Jak ocalić życie

- How to save a life
- 2022-07-13
- 2022-07-13
Nigdy nie wiesz, co to znaczy naprawdę kogoś ocalić.
Kerry i jej najbliższy przyjaciel Tim chcą ratować ludzkie życie – teraz muszą zdać egzaminy wstępne na medycynę. Czeka ich jednak decydująca próba. Na zabawie sylwestrowej u ich szkolnego kolegi dochodzi do zatrzymania akcji serca i to wydarzenie przewraca życie całej trójki do góry nogami.
Przez niemal osiemnaście minut Joel, wschodząca gwiazda futbolu, pozostaje w stanie śmierci klinicznej. Przez niemal osiemnaście minut Kerry reanimuje człowieka, w którym od lat się podkochuje, Tim przeżywa zaś taki szok, że nie jest w stanie pomóc. I choć jeszcze o tym nie wiedzą, tych osiemnaście minut odmieni osiemnaście kolejnych lat ich życia. Okazuje się bowiem, że ocalenie komuś życia nie oznacza jeszcze szczęśliwego zakończenia.
Bohaterowie tej porywającej powieści odkrywają, co znaczy miłość, przebaczenie i odnajdywanie własnego powołania. Udowadniają też, że człowieka można odratować na wiele sposobów, a do odnalezienia sensu życia wiedzie więcej niż jedna droga.
Tę książkę czytałam do późna w nocy. Porwała moje serce, rozdarła je na strzępy, a na koniec wlała w nie otuchę. Clare Pooley, autorka bestsellera Cała prawda o miłości
Jak ocalić życie to przebogata, przemyślnie skonstruowana, porywająca opowieść o odwadze i wielkiej miłości. Od pierwszej strony pochłonęła mnie bez reszty! Wspaniała. Ocena dziesięć na dziesięć! Josie Silver, autorka bestsellera Jeden dzień w grudniu
Ta powieść całkowicie mnie uwiodła, istny balsam dla duszy. Piękna książka, pełna dramatyzmu, namiętności i szczerości. Rowan Coleman, autorka Słów pamięci Ta historia odmieni też ciebie. Wyjątkowa książka o wyjątkowych bohaterach.
Julie Cohen, autorka Drogiego maleństwa
Kup Jak ocalić życie w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Jak ocalić życie
Rzadko kiedy sięgam po książki obyczajowe, jednak opis stworzonej przez Evę Carter historii mnie zaciekawił i jestem bardzo zadowolony, że dałem temu tytułowi szansę. To była bardzo dobra, lekka, ale nie naiwna przygoda. Kerry i Tim od dziecka są przyjaciółmi. Mieszkają obok siebie i wspólnie planują karierę medyczną na jednym z uniwersytetów. Przed nimi ostatnia prosta - egzaminy A levels, które przypieczętują ich dotyczasowe edukacyjne osiągnięcia. Podczas sylwestra ta dwójka jest świadkiem tego jak jednemu z ich znajomych, szkolnej gwieździe futbolu zatrzymuje się serce. Kerry natychmiast przystępuje do reanimacji, jednak Tim zamiera, nie mogąc się ruszyć. To jednak dopiero początek konsekwencji tego wydarzenia, które ta trójka będzie odczuwać przez nadchodzące lata. Historia zawiera w sobie trzy perspektywy każdego z głównych bohaterów. W fabule Eva Carter przedstawia spektrum 18 lat, nie należy się więc dziwić, że pod koniec historii bohaterowie nie są już tymi samymi ludźmi, których poznajemy na początku. Wraz z biegiem historii nie tylko można poznać tę trójkę coraz lepiej, ale również być świadkiem ich życiowych perypetii. Autorka porusza w fabule wiele istotnych kwestii, nie tylko dla nastolatków, ale i dla dorosłych. Poszukiwanie własnej drogi w życiu, problemy finansowe, oczekiwania innych osób w zderzeniu z własnymi, narkotyki czy nieodwzajemnione uczucia to tylko kilka przykładów. Bardzo doceniam to, że bohaterowie nie są czarnobiali. W trakcie ukazanych w historii lat widzimy zarówno ich wzloty, jak i upadki. Skutki niewłaściwych decyzji często ciągną się za nimi bardzo długo, bezlitośnie przypominając o utraconych szansach. Dzięki temu całość jest dla mnie o wiele bardziej wiarygodna. Kolejnym atutem tej historii jest wątek