Wzrastam. Jak się wyleczyć z przeszłości i zacząć od nowa

Okładka książki Wzrastam. Jak się wyleczyć z przeszłości i zacząć od nowa autora Nicole LePera, 9788328724181
Okładka książki Wzrastam. Jak się wyleczyć z przeszłości i zacząć od nowa
Nicole LePera Wydawnictwo: Muza poradniki
poradniki
How to Do the Work. Recognize Your Patterns, Heal from Your Past, and Create Your Self
2022-11-09
2022-11-09
2021-03-09
Nina Wum

Kup Wzrastam. Jak się wyleczyć z przeszłości i zacząć od nowa w ulubionej księgarnii

Wzrastam. Jak się wyleczyć z przeszłości i zacząć od nowa

Oceny książki Wzrastam. Jak się wyleczyć z przeszłości i zacząć od nowa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wzrastam. Jak się wyleczyć z przeszłości i zacząć od nowa

Autorka zachęca do przyjrzenia się sobie i do zadbania o siebie, a przede wszystkim inspiruje do pracy nad sobą ("nikt nie uleczy cię tak, jak ty sama"). Uczy interpretowania własnych myśli, sztuki stabilizowania się po trudnych wydarzeniach, rekomenduje pracę na przekonaniach (sami o sobie piszemy historię). Wskazuje na wagę ruchu i moc pracy z oddechem, pochyla się nad naszą rolą w życiu (ratownik, prymus, potakiwacz ...) Pisze też o wychowaniu: miłości, wsparciu i umiejętności stawiania granic. Uczy samoregulacji i prowadzi ku dojrzałości emocjonalnej... Do przeczytania i przemyślenia.

Wiele przykładów z życia autorki pomaga nam zrozumieć co się w naszym życiu wydarza, kiedy nie uzdrowiliśmy naszego dziecka z przeszłości. Sporo naukowych teorii ujętych w zrozumiały sposób, a także ćwiczeń pod koniec każdego rozdziału- do pracy własnej. Polecam

Na początku wydawało mi się, że ta książka naprawdę ma w sobie to coś, zachęca do zmian i poprawia samopoczucie. Ale im dalej w las, tym było gorzej. Nie doczytałam, bo w pewnym momencie miałam już dosyć tego bełkotu i ciągłego powtarzania tych samych rzeczy. Szkoda, pierwsze rozdziały wydawały mi się inspirujące.

321 użytkowników ma tytuł Wzrastam. Jak się wyleczyć z przeszłości i zacząć od nowa na półkach głównych
41 użytkowników ma tytuł Wzrastam. Jak się wyleczyć z przeszłości i zacząć od nowa na półkach dodatkowych

Nicole LePera
Nicole LePera
Jako psycholog kliniczny prowadzący prywatną praktykę, dr Nicole LePera często czuła się sfrustrowana ograniczeniami tradycyjnej psychoterapii. Pragnąc czegoś więcej dla swoich pacjentów - i dla siebie - rozpoczęła podróż, aby rozwinąć holistyczną filozofię zdrowia psychicznego, fizycznego i duchowego, która wyposaży ludzi w narzędzia niezbędne do samoleczenia. Nauki dr Nicole LePery umożliwiają jednostce uwolnienie się od cykli traumy i stworzenie tego, kim chce się stać.

