Studium w szkarłacie

- Sherlock Holmes (tom 1)
- A Study in Scarlet
- 2022-03-09
- 2022-03-09
Kup Studium w szkarłacie w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oficjalne recenzje książki Studium w szkarłacie
Dla wielkiego umysłu nie ma rzeczy małych
Po wznowieniach powieści Agathy Christie wiadomo było, że pojawienie się na księgarskich półkach wznowień innego klasycznego twórcy kryminału jest tylko kwestią czasu. W końcu ciężko myśleć o początkach tego gatunku bez dwóch autorów – wspomnianej już Christie i sir Arthura Conana Doyle’a. Sherlock Holmes tego ostatniego do dzisiaj inspiruje nie tylko twórców kolejnych powieści, ale również postacie z kolejnych filmów czy seriali. Z jego umiejętności dedukcji twórcy mogą czerpać w nieskończoność, ale wiadomo, że Sherlock jest tylko jeden.
„Studium w szkarłacie” to pierwszy tom przygód duetu Holmes i Watson. Czytelnik, który postać sławnego detektywa kojarzy jedynie z większego czy mniejszego ekranu, z pewnością doceni książkową wersję postaci głównego detektywa. Jest zdecydowanie mniej arogancki, przyjemniejszy w odbiorze. Trochę jakby twórcy filmowo-serialowi celowo nadali mu więcej ostrych cech, tworząc o wiele bardziej kanciastą społecznie postać, która przykuwa uwagę widza. Książkowy Sherlock jest zdecydowanie przyjemniejszym typem. Odważę się nawet powiedzieć, że przyjemniejszym niż Herkules Poirot, który również niekiedy spotyka się z oskarżeniami o zbytnią arogancję – zresztą nie bez powodu. Sama Christie też za nim za bardzo nie przepadała.
John Watson udaje się do Londynu po traumatycznych przeżyciach związanych z wojną. Szuka nowego lokum i dzięki pewnemu zbiegowi przypadków trafia na Baker Street. Poznanie nowego, dość ekscentrycznego współlokatora to dopiero początek jego nowego życia. Nie spodziewał się on raczej, że nowy etap rozpocznie od rozwiązywania zagadki kryminalnej.
Co do samej zagadki, to bardzo przypomina właśnie klasyczny kryminał. Jednak inny od tego, który zazwyczaj serwuje Christie. Czytelnik może się naprawdę zdziwić, jak przyjemnie i szybko czyta się przygody detektywa Holmesa. Jedynym minusem jest to, że w połowie powieści porzucamy naszych głównych bohaterów i Londyn, na rzecz innych, nie mniej ważnych. Wybija to jednak trochę z rytmu i wzmaga tęsknotę za niezastąpionym duetem.
Z kolei ogromną zaletą tej historii jest to, że czytelnik chce więcej. Najlepiej od razu! Za tymi postaciami się tęskni jak za najlepszymi przyjaciółmi. Choć dziwnie może zabrzmieć to, że kryminał odpręża – to tak właśnie jest. Jeśli szukacie lektury na jeden wieczór po ciężkim dniu, to „Studium w szkarłacie” będzie idealnym wyborem. A potem nie będziecie się mogli doczekać kolejnych części.
Kinga Kolenda
Opinia społeczności książki Studium w szkarłacie
Któż nie słyszał o Sherlocku Holmesie i jego nieodzownym kompanie Watsonie. Dla wszystkich fanów kryminałów pozycja obowiązkowa, jest to klasyka gatunku. Książka króciutka ale ile się w niej dzieje. Dzieli się ona na dwie części, w pierwszej poznajemy głównych bohaterów i ich wysiłki w celu rozwiązania zagadki morderstwa, natomiast druga część zaczyna się jakby to była całkiem inna książka lecz z biegiem czasu łączy się to wszystko w jedną całość. Po przeczytaniu pierwszej książki o przygodach Sherlocka na pewno sięgniemy po następne części z cyklu.
Oceny książki Studium w szkarłacie
15465 użytkowników ma tytuł Studium w szkarłacie na półkach głównych- Przeczytane 12 213
- Chcę przeczytać 3 096
- Posiadam 2 832
- Kryminał 174
- 2014 105
- 2021 81
- Kryminały 81

Opinie i dyskusje o książce Studium w szkarłacie
„Studium w szkarłacie” to pierwsza książka o Sherlocku Holmesie. Czytałam ją wiele lat temu, ale dzięki nowemu, pięknemu wydaniu od wydawnictwa W.A.B postanowiłam wrócić do tej historii i jeszcze raz odkryć jej klimat.
Powieść składa się z dwóch części. W jednej poznajemy Sherlocka, który rozwiązuje zagadkę nietypowego m0rderstwa bez śladów walki. Druga prowadzi nas do pewnej amerykańskiej społeczności, a odkrywanie jej przeszłości wiąże się z wieloma emocjami.
Uwielbiam inteligencję i błyskotliwość Sherlocka. Jego przenikliwość i sposób patrzenia na szczegóły prowadzą do rozwiązania sprawy. To klasyczne śledztwo kryminalne połączone z historią dawnych krzywd i konsekwencji decyzji sprzed lat.
Polecam Wam tę książkę, bo to klasyka literatury detektywistycznej, a jednocześnie początek całego uniwersum Sherlocka Holmesa.
Innych książek o Sherlocku jeszcze nie czytałam, więc teraz mam plan kontynuować serię i zbierać te piękne tomiki na mój regał 💙
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść składa się z dwóch części. W jednej poznajemy Sherlocka, który rozwiązuje zagadkę nietypowego m0rderstwa bez śladów walki. Druga prowadzi nas do...
