Rendez-vous ze śmiercią

- Herkules Poirot (tom 19)
- Jubileuszowa Kolekcja Agathy Christie
- Appointment with Death
- 2022-06-15
- 1972-11-01
- 2012-02-02
- Tadeusz Jan Dehnel
Niezwykła powieść kryminalna, fascynujący thriller psychologiczny, refleksje o wartości życia ludzkiego spisane tuż przed II wojną światową. A wszystko w olśniewającym egzotyką otoczeniu.
Kup Rendez-vous ze śmiercią w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oficjalne recenzje książki Rendez-vous ze śmiercią
„Niech żyje zbrodnia!”
Nie ma takiej zagadki, której nie rozwiązałby Herkules Poirot i nie ma też takiego miejsca, którego by nie odwiedził. Były już Egipt, Bliski Wschód niezliczone podróże pociągiem, a jak wiadomo, śmierć i zbrodnia to odwieczne towarzyszki wszystkich przygód tego aroganckiego Belga. Mógł się on więc spodziewać, że i tym razem jego podróż zostanie „urozmaicona” w ten sam sposób, co zawsze. Tym razem do szczypty zbrodni Christie dodała jeszcze pokaźną łyżkę rodzinnych dramatów.
Boyntonowie to rodzina naprawdę jedyna w swoim rodzaju. Już na pierwszy rzut oka widać, że ich stosunki są dalekie od ciepłych i przyjaznych, jakie powinny występować w rodzinie. A to wszystko z powodu starszej pani Boynton, która trzyma resztę żelazną ręką. Niczym prawdziwy tyran terroryzuje ich, narzuca swoje zdanie, a co najważniejsze – całkowicie odcina ich od świata zewnętrznego. Na dodatek trzymanie swojej rodziny pod pantoflem sprawia jej ogrom przyjemności i nawet się z tym nie ukrywa. Co się stanie, gdy podczas wycieczki Boyntonowie nagle zachłysną się wolnością? Kto pozbawił życia panią Boynton? I najważniejsze: czy Poirot faktycznie rozwiąże zagadkę w ciągu wyznaczonych sobie 24 godzin?
Agatha Christie to już klasyka sama w sobie. Jeśli we współczesnym kryminale spodobał wam się jakiś wątek, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że ta autorka już go dawno ograła. I te również. Wątek rodzinnych problemów znajdziemy w wielu książkach Christie, jednak chyba żaden nie był poprowadzony w tak umiejętny sposób. Autorka, dając swojemu bohaterowi jedynie dobę na rozwiązanie problemu, wprowadziła do historii świetną dynamikę. Aż ciężko nie zerkać na zegarek i nie popędzać opieszałego Belga słowami: „szybciej, szybciej, już nie masz tyle czasu”. Pisarka świetnie spisała się również, jeśli chodzi o psychologiczną charakterystykę wszystkich postaci. Bo o ile w paru słabszych powieściach Christie czytelnicy mają prawo i narzekają właśnie na ten element, to tutaj jest wszystko dopięte na ostatni guzik.
Jest to jedna z tych książek Christie, których jestem w stanie bronić własną piersią. Dopracowana, wciągająca bez reszty, interesująca, z psychologiczną analizą, której nie powstydziłby się żaden profiler. Dynamiczna akcja i Bliski Wschód. Jest coś w książkach, których akcja dzieje się w tym regionie, że nie sposób się od nich oderwać. Zupełnie jakby miłość Christie do tamtych obszarów dodawała samej powieści wszystkiego, co najlepsze. Możliwe, że tak jest. Jeśli jeszcze nie czytaliście nic Królowej Kryminału, to jest to powieść, na której się nie zawiedziecie. Można czytać w ciemno, niezależnie od pory roku, niezależnie od tego, gdzie spędzacie wakacje.