Bajka prawdę Ci powie… o Tobie Jorge Bucay
Bajka prawdę Ci powie… o Tobie
Jorge Bucay
Chciałam Was dziś zaprosić do wspólnego delektowania się prawdą ukrytą w bajkach. Książka Jorge Bucay "Bajka prawdę Ci powie...o Tobie" to kolejny tytuł autora, który mam przyjemność dla Was recenzować, dzięki uprzejmości Wydawnictwa Zysk i S-ka. Polecam Wam także wrócić się do poprzednich wpisów i w których prezentuję Wam inne książki Jorge Bucay. Już od pierwszego momentu, gdy bierze się tą książkę w dłoń wiadomo, że jest ona wyjątkowa. Urzeka mnie prosta, elegancka okładka. A treści? Cóż...tym razem autor-psychoterapeuta zajął się odczarowaniem klasycznych bajek ze współczesnego trendu "lukrowania" ich. Przytacza ich oryginalne brzmienie, bez cukierkowych zakończeń, z całym pierwotnym okrucieństwem czy nawet seksualnymi podtekstami (wówczas te bajki raczej nie były przeznaczone dla dzieci ;) ) Autor skupia się także na ewolucji poszczególnych treści, na przesłaniu, które towarzyszyło od początku powstania danej bajki, a na koniec robi coś zaskakującego- przedstawia swoją wizję, swoją interpretację i współczesne odniesienie do każdej z omawianych spośród 15 bajek. Jeśli wydaje się Wam, że znacie morały z poszczególnych prezentowanych bajek, to przy tej lekturze będziecie zaskakiwani raz po raz. Świeże spojrzenie autora na klasyczne wielowiekowe bajki (przypominam, że autor stara się przytoczyć jak najbardziej oryginalne, pierwotne ich brzmienie) otworzy przed Wami nowe spojrzenie na sprawy, które dotychczas były może już w jakiś sposób zastane. Pozwólcie, że przytoczę kilka fragmentów...bo przecież wiecie, że książka, która niesie ze sobą złote myśli, cytaty warte spisania, to ta według mnie najbardziej wartościowa...podobnie jak w przypadku poprzednich książek tego autora, musiałabym przepisać z połowę książki...czego naturalnie nie uczynię... Ale kilka cytatów tu zostawię, dla Was, dla siebie... "Jeśli wiem kim jestem, i mam jasność, co do kierunku, w którym chcę podążać, jeśli mogę wybrać świadomie towarzyszy podróży, moja droga będzie nie tylko spokojna i przyjemna, lecz ponadto będę miał szansę z większym optymizmem spojrzeć na świat i w sposób naturalny będę przyczyniał się do tego, by ten świat zmieniał się coraz bardziej w upragnionym przeze mnie kierunku, dla dobra mojego i innych." "Ten, kto kocha w poczuciu wolności, zawsze będzie oskarżany przez ludzi jeszcze uwięzionych w sieci zależności o zarozumiałość, głupotę i okrucieństwo lub agresję, a w dłuższej perspektywie zostanie porzucony przez tych, którzy chcą by związek był złotą klatką, i którzy oskarżą go o bezduszność lub egoizm." "To właśnie w najtrudniejszych okresach życia, spotykają nas najbardziej skomplikowane sytuacje, kiedy wszystkie prognostyki przynoszą złą wróżbę co do naszej przyszłości, kiedy nie widać na horyzoncie bardziej sprzyjających okoliczności. W tych ciężkich chwilach, ci którzy lepiej panują nad niepokojem, ci którzy umieją pogodzić się z rzeczywistością, odrzucając pochopne działania, ci którzy kładą na szali wszystkie swoje umiejętności i całą siłę woli, podejmą zapewne najlepszą decyzję." Klub Twórczych Mam
KTM - awatar KTM
Intuicja. Przewodnik dla lubiących rozkminiać bez bólu Matylda Gerber
Intuicja. Przewodnik dla lubiących rozkminiać bez bólu
Matylda Gerber
Intuicja to temat dosyć kontrowersyjny. Jedni ją doceniają i skierują się jej głosem w codziennym życiu, inni spychają możliwie najdalej od siebie, traktując na równi z czarami, magią i innymi gusłami. Która strona ma rację? Odpowiedź jest jak zawsze dużo bardziej złożona. Przyznam, że należę do ludzi którzy czasem słuchają swojej intuicji, chociaż najczęściej należę do osób, które mocno kalkują co powinny zrobić i jaka opcja jest dla nich najbardziej korzystna. Ale to właśnie dzięki intuicji podjęłam decyzję o zmianie pracy, wyborze samochodu czy kierunku podróży, który okazał się wyprawą życia. Wtedy nie kalkulowałam - po prostu powiedziałam tak bo coś mówiło, że to właśnie to. I to wcale nie był żaden magiczny głos ale intuicja. Wbrew powszechnym opinią intuicja to nie magia. Intuicja to w największym uproszczeniu całe nasze doświadczenie