Drapieżne Bestie

- 2022-06-01
- 2022-06-01
- 2021-09-28
- Agnieszka Kalus
Szesnastoletnia Koffi pracuje dla cieszącego się złą sławą Nocnego Zoo. Zajmuje się groźnymi, magicznymi stworzeniami, by spłacić zaciągnięte przez rodzinę długi i odzyskać upragnioną wolność. Gdy pewnego wieczoru okrutny właściciel Zoo grozi jej bliskim, Koffi uwalnia moc, której nie rozumie.
Ekon, syn zasłużonego bohatera, chce wstąpić w szeregi Synów Sześciu i zostać wojownikiem. W dniu, w którym przystępuje do ostatniego rytuału przejścia, na drodze do realizacji planu staje mu pożar Nocnego Zoo, Shetani – niebezpieczny potwór terroryzujący miasto - i dziewczyna, która ma moc, by przegonić bestię.
Splot okoliczności sprawia, że dwoje nastolatków łączy siły. Koffi i Ekon – zachowując w tajemnicy swoje prawdziwe motywy – postanawiają wspólnie pokonać Shetaniego.
Wyruszają do Dżungli spowitej magią i niezliczonymi niebezpieczeństwami. Rozpoczyna się polowanie, w czasie którego granica między myśliwymi a ofiarą powoli się zaciera, a nastolatkowie odkrywają o wiele więcej niż się spodziewali.
Kup Drapieżne Bestie w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Drapieżne Bestie
Nastoletnia Koffi pracuje w Nocnym Zoo, gdzie opiekuje się groźnymi stworzeniami. Ekon to młody chłopak pragnący zostać wojownikiem. Na skutek złośliwego losu oboje tracą swoich bliskich i zostają zmuszeni do współpracy. Postanawiają odnaleźć i zniszczyć demona Shetaniego. Jest to typowa fantastyka młodzieżowa i myślę, że podobałaby mi się mocniej, gdybym czytała ją parę lat temu. Nie będzie to moja ulubiona książka, ale jednak widzę w niej wiele dobrych rzeczy. Bohaterowie są sympatyczni i dobrze zarysowani. Nie są herosami, nie mają jakichś oryginalnych cech, to zwykli nastolatkowie, którzy znaleźli się w dziwnej sytuacji i próbują radzić sobie z tym na różne sposoby. Z biegiem czasu rodzi się między nimi delikatna więź, która jednak nie wysuwa się na pierwszy plan. Również pozostałe relacje Ekona i Koffi zostały napisane dobrze i uczuciowo, chociażby więź Ekona i jego opiekuna czy Koffi z jej rodzicami. Ciekawe jest też to, że od czasu do czasu poznajemy też narrację postaci, która może wydawać się antagonistką. Książka napisana jest w przyjemny, lekki sposób, dialogi są naturalne i oddają uczucia postaci, a opisy budują klimat i zarazem nie przytłaczają. Jednak to, co najmocniej mi się podobało, to afrykański klimat i cały jego wymiar. Historia dzieje się w fikcyjnym świecie, ale będącym niejako alternatywą, gdzie nie doszło do kolonizacji Afryki. Autorka stara się przywrócić pamięć o zwyczajach i obrzędach kultury, z której pochodzi, przedstawia ją jako coś, co potrafi naprawdę zaintrygować i przyciągnąć. W posłowiu wyjaśnia, że tak naprawdę żaden Afroamerykanin nie zna swojego dokładnego pochodzenia, więc oparła się na całej Afryce, co stworzyło coś niepowtarzalnego. Jak wspominałam, nie będzie to moja ulubiona książka fantasy, ale szczerze mogę polecić ją każdemu, kto chce przeczytać coś wciągającego i angażującego. ,, Często zdaje się, że bestie, które najzacieklej atakują, zostały najbardziej skrzywdzone.” Ps. Recenzja napisana w ramach bookture’u u @corkaksiegarza
Oceny książki Drapieżne Bestie
477 użytkowników ma tytuł Drapieżne Bestie na półkach głównych- Chcę przeczytać 291
- 2022 9
- 2023 6
- Fantastyka 6
- Legimi 5
- Fantasy 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Drapieżne Bestie
Drapieżne bestie to pełen emocji i dynamiki otwierający tom serii fantasy, którego akcja toczy się w świecie czerpiącym z afrykańskiej mitologii i tradycji. Największą siłą książki jest jej atmosfera – mroczna, magiczna i pełna niebezpieczeństw, odsłaniana stopniowo wraz z rozwojem historii.
