Szkoła Szpiegów. Na nartach

Okładka książki Szkoła Szpiegów. Na nartach autorstwa Stuart Gibbs
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Szkoła Szpiegów. Na nartach autorstwa Stuart Gibbs
Stuart Gibbs Wydawnictwo: Agora Cykl: Szkoła szpiegów (tom 4) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Szkoła szpiegów (tom 4)
Spy Ski School
2022-11-23
2022-11-23
Jarek Westermark
Najsłynniejszy nastoletni tajny agent CIA z licencją na rozśmieszanie powraca z kolejną niebezpieczną misją.

Z jakiego powodu tajemniczy chiński multimiliarder przyjeżdża do Kolorado? I co oznacza kryptonim „Złota pięść”? Aby się tego dowiedzieć, Benjamin Ripley rusza na stok i zaprzyjaźnia się z córką Leo Shanga. Okazuje się, że z jazdą na nartach jest podobnie jak z tajnymi akcjami – grunt, by nie tracić głowy oraz nie złamać tego i owego…

Czy i tym razem zjawiskowa szpieżka Erica pomoże Benowi wykaraskać się z tarapatów?

To już czwarty tom bestsellerowej serii o przygodach nastoletniego szpiega z przypadku i jego przyjaciół z akademii szpiegostwa.

Kup Szkoła Szpiegów. Na nartach w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Szkoła Szpiegów. Na nartach

680 129

Oceny książki Szkoła Szpiegów. Na nartach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szkoła Szpiegów. Na nartach

Mega ciekawa i fajne zwroty akcji

Mega ciekawa i fajne zwroty akcji

Książka idealna dla młodych ulubieńców zawikłanych zagadek i nagłych zwrotów akcji.

Benjamin Ripley wraca - z przyjaciółmi! 🎉
Benjamin Ripley wraca i znowu ma po swojej stronie przyjaciół!
Ale tym razem nie zmierzy się z Pająkiem - tylko nowym zagrożeniem. 🆕
Ben i jego przyjaciele jadą w góry niby na narty, ale tak naprawdę po raz kolejny ratują świat. 🌍⛷️

Erica z INNEJ strony - królowa lodu NIE umie jeździć na nartach! ❄️😂
Ten tom pokazuje nam teraz Erickę z nieco innej strony.
Jak się okazuje, nasza królowa lodu kompletnie nie potrafi jeździć na nartach!
Które są jej KRYPTONITEM! 😱⛷️
To jest GENIALNE! 👏
Erica - super szpieg, mistrzyni walki, geniusz taktyczny...
Ale narty? Totalna klęska! 🤣
Pokazanie jej słabości czyni ją bardziej ludzką - i to DZIAŁA! ❤️

Fabuła bazowana na Jamesie Bondzie + META HUMOR! 🎬😄
Sama fabuła jest dość mocno bazowana na jednym z filmów o Jamesie Bondzie.
To nie nowość (Gibbs często nawiązuje do Bonda),ALE:
Tym razem z pewnych przyczyn nawet postacie z tego żartują! 🤣
Więc pojawia się pewien META HUMOR! 🎭
Postacie WIEDZĄ, że to przypomina film o Bondzie - i komentują to!
To jest świeże i zabawne! 😂

CAŁA EKIPA razem pod dowództwem dziadka Ericki! 👨‍👩‍👧‍👦
I to pierwszy raz, kiedy widzimy serio CAŁĄ EKIPĘ naszych bohaterów razem - pod dowództwem dziadka Ericki! 👴
Postać, z którą dopiero teraz tak mocno się zapoznajemy, ponieważ spędzamy z nimi niemal całą książkę! 📚
Ekipa radzi sobie świetnie! 💪
A sama ekipa radzi sobie całkiem dobrze.
Większość z nich ma swoje wielkie momenty - więc fani tych postaci też będą zadowoleni! 🎉
Nie jest tak jak w tomie 11, gdzie postacie są "wklejone żeby być". 😐
Tutaj każdy ma swój MOMENT DO ZABŁYŚNIĘCIA! ✨

