- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Gift of fear
- 1998-01-01
- 1998-01-01
- Andrzej Jankowski
Na podstawie własnych przeżyć autor doszedł do wniosku, że prawdziwy strach jest darem, w który wyposażyła nas natura - sygnalizuje nam niebezpieczeństwo i uaktywnia drzemiące w nas siły, o których nie mieliśmy pojęcia.
Kup Dar strachu. jak wykorzystywać sygnały o zagrożeniu, które ostrzegają nas przed przemocą i zapewniają przeżycie. w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Dar strachu. jak wykorzystywać sygnały o zagrożeniu, które ostrzegają nas przed przemocą i zapewniają przeżycie.
219 użytkowników ma tytuł Dar strachu. jak wykorzystywać sygnały o zagrożeniu, które ostrzegają nas przed przemocą i zapewniają przeżycie. na półkach głównych- Chcę przeczytać 177
- Rozwój osobisty 2
- Niedoczytane 1
- Psychologia, socjologia 1
- Psychologia 1
Tagi i tematy do książki Dar strachu. jak wykorzystywać sygnały o zagrożeniu, które ostrzegają nas przed przemocą i zapewniają przeżycie.
Cytaty z książki Dar strachu. jak wykorzystywać sygnały o zagrożeniu, które ostrzegają nas przed przemocą i zapewniają przeżycie.
Dodaj cytat z książki Dar strachu. jak wykorzystywać sygnały o zagrożeniu, które ostrzegają nas przed przemocą i zapewniają przeżycie.
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dar strachu. jak wykorzystywać sygnały o zagrożeniu, które ostrzegają nas przed przemocą i zapewniają przeżycie.
Późnym wieczorem wracasz po pracy do domu i nagle zauważasz, że na środki furtki do osiedla, tuż przy domofonie, rozparł się jakiś podejrzany typ. Po prostu sobie tam stoi i nie wygląda, jakby czekał na ubera. Czy wtedy podejdziesz do domofonu, wstukując swój nr mieszkania i kod - a przy okazji odwracając się do niego plecami? Czy masz farta, bo dwa dni wcześniej domofon miał awarię i masz w kieszeni pilota do bramy (mimo, że nie posiadasz auta)? Czy może nadłożysz drogi i wejdziesz z innej strony? Typ może dzięki tobie dostać się na osiedle i kogoś okraść, ale gdyby zaczął iść za tobą, jego intencje masz już jak na dłoni. W tej sytuacji podejrzany tylko zapewnił mnie o swojej szczerej miłości do świata ("nie licząc części imigrantów"). Temat mnie jednak zainteresował i tak oto trafiłem na tę książkę.
Czy odpowiada ona na kwestię opisaną w tytule? Moim zdaniem nie.
Czy jednak, mimo to, warta jest przeczytania? Moim zdaniem tak, zwłaszcza dla kogoś planującego pracę w policji, opiece socjalnej lub... bezdusznym korpo.
Chwilami autor wpada w manierę podręcznikową, tworząc akronimy i listy. Całe szczęście, jest on jednak praktykiem, nie mamy więc tu za dużo akademickiego lania wody, a opisy wielu rzeczywistych sytuacji. Co ważne - bez brutalnych opisów i zatapiania się w krwawych szczegółach.
Ogółem to ciekawa i solidna pozycja, której szkoda byłoby nie znać.
Warto też zwrócić uwagę na to, w jakich latach była napisana - kiedy internet jaki znamy jeszcze raczkował. I który dziś daje nam duże możliwości pogłębienia wiedzy zawartej w tej książce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKilka pouczających przykładów zdarzeń dających do myślenia. Warto się zapoznać.
Bardzo drobniutka czcionka z minimalną ilością akapitów.
Kilka pouczających przykładów zdarzeń dających do myślenia. Warto się zapoznać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo drobniutka czcionka z minimalną ilością akapitów.
Spodziewałam się książki, która wyjaśni mi procesy biologiczne w ludzkim ciele w reakcji na strach, opisze ewolucję strachu jako narzędzia ułatwiającego przetrwanie w świecie pełnym zagrożeń. Krótko mówiąc, spodziewałam się naukowej książki. Tymczasem "Dar strachu" bardziej przypomina opowieść o realizacji amerykańskiego snu, w której bohater mimo tego, że wychował się w patologicznej rodzinie (przemoc, uzależnienie od narkotyków, bieda),stworzył świetnie działającą i zarabiającą firmę specjalizującą się w ocenie ryzyka, a teraz za pomocą książki dzieli się swoim know-how. Opisane sytuacje bardzo często nie przystają do polskich realiów (w przeciwieństwie do Amerykanów nie mamy tak łatwego i powszechnego dostępu do broni, a zamachy z jej użyciem w szkołach i miejscach pracy nie zdarzają się tak często).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, którą polecają sobie amerykańscy internauci za każdym razem, kiedy dyskutują o intuicji i byciu uratowanym przez słuszne "złe przeczucie". Konkretne przykłady, zrozumiałe wskazówki (także o tym jak nie popaść w paranoję - bo życie w nieustannym strachu jest równie niezdrowe, jak ignorowanie niebezpieczeństw),a także garść interesujących historii-lekcji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytajcie tę książkę koniecznie. To lektura obowiązkowa. Niektóre fragmenty trzeba podkreślić i nauczyć się ich na pamięć. Trochę żartuję, ale nie do końca...
Po lekturze tej książki wyjęłam słuchawki z uszu idąc wieczorem...Nie chodzi o to, aby popadać w paranoję. Świat mamy taki, jaki mamy. Nie każdy mijający nas człowiek jest przyjazny. Przyjmijmy to do wiadomości i nauczmy się dbać o własne bezpieczeństwo w sposób mądry. Z "Darem strachu" mamy możliwość nauczenia się tego pod okiem profesjonalisty.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAgresja ma swój własny kod. W naszym interesie jest nauczyć się go dostrzec i w odpowiednim momencie zareagować. Bo strach faktycznie bywa darem. Coś nam mówi. Zawsze.
Po lekturze tej książki wyjęłam słuchawki z...