medyczny, który jest bardzo istotnym elementem całej książki. Nie tylko widzimy bezpośredni wpływ RKO na życie pacjenta, ale również widzimy z czym muszą mierzyć się studenci medycyny i późniejsi lekarze. Z wyścigiem szczurów, nierównym traktowaniem i z kiepskim działaniem systemu edukacji, który prowadzi do przyjęcia na te studia. Jak ocalić życie portretuje amerykańskie realia, jednak Polska rzeczywistość wcale nie jest lepsza. Moim zdaniem jedynym minusem, który jednak wynika z konstrukcji samej fabuły są liczne przeskoki czasowe, szczególnie w drugiej połowie. Spektrum czasowe wymusza przeskoki czasowe, więc o ile początkowo śledzi się życie bohaterów bardzo dokładnie, a ich decyzje są zrozumiałe, tak później niekiedy kwestionowałem słuszność podejmowanych przez bohaterów kroków, całkowicie ich nie rozumiejąc. Mimo poruszanych niełatwych wątków, książkę Evy Carter czyta się naprawdę lekko i zaskakująco szybko. Krótkie rozdziały i lawirująca między bohaterami perspektywa sprawiają, że ciężko tę historię odłożyć. To bardzo wartościowa i wciągająca książka, która jednak dostarcza rozrywki i nie przytłacza fabułą, zostawiając miejsce do refleksji w odpowiednich momentach. Ja zdecydowanie polecam dać jej szansę i cieszę się, że sam to zrobiłem.
Oceny książki Jak ocalić życie
361 użytkowników ma tytuł Jak ocalić życie na półkach głównych- Przeczytane 178
- 2022 12
- 2025 5
- Legimi 5
- Przeczytane 2022 4
- Przeczytane w 2022 2
- 2024 2
Cytaty z książki Jak ocalić życie
To nie tak, że życie można rozpisać na rubryki i podliczyć wynik. Okrucieństwo i udręka dotykają nas niezasłużenie. Jesteśmy zdani na łaskę i niełaskę bogów, losu czy zwykłego gównianego szczęścia i nieszczęścia.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak ocalić życie
Książka kupiona w biedrze 🐞Całkiem dobrze się czyta. Nie wiem czego oczekiwałam 🫣 ale jak to telewizyjne romanse, jest słodko mdło, mało realnie i wszyscy są bogaci i osiągają sukces i spotykają ich nieprawdopodobne zrządzenia losu 🫠
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgając po "Jak ocalić życie" myślałam, że to będzie kolejna cukierkowa opowieść. Jednak to nie ta bajka, a losy naszych bohaterów są pokręcone i pełne poważnych i trudnych decyzji.
Kerry i jej przyjaciel Tim chcą ratować ludzkie życie. Teraz tylko muszą zdać egzaminy wstępne na medycynę. Na zabawie sylwestrowej u szkolnego kolegi dochodzi do zatrzymania akcji serca. I to wydarzenie łączy życie całej trójki.
Przez niemal osiemnaście minut Joel, wschodząca gwiazda futbolu, pozostaje w śmierci klinicznej. Przez te osiemnaście minut to Ketry reanimuje Joela, w którym od lat się podkochuje. Tim zaś przeżywa szok i zamiera.
Okazuje się, że ocalenie komuś życia nie oznacza jeszcze szczęśliwego zakończenia 💔
To nie jest lekka książka. Jest pełna cierpienia, bólu i smutku. Zaserwuje czytelnikowi pełen wachlarz emocji, od tych przjemnych po te skrajne, które chwytają za serce.
Historię poznajemy z perspektywy każdego z bohaterów, dzięki czemu możemy dokładnie poznać ich uczucia i zamiary. Nie jest to przesłodzona historia, tutaj nasi bohaterowie wciąż muszą się mierzyć z kłodami rzucanymi im pod nogi. Każdy bohater jest inny, ma inne priorytety i marzenia. A nie każda podjęta przez nich decyzja jest słuszna.
Jeśli szukacie pozycji wartościowej i takiej, która zapadnie wam w pamięci na dłużej to musicie sięgnąć po "Jak ocalić życie". 💔
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKerry i jej przyjaciel Tim chcą ratować ludzkie życie. Teraz tylko muszą zdać egzaminy wstępne na medycynę. Na zabawie sylwestrowej u szkolnego kolegi dochodzi do zatrzymania akcji serca. I to...
