ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać425
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2

- 2022-06-29
- 2022-06-29
- 2018-01-12
- Maria Jaszczurowska
W Denton na Wschodnim Wybrzeżu USA trwają poszukiwania siedemnastoletniej Isabelle Coleman. Do tej pory znaleziono jedynie jej telefon oraz… inną dziewczynę, której nikt nie uważał za zaginioną. Odnaleziona milczy i nie reaguje na próby nawiązania kontaktu. Być może to, co przeszła, trudno opisać słowami… Detektywce Josie Quinn udaje się wydobyć z nastolatki tylko jedno słowo, a raczej imię: Ramona.
Josie bierze sprawy we swoje ręce, chociaż jest obecnie zawieszona w obowiązkach. Podąża za jedynym dostępnym tropem i odkrywa, że obie zaginione coś łączy. Aby odnaleźć Isabelle żywą, musi się spieszyć. Tym bardziej że dziewczyna może nie być jedyną ofiarą…
Kup Znikające dziewczyny w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Wyróżniona opinia i
Znikające dziewczyny
Na pewno macie autorów których lubicie. Pamiętacie pierwsze spotkanie z ich książkami? Tą radość serca, że udało się odkryć pióro, które zachwyca, intryguje, wzbudza wiele emocji. Ja takich autorów mam i przyznam, że oprócz dość stałych miejsc na podium, reszta wciąż się zmienia co do kolejności. Na pewno do tego grona dołączy autorka ,,Znikających dziewczyn". Ja wiem, że ile ludzi tyle oczekiwań, ale ja dostałam wszystko to, co lubię w kryminałach. Było świetne śledztwo, doskonała intryga, nie zabrakło zaskoczenia. Bohaterka wzbudziła moją ogromną sympatię i to również jest dla mnie niewątpliwy atut tej książki. Josie przebywa na przymusowym urlopie, trudno jej siedzieć bezczynnie gdy trwają poszukiwania zaginionej nastolatki. Jeszcze trudniej trzymać się jej z boku gdy zostaje świadkiem zdarzenia, które wzbudza jej ogromny niepokój, ale jednocześnie niezwykle ją intryguje. Akcja książki biegnie w jednej płaszczyźnie czasowej, ale obecne wydarzenia mają swój zaczątek przed laty. Zło rozkłada swoje macki i zaczyna być trudno rozeznać się w tym kto jest dobry, a kto chciałoby się powiedzieć zły, ale to zbyt delikatne określenie. Autorka pozwoliła mi wejść do piekła, bo czy inaczej można myśleć gdy krzywda dzieje się nastolatkom, w końcu wciąż dzieciom. Wchodziłam w tę historię i czułam, że mknę coraz szybciej. Miałam wrażenie, że cokolwiek się nie zdarzy to i tak zmierzam do wielkiego bum... Emocje były rozgrzane do czerwoności!!! Z każdy rozdziałem dostawałam coraz więcej znaków zapytania, a każda nowa informacja jeszcze rozbudzała moją ciekawość. Przyznam, że autorce udało się utrzymać moją uwagę. Na dodatek zadziałał tu schemat jeszcze jeden rozdział, tak trudno było mi odłożyć tę książkę. Wiecie co mnie bardzo cieszy? To, że będzie kolejny tom i znów spotkam się z Josie. Ta kobieta pełna emocji, a do tego inteligentna i bystra, wielokrotnie idąca swoimi ścieżkami i łamiąca przepisy kupiła mnie w całości. Polecam
Oceny książki Znikające dziewczyny
1727 użytkowników ma tytuł Znikające dziewczyny na półkach głównych- Przeczytane 938
- 2024 33
- 2022 26
- 2023 22
- 2025 18
- Legimi 17
- E-book 9

Czytelnicy Znikające dziewczyny przeczytali również
Inne materiały dotyczące książki Znikające dziewczyny

Książkowe nowości tygodnia. Patronat LC
Cytaty z książki Znikające dziewczyny
Demony zostały wezwane i teraz czuła, jak wirują wokół niej, wciągają ją niczym silny nurt wody, zasysający ją w głąb ciemnego bezkresnego morza.
Rozwiń ZwińNieznajomy przycisnął ją do siebie i wciągnął w las, który kiedyś był jej przyjacielem.
Chciała na niego nakrzyczeć, żeby ją puścił, ale nie potrafiła znaleźć właściwych słów. Z jej gardła dobywało się tylko wycie, przywodzące na myśl zwierzę w potrzasku. Koszmarny lament, który kaleczył nawet jej własne uszy. Jej ciało wciąż wzdrygało się przed jego dotykiem. Wiedziała, że powinna w jego ramionach znaleźć ukojenie, ale było wręcz przeciwnie.
Rozwiń Zwiń

