cała kaskada wypadków, a ich finał jest okazuje się nie tylko komiczny, ale też daje nauczkę staremu centusiowi. Jest to idealna opowieść na święta, ale nawet teraz, gdy zbliża się wiosna, bawiłem się przy niej cudownie. Inna historyjka, którą dobrze pamiętałem była z udziałem Diodaka. Stworzył on myślące skrzynki rozwijające umysły dzikich zwierząt. Dzięki temu zyskały nie małą inteligencję i, jak się łatwo domyślić, szybko ściągnęły na biedne kaczory kłopoty. Z ciekawszych komiksów, jakie sobie przypomniałem była "Tajemnica szczęścia" zdradzająca pewien sekret Gogusia. Nie pałam miłością do tej postaci, a ma ona w tym albumie sporo wystąpień, choć w większości ostatecznie niekoniecznie szkodzi Donaldowi i jego siostrzeńcom. Wręcz przeciwnie - jego szczęście bywa obosieczne. I tutaj sporo historyjek nie znałem. Między innymi ta o spadkobiercy Ameryki Północnej, zatrudnienie przez Sknerusa Donalda, aby ten wydawał jego pieniądze, historia pewnego znaczka z Ameryki Łacińskiej i człowieka zwanego El Dorado, albo wspomniane we wstępie opowieści. To było ciekawe doświadczenie przeczytać je po raz pierwszy. Dały mi sporo radości, której w obecnych, porąbanych czasach posiadam zdecydowany deficyt. I własnie za to lubię wracać do Kaczogrodu. Po kolejna dawkę niczym nieskrępowanego humoru.
WPajęczejSieci - awatar WPajęczejSieci

Cytaty z książki Wujek Sknerus. Pamiętniki Sknerusa McKwacza