Takie o życiu.
Mniej szczegółowe Małe Życie.
Takie o życiu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMniej szczegółowe Małe Życie.
O tym, że w tym największy jest ambaras, żeby dwoje chciało naraz.
Kerry i jej przyjaciel Tim marzą o tym, żeby w przyszłości zostać lekarzami, przeszli też szkolenie z zakresu pierwszej pomocy. Podczas imprezy sylwestrowej mają okazję wykorzystać zdobytą wiedzę w praktyce, ratując kolegę, któremu właśnie zatrzymała się akcja serca. Zdarzenie to będzie momentem przełomowym i początkiem romantycznego trójkąta, w którym wszyscy utkwią na następne dwadzieścia lat.
Szerzenie wiedzy na temat udzielania pierwszej pomocy jest bardzo dobre. I właściwie niewiele więcej pozytywnych rzeczy można o tej książce powiedzieć. Mam wrażenie, że był w tym potencjał na coś znacznie lepszego, ale niestety został zduszony parciem na romansidło (i właśnie - nie romans, tylko tanie romansidło). Nie to, że mam coś przeciwko romansom, dobry wątek miłosny zawsze chętnie wciągnę nosem, ale tu wyszło to wyjątkowo marnie i irytująco. Wykorzystano tu chyba wszystkie najbardziej starte romansowe klisze jakie istnieją, ale to dałoby się jeszcze przeboleć, gdyby nie to, że bohaterowie są absolutnie nieznośni. Wszyscy. Mijają kolejne lata, a oni jak byli niedojrzali i egocentryczni, tak są, wciąż wracają te same kłótnie i pretensje, a ludzie nie umieją ze sobą rozmawiać, bo gdyby potrafili to nie dałoby się oprzeć fabuły na ciągłych nieporozumieniach i co byśmy wtedy zrobili. Trudno jednoznacznie orzec, kto jest tutaj najpaskudniejszą postacią, bo wszyscy są siebie warci, ale mocną pozycję ma na pewno główna bohaterka, która przez prawie dwie dekady krąży pomiędzy dwoma facetami jak piłeczka ping-pongowa. Od samego początku oczywiste jest, którego by wolała, ale za każdym razem, gdy decyduje się z nim związać na poważnie, ten odwala jakąś chorą manianę (czyli po prostu jest sobą),ona się obraża na śmierć i życie, i idzie do tego drugiego nieszczęśnika, którego ewidentnie traktuje jak nagrodę pocieszenia, bo przecież kto to widział, żeby kobieta żyła bez chłopa przez pięć minut, toż to chyba nielegalne, i trwa przy jego boku do czasu aż jej się przypomni kto jest jej prawdziwą i jedyną miłością życia, i cały cyrk zacznie się od początku. I tak przez całą książkę. Po pięćdziesięciu stronach z tymi ludźmi ma się ochotę ich wszystkich udusić makaronem. Okropność. Miałam się przy tym odprężyć, a się tylko wkurzałam. Od czasu do czasu autorce zdarza się zapomnieć, że świat kręci się wyłącznie wokół monumentalnych miłości, jedynych takich w dziejach wszechświata i okolic, i podejmuje wtedy inne wątki, np. trudy pracy początkującego lekarza, wypalenie zawodowe, konieczność budowania życia na nowo po ciężkim urazie czy bycie zmuszonym do opieki nad chorym rodzicem. Są to zdecydowanie najlepsze fragmenty (co nie znaczy, że jakieś bardzo wybitne),ale w skali całej książki jest ich stosunkowo niewiele.
O tym, że w tym największy jest ambaras, żeby dwoje chciało naraz.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKerry i jej przyjaciel Tim marzą o tym, żeby w przyszłości zostać lekarzami, przeszli też szkolenie z zakresu pierwszej pomocy. Podczas imprezy sylwestrowej mają okazję wykorzystać zdobytą wiedzę w praktyce, ratując kolegę, któremu właśnie zatrzymała się akcja serca. Zdarzenie to będzie momentem przełomowym...
Mam trochę mieszane uczucia co do tej książki. Z jednej strony bardzo podobała mi się ta cała otoczka lekarska, kwestia ratowania życia. Pojawiły się nie tylko kwestie chorób, ale i też uzależnienia oraz jego konsekwencji. Pod tym względem byłam naprawdę zainteresowana. Autorka poruszyła bardzo ważny temat i bardzo dobrze go ukazała.
Ale jednak same wątki miłosne były już lekko męczące. Może zacznę od wyznania, że kiedy doszło do pierwszego zbliżenia Kerry i Joela, to nie mogłam uwierzyć, że to się dzieje naprawdę, a nie jest to zaledwie sen głównego bohatera? Wydało mi się to wszystko bardzo nieprawdopodobne. A potem cała historia ich relacji, oraz także z innymi ludźmi, w tym z Timem... Rozumiem, że właściwi ludzie, niewłaściwi czas, ale to naprawdę było męczące. Ciągle się łapałam na zadawaniu pytań: "No czemu?" I jeszcze jest w tym tyle hipokryzji, że aż szkoda tego komentować. Zachowanie bohaterów niezwykle mnie irytowało.
Pod względem wątków romantycznych, niekoniecznie na moje gusta i nerwy, ale mają jednak one też ogromny wpływ na wszystko, co bardzo mi się spodobało w "Jak ocalić życie." Bez tego wszystkiego fabuła nie szłaby do przodu. A naprawdę sporo się działo w tej książce.
Książka dawała mi trochę klimat "Love, Rosie.", jeśli chodzi o wyboistość drogi do spiknięcia się głównych bohaterów. Dla fanów tej pozycji, polecam jak najbardziej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle jednak same wątki miłosne były już...
Absurdalność i przewidywalność fabuły poraziła mnie. Dobrnęłam z trudem do jakiejś setnej strony i poddałam się. Kerry ratuję życie koledze w którym się skrycie podkochuje, a dla którego jest niewidoczna. Po tym traumatycznym wydarzeniu okazuję się jednak, że ocalony chłopak również żywi do swojej bohaterki głębsze uczucia. Słodko, prawda? Wystarczy kilka rozmów, czułych spojrzeń i cnotliwa studentka wykorzystuję pierwszą lepszą okazję do wskoczenia obiektowi swych westchnień do łóżka. Ten pierwszy raz jest bajeczny, wymarzony, niezapomniany. Miłość wybucha ognistym płomieniem i od tej pory kochankowie wykorzystywaliby każdą sposobność by zbliżyć się do siebie. Chyba brak mi odwagi by dokończyć tą jakże głęboką i poruszającą historię xd
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka, zaskakująca. Porusza wiele ciężkich tematów. Bardzo zaskoczyła mnie pokazaniem bohaterów przez długi okres czasu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrafiłam na tą książkę przypadkiem i do jej zakupu przekonał mnie tytuł i opis. Spodziewałam się, że będzie to kolejny romans, a okazała się to bardzo wciągająca i nieprzewidywalna książka o życiu. Pozycja ta pokazuje różne aspekty życia i to jak łatwo je stracić. Jest tutaj dużo życia, począwszy od reanimacji, praktyk lekarskich, urodzenia dziecka, śmieci Zoe i matki Tima po śmierć wywoływaną na własne życzenie. Książka ta pokazuje, że życie jest trudne i nie układa się tak jak sobie zaplanujemy oraz że tak naprawdę ciężko odnaleźć szczęście w życiu. Motywy to: pierwsza miłość, trudna miłość, miłość jako poświęcenie, pierwsza pomoc, uzależnienie od narkotyków, studia, praktyka lekarska, szpital, opieka nad dzieckiem i osobą starszą, praca, pieniadze, niespełnione ambicje.
Trafiłam na tą książkę przypadkiem i do jej zakupu przekonał mnie tytuł i opis. Spodziewałam się, że będzie to kolejny romans, a okazała się to bardzo wciągająca i nieprzewidywalna książka o życiu. Pozycja ta pokazuje różne aspekty życia i to jak łatwo je stracić. Jest tutaj dużo życia, począwszy od reanimacji, praktyk lekarskich, urodzenia dziecka, śmieci Zoe i matki Tima...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra, do przemyśleń. O tej książce szybko się nie zapomina.
Bardzo dobra, do przemyśleń. O tej książce szybko się nie zapomina.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przenikliwa historia która wzruszyła mnie i dała do zrozumienia dużo ważnych rzeczy.