Opinie i dyskusje o książce Znikające dziewczyny
„Znikające dziewczyny” to pierwsza część serii o policjantce Josie Quinn i muszę przyznać, że to naprawdę mocne otwarcie cyklu.
Ja, czzytanie tej serii zaczęłam dość nietypowo, bo dopiero od 8 tomu. Ale fabuła wciągnęła mnie na tyle, że postanowiłam cofnąć się do początku hostorii i poznać wcześniejsze losy bohaterki. Tak więc jestem obecnie po przeczytaniu pierwszej części, ale to dopiero początek...😉
Josie jest policjantką w Denton, małej miejscowości na wschodnim wybrzeżu USA. Aktualnie przebywa na przymusowym urlopie z powodu komplikacji przy poprzednim śledztwie. Ale to oczywiście nie przeszkadza jej wciąż „pakować się” w kłopoty. Zawodowa dociekliwość i typowy „nos śledczy” sprawiają, że na kilometr wyczuwa, gdy coś wymaga policyjnej interwencji.
I tak też jest tym razem - przypadkowe wydarzenie na stacji benzynowej, w którym Josie ma „nieprzyjemność” uczestniczyć, uruchamia lawinę zdarzeń, które naprowadzają ją na trop kolejnej sprawy. Mimo zawieszenia w pracy i nieprzychylności przełożonych, kobieta postanawia prowadzić śledztwo na własną rękę… a to prowadzi ją do naprawdę makabrycznych odkryć.
Książka jest typowym sensacyjnym kryminałem i podtrzymuję swoją wcześniejszą opinię - świetnie sprawdziłaby się jako film akcji. Dzieje się dużo, szybko i intensywnie. Bohaterów jest sporo (na początku można się trochę pogubić w nazwiskach),ale z czasem wszystko zaczyna się układać i tworzy spójną całość.
Zakończenie też mi się podobało, było nieco zaskakujące, ale więcej zdradzać nie będę… 😉
Ogólnie mam wrażenie, że ta część podobała mi się chyba nawet bardziej niż ta, od której zaczęłam swoją przygodę z serią. I jedno jest pewne — to zdecydowanie nie było moje ostatnie spotkanie z Josie Quinn! 😁
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa, czzytanie tej serii zaczęłam dość nietypowo, bo dopiero od 8 tomu. Ale fabuła wciągnęła mnie na tyle, że postanowiłam cofnąć się do początku hostorii i poznać wcześniejsze losy bohaterki. Tak więc jestem obecnie po przeczytaniu pierwszej...
Bardzo przeciętna, nie mój styl, nie mój bohater, momentami nudnawa....
Bardzo przeciętna, nie mój styl, nie mój bohater, momentami nudnawa....
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzasem niewiarygodna jak zupa teściowej, a czasem smaczna jak pomidorowa mojej mojej żony. Potrawa sinusoidalna. Raz na czas jakiś taką książkę zjeść można.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsze moje spotkanie z twórczością Lisy Regan - umiarkowanie średnie. Najlepsze w tej powieści są początkowe rozdziały, naprawdę pobudzają apetyt na solidny kryminał. Niestety, potem już jest klasyczne im dalej w las.... Treść robi się jakaś taka rozmemłana, zamiast wciągać - nudzi. Niedokończone wątki też w tym nie pomagają (nauczyciel historii i gangi Filadelfii - po co to było?). Plus książki to główna bohaterka, akurat jej się nie da nie lubić. Nie daje sobie w kaszę dmuchać. "Znikające dziewczyny" dostają ode mnie tylko pięć gwiazdek, ale autorka dostanie ode mnie jeszcze jedną szansę. Może nie w najbliższej przyszłości, ale - dostanie.
Pierwsze moje spotkanie z twórczością Lisy Regan - umiarkowanie średnie. Najlepsze w tej powieści są początkowe rozdziały, naprawdę pobudzają apetyt na solidny kryminał. Niestety, potem już jest klasyczne im dalej w las.... Treść robi się jakaś taka rozmemłana, zamiast wciągać - nudzi. Niedokończone wątki też w tym nie pomagają (nauczyciel historii i gangi Filadelfii - po...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny kryminał/thriller, którego czytanie im dalej w treści, to coraz bardziej irytuje.
Jednak czy naprawdę mam uwierzyć, że w niezbyt licznej społeczności Denton dałoby się przez kilkadziesiąt lat utrzymywać w tajemnicy proceder Nicka? I że znalazło się aż tylu chętnych do odwiedzin jego przybytku? W takich warunkach? Ja nie jestem w stanie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek całkiem dobry. Można też poczuć sympatię do Josie i kilku innych postaci. Szybko się czyta, nie ma wulgaryzmów, ale (na szczęście niezbyt liczne) sceny seksu już nieco irytują.
Świetna ksiazka o bardzo ciekawa historia. Bardzo chętnie nadal bede śledzić losy bohaterów ♡
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJosie Quinn musi rozwiązać zagadkę zaginięcia dziewczyn, jest zawieszona w obowiązkach, jednak nie przeszkadza jej to w poszukiwaniu zaginionych na własną rękę. Nie jest jej łatwo, gdyż nie wiele osób chce jej pomóc, mąż który ją zdradził nie podpisuje papierów rozwodowych i ktoś strzela do jej narzeczonego. Czy uda jej się rozwiązać zagadkę ?
Kryminał z upartą panią detektyw, polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKryminał z upartą panią...
#znikającedziewczyny #wydawnictwodolnośląskie
#kryminalnatalerzu #kryminalnatalerzupoleca #czytajzkryminalnatalerzu
***
Jest to pierwszy tom serii Ślady zbrodni, gdzie główną bohaterką jest Josie Quinn.
Przeczytany w ramach booktouru organizowanego przez kryminalnatalerzu.pl
To historia pełna tajemnic, fałszywych tropów i zaskakujących zwrotów akcji. Autorka świetnie buduje atmosferę niepokoju, a główna bohaterka zachwyca autentycznością i siłą charakteru. Idealna lektura dla fanów mrocznych zagadek i intensywnych emocji. Polecam!
#znikającedziewczyny #wydawnictwodolnośląskie
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to#kryminalnatalerzu #kryminalnatalerzupoleca #czytajzkryminalnatalerzu
***
Przyzwoity kryminał. Z kategorii tych o wielkim złu, które swymi mackami wrasta w tkankę społeczną. Są zaskoczenia no i oczywiście ta sprawiedliwa, wojowniczka o sprawiedliwość. Nastawiając się na taką konwencję to jest nawet bardzo dobrze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo chaotyczna.Na początku każda pierdoła jest opisana,a im bliżej rozwiązania zagadki tym bardziej wszystko było po łepkach. Bohaterka antypatyczna,brak dreszczyku emocji przy czytaniu.