Poznajemy tu Koffi, główną bohaterkę serii, pracującą w Nocnym ZOO – miejscu, gdzie przetrzymuje się niezwykłe, nadnaturalne stworzenia. Jej codzienność diametralnie się zmienia, gdy przypadkiem ujawnia drzemiącą w niej potężną, trudną do opanowania moc. Równocześnie Ekon, pragnący udowodnić swoją wartość po porażce związanej z przyjęciem do elitarnej jednostki, szuka okazji, by się wykazać. Drogi obojga bohaterów przecinają się, gdy razem postanawiają wyruszyć na trop mitycznej bestii — Shetani — od lat siejącej strach w mieście.
Motyw pościgu odgrywa tu kluczową rolę: bohaterowie gonią potwora, a jednocześnie odkrywają, że największe tajemnice i lęki noszą w sobie.
Świat przedstawiony w powieści to jej ogromny atut. Egzotyczny, różnorodny, miejscami mroczny i mocno osadzony w afrykańskim folklorze, stanowi ciekawą odmianę na tle typowych europejskich inspiracji w młodzieżowym fantasy. Opisy magicznych istot są barwne i pomysłowe, a miasto Lkossa tętni własnym życiem, pełnym konfliktów społecznych i moralnych dylematów.
Drapieżne bestie to świetna propozycja dla miłośników fantasy młodzieżowego, którzy poszukują czegoś nowego i nietuzinkowego. Powieść łączy wartką akcję, ciekawie zarysowanych bohaterów oraz wyjątkowy, nastrojowy świat inspirowany afrykańskimi wierzeniami. Mimo że niektóre fragmenty są spokojniejsze, całość oferuje angażującą i pełną emocji historię.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoznajemy tu Koffi, główną bohaterkę serii, pracującą w Nocnym ZOO – miejscu,...
Muszę przyznać, że bardzo dobrze bawiłam się czytając tę książkę. Było to coś totalnie nowego, gdyż pojawiają się tutaj afrykańskie mity. Nigdy wcześniej się na nie nie natknęłam, ale nie ukrywam, że było to bardzo przyjemne pierwsze spotkanie. Zwłaszcza, że był to debiut autorki i uważam go za udany.
Koffi i Ekon byli bardzo fajnymi bohaterami, ale mieli bardzo różne charaktery. Koffi była spontaniczna, potrafiła podejmować szybko decyzje i często polegała na swojej intuicji. Ekon z kolei musiał mieć wszystko zaplanowane i nie podobało mu się gdy dziewczyna te plany burzyła. Niebezpieczna podróż w głąb dżungli zbliżyła tę dwójkę do siebie, mimo, że na początku było im ciężko się dogadać. Podczas całej tej podróży dużo się od siebie wzajemnie nauczyli, wspierali się, niejednokrotnie ratowali oraz uczyli walczyć ze swoimi słabościami i lękami. Kreacja świata również mi się podobała. Niebezpieczna dżungla, z jeszcze bardziej niebezpiecznymi stworzeniami. Dodatkowo magia - zwana w książce Przepychem - nie była typową magią, która zazwyczaj można znaleźć w innych książkach. Była wszechobecną energią, którą tylko niewielka grupa ludzi była w stanie "pożyczyć", pozwolić jej przez siebie przepłynąć i ponownie oddać.
Cała historia pełna jest zwrotów akcji. Przyznam, że wielu z nich naprawdę się nie spodziewałam, mimo, że na każdym kroku próbowałam przewidzieć co będzie dalej.
Zakończenie nie pozostawia nic innego jak tylko przeczytanie kolejnego tomu i odkrycie dalszej części historii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKoffi i Ekon byli bardzo fajnymi bohaterami, ale mieli bardzo różne...