Kinga Kolenda
Opinia społeczności książki Rendez-vous ze śmiercią
"Rozumiesz przecież, że ją trzeba zabić?" Takie oto słowa słyszy Poirot na samym początku książki, okażą się one zapowiedzią prawdziwej zbrodni, ale czy w wykonaniu tychże rozmówców? To się dopiero zobaczy, doba wystarczy naszemu detektywowi na poznanie prawdy. Zanim grupa uda się do Petry na wycieczkę, gdzie będzie miało miejsce morderstwo, autorka raczy nas analizą psychologiczną rodziny Boyntonów przeprowadzoną przez niepowiązanych z nią osobiście innych uczestników wyprawy. Zamordowana wywierała negatywny wpływ na własne pociechy, którymi manipulowała w umiejętny sposób, tak że nie potrafili się jej postawić. Wydaje się zrozumiałym podejrzenie, że jedno z nich mogło nie wytrzymać napięcia, ale czy to właśnie wydarzyło się w tym przypadku? Uważam, że w tej historii autorka zostawiła dość jasne wskazówki co do sprawcy, ponieważ z tej przyczyny umocniłam się w swoim podejrzeniu, okazało się, że mordercą była ta osoba, którą obstawiłam. Herkules Poirot ma "szczęście" do zabójstw, gdzie się nie pojawi, tam musi zdarzyć się coś okropnego.
Oceny książki Rendez-vous ze śmiercią
5964 użytkowników ma tytuł Rendez-vous ze śmiercią na półkach głównych- Przeczytane 4 331
- Chcę przeczytać 1 633
- Agatha Christie 130
- Kryminał 74
- Kryminały 73
- Agata Christie 34

Opinie i dyskusje o książce Rendez-vous ze śmiercią
🥱💤
🥱💤
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże nie była tak pochłaniająca, jak poprzednie, ale nadal czytało się dobrze. Na początku ma się odczucie, że to książka inna, co powoduje większą zachętę do czytania. Jednak po 100 stronie, trochę straciła na animuszu. Trochę mamy tutaj wątków miłosnych i jak to często bywa w powieściach Agathy-rodzina na pierwszym planie, zazwyczaj zamieszana o mordestwo. Tutaj nie jest inaczej, ale rodzina jest specyficzna. Końcówka zaskoczyła, jak widać, trzeba czytać z uwagą pewne niuanse :) Dam 6/10 - tylko jedną do tej pory oceniłem tak książkę Christie-jednak 6 to nadal nieźle, nie żałuję preczytania.
Może nie była tak pochłaniająca, jak poprzednie, ale nadal czytało się dobrze. Na początku ma się odczucie, że to książka inna, co powoduje większą zachętę do czytania. Jednak po 100 stronie, trochę straciła na animuszu. Trochę mamy tutaj wątków miłosnych i jak to często bywa w powieściach Agathy-rodzina na pierwszym planie, zazwyczaj zamieszana o mordestwo. Tutaj nie jest...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHerkules Poirot zwiedza Jerozolimę. Pewnej nocy słyszy rozmowę, w której pada zdanie - Ona musi zginąć. Rozumiesz, że należy to zrobić.
Denatka to była strażniczka więzienna. Swoje zawodowe kompetencje przeniosła do życia rodzinnego. Była apodyktyczna, tyranizowała całą rodzinę. Jej dorosłe dzieci służalczo poddawały się jej woli, chociaż wszyscy mieli tego dość, nie potrafili jej się przeciwstawić. Żyli jak w klatce.
Kto okaże się sprawcą tej zbrodni?
Jeśli przyznam, że Poirot rozwiąże tę zagmatwaną zagadkę, to nikogo nie zdziwię, bo kto jeśli nie on?
To jedna z powieści, której akcja przeniosła się w ciekawe, nieco egzotyczne miejsce. Autorka wspomina w niej również kilka innych swoich powieści. To ciekawy zabieg, który wyłapie każdy miłośnik jej książek.
Ja spędziłam z lekturą dobry czas, a zakończenie było dla mnie kompletnym zaskoczeniem.
Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątkowo nie przywiązuje wagi do tego, co usłyszał. Kiedy na wycieczce do Petry umiera pani Boynton, Herkules przypomina sobie tamte słowa i rozpoczyna śledztwo.
Denatka to była strażniczka więzienna. Swoje zawodowe kompetencje...
Fajnie jak zawsze, ale plot twist zaskoczył i to negatywnie.
Fajnie jak zawsze, ale plot twist zaskoczył i to negatywnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStyl nie do podrobienia.