Absolutna klasyka. Świetnie napisana, przemyślana i wciągająca. Klimat tamtych lat odczuwalny na każdej stronie. Jedyny minus to...nie oszukujmy się...zdrowo przesadzona sztuka dedukcji Holmesa. To jednak nie umniejsza rozrywki. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa historia opisuje początki kariery Scherlocka Holmesa i chociaż znam tę postać nie od dziś, to nie miałam pojęcia, jak to się wszystko zaczęło. A zaczęło się bardzo ciekawie!
Bardzo przyjemna i wciągająca lektura, środkowa część z nagłym przeniesieniem akcji i zupełnie innym stylem narracji mnie bardzo zaskoczyła, ale była równie zajmująca i sprawiła, że bardziej zrozumiałam postępowanie Jeffersona i wczułam się w niego. Świetnie rozegrany pomysł na zbrodnię.
Dobrze jest znać niemiecki, wtedy jedną z zagadek można rozwiązać razem z Scherlockiem, a nie przyglądać mu się z otwartymi ustami jak jego średniej jakości współdetektywi. ;)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemna i wciągająca lektura, środkowa część z nagłym przeniesieniem akcji i zupełnie innym stylem narracji mnie bardzo zaskoczyła, ale była równie zajmująca i sprawiła, że bardziej...
przesłuchałam audiobook, kolejna wersja. I teraz, pomijając drobne różnice w tłumaczeniu, nie wiem, czyja interpretacja lepsza: Borysa Szyca czy Janusza Zadury? Każdy jest świetnym lektorem - interpretatorem, każdy czyta po mistrzowsku - na swój sposób.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKojarze, ze w podstawowce czytalismy ktoregos Sherlocka i mi sie wcale ta ksiazka nie spodobala. Minely lata, przypadkiem trafilam na strone wolnelektury.pl i majac w bliskiej perspektywie wyjazd i ksiazki w epubie, wrocilam do serii. Jest to trzecia ksiazka o Holmsie i tak jak poprzednie, totalnie do mnie nie przemawia.
Wszystko jest za krotkie, zbyt proste, oczywiste. Te jego wspaniale odkrycia, zupelnie nic nie warte. Koncze przygode z Holmsem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszystko jest za krotkie, zbyt proste, oczywiste. Te...
Do zaczęcia serii Sherlocka Holmesa właściwie zachęciło mnie to, że te książki są dość krótkie i proste, więc traktuję je bardziej w formie odmóżdżenia jako audiobook przy bieganiu, gdzie nie chcę się jakoś szczególnie mocno skupiać na książce. I ta część dokładnie spełnia właśnie takie zadanie.
To dobre wprowadzenie do całego świata Sherlocka Holmesa. Książka sama w sobie jest po prostu okej i fajnie pokazuje cały schemat działania i myślenia Sherlocka.
Książka jest podzielona na dwie części przez co takie nagłe przejście do właściwie całkiem innej historii sprawiło, że przez chwilę myślałem, że coś pominąłem. Ale z tego co wiem, taka jest właśnie charakterystyka tych książek, poza jedną.
Książka dobrze sprawdza się jako coś lekkiego do poczytania w wolny dzień albo do posłuchania przy jakichś mniej wymagających czynnościach.
Mimo że jest napisana naprawdę dobrze i lekko, to jednak jak dla mnie serial i filmy lepiej budują całe napięcie i bardziej zdumiewają sposobem myślenia Sherlocka. W samej książce ciężej było mi się aż tak mocno wczuć w jego tok rozumowania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo dobre wprowadzenie do całego świata Sherlocka Holmesa. Książka sama w sobie...
Studium w szkarłacie to pierwsza z przygód Sherlocka Holmesa. Sławnego, a wówczas początkującego detektywa — lub doradcę, jak sam siebie określa — poznajemy oczami młodego lekarza, kombatanta z Afganistanu, Johna Watsona. Książka jest podzielona na dwie części. W pierwszej, mamy do czynienia z zagadką zamkniętego pokoju i nieboszczyka bez śladów na ciele. W drugiej poznajemy historię miłości, zemsty i Mormonów.
Arthur Conan Doyle zadebiutował w Beeton’s Christmas Annual w 27 grudnia 1887 właśnie powieścią Studium w szkarłacie, która z miejsca zyskała sympatię czytelników. W kolejnym roku powieść ukazała się w formie książkowej, a po niej zaczęły ukazywać się kolejne powieści i opowiadania o genialnym i ekscentrycznym detektywie.
W Polsce pierwsze wydanie pojawiło się w 1903, kolejne tuż po II wś, ale to w 1956 w tłumaczeniu Tadeusza Everta zyskało legendarny tytuł.
Lata temu czytałam Przygody Sherlocka Holmesa, ale dopiero przy okazji porządków na półkach wpadł mi w ręce egzemplarz Studium. Powieść czytało mi się naprawdę dobrze. Oczywiście, za Chiny nie odgadłabym zagadki, bo u Doyle'a to niewykonalne, ale bawiłam się dobrze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChcąc ocenić tą książkę obiektywnie, należy pamiętać kiedy była napisana. Jak się to uświadomi to mamy proszę państwa przed sobą coś epokowego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra, wciągająca historia. Inspirującym zjawiskiem jest poziom dedukcji tytułowego bohatera
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę z sentymentu ocena, ale nadal ta książka trafia w mój gust.
Trochę z sentymentu ocena, ale nadal ta książka trafia w mój gust.