Z początku nic nie rozumiałam. Jednak potem wyciągnęłam się. Jest też w tej książce coś co uwielbiam we wszystkich moich lekturach przygodowych, czyli mapa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Czasem nie można kierować się sercem. Musisz myśleć głową."
Ekon, jest młodszym synem zasłużonego bohatera, Syna Sześciu. Jego marzeniem jest zostanie wojownikiem jak ojciec i starszy brat. W dniu kiedy w końcu ma się to marzenie spełnić, wybucha pożar w Nocnym Zoo... a to zmienia wszystko. Szczególnie, że Shetani, najniebezpieczniejsze zwierzę Wielkiej Dżungli staje na jego i Koffi drodze.
Książka to pierwszy tom cyklu o Drapieżnych bestiach. Dostajemy kompletnie inny świat, gdzie magia jest ukrywana, piętnowana, a Bogowie zazwyczaj są w ukryciu. Dwójka młodych ludzi wyrusza do Wielkiej Dżungli by złapać największe dzikie zwierzę, bo oboje mają w tym cel.
Piękna relacja Ekona i Koffi, którzy niczym Romeo i Julia, z dwóch różnych światów, chcą połączyć siły by móc razem zdobyć cel. Ich przygoda jest ekscytująca i pochłaniająca. Dzięki swojej wiedzy i doświadczeniu są w stanie wyjść z niej cało... prawdopodobnie.
To całkiem coś innego, coś nowego. Mamy do czynienia z dzikimi zwierzętami, totalnie dziwnymi 😅 które mogą zabić. A na dodatek, główni bohaterowie muszą zmierzyć się ze swoimi demonami, swoimi słabościami. Na szczęście mają siebie i paczuszkę szczęścia, by wyjść z opresji.
Dla samego zakończenia muszę sięgnąć po kolejny tom!
"Czasem nie można kierować się sercem. Musisz myśleć głową."
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKoffi wraz z mamą pracują w Nocnym zoo zajmując się dzikimi magicznymi zwierzętami, by odkupić długi, które zaciągnął jej ojciec. Pewnego dnia, pod wpływem emocji niespodziewanie uwalnia strumień mocy, który podpala Nocne zoo...
Pierwsza połowa nudna jak flaki z olejem. Prawie żadnych opisów samej dżungli przez co klimatu wgl nie czułam, a potencjał był. BOLEŚNIE PRZEWIDYWALNE, wszystkiego domyślicie sie bardzo szybko, same utarte schematy. Na plus Ekon, który aby się uspokoić liczył, akurat to było dość kreatywne. Fajne na jeden raz, ale raczej za miesiąc o niej zapomnę, drugiego tomu nie przeczytam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Drapieżne bestie" Ayany Gray to książka, po którą wiedziałam, że sięgnę już w momencie, w którym usłyszałam o niej po raz pierwszy.
Powyższa książka jest historią szesnastoletniej Koffi, która pracuje dla cieszącego się złą sławą Nocnego Zoo. Dziewczyna zajmuje się groźnymi i magicznymi stworzeniami, aby pomóc spłacić zaciągnięte przez jej ojca długi i tym samym odzyskać wolność. Jednak pewnego wieczoru okrutny właściciel Zoo grodzi bliskim Koffi, co sprawia, że nastolatka uwalnia moc, której nie rozumie.
W tej powieści poznajemy również Ekona - syna zasłużonego bohatera, który chce wstąpić w szeregi Synów Sześciu, by zostać wojownikiem. W, w którym przystępuje do ostatniego rytuału przejścia, na drodze do spełnienia jego marzeń staje pożar Nocnego Zoo. Do tego wszystkiego mamy niebezpiecznego potwora terroryzującego miasto, który sprawia, że drogi Ekona i Koffi się przecinają.
~*~
Ayana Gray zabiera nas do niezwykłego świata, który jest osadzony w wierzeniach i mitologii afrykańskiej. Dla mnie to było pierwsze spotkanie z mitologią z tego rejonu świata, który bardzo mnie sobą zainteresował.