Styl nie do podrobienia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Rendez-vous ze śmiercią“ – audiobook w promocji woblink.com. Lektor Krzysztof Gosztyła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak na kryminałki Agathy Christie ten dłużył mi się wyjatkowo. Dobrze, że słuchając audiobooka, mogłam zająć ręce jakąś pożyteczną pracą. Tu nie pomógł nawet dobry lektor.
Rozwiązanie historii bylo przeze mnie absolutnie niespodziewane!
Muszę tez wspomniec, ze w ksiazce tej pomimo większej ilości postaci, nie mylili mi sie oni (co niestety zdarza sie często w jej ksiazkach - wiecie, jesteśmy wrzuceni w świat ludzi, którzy sie znają mniej lub bardziej i naraz rzuca nam sie ich cechy i ewentualne korelacje rodzinne, trzeba sie mocno skupic na początku książek Christie by połapać sie kto jest kim, tutaj takiego problemu nie miałam, postaci były bardzo charakterystyczne na swój sposób i jest to ogromny plus.)
Bardzo przyjemnie tez mi sie poznawalo szczegóły zdarzeń a bardzo ciekawe relacje rodzinne postaci niesamowicie utrzymywały moja uwage
Cala historia tez byla raczej króciutka, nie było ciągłego biegania w kółko - każdy z bohaterów dostał swoje 5 minut na zeznania i lecimy w rozwiązanie, dalo to wrazenie bardzo krótkiej sprawy (co ma sens, sam opis mówi o rozwiązaniu w 24 godziny)
Ogólnie polecam, solidna, ciekawa i szybka lektura a w dodatku przepięknie oprawiona :'D
Rozwiązanie historii bylo przeze mnie absolutnie niespodziewane!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMuszę tez wspomniec, ze w ksiazce tej pomimo większej ilości postaci, nie mylili mi sie oni (co niestety zdarza sie często w jej ksiazkach - wiecie, jesteśmy wrzuceni w świat ludzi, którzy sie znają mniej lub bardziej i naraz rzuca nam sie ich cechy i ewentualne korelacje rodzinne, trzeba sie mocno skupic na...
Przyjemnie się czytało. Dużo psychologii co oczywiście jest wielkim plusem. Ofiara to osoba nietuzinkowa, w negatywnym sensie. Co ciekawe sprawcą czy sprawcami nie byli Ci, którym jej śmierć przyniosła najwięcej korzyści. Taki obrót sprawy znacznie utrudniał rozwiązanie zagadki morderstwa. Bo jak winić kogoś kto jest postronny i nie ma motywu? A jednak. Nie wpadłabym na takie rozwiązanie. Dużym atutem tej pozycji są relacje bohaterów, dużo się dzieje ale wszystko ma sens. Co prawda takich połączeń matrymonialnych się nie spodziewałam ale cieszę się, że wszystko się ułożyło i są szczęśliwi. Podobało mi się także samo umiejscowienie historii- Petra dodawała klimatu. Co do Poirota. Facet nie ma za grosz skromności. Nie wiem co o tym myślę. Podsumowując, można powiedzieć, że śmierć starej macochy okazała się manną z nieba dla rodziny Boyntonów. I dobrze. Ręce mają czyste a życie stało się zupełnie inne, nowe. To miłe zakończenie!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrawdę mówiąc liczyłam na trochę inne zakończenie, ale i tak bardzo dobra, klasyczna pozycja. Lubię logikę Christie, połączoną z jej ckliwymi, bardzo szczęśliwymi zakończeniami. Liczba samobójstw popełnianych przez "złoli" bezprecedensowa w historii literatury - ludzie kiedyś mieli więcej honoru.
P.S. Pierwszy raz wykorzystałam AI do analizy mojej analizy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toP.S. Pierwszy raz wykorzystałam AI do analizy mojej analizy.
Bardzo przyjemna lektura! Czytałem z dużym zaciekawieniem, lubiłem te barwne postaci,kilka razy się uśmiechnąłem, kilka razy zrobiłem "och!". I oczywiście dałem się zaskoczyć :)
Pomysłowo, zgrabnie, elegancko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomysłowo, zgrabnie, elegancko.