Gospodarka Polski Ludowej

Okładka książki Gospodarka Polski Ludowej autora Zbigniew Landau, 8302053392
Okładka książki Gospodarka Polski Ludowej
Zbigniew Landau Wydawnictwo: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Cykl: Dzieje PRL (tom 8) historia
historia
Dzieje PRL (tom 8)
1994-01-01
1994-01-01
8302053392

Kup Gospodarka Polski Ludowej w ulubionej księgarnii

Oceny książki Gospodarka Polski Ludowej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gospodarka Polski Ludowej

Bardzo ogólnie, skrótowo, pod młodego czytelnika.

Bardzo ogólnie, skrótowo, pod młodego czytelnika.

Tagi i tematy do książki Gospodarka Polski Ludowej

Okładka książki Polska w Europie i świecie 1918-1939 Zbigniew Landau, Jerzy Tomaszewski
Polska w Europie i świecie 1918-1939 Zbigniew Landau, Jerzy Tomaszewski
Okładka książki Gospodarka Polski w XX w. Janusz Kaliński, Zbigniew Landau
Gospodarka Polski w XX w. Janusz Kaliński, Zbigniew Landau
Okładka książki Zarys historii gospodarczej Polski 1918-1939 Zbigniew Landau, Jerzy Tomaszewski
Zarys historii gospodarczej Polski 1918-1939 Zbigniew Landau, Jerzy Tomaszewski
Okładka książki Polityka gospodarcza II RP i PRL Zbigniew Landau, Wojciech Roszkowski
Polityka gospodarcza II RP i PRL Zbigniew Landau, Wojciech Roszkowski
Okładka książki Gospodarka Drugiej Rzeczypospolitej Zbigniew Landau, Jerzy Tomaszewski
Gospodarka Drugiej Rzeczypospolitej Zbigniew Landau, Jerzy Tomaszewski
Zbigniew Landau
Zbigniew Landau
prof. Zbigniew Władysław Landau - polski historyk i ekonomista, Kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie, a wcześniej Wyższej Szkoły Działalności Gospodarczej w Warszawie. Przedmiotem szczególnych zainteresowań prof. Z. Landaua była historia gospodarcza Polski międzywojennej, czego wynikiem było opublikowanie kilkudziesięciu opracowań. Zainteresowanie badawcze w problematyce historii gospodarczej Polski międzywojennej dotyczyły, jak pisał prof. Z. Landau, kilku odrębnych grup zagadnień, problematyki kapitałów obcych, a w szczególności pożyczek zagranicznych dla państwa polskiego, przebiegu wielkiego kryzysu gospodarczego w latach 1930−1935, prób “nakręcania” koniunktury w okresie pokryzysowym, ogólnej oceny gospodarki Polski międzywojennej i publikacji źródeł. Specjalizował się w zagadnieniach historii gospodarczej Polski i świata w XX wieku, ze specjalnym uwzględnieniem historii Drugiej Rzeczypospolitej. Autor około 500 publikacji, w tym kilkudziesięciu książek. Prof. Zbigniew Landau żył 87 lat. Żona: Irena Barska (1955-23.11.2018, jego śmierć),córka Anna (ur. 28.10.1957).

Cytaty z książki Gospodarka Polski Ludowej

Dodaj cytat z książki Gospodarka Polski Ludowej