Spotykamy tu afrykańskich bogów, niezwykłe stworzenia oraz dżunglę, w której te stworzenia się kryją. W dodatku spotykamy tu zakazaną magię, z którą ludzie usiłują wymazać z życia. Jednak tak jak to bywa w takich przypadkach osoby mające dar zaczynają ukrywać się w cieniu. Jednak historia Koffi i Ekona jest nie tylko pretekstem do opowiedzenia nam o afrykańskich wierzeniach. To również historia, w której wplecionych jest kilka ważnych słów do młodych ludzi, które moim zdaniem mogą pomóc im poukładać sobie pewne rzeczy - a przede wszystkim dodają otuchy i odwagi do walki o własne marzenia.
Jednak mimo tego, że powyższa historia bardzo mi się spodobała to nie mogę oprzeć się wrażeniu, że jest tu zbyt mało ekspozycji. Na przykład ciężko jest mi sobie wyobrazić miasto, w którym mieszkali główni bohaterowie. Niemniej jednak przymknęłam na to oczy, chociażby z tego względu, że jest to pozycja skierowana do młodzieży. A ja mając kilkanaście lat niekoniecznie zwracałam uwagę na to czy otoczenie bohaterów jest dobrze opisane - najbardziej ciekawiła mnie oś historii. Dlatego też przypuszczam, że dla wielu osób, które sięgną po "Drapieżne bestie" to nie będzie stanowiło zbytniego problemu. Powyższa powieść to pierwsza część z serii i już nie mogę doczekać się jej kontynuacji. W dodatku podobno prawa do ekranizacji zostały wykupione przez Netflix, co mnie bardzo cieszy, bo chętnie obejrzę to co zostanie przeniesione na małe ekrany. W każdym razie "Drapieżne bestie" mogę Wam polecić z czystym sumieniem. Za jakiś czas również będę chciała podsunąć ją mojemu siostrzeńcowi i mam nadzieję, że ta historia również mu przypadnie do gustu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowyższa książka jest historią szesnastoletniej Koffi, która pracuje dla cieszącego się złą sławą Nocnego Zoo. Dziewczyna zajmuje się groźnymi i magicznymi stworzeniami, aby pomóc spłacić zaciągnięte przez jej ojca długi i tym samym...
Nie bardzo wiem, co myślę. Jestem świeżo po lekturze i nie wiem czy sięgnę po drugi tom. Historia Koffi i Ekona, dwójki nastolatków, którzy zdecydowanie nie wiedzą, gdzie jest ich miejsce w świecie. Okoliczności zmuszają ich do wspólnego polowania na potwora, wyruszają do Dżungli i stawiają czoła kolejnym wyzwaniom.
Bardzo podoba mi się świat przedstawiony, Autorka opiera się na mitologi panafrykańskiej - to świetne posunięcie, doskonały powiew świeżości po mitologiach greckich, egipskich, nordyckich i słowiańskich. Fabuła jest przewidywalna, ale czytam na tyle dużo, że trudno mnie zaskoczyć i czerpię radość raczej z drogi niż z celu wydarzeń. I tutaj chyba mam największy zgrzyt. Koffi i Ekon to nastolatki i czasami zachowują się tak, jakbym się tego w ich wieku spodziewała, a czasami wciska się im kwestie „starych” ludzi. Brakuje mi wyważenia i harmonii w ich charakterach. Natomiast rozumiem, że jest to pierwszy tom, więc może z czasem przejdą przemianę. Tylko, że zupełnie nie jestem ciekawa co dalej - główny wątek Shetaniego został wyjaśniony, a z bohaterami nie zżyłam się na tyle, żeby chcieć wiedzieć, czy uda im się pokonać bogów czy nie (choć wszyscy domyślamy się jak będzie).
Podsumowując: książka jest przewidziana dla młodszego odbiorcy niż ja. Jeśli sięgnę do kolejną część to chyba tylko z nadmiaru wolnego czasu.
(Instagram @eaw.books)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo podoba mi się świat przedstawiony, Autorka opiera...
Irytująca główna bohaterka, ale super klimat i pomysły, wciąga. Długie opisy
Irytująca główna bohaterka, ale super klimat i pomysły, wciąga. Długie opisy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tosoon full review
________
Przyznaję, że była to dla mnie lektura bardzo długa - po odlożeniu pewnego razu miałam mały problem z powróceniem do historii.
