Jest popularną i cenioną polską powieściopisarką, która swoje niezwykłe, niespotykane w Polsce imię, oznaczające kwitnącą jabłoń, zawdzięcza bułgarskim korzeniom.
Pisarka, lekarz neurolog i epileptolog. Zadebiutowała w 2011 powieścią Tam, gdzie urodził się Orfeusz. Od tamtej pory wydała ponad dwadzieścia książek, nadal pracując czynnie jako lekarz.
Studia medyczne ukończyła na warszawskiej Akademii Medycznej. Jako neurolog pracowała m.in. w Klinice Neurologii i Epileptologii w Warszawie oraz w szpitalu dziecięcym w Dziekanowie Leśnym.
Ałbena Grabowska nie planowała pisarskiej kariery. Za pióro chwyciła, chcąc zapisać wspomnienia związane z bułgarską gałęzią swojej rodziny. W ten sposób powstała jej pierwsza książka: Tam, gdzie urodził się Orfeusz. Kolejną pisarka stworzyła na prośbę syna, który zapragnął, by powstała książka o nim i dla niego. Tak został zapoczątkowany cykl o przygodach Julka – chłopca, który wolał gry komputerowe od prawdziwego życia.
Popularność wśród czytelników Ałbena Grabowska zawdzięcza przede wszystkim bestsellerowej sadze Stulecie Winnych. Tytułowi Winni to wielopokoleniowa rodzina z podwarszawskiego Brwinowa. Zwykli ludzie żyjący w niezwykłych, bardzo burzliwych czasach. Zmagający się z dramatycznymi wydarzeniami XX wieku. W trzech tomach sagi poznajemy ich w przededniu wybuchu I wojny światowej i towarzyszymy przez następne sto lat. Prośby czytelników spragnionych powrotu bohaterów popularnej trylogii sprawiły, że w roku 2018 ukazała się książka Stulecie Winnych. Opowiadania.
Losy rodziny Winnych zachwyciły nie tylko czytelników. Potencjał tej epickiej opowieści dostrzegli również filmowcy. W 2018 roku rozpoczęto realizację serialu Stulecie Winnych. W 13 odcinkach pierwszej serii emitowanej od marca 2019 roku na antenie TVP1 w niedzielne wieczory, widzowie poznają losy Winnych w latach 1914-1939, co odpowiada pierwszemu tomowi sagi zatytułowanemu Ci, którzy przeżyli. W obsadzie serialu znalazło się wielu znakomitych aktorów, m.in. Kinga Preis, Katarzyna Kwiatowska, Iwona Bielska, Adam Ferency, Jan Wieczorkowski, Rafał Królikowski i Olaf Lubaszenko.
Prócz Stulecia Winnych spod pióra Ałbeny Grabowskiej wyszły, m.in. trylogia Alicja w krainie czasów, kryminał Ostatnia chowa klucz oraz wciągające powieści Lot nisko nad ziemią, Coraz mniej olśnień, Lady M. (Wydawnictwo Zwierciadło).
Pisarka wcieliła się w swoich bohaterów trzykrotnie – po raz pierwszy wystąpiła jako tytułowa bohaterka na okładkach trylogii Alicja w krainie czasów, a następnie zagrała dwie niewielkie role w pierwszej serii Stulecia Winnych.
Ałbena Grabowska jest mamą trójki dzieci – Julka, Aliny i Franka. I to właśnie one – co sama przyznaje – są dla niej największą inspiracją. Mimo, że coraz więcej czasu poświęca pisaniu, wciąż jest aktywna zawodowo – przyjmuje pacjentów w jednej z przychodni w podwarszawskim Brwinowie.
Opinie i dyskusje o książce Czas odzyskany
Rzeczywiście od połowy drugiego tomu książka staje się niezrozumiała. Szkoda, bo pierwszy tom tak dużo obiecywał. Wydawało się, że można było stworzyć piękną opowieść o Alicji. Trzeci tom pogmatwany, trudno się odnaleźć
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZagmatwana fabuła. Trochę naciągana akcja. Nie wszystko się zgadza. Trochę męczyłam się przy samym końcu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażdy kolejny tom gorszy od poprzedniego, a zakończenie tak pogmatwane, że się pogubiłam. Nie polecam, szkoda czasu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa saga. Każdy tom inny, jednak Ostatni najsłabszy.
Bardzo ciekawa saga. Każdy tom inny, jednak Ostatni najsłabszy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam bardzo
Polecam bardzo
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ciekawa, ale mam wrażenie że najsłabsza z tych trzech. Zmienia się sporo w fabule. Koleje losu Alicji stają coraz cięższe(tak,wiem wojna) i coraz bardziej odbiegające od klimatu książki. Pierwsza część jak i druga, wciągają dlatego, że ukazują Alicji naturę,tok myślenia,jej marzycielskość i mocny,a zarazem delikatny charakter. W trzecim tomie jest za dużo takiego gmatwania, główna bohaterka staje się agentką i to bardzo ważną, mającą wpływ na bieg historii. Mi kompletnie ten klimat nie leżał.
Książka ciekawa, ale mam wrażenie że najsłabsza z tych trzech. Zmienia się sporo w fabule. Koleje losu Alicji stają coraz cięższe(tak,wiem wojna) i coraz bardziej odbiegające od klimatu książki. Pierwsza część jak i druga, wciągają dlatego, że ukazują Alicji naturę,tok myślenia,jej marzycielskość i mocny,a zarazem delikatny charakter. W trzecim tomie jest za dużo takiego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzeci tom Alicji w Krainie Czasów trzyma w napięciu i cały czas można się zastanawiać co dalej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna bohaterka nie starzeje się ale jej przeszłość upomniała się o nią. Wraca do zawodu szpiega aby ratować dawnych przyjaciół.
Wojna, podwójni agenci, chemiczna broń, brzydka Polska. Kto tu był dobry? Kto tu był zły? Co tu się właściwie wydarzyło?
A taka była urocza i mądra Alicja w części pierwszej. Tęsknię za nią.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie polecam, fabuła dziwna i irytująca. W dodatku rozpisana tak niejasno, że mimo najszczerszych chęci nie do końca ogarnęłam o co chodziło. Zakończenie mnie rozczarowało.
A taka była urocza i mądra Alicja w części pierwszej. Tęsknię za nią.
Pamiętam, że byłam tak rozczarowana po lekturze, że oddałam całą serię do biblioteki nieopodal. Co za głupoty. Tylko pierwsza książka o Alicji jest warta czytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ początku tom trzeci mnie nawet zaciekawił. Główna bohaterka w roli agentki? Czemu nie. Później ta lektura się dłużyła i skończyłam ją bardziej dla tego, że już miałam 3/4 za sobą. Zakończenie zostawiło mnie z masą pytań. Podsumowując, mogło być lepiej ;)