życiowe, z którego nawet sobie nie zdajemy sprawę. Nasz mózg jest systemem bardzo skomplikowanym i działa w trybie świadomym i nieświadomym. I o ile pokłady świadomości są mocno ograniczone, to zupełnie inaczej jest w przypadku nieświadomości. I właśnie o tym opowiada praca ,,Intuicja. Przewodnik dla lubiących rozkminiać bez bólu. Autorka w ciekawy i prosty sposób pokazuje na przykładach w jaki sposób działa nasza intuicja, co ją kształtuję i gdzie ją możemy wykorzystywać. To ona jest podwaliną pod stanie się ekspertem w jakiejś dziedzinie. To ona podpowiada rozwiązania w ułamku sekundy gdy jest to potrzebne. Jednak nie zawsze intuicja jest niezawodna. Ona także ma obszary w których sobie nie radzi i wtedy kierowanie się nią może być przysłowiowym trafieniem kulą w płot. Z pewnością ciekawym faktem jest że z intuicją można pracować i ją samemu wykształcać. ,,Intuicja. Przewodnik dla lubiących rozkminiać bez bólu" to ciekawa pozycja popularnonaukowa. W prosty, obrazowy sposób wyjaśnia trudne zagadnienie. Mocno ukorzenia je w nauce, odzierając trochę z magicznej otoczki. Mimo, że dużo aspektów związanych z intuicją zostaje logicznie wyjaśnionych, to jednak ludzki umysł jest tak fascynujących organem, że nadal pozostaje wiele przestrzeni na zaskoczenia oraz odkrycia, które mogą wprawić w zdumienie naukowców.
deana - awatar deana
oceniła na69 miesięcy temu
Co negatywne wiadomości robią z naszym myśleniem i jak możemy się od tego uwolnić Ronja von Wurmb-Seibel
Ronja von Wurmb-Seibel
Jak zaczynasz swój poranek? Ja od szklanki wody i spaceru z psem. Unikam codziennego czytania wiadomości, nie szukam sensacji ani tragedii a i tak niestety niemal każde włączenie internetu może wywołać w nas negatywne myśli. Czy wiesz jak poczuć się lepiej? Zaprzestanie śledzenia informacji, to nie wszystko 😉 Dziennikarka Ronja von Wurmb-Seibel w swojej książce "Co negatywne wiadomości robią z naszym myśleniem. I jak możemy siebie tego uwolnić" przystępnym językiem wyjaśnia działanie ludzkiego mózgu. Koniecznie zajrzyj do quizu "Upgrade your world view" na gapminder.org Jeśli o nim nie słyszałaś_eś, to pewnie będziesz tak samo zaskoczona_y jak ja! I nagle świat oraz ludzie przestaną być tak źli, jak się wydawało 😉 Książka daje motywację do działania i zmian, do życia po swojemu. Daje wskazówki jak opowiadać historie znajomym, rodzinie, jak tworzyć treści jeśli publikujesz np. w sieci. 💩 + x = 😊 Tajemniczy, ale bardzo prosty i przydatny wzór jak konsumować i tworzyć konstruktywne treści. Książka jest od wczoraj dostępna w księgarniach a także na @czytamzlegimi w formie ebooka Początek i końcówka świetne. Środek i przykłady wiadomości na omawianych przez nią tematach nie do końca mi leżały. Przez doświadczenia autorki i sytuację na świecie jednak rozumiem dlaczego właśnie je wybrała. Szybko się czyta, wciąga i daje do myślenia. Na pewno sama tworząc treści zastanowię się teraz dwa razy nad ich wydźwiękiem.
weg_anka_o_ksiazkach - awatar weg_anka_o_ksiazkach
Głos kobiecej duszy Maxine Mei-Fung Chung
Głos kobiecej duszy
Maxine Mei-Fung Chung
„Prawdziwe wyzwolenie nie zaczyna się od krzyku na barykadach, ale od cichego przyznania przed samą sobą: 'To jest moje pragnienie'”. Omawiana tematyka książki „Głos kobiecej duszy” (oryg. What Women Want) to głęboka, intymna i bezkompromisowa eksploracja kobiecej psychiki, pożądania oraz tożsamości. Maxine Mei-Fung Chung, ceniona psychoterapeutka, zaprasza nas do swojego gabinetu, by za zamkniętymi drzwiami przyjrzeć się historiom siedmiu kobiet. Fabuła tej literatury faktu nie opiera się na wymyślonych zwrotach akcji, lecz na autentycznym procesie terapeutycznym – od bolesnego uświadamiania sobie własnych braków, przez konfrontację z traumą, aż po odzyskiwanie sprawczości. Autorka analizuje, jak patriarchalne struktury, oczekiwania społeczne i przekazy międzypokoleniowe tłumią autentyczny głos kobiet, zamieniając ich potrzeby w milczenie lub lęk. Moja ocena tej pozycji to solidne 7/10. Szybki werdykt brzmi: to przejmujący, pełen empatii manifest kobiecej podmiotowości, który rzuca wyzwanie kulturowym tabu i daje nadzieję na uzdrowienie poprzez prawdę o własnych