Werdykt
"Szkoła Szpiegów. Na nartach" (tom 4) to solidny tom z całą ekipą razem, meta humorem i Eriką na nartach (jej kryptonit!)
Plusy:
✅ Erica z innej strony - królowa lodu NIE umie jeździć na nartach (jej kryptonit!) ❄️😂
✅ META HUMOR - postacie żartują, że fabuła przypomina Bonda! 🎬🤣
✅ CAŁA EKIPA razem - pierwszy raz serio wszyscy bohaterowie pod dowództwem dziadka Ericki! 👨‍👩‍👧‍👦
✅ Każdy ma swój moment - większość postaci błyszczy, fani będą zadowoleni! ✨
✅ Dziadek Ericki - spędzamy z nim całą książkę, poznajemy go lepiej! 👴
✅ Nowe zagrożenie - nie Pająk, świeżość! 🆕
Minusy:
❌ Fabuła bazowana na Bondzie - ale przynajmniej postacie z tego żartują (meta humor ratuje!) 🎭
❌ Może nieco mniej świeże niż tom 3 (szkoła dla złoczyńców była bardziej oryginalna)
Ocena: ⭐⭐⭐⭐/5
Solidny tom! Nie dorównuje szczytowi (tom 3),ale wciąż bardzo dobry.
Erica na nartach to genialne pokazanie jej ludzkiej strony. Meta humor (postacie żartują z podobieństwa do Bonda) świeży. Cała ekipa razem i każdy ma swój moment - w przeciwieństwie do tomu 11, gdzie byli "wklejeni żeby być".
Dla kogo:
Fani serii (cała ekipa razem!),osoby lubiące meta humor i nawiązania do Bonda, czytelnicy chcący zobaczyć Erickę z innej strony (kryptonit: narty! 😂),dzieci 10-14 lat (narty + akcja = win!) ⛷️
Nie dla kogo:
Osoby męczące się nawiązaniami do Bonda (choć meta humor to łagodzi),czytelnicy oczekujący świeżości tomu 3 (szkoła dla złoczyńców była bardziej oryginalna).

Benjamin Ripley wraca - z przyjaciółmi! 🎉
Benjamin Ripley wraca i znowu ma po swojej stronie przyjaciół!
Ale tym razem nie zmierzy się z Pająkiem - tylko nowym zagrożeniem. 🆕

Erica z INNEJ strony - królowa lodu NIE umie jeździć na nartach! ❄️😂
Ten tom pokazuje nam teraz...

269 użytkowników ma tytuł Szkoła Szpiegów. Na nartach na półkach głównych
44 użytkowników ma tytuł Szkoła Szpiegów. Na nartach na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Szkoła Szpiegów. Na nartach

Stuart Gibbs
Stuart Gibbs jest autorem wielu książek dla dzieci i młodzieży. Jego „Szkoła szpiegów” to jedna z najlepiej sprzedających się serii na liście „New York Timesa”. Ukończył studia biologiczne. Pracował w Zoo w Filadelfii, gdzie badał kapibary.