Kiedy jednak już mi się udało, wkręciłam się mocno! Historia z jednej strony nam znana - dwójka nastolatków wyrusza, by stawiać czoło niebezpieczeństwom, ale wszystko to w konwencji, której dotąd nie znałam. Jak pisze sama autorka, inspirowała się ona kulturą, wierzeniami czy mitologią całego kontynentu afrykańskiego, nawiązując do idei panafrykanizmu.
soon full review
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to________
Booktour "Drapieżne Bestie" autorki Ayana Gray.
Lkkosa kiedyś piękna kraina,stworzona przez Bogów, pełna magii, z której ludzie korzystali nie bojąc się i nie czując zagrożenia ze strony przepychu, do czasu aż nastąpił rozłam i wszystko sie zmienilo, a magia zostaje ukryta głęboko pod ziemią. Ludzie zaczynają traktować przepych (magię),jak zło, którego trzeba się wystrzegać. Istnieje tylko niewielka garstka osób nazywanych Daraja, potrafiących przywoływać przepych. Niektórzy w ukryciu, a inni szkoleni pod okiem mistrzów i braci światyni. Jedną z nich jest Adiach, dziewczyna o wielkiej i nieprzeciętnej mocy, nie do końca radzącą sobie z panowaniem nad przepychem. Raz podjęta przez nią zła decyzja, wywołana chęcią akceptacji ze strony rówieśników i bliskich , zawarza na całym jej późniejszym życiu. Poznajemy też Koffi. Bardzo chaotyczną postać. Często podejmującą decyzję pod wpływem impulsu, które kończą się złymi konsekwecjami. Jedna z takich decyzji sprawia, że dziewczyna zostanie postawiona pod ścianą. Aby pomóc mamie i przyjacielowi postanowia wybrać się na wyprawę do Większej Dżungli. Poznajemy również Ekona. Jest to chłopak, który po stracie ojca zmaga się z traumą. Jego sposobem na radzenie sobie ze strachem są książki i liczby. Poprzez liczenie do trzech uspokaja się i odnajduje spokój. Jest bardzo zdyscyplinowany, a wszystko co robi musi być dobrze przemyślane.
Nieoczekiwany splot zdarzeń wywołany pożarem w Nocnym Zoo sprawia, że drogi Ekona i Koffi splatają się ze sobą. Wspólna wyprawa i własne cele zbliżają ich do siebie, a oni sami będą musieli zmierzyć się z własnymi lękami i obawami, a także bestią o imieniu Shetani, która od lat terroryzuje i morduje mieszkańców Lkkosy. Każde z nich zostanie postawione w sytuacji, gdzie będą musieli dokonywać wyborów, kierować się własnym sercem, czy lojalnością wobec własnych rodzin.
Muszę przyznać, że książka zaciekawiła mnie od pierwszego rozdziału. Wiem, że u niektórych od razu nie wywołała jakiś specjalnych emocjii, ale mnie poprostu zachwyciła. Świat, który stworzyła i wykreowała autorka, bardzo mi się spodobał. Panafrykański klimat pełen magii i wierzeń, który został świetnie przedstawiony, wciąga i nie puszcza. Jak dla mnie wszystko to zostało ujęte w sposób spójny, fakty ze sobą są doskonale połączone, a fabuła wciągła mnie na maksa. Zaskakujące zwroty akcji, a także problemy współczesnych ludzi, zawarte są tu w sposób bardzo inteligentny i utożsamiający nas z bohaterami. Jeśli ktoś lubi książi z gatunku fantasy, to uważam, że ta pozycja powinna trafić na waszą półeczkę do przeczytania. Z niecierpliwością czekam, aż przeczytam drugi tom trylogii.
Booktour "Drapieżne Bestie" autorki Ayana Gray.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLkkosa kiedyś piękna kraina,stworzona przez Bogów, pełna magii, z której ludzie korzystali nie bojąc się i nie czując zagrożenia ze strony przepychu, do czasu aż nastąpił rozłam i wszystko sie zmienilo, a magia zostaje ukryta głęboko pod ziemią. Ludzie zaczynają traktować przepych (magię),jak zło, którego trzeba...