pragnieniach. Chung napisała książkę, która jest jak czuła, choć wymagająca rozmowa z mądrą mentorką – otwiera oczy na mechanizmy, które same na siebie nakładamy, i zachęca do odważnego spojrzenia w głąb własnego „ja”. Największym atutem książki jest jej niezwykła autentyczność i emocjonalna siła. Autorka nie teoretyzuje z pozycji chłodnego badacza; ona współodczuwa z bohaterkami, pokazując, że pragnienie to nie tylko seksualność, ale przede wszystkim chęć bycia widzianą, słyszaną i kochaną na własnych warunkach. Historie pacjentek – od zmagającej się z poczuciem winy matki, po kobietę szukającą wolności w nieoczywistych relacjach – są opisane z ogromnym szacunkiem i literackim kunsztem. Chung udowadnia, że terapia to nie tylko leczenie ran, ale fascynująca praca nad rekonstrukcją własnej historii. Siła relacji: Autorka pięknie pokazuje więź między terapeutką a pacjentką, udowadniając, że uzdrowienie zachodzi w relacji opartej na zaufaniu i braku oceny. Uniwersalizm doświadczeń: Choć historie są jednostkowe, każda kobieta odnajdzie w nich kawałek siebie – swoje lęki, ambicje i stłumione marzenia. Błyskotliwa analiza: Chung sprawnie łączy opisy kliniczne z refleksją socjologiczną, tłumacząc, dlaczego współczesne kobiety wciąż mają problem z nazwaniem tego, czego naprawdę chcą. Światło w mroku Warsztatowo „Głos kobiecej duszy” to lektura bardzo sprawna, niemal beletrystyczna w swojej formie, co sprawia, że trudne tematy psychologiczne stają się przystępne i wciągające. Autorka ma dar do tworzenia sugestywnych obrazów i metafor, które zostają w pamięci na długo. Choć momentami można odnieść wrażenie, że narracja jest nieco zbyt skupiona na subiektywnym odczuciu terapeutki, to właśnie ta osobista perspektywa nadaje książce unikalny, intymny charakter. To nie jest suchy poradnik, to żywa tkanka ludzkich losów. Myśl przewodnia tej książki mogłaby brzmieć: Głos kobiecej duszy nie jest szeptem słabości, lecz rykiem prawdy, która domaga się uznania w świecie pełnym narzuconych scenariuszy. Uważam, że Głos kobiecej duszy” to pozycja, która inspiruje do wewnętrznej rewolucji. Jeśli szukasz lektury, która nie tylko zdiagnozuje Twoje problemy, ale przede wszystkim doda Ci odwagi do bycia autentyczną, Maxine Mei-Fung Chung będzie doskonałą przewodniczką. To książka o odzyskiwaniu głosu przez te, którym zbyt długo kazano milczeć. Po jej przeczytaniu ma się ochotę wziąć głęboki oddech i w końcu zapytać samą siebie: „A czego ja właściwie pragnę?”.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na72 miesiące temu
Jestem dość Magdalena Mikołajczyk
Jestem dość
Magdalena Mikołajczyk
📝 Osobista, współczesna opowieść o kobiecie próbującej odnaleźć siebie w świecie pełnym oczekiwań, presji i nieustannego porównywania się z innymi. Autorka porusza temat zmęczenia byciem „idealną”, potrzeby stawiania granic oraz akceptacji własnych emocji i niedoskonałości. Historia o drodze do momentu, w którym można powiedzieć sobie „jestem wystarczająca” — bez poczucia winy i bez udowadniania czegokolwiek światu. 💭 Moja opinia: Czytam naprawdę dużo i coraz częściej łapię się na tym, że książki już nie ruszają mnie tak, jak kiedyś. Myślałam nawet ostatnio, że chyba już nic nie doprowadzi mnie do łez. I wtedy pojawiła się ona — cała na „wystarczająco”. To książka o niej, o mnie, o Tobie. Napisana językiem wyjątkowo mi bliskim. Poszarpanym, szczerym, momentami jak rozmowa wewnętrzna, którą sama prowadzę w głowie. Trafiła w te najbardziej czułe miejsca, w które zwykle literatura nawet nie próbuje celować. Czytałam i miałam wrażenie, że ktoś wreszcie ubrał w słowa rzeczy, których nie umiałam nazwać. Nie pamiętam, kiedy ostatnio coś tak mnie poruszyło. Nie daję często wysokich ocen — dziesiątki są zarezerwowane dla moich sentymentalnych świętości — ale ta książka naprawdę zasłużyła na więcej niż zwykłe „świetna”. Matko jedyna, jakie to było dobre, potrzebne i… dość 🧡 ⭐ 9/10
Klaudia Śmigielska-Skutecka - awatar Klaudia Śmigielska-Skutecka
oceniła na91 miesiąc temu

Cytaty z książki Wzrastam. Jak się wyleczyć z przeszłości i zacząć od nowa

Nicole LePera Wzrastam. Jak się wyleczyć z przeszłości i zacząć od nowa Zobacz więcej