SPIS TREŚCI
Przedmowa
Wstęp
Andrzej Buko, Wielki jubileusz 1050-lecia chrztu Polski: i co dalej? (refleksje archeologa)
Jacek Bojarski, Charakterystyka obrzędowości pogrzebowej mieszkańców wczesnośredniowiecznego centrum osadniczego in Culmine (w Kałdusie) na ziemi chełmińskiej
Sławomir Wadyl, Cmentarzysko w Ciepłem na Pomorzu Wschodnim. Miejsce - czas - ludzie - rzeczy
Jacek Wrzesiński, Obraz wczesnośredniowiecznej społeczności lednickiej przez pryzmat nekropolii
Paweł Pawlak, Osada-gród-cmentarzysko. Wzajemne relacje na podstawie badań prowadzonych na poznańskiej Śródce
Jerzy Sikora, Groby przodków, olbrzymów, pogan. Wczesnośredniowieczni mieszkańcy Polski i Pomorza a dawne monumenty grobowe
Piotr Wroniecki, Jerzy Sikora, Nowe źródła o przeszłości? Zastosowanie prospekcji geofizycznej w badaniach nad średniowieczem
Jerzy Sikora, Piotr Kittel, Piotr Wroniecki, Współczesne metody badawcze w archeologii średniowiecza na przykładzie grodziska w Rozprzy
Stanisław Suchodolski, Propaganda czy ekonomia, czyli jaki był cel emitowania monet w Polsce we wczesnym średniowieczu?
Grzegorz Śnieżko, Mennictwo Bolesława Krzywoustego w świetle nowych badań
Spis autorów
Kup Archeologia średniowiecza ziem polskich na początku XXI wieku. Grodziska, cmentarzyska i monety w perspektywie nowych metod badawczych w ulubionej księgarni
Oceny książki Archeologia średniowiecza ziem polskich na początku XXI wieku. Grodziska, cmentarzyska i monety w perspektywie nowych metod badawczych
9 użytkowników ma tytuł Archeologia średniowiecza ziem polskich na początku XXI wieku. Grodziska, cmentarzyska i monety w perspektywie nowych metod badawczych na półkach głównych- Chcę przeczytać 8
- 05 Mediewalia zbiorowe 1
- 51b 2022 1
- 03 Archeologia 1
- Grody i inne stanowiska archeologiczno historyczne. 1
- 61 Posiadam 1
- Obserwuje 1
Cytaty z książki Archeologia średniowiecza ziem polskich na początku XXI wieku. Grodziska, cmentarzyska i monety w perspektywie nowych metod badawczych
Dodaj cytat z książki Archeologia średniowiecza ziem polskich na początku XXI wieku. Grodziska, cmentarzyska i monety w perspektywie nowych metod badawczych
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Archeologia średniowiecza ziem polskich na początku XXI wieku. Grodziska, cmentarzyska i monety w perspektywie nowych metod badawczych