Szkoła szpiegów. W Tajnej Służbie Stuart Gibbs
Szkoła szpiegów. W Tajnej Służbie
Stuart Gibbs
Dostajemy wszystko, co lubimy najbardziej! ✅ "Szkoła szpiegów w Tajnej Służbie" to kolejny tom, gdzie w sumie dostajemy wszystko, co lubimy najbardziej: ✅ Jest akcja 🎬 ✅ Trochę humoru 😂 ✅ Kilka zawariowanych historii 🤪 ✅ Kolejny solidny tom! 💪 Ben ratuje prezydenta... ale własna agencja go ŚCIGA! 😱 A tym razem Ben kolejny raz musi ratować prezydenta USA. Co gorsza - w pewnym momencie jego WŁASNA AGENCJA również zaczyna go ścigać! 🏃‍♂️💨 A gdzieś w jego najbliższym otoczeniu czai się zdrajca... 🕵️‍♂️❓ To dodaje napięcia! Ben nie tylko walczy z Pająkiem - ale też musi udowodnić swoją niewinność! 😨 Trudno powiedzieć więcej bez spoilerów... 🤐 Bardzo trudno jest powiedzieć coś więcej o tym konkretnym tomie bez spoilerów. Poza tym, że: ✅ Robi to, co poprzedni tom ✅ I podobnie jak one - lekko modyfikuje, nieco zmienia akcję ✅ Tak, żeby nie nudzić, ale zachować ducha serii ✨ Formuła, która działa 🎯 I to jest OK! Gibbs wie, co działa: Ben w niebezpieczeństwie ✅ Humor i akcja ✅ Lekkie modyfikacje formuły (tym razem: własna agencja go ściga!) ✅ Zachowanie ducha serii ✅ To jak comfort food - wiesz czego się spodziewać i lubisz to! 🍕❤️ Werdykt "Szkoła szpiegów. W Tajnej Służbie" (tom 5) to solidny tom, który dostarcza wszystko, co lubimy w serii! Plusy: ✅ Wszystko, co lubimy - akcja, humor, zawariowane historie! 🎉 ✅ Ben ratuje prezydenta USA - stawki wysokie! 🇺🇸 ✅ Twist: Własna agencja go ściga! (dodaje napięcia) 😱 ✅ Zdrajca w najbliższym otoczeniu - kto to?! 🕵️‍♂️ ✅ Lekko modyfikuje formułę - nie nudzi, ale zachowuje ducha serii ✨ ✅ Solidny tom - robi to, co powinien 💪 Minusy: ❌ Formuła się powtarza - ale lekko modyfikowana (więc OK) ❌ Trudno powiedzieć więcej bez spoilerów - tom mocno fabularny 🤐 Ocena: ⭐⭐⭐⭐/5 Solidny tom, który robi to, co powinien! Dostajemy akcję, humor, zawariowane historie. Ben ratuje prezydenta, ale własna agencja go ściga (twist!),a zdrajca czai się w otoczeniu. Formuła się powtarza, ale Gibbs lekko ją modyfikuje (własna agencja ściga Bena!),żeby nie nudzić, ale zachować ducha serii. I to DZIAŁA. To comfort food - wiesz czego się spodziewać i lubisz to! 🍕❤️ Dla kogo: Fani serii (solidny tom!),dzieci 10-14 lat (akcja + humor!),osoby lubiące "comfort reads" (wiesz czego się spodziewać),czytelnicy chcący zobaczyć Bena w Białym Domu (nowe środowisko!) 🇺🇸 Nie dla kogo: Osoby męczące się powtarzającą się formułą (choć Gibbs ją modyfikuje),czytelnicy oczekujący rewolucji w serii (to ewolucja, nie rewolucja).
Esi - awatar Esi
ocenił na61 miesiąc temu
Szkoła Szpiegów na wakacjach Stuart Gibbs
Szkoła Szpiegów na wakacjach
Stuart Gibbs
Drugi tom = poziom pierwszego (a nawet ZABAWNIEJSZY!) 😂 Drugi tom trzyma poziom pierwszego, a nawet jest jeszcze zabawniejszy! 🎉 I to mówię jako ktoś, kto właśnie skończył maraton wszystkich 11 tomów - więc mogę porównać! 📚 WIĘCEJ ALEXANDRA = WIĘCEJ RADOŚCI! 🎭 Ten tom ma też znacznie więcej Alexandra od poprzedniego! A jest to jedna z moich ulubionych postaci! ❤️ (Alexander - niekompetentny, ale uroczy ojciec Eriki, który jakoś zawsze wychodzi obronną ręką 😅) Poznajemy kolejnego Hale'a! Ale poznajemy tutaj też kolejnego Hale'a - i on również wypada GENIALNIE! 🌟 Choć na inny sposób niż Alexander. Nie spoileruję kto, ale rodzina Hale to szpiegowska dynastia, a każdy z nich ma swój unikalny styl! 🕵️‍♂️🕵️‍♀️ Akcja prowadzona LEPIEJ niż w tomie 1! 🎬 Akcja też jest prowadzona lepiej niż w poprzednim tomie. Tutaj dosłownie czujemy, że Ben jest zagrożony w każdym momencie! 😨 W tomie 1 intrygа była trochę za łatwa (jak pisałem w recenzji). Tutaj? Napięcie realne, stawki wyższe, twisty lepsze! 💥 Foreshadowingi z tomu 1 - Gibbs planował to od początku! 🧩 A jeżeli ktoś zrobi sobie maraton wszystkich tomów (podobnie jak ja),też doceni porozrzucane gdzieniegdzie foreshadowingi z pierwszego tomu! Co pokazuje, że Gibbs naprawdę miał pomysły na dalszą historię. 👏 To nie jest seria pisana "na bieżąco" - to jest zaplanowana narracja od samego początku! (Przynajmniej na początku... bo tom 11... cóż 😅) Minusy - i są ich trzy 📉 MINUS 1: Tylko połowa w dziczy 🏕️ Szkoda, że jedynie około połowa książki faktycznie dzieje się w dziczy, a druga w mieście. Tytuł brzmi "Szkoła Szpiegów na wakacjach" / "Spy Camp", więc oczekiwałem więcej survival'u, więcej natury, więcej kemping vibes! ⛺ Ale druga połowa to miasto. Nie źle! Ale trochę wprowadzające w błąd. 🤷 MINUS 2: Relacja Ben/Erica niespójna z końcówką tomu 1 💔 Wydaje mi się, że relacja Bena i Eriki jest nieco niespójna z końcówką poprzedniego tomu. Pod koniec pierwszego tomu wydawali się być bardziej ze sobą zżyci. A tutaj niemal wracamy do punktu zero. 🔄 Rozumiem to: Poprzedni tom w finale pokazał rozwój ich relacji, żeby usatysfakcjonować czytelnika. Ale już kolejne tomy wymagały, żeby to nieco cofnąć (bo inaczej byliby razem w tomie 2, a seria ma 11 tomów! 😅). To wybieg fabularny, ale trochę zgrzyta. 😕 MINUS 3: Problem długoterminowy - postacie jako "support" 👥 Trzeci minus to w praktyce problem długoterminowy: O tóż Gibbs przedstawia nam w tym tomie około 3 postacie (poza tym nowym Hale'em),które będą wracały w kolejnych tomach. ALE: Zawsze jako support i postacie z tła. 😐 Co jednak jest trochę smutne, bo dobre żonglowanie postaciami było jedną z największych zalet całego cyklu! (I właśnie TEN problem wybuchnie w tomie 11 - gdzie wszystkie postacie są niemrawe i wklejone "żeby być"! 💔) Werdykt "Szkoła Szpiegów na wakacjach" (tom 2) trzyma poziom pierwszego, a nawet jest zabawniejszy! Plusy: ✅ Zabawniejszy niż tom 1! 😂 ✅ WIĘCEJ ALEXANDRA - jedna z moich ulubionych postaci! 🎭 ✅ Poznajemy kolejnego Hale'a - wypada genialnie (na inny sposób niż Alexander) ✅ Akcja prowadzona lepiej - czujemy że Ben jest zagrożony w każdym momencie! 🎬 ✅ Foreshadowingi z tomu 1 - Gibbs planował serię od początku! 🧩 ✅ Lepsze twisty niż w pierwszym tomie Minusy: ❌ Tylko połowa w dziczy - druga połowa w mieście (tytuł wprowadza w błąd) 🏕️➡️🏙️ ❌ Relacja Ben/Erica niespójna z końcówką tomu 1 (cofnięcie rozwoju dla potrzeb serii) 💔 ❌ Problem długoterminowy - 3 nowe postacie, ale zawsze jako "support" i tło (a dobre żonglowanie postaciami było siłą cyklu!) 👥 Ocena: ⭐⭐⭐⭐½/5 Świetny drugi tom, który buduje na fundamencie pierwszego! Humor działa, akcja lepsza, Alexander wraca, poznajemy nowego Hale'a, foreshadowingi pokazują że Gibbs planował serię. Szkoda tylko że: (1) mniej dziczy niż obiecywał tytuł, (2) relacja Ben/Erica cofnięta dla potrzeb fabuły, (3) nowe postacie zostają "supportem" zamiast pełnoprawnymi bohaterami. Ale to wciąż solidny 4½/5! 💪 Dla kogo: Fani tomu 1 (kontynuacja trzyma poziom!),dzieci 10-14 lat, dorośli robiący maraton serii (foreshadowingi docenicie!),fani Alexandra (więcej go tutaj!) 🎉 Nie dla kogo: Osoby oczekujące czystego "survival/camping" tomu (tylko połowa w dziczy),czytelnicy oczekujący linearnego rozwoju relacji Ben/Erica (tu się cofa). P.S. Robiąc maraton 11 tomów doceniłem foreshadowingi z tomu 1, które wracają w tomie 2! Gibbs planował tę serię od początku! 🧩✨ P.P.S. MINUS 3 (postacie jako "support") to problem, który eksploduje w tomie 11 - gdzie wszystkie postacie są niemrawe. Gdyby Gibbs dał tym 3 postaciom więcej miejsca, tom 11 byłby lepszy! 😢 P.P.P.S. Alexander ❤️❤️❤️ Więcej go tutaj i jestem szczęśliwy! 😂 P.P.P.P.S. Relacja Ben/Erica cofnięta w stosunku do końca tomu 1 - rozumiem to (seria ma 11 tomów!),ale trochę zgrzyta. Gibbs, mogłeś to zrobić bardziej subtelnie! 😅
Esi - awatar Esi
ocenił na71 miesiąc temu
Misja w Lunaparku Brandon Mull
Misja w Lunaparku
Brandon Mull
Nate, Summer, Trevor i Gołąb mają kolejną misję. Tym razem w Lunaparku. Do ich miasteczka zawitał Lunapark. Jednak nie byle jaki, jest on magiczny i niebezpieczny. W każdym miejscu, gdzie zawitał, ginęło bez śladu wiele osób. Dzieci mają zrobić rozeznanie w nim. Jednak jest jeden problem, nie działa tam magia. Na terenie Lunaparku działa tylko ich. Ale to nie wszystko, im więcej ludzi tym bardziej się on rozrasta o kolejne atrakcje. Ma też pochowane atrakcje w atrakcjach. Cała sztuka polega na ty, by je odkryć oraz by posiadać monety. Zaczyna się robić coraz niebezpieczniej, a to we śnie zaczyna pokazywać się na jawie. A, żeby było jeszcze ciekawiej, szefem okazuje się być siostra naszego znajomego złego rodzeństwa. Rozgrywkę czas zacząć. Wszystko dobre co się dobrze kończy. Co prawda na tę część musieliśmy długo czekać, to jednak warto było. Sięgając po tego autora, można spodziewać się dobrej zabawy. I tak było tym razem. Tym razem dzieci mają bardzo niebezpieczne zadanie. Choć nie powiem, było kuszące, jak czytało się to, że w sennej krainie możesz dostać, co chcesz, nieważne co to jest. Jednak głównym tematem tej serii jest to co w poprzednich tomach. Przyjaźń oraz zaufanie jest najważniejsze. Drużyna może na siebie liczyć, przynajmniej na stałą drużynę. Stawiają też losy innych ponad swoimi potrzebami. Nie są oni egoistyczni. Dzięki temu do tej pory udało im się ratować świat. Ale czy uda się i tym razem? Historia jest jak zwykle porywająca, ciekawa i niebezpieczna. To historia nie tylko dla dzieci czy młodzieży, ale starszy czytelnik jak ja znajdzie w niej przyjemność i niezłą przygodę. Szkoda, że takich książek nie było jak ja byłam dzieckiem 😉 Więcej nie będę rozpisywać, bo zdradzę za dużo. Jedno jest pewne, trzeba ją przeczytać. Kto wie, może kiedyś powstanie kolejna część tej serii. Polecam nie tylko tę serię, ale również inne książki autora. Przede mną jeszcze na szczęście jest trochę do odkrycia.
Scarlettrose - awatar Scarlettrose
Szkoła oszustów J.J. Arcanjo
Szkoła oszustów
J.J. Arcanjo
Po tę serię sięgnęłam głównie z polecenia koleżanki i absolutnie nie żałuję. Pierwszy tom w zasadzie wciągnęłam na raz - nie tylko dzięki skromnej objętości (zwykle towarzyszą mi tomiszcza),ale przede wszystkim dzięki fabule i wspaniale wykreowanym bohaterom! Bawiłam się wyśmienicie. To historia idealna zarówno dla młodszego czytelnika, ale także dla starszego odbiorcy. Śmiem twierdzić, że "Akademia Crookhaven" zasługuje na większą popularność niż "Harry Potter", gdyż została napisana dużo lepiej i dokładniej. "John" R*wling powinn* się uczyć - i to nie tylko sztuki pisarskiej. Zamiast od tytułowej szkoły oszustów, zacznę od bohaterów, bo to oni są sercem tej książki. Głównym bohaterem jest Gabriel - chłopiec inteligentny nie tylko według narracji. To sprytny i bystry chłopak, który wbrew pozorom ma serce ze złota, ma otwarty umysł i niezachwianą lojalność wobec przyjaciół. A kompanię dobrał sobie doprawdy wspaniałą. Ponieważ słuchałam książki w audiobooku, mogę oczywiście mylić się w zapisie. Och, i oczywiście nawiązywać do znanej serii o czarodzieju, bo mamy tu zdecydowanie wyższy poziom! Penelope Crook - córka współdyrektora akademii Crookhaven, która jest jak człowiek renesansu. Mówi płynnie w WIELU językach, trenuje, a w dodatku... doskonale podrabia dzieła sztuki. Praktycznie zawsze zna odpowiedź na pytanie nauczyciela, jednak nie jest tak nadgorliwa, jak jej czarodziejska odpowiedniczka (którą lubię, ale czasem zdzieliłoby się ją książką). Nie mogę oczywiście zapomnieć o moich ulubieńcach - bliźniakach Ade i Ede, którzy choć podobni do znanej rudej parki, byli dużo lepsi! To bohaterowie niepodrabialni, których wręcz nie da się nie kochać, podobnie jak ich kreatywnych pomysłów na biznes. Do tego jeszcze Amira, która jest niczym nieoszlifowany diament, a jej relacja z pozostałymi (zwłaszcza z Gabrielem) jest przeurocza. Oczywiście są też nauczyciele i bohaterowie, przez których zgrzyta się zębami... ale to tylko pogłębia wrażenia. Kwestia fabularna również została świetnie rozwiązana. Szybko zostaje nakreślony główny cel, do którego mają dążyć bohaterowie, jednak do prawdziwego punktu zwrotnego prowadzą zupełnie inne poszlaki. Rozwiązanie obu wątków było bardzo ciekawe, a co najlepsze, nie wszystko kręciło się wokół Gabriela! Bo choć Gabriel jest wybitnym kieszonkowcem i szybko wyłapuje czyjeś kłamstwa, wie, że nie jest najlepszy we wszystkim i aby osiągnąć cel, należy współpracować, wykorzystując talenty wszystkich członków drużyny. Bardzo się cieszę nie tylko z tego, ale też z faktu, że przyjaciele Gabriela nie tylko mieli swoją rolę do odegrania, lecz także własne wątki, które nie zginęły w tle, a przede wszystkim osobowość. Choćbyście mieli narzekać, że znów wciskam Wam książkę dla dzieci, to musicie poznać "Akademię Crookhaven". Tom pierwszy oceniam 10/10 i będzie odpowiedni dla osób 10+ (tak uważam)
jednorozec_czyta - awatar jednorozec_czyta
oceniła na1025 dni temu
Tajemnica woźnej Drucik Alicja Sinicka
Tajemnica woźnej Drucik
Alicja Sinicka
„Tajemnica Woźnej Drucik” to już kolejne moje spotkanie z trójką niezwykłych bohaterów – Kasią, Karolem i Wojtkiem, czyli niezastąpioną grupą detektywów z podstawówki. Każda książka z tej serii ma w sobie coś wyjątkowego – coś, co sprawia, że od pierwszej strony wciągam się w fabułę i czuję się tak, jakbym znów wracała do szkolnych korytarzy pełnych gwaru, śmiechu i… sekretów. Tym razem przed bohaterami stoi nie lada wyzwanie: muszą rozwikłać tajemnicę zaginionego złotego pucharu. Brzmi poważnie? I takie właśnie jest! Sinicka po raz kolejny udowadnia, że doskonale potrafi łączyć elementy pełne napięcia z lekkością i humorem, który sprawia, że książkę czyta się jednym tchem. Każdy trop prowadzi w zupełnie inną stronę, a podejrzanych nie brakuje. Uwielbiam ten moment, kiedy mogę razem z bohaterami głowić się, kto stoi za całą intrygą – to naprawdę wciąga i daje dużo frajdy. Muszę przyznać, że bardzo lubię tę dziecięcą odsłonę Alicji Sinickiej. Autorka znana jest z powieści dla dorosłych, ale tutaj pokazuje swoje zupełnie inne oblicze – lekkie, pełne empatii, idealnie dopasowane do młodszego czytelnika. Jednocześnie nie spłyca fabuły – historia jest ciekawa, zaskakująca i ma w sobie to coś, co sprawia, że sięgając po nią, trudno się oderwać. Ogromnym walorem tej książki są także ilustracje Łukasza Silskiego. Każdy rysunek nie tylko urozmaica lekturę, ale wręcz nadaje historii nowy wymiar. Dzieci mają dzięki nim szansę lepiej wyobrazić sobie bohaterów i sytuacje, a dla mnie ilustracje są takim małym dopełnieniem klimatu – sprawiają, że książka nabiera jeszcze większego uroku i staje się naprawdę wyjątkowa. „Tajemnica Woźnej Drucik” to opowieść pełna zagadek, przygód i dobrej zabawy. To książka, która uczy, że prawdziwa przyjaźń i współpraca mogą pokonać każdą trudność. Jestem pewna, że spodoba się nie tylko dzieciom, które uwielbiają historie detektywistyczne, ale i dorosłym, którzy chętnie razem z najmłodszymi zagłębią się w ten świat szkolnych tajemnic.
Magdalena - awatar Magdalena
oceniła na76 miesięcy temu

Cytaty z książki Szkoła Szpiegów. Na nartach

Choć wiedziałem, że tylko udaje, i tak się zaczerwieniłem. Zrobiło mi się gorąco, jakby na głowę wcale nie padał mi śnieg.

Stuart Gibbs Szkoła Szpiegów. Na nartach Zobacz więcej

Miał w oczach smutek, który sprawił, że nagle ujrzałem go w zupełnie innym świetle.

Stuart Gibbs Szkoła Szpiegów. Na nartach Zobacz więcej

Przez dłuższa chwilę mierzył mnie wzrokiem, jakby chciał upewnić się, czy mi wierzy - i czy